Υπαρξιακά ζητήματα Εξοπλισμού

Προς το παρόν δεν υπάρχει διπλασιαστής olympus για μ4/3 φακούς, αλλά μόνο για 4/3.
Κατά τα άλλα είναι όπως τα λέει ο send.

300mm κάδρο σε 4/3 (=600mm).

Εδώ μπερδεύομαι , με το (=600mm) , δηλαδή ο 135 που είναι στην pl5 με τον αντάπτορα 138mm , αλλά το ίδιο φαντάζομαι και σε μηχανή με m42 μοντούρα , σε FF μηχανή θα είναι πόσο ?

135 φυσικά. Το 138 μη σε μπερδευει, τα εστιακα μήκη εχουν μια ανεκτη απόκλιση. Την οποία μπορεί να την εχει ο ολυ οχι ο chinon. Ο ανταπτορας δεν επηρεάζει εστιακο μήκος. Μπορεί να επηρεάσει μονο τη δυνατότητα εστίασης στο άπειρο εαν δεν ειναι ακρίβειας.

Το x2 ειναι η αντιστοιχία σε φορμα 135. Δλδ ο 40-150 δίνει καδρο που σε φιλμ 135 θα επαιρνες με φακο 80-300

Last edited:
Άρα ο ίδιος φακός έχει ίδια ονομαστική αντιστοιχία και στα δύο φορμά , αλλά σε μ4/3 μας δίνει το μισό κάδρο από ότι θα μας έδινε φορεμένος σε μία FF .

Έ εδώ η Zeiss νομίζω αποσκοπεί περισσότερο στο κύρος και στην σπουδή πάνω στις νέες ψηφιακές σχεδιάσεις παρά στο οικονομικό κέρδος... Δεν νομίζω οτι περιμένουν να πουλήσουν πολλούς. Στο νοίκι θα το πάνε οι περισσότεροι που τον χρειάζονται εκάστοτε πιστεύω.

Η Zeiss δείχνει δόντια. Πολύ εντυπωσιακά.
http://www.dxomark.com/Lenses/Camer...Zeiss-Distagon-T-STAR-Otus-55mm-F14-ZF2-Nikon

εκκωφαντικά σκορ με μόνη εξαίρεση τη βινιέτα στο FF. Πραγματικά