Υπαρξιακά ζητήματα Εξοπλισμού

Γιατι να ειναι αλλο οι DSLR σε ποιοτητα φωτογραφιας; Σε λειτουργικοτητα το καταλαβαινω αλλα σε ποιοτητα..;

1) Σε εργονομια,ταχυτητα, αποτελεσματικοτητα, σιγουρα οι CSC ειναι πισω απο τις DSLR.
Για οσους απο εμας εχουν συνηθισει να κινουν τα δαχτυλα τους με συγεκριμενο τροπο, για να χειριστουν τις εως τωρα γνωστες DSLR, και οσο ο σωματοτυπος μας δεν αλλαζει (διασταση χερων, μεγεθος προσωπου κτλ. δηλαδη) οι CSC θα ειναι δυσχρηστες, και αργες.
2) Για να μπορεσουν οι φακοι-μινιατουρες των CSC να εχουν το ιδιο οπτικο αποτελεσμα με τους εως τωρα γνωστους φακους των DSLR, χρειαζεται ΠΟΛΛΗ προσπαθεια, τοσο σε επιπεδο hardware οσο και software (για διορθωσεις σε πρωτη φαση) και ΧΡΟΝΟ, που ΑΚΟΜΗ δεν εχει επελθει.
Aν ειναι να εχω παρομοιο αποτελεσμα, χρησιμοποιωντας DSLR φακους σε CSC σωματα μεσω adaptor, τοτε ποιος ο λογος να παω σε CSC ?
Το μεγεθος ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ δεν αλλαζει, και η πολυπλοκοτητα αυξανεται.
Εγω λοιπον, με τις σημερινες CSC, δεν ...

ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ, ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΕΠΗΡΡΕΑΣΩ ΚΑΝΕΝΑΝ ΜΕ ΑΥΤΗΝ !

Y.Γ.: μπορει οι πιο upmarket CSCs να εχουν καλυτερο αποτελεσμα απο το gadget-ακι που αγορασα.
Θα αφησω ομως τους πιο φανατικους early adopters να δωσουν τα κεφαλαια στις εταιρειες, να εξελιξουν τις CSCs...

:2thumb22sup:

Last edited:
Σίγουρα η μικρή ΝΕΧ3 δεν είναι και η ναυαρχίδα του συστήματος οπότε σε θέμα εργονομίας σίγουρα υπολείπεται πολύ ενός καλού DSLR σώματος όπως της D7000. Για τα πιό high end σώματα, η εργονομία και απόδωση είναι ανάλογα με το τί θες και αναζητάς. Για μένα η ΝΕΧ7 ήταν πολύ πιο εύχρηστη και άνετη στον χειρισμό απο την Pentax K20D και απο οποιαδήποτε μηχανή έχω πιάσει στα χέρια μου με πιθανή εξαίρεση της Leica M6.
Αλλά έχω λεπτά δάκτυλα και παλάμες, θέλω άνετη χειροκίνητη εστίαση, άμεσες αλλαγές στην τριάδα της έκθεσης και όλα τα άλλα θέλω να μην με ενοχλούν. Για άλλους με άλλες ανάγκες, αυτά δεν είναι σημαντικά και η εργονομία υστερεί.

Αλλά απο θέμα αισθητήρα, η ΝΕΧ3 που έχεις έχει μια χαρά ποιότητα. Αλλά όπως και στις DSLR πρέπει να βάλεις καλό φακό. Ο 16-50 δεν είναι τέτοιος. Πούλα τον, και πάρε τους δυο Σιγμα, 19 και 30. Εκεί θα δείς άλλη συμπεριφορά. Τουλάχιστον στην ποιότητα εικόνας. Η εργονομία δεν θα βελτιωθεί προφανώς...

Αλλά απο θέμα αισθητήρα, η ΝΕΧ3 που έχεις έχει μια χαρά ποιότητα. Αλλά όπως και στις DSLR πρέπει να βάλεις καλό φακό. Ο 16-50 δεν είναι τέτοιος. Πούλα τον, και πάρε τους δυο Σιγμα, 19 και 30. Εκεί θα δείς άλλη συμπεριφορά. Τουλάχιστον στην ποιότητα εικόνας. Η εργονομία δεν θα βελτιωθεί προφανώς...

Moυ βαζεις ιδεες....!!!!
Ας βγει αυτος ο μηνας που ειναι ΠΟΛΥ δυσκολος οικονομικα, και μαλλον θα κινηθω προς τα εκει, για να δωσω λογο υπαρξης στο νεο μου παιχνιδι...!
Απο την αλλη βεβαια, τη μικρη την πηρα για πολυ συγκεκριμενες καταστασεις.
Αν ειναι να αρχισω να χωνω χρημα σε αυτην και οχι στην D7000 (μου λειπει ενας macro) θα αισθανθω οτι πελαγοδρομω...
Καλη η τροφη για σκεψη παντως που μου εδωσες...

Γιαυτό σου λέω πούλα τον 16-50. Καινούργιος όπως είναι, τον δίνεις πάνω απο 150Ε και με αυτά παίρνεις δυο απο τους Σιγμα χωρίς να χάσεις ούτε ευρω.

