YPAO και EQ Parametric απορίες

Sotiris

Supreme Member
18 June 2006
5,540
Ως παλιος κάτοχος του pioneer lx82, δεν ειχα ασχοληθει και πολυ με την ρύθμιση του ενισχυτη.
Ειχα βαλει απλά το μικρόφωνο και αυτο ηταν.
Θυμαμαι όμως ότι έπαιρνε πολλές μετρήσεις, μετρούσε ambient noise και στο τέλος μου έβγαζε τις κυματομορφές πως ήταν και πως τις είχε διορθώσει.

Κάτοχος πλέον του Yamaha aventage 2030 είπα να ασχοληθώ λίγο περισσότερο.
Το βάζω λοιπόν, πετάει ένα ροζ θόρυβο, βγάζει και έναν τόνο και αυτο ήταν.
Παραξενέυτηκα βέβαια το πόσο σύντομα ήταν σε σχέση με τον pioneer.
Στο manual βέβαια, αναφέρει ότι ελέγχει πολλά πράγματα και όχι μόνο αποστάσεις και φάσεις.
Τέλος πάντων, ψάχνω να βρω τα αποτελέσματα των κυματομορφων και την διόρθωση αυτών και δεν βρίσκω τίποτα.

Μπαίνω στο manual menu κι εκεί μου βγάζει την επιλογή EQ parametric.
Την επιλέγω και έχει μέσα τις επιλογές

Manual
YPAO Flat
YPAO Front
YPAO Natural
Through

Μπαινοντας μέσα στις επιλογές YPAO βλέπω τις κυματομορφές του κάθε ηχείου και βλέπω ότι δεν είναι ρυθμισμένες.
Αυτό που κατάλαβα είναι ότι πρέπει να κάνω copy την κυματομορφή από το YPAO που προτιμώ (ποιο όμως; Το Flat, το Front ή το Natural ειναι το σωστό; ), στο πεδίο manual κι εκεί να την πειράξω έτσι ώστε να την φέρω στο ίδιο επίπεδο σε όλο το φάσμα των συχνοντήτων που μου δίνει. Σωστά;

Με την αυτόματη ρύθμιση όμως, αυτό δεν θα έπρεπε να το είχε κάνει ήδη;

Κάπου έχω μπερδευτεί με το όλο θέμα και γι αυτό ζητώ την συμβουλή σας

Το through παρακάμπτει το YPAO. Τα Flat, Front και Natural είναι προρυθμίσεις του YPAO, το manual σε βάζει μέσα στον παραμετρικό ισοσταθμιστή για να παίξεις μαζί του. Απ' όσο θυμάμαι, κατόπιν της αυτόματης ισοστάθμισης δεν σου δείχνει διορθωμένες καμπύλες. Δεν έχω κάποιον Aventage μπροστά μου για να σου πω με ακρίβεια.

Manual : Επεμβαίνεις χειροκίνητα στο equalizer

YPAO Flat : Επίπεδη ισοστάθμιση ηχείων χώρου

YPAO Front : Ισοστάθμιση με βάση τα χαρακτηριστικά των εμπρός κυρίων ηχείων. (Ταίριασμα όλων των ηχείων με αναφορά τα κύρια. Καμιά ισοστάθμιση για τα κύρια)

YPAO Natural : Ισοστάθμιση όλων των ηχείων με αναφορά κάποιο εξειδικευμένο δωμάτιο ακρόασης τις Yamaha.

Through : Παρακάμπτει όλες τις ισοσταθμίσεις και κρατά μόνο τις βασικές ρυθμίσεις έντασης και αποστάσεων.

Επιλέγω λοιπόν το YPAO Natural και βλεπω τις κυματομορφες του καθε ηχειου.
Ο σκοπός είναι να τις φτιαξω ετσι, ωστε να ειναι μια επιπεδη γραμμή;
Βλέπω δηλαδη οτι στο πισω αριστερο ηχειο, στα 62 Hz, εχω μια καμπυλη -3db. Το σκεπτικο ειναι να παω στο manual, να επιλεξω το πισω αριστερο ηχειο και να του δωσω +3db στα 62Hz αλλαζοντας και το Q αν χρειαστει, ετσι ωστε να εχω μια επιπεδη κυματομορφη;

Δεν υπάρχει κανένα σκεπτικό, ότι ήταν να γίνει έγινε με το που έτρεξες το YPAO, το μονό που έμεινε να κανείς είναι να επιλέξεις μια από τις τέσσερις επιλογές, YPAO Flat, YPAO Front, YPAO Natural, και Through.

Το Manual θα το επιλέξεις μόνον εφόσον έχεις επέμβει στο parametric equalizer κάποιου από τα ηχεία και θέλεις να ακούσεις το δικό σου equalization.

Οι αλλαγές συχνότητας που βλέπεις, είναι οι επεμβάσεις που έγιναν ώστε να ισοσταθμιστούν τα ηχεία σου.

Ευχαριστω παιδια.
Άρα με λίγα λόγια, τρέχω ενα auto setup με το YPAO και δεν χρειάζεται τίποτα άλλο.
Default νομίζω ότι είναι το YPAO flat. Εχεις δοκιμάσει το natural για να μου πεις την γνώμη σου;

Επίσης αν θέλω να κάνω manual ρυθμίσεις, ποιο όργανο θα πρέπει να προμηθευτώ για να μου δείξει σε ποιες συχνότητες έχω πρόβλημα στον χώρο μου;

Κοίτα, αν μιλούμε για την θεωρητικά καλύτερη ισοστάθμιση είναι η flat. Flat αν μιλούμε για ένα studio όπου ο ήχος πρέπει να ελέγχετε και για να μην χρωματίζει. Επίπεδη απόκριση όμως με αυτού του είδους ισοσταθμηστές που φορούν οι πολυκάναλοι ενισχυτές δεν υπάρχει γιατί αυτοί ελέγχουν μόνο σε 5-6 σημεία σε ένα ευρύ φάσμα την κεντρική συχνότητα.( Q factor) Οπόταν την απόλυτη ισοστάθμιση με τον υπάρχοντα εξοπλισμό την ξεχνάμε.