Χαχα, ναι μωρέ εγώ σε τούμπαρα... Άλλο που δεν ήθελες!
Πέραν απο την πλάκα πάντως, σχεδόν όλες οι μηχανές που κυκλοφορούν σήμερα είναι σε θέση να δώσουν εκπληκτικές φωτογραφίες. Οι σενσορες είναι πολύ καλοί. Πρέπει να τους βάλεις έναν καλό φακό για να δείξουν το τί μπορούν. Αν θες πχ, δες εδώ τις φωτογραφίες του sebboh ενός φωτογράφου απο το San Francisco που παρακολουθώ στο flickr (μεταξύ άλλων και) με μια Sony Nex C3. Βέβαια χρησιμοποιεί φακούς πολλαπλάσιας αξίας, αλλά μέσα σε αυτούς είναι και οι εν λόγω Σιγμα.

Προσωπικά ο 16-50 με έχει βολέψει αφάνταστα .
Ίδια απόδοση με τον παλιό 18-55 , πολύ χρήσιμο το εύρος 24-75 και το βασικότερο δίνει στην nex τον σκοπό για τον οποίο φτιάχτηκε : ΦΟΡΗΤΟΤΗΤΑ
Είναι σαν να έχεις μια compact πάντα μαζί σου , στην τσεπούλα σου !
Bonus το video, με τον φακό αυτό είναι εξαιρετικό , ενώ με τους sigma δεν...

Μερικά πολύ πρόχειρα δείγματα από σημερινή βολτίτσα:

10383641155_8401f1f9ba_h.jpg

10383594854_7b6e36979e_h.jpg

10383669885_986b4bff79_h.jpg

Ενοώ ότι oi sigma δεν είναι κατάλληλοι για video, λόγω έλλειψης σταθεροποίησης.

Δυστυχώς, ναι. Επειδή δεν θα έχω που δεν θα έχω την κάμερα, είπα να δώσω και τους δύο φακούς για έλεγχο εστίασης και ρώτησα για να διευκρινίσω τι ακριβώς σημαίνει το 9/10 - αν δηλαδή θα είναι η παραλαβή της κάμερας διορθωμένης ή αν θα είναι απλά να γίνει η διάγνωση 9/10. Μου είπαν πως είναι το deadline για τους τεχνικούς να ελέγξουν τον εξοπλισμό μου. Ο χρόνος επισκευής και παραλαβής του εξοπλισμού μου πίσω, είναι άγνωστος. Κοινώς.. Δε με χάλασε.

Update to that.

Η κάμερα ήθελε διόρθωση - ρύθμιση, ο ένας φακός ήταν οκ, ενώ ο δεύτερος χρειάστηκε ανταλλακτικό.

Την κάμερα και τον ΟΚ φακό τον παρέλαβα στις 9/10, ενώ τον δεύτερο τον περιμένω ακόμη και είναι σε αναμονή ανταλλακτικού. Σήμερα επικοινώνησα με το service και μου είπαν πως χρειάζονται δύο εβδομάδες ακόμη. Δεν το λες γρήγορο το όλο concept.

Μέσα σ'όλα, έψαξα να βρω τι γίνεται με τον φακό μου, 2 βδομάδες μετά.

Ακόμα ψάχνουν ανταλλακτικά. Και θα ψάχνουν απ'ότι μου είπαν για 2-3 εβδομάδες ακόμα...

ΥΓ. όταν τον πάρω πίσω θα τον κάνω έκθεμα σε βιτρίνα

Οι διπλασιαστές γενικά "ζορίζονται" με τους ζουμ (καλύτερα οι 1.4x). Ειδικά για τον 40-150, ο διπλασιαστής θα δώσει στο τέλε άκρο έναν 300mm f/11 (ισοδύναμο με 600mm f/22 από άποψη βάθους πεδίου σε νούμερα FF). Ήδη στο f/11 έχεις θέμα με την περίθλαση, και δεδομένης της μείωσης της ποιότητας που ούτως ή άλλως φέρνει σε τέτοιους φακούς ένας διπλασιαστής, η οποία επιβάλει το κλείσιμο του διαφράγματος τουλάχιστον 1 στοπ για να πάρεις κάπως αξιοπρεπή αποτελέσματα, θα πας στο f/16... δεν νομίζω πως χρειάζεται να ειπωθεί κάτι άλλο.

Για να δεις πως θα είναι τα 300mm, πλάκα θα έχει ως δοκιμή. Μέχρι εκεί.

Last edited:
θα πας στο f/16... δεν νομίζω πως χρειάζεται να ειπωθεί κάτι άλλο.

Για να δεις πως θα είναι τα 300mm, πλάκα θα έχει ως δοκιμή. Μέχρι εκεί.

Δεν χρειάζεται όντως ...........όσο για δοκιμή μου φτάνει αυτή .

Θα πρότεινα για τα 300mm να πάρεις έναν καλό μεταχειρισμένο σταθερό χειροκίνητο, πχ έναν Nikkor 300/4,5. Καμία σχέση η ποιότητα που θα σου δώσει. Εάν πραγματικά χρειάζεσαι τα 300mm κάδρο σε 4/3 (=600mm).

Ομολογώ πως μπερδεύομαι λίγο με τις μετατροπές , πχ έχω τον CHINON 135mm F 2.8 , ο οποίος περίμενα να μου δώσει 270mm στο m4/3 , αλλά τελικά μου φέρνει τα αντικείμενα όσο ο m.zuiko 40-150 ανοιγμένος στα 138mm .

Μην μπερδευεσαι, εσύ θα κοιτας τα πραγματικά mm των φακών. Το μπερδεμα οφείλεται αποκλειστικά στις παπ@ρολογιες των εταιρειών. Μπορεί να ειναι περίπου ισοδυναμος του όλυ, αλλα ειναι και 2 στοπ ταχυτερος. Και δεν μιλάμε καν για κανένα αξιόλογο 135ρη να φανταστεις.