Το natural είναι μια προσομοίωση χώρου η οποία δεν έχει καμιά σχέση με την επίπεδη απόκριση άλλα την λαμβάνει υπόψη για την δημιουργία του.

Στην δική μου περίπτωση αφού θέλεις την άποψη μου, προτιμώ την πλήρη απενεργοποίηση τις ισοστάθμισης γιατί πιστεύω δεν προσφέρει, άλλα αφαιρεί από το τελικό αποτέλεσμα. Πάντως με την απενεργοποίηση το ακουστικό αποτέλεσμα είναι πιο κοντά στο natural παρά στα άλλα δύο.

Τι διαβάζουμε πάλι...

Καλό είναι, αν δεν γνωρίζουμε, να είμαστε το λιγότερο επιφυλακτικοί σε αυτά που λέμε.

Ο χειροκίνητος ισοσταθμιστής σου φίλε μου, όχι μόνο έχει Qfactor, αλλά και πολλά σημεία συχνοτήτων στα οποία μπορείς να επέμβεις διαλέγοντας Qfactor για τις συχνότητες αυτές. Σε αυτό το σημείο μάλιστα υπερέχει του χειροκίνητου ισοσταθμιστή των Pioneer που έχει πολύ λιγότερες συχνότητες/ηχείο για να επέμβεις.

Μην μπερδεύετε τις συχνότητες του ισοσταθμιστή με το Qfactor. Άλλη δουλειά το ένα, άλλο το άλλο. Συνδυαστικά συχνότητες και Qfactor στους Yamaha σου δίνουν τη δυνατότητα να κάνεις πράγματα που κανένας άλλος A/V δεν μπορεί να κάνει (σε ό,τι αφορά τις διαθέσιμες παραμέτρους σε έναν τυπικό χρήστη).

Last edited:
Τι διαβάζουμε πάλι...

Καλό είναι, αν δεν γνωρίζουμε, να είμαστε το λιγότερο επιφυλακτικοί σε αυτά που λέμε.

Ο χειροκίνητος ισοσταθμιστής σου φίλε μου, όχι μόνο έχει Qfactor, αλλά και πολλά σημεία συχνοτήτων στα οποία μπορείς να επέμβεις διαλέγοντας Qfactor για τις συχνότητες αυτές. Σε αυτό το σημείο μάλιστα υπερέχει του χειροκίνητου ισοσταθμιστή των Pioneer που έχει πολύ λιγότερες συχνότητες/ηχείο για να επέμβεις.

Μην μπερδεύετε τις συχνότητες του ισοσταθμιστή με το Qfactor. Άλλη δουλειά το ένα, άλλο το άλλο. Συνδυαστικά συχνότητες και Qfactor στους Yamaha σου δίνουν τη δυνατότητα να κάνεις πράγματα που κανένας άλλος A/V δεν μπορεί να κάνει (σε ό,τι αφορά τις διαθέσιμες παραμέτρους σε έναν τυπικό χρήστη).

Θα σε παρακαλέσω να αποφεύγεις άλλη φορά όταν απευθύνεσαι σε έμενα τέτοιους η και παρόμοιους τους χαρακτηρισμούς του τύπου δεν γνωρίζω, γιατί θα πάρεις και την ανάλογη απάντηση με το ανάλογο ύφος.

Πόσες συχνότητες/ηχείο και πόσες διαφορετικές παραμέτρους Qfactor έχει το YPAO πες μας πρώτα.

Εσύ δεν είσαι που έλεγες για τα DSP και πόσο κακό κάνουν στον ήχο;

Πόσες συχνότητες/ηχείο και πόσες διαφορετικές παραμέτρους Qfactor έχει το YPAO πες μας πρώτα.

Εσύ δεν είσαι που έλεγες για τα DSP και πόσο κακό κάνουν στον ήχο;

Δεν μπαίνω σε διαλογική συζήτησι μαζί σου, γιατί έκτος των άλλων γράφεις και αρλούμπες.

Οι συχνότητες είναι από 31.3Hz έως 16ΚΗz για τα ηχεία και από 250Hz έως 31.3Hz για το sub. Το Qfactor είναι από 0.500 έως 10.800.
Η ερώτηση είναι σε πόσες συχνότητες μπορείς να επέμβεις και πόσα βήματα έχει το Qfactor για κάθε μία από αυτές τις συχνότητες.
Και πως συγκρίνεται ο παραμετρικός ισοσταθμιστής (γι' αυτό λέγεται παραμετρικός και όχι γραφικός, γιατί έχει παραμέτρους) σε σχέση με άλλους.

Το γνωρίζουμε ή απλά διαβάσαμε το manual - ξανά - και λέμε ό,τι μας κατέβει;

Για να δούμε ποιος λέει αρλούμπες και ποιος όχι.

Kαπου την εχω ξαναζησει αυτη την αντιπαλοτητα,ηρεμειστε παιδια...

Kαπου την εχω ξαναζησει αυτη την αντιπαλοτητα,ηρεμειστε παιδια...

Είναι σαν να γράφεις εσύ ότι το YPAO δεν είναι ακριβής ισοστάθμιση, έχοντας διαμορφώσει γνώμη μόνο από τον δικό σου yamaha, που δεν έχει τα κόλπα που περιγράφηκαν πιο πριν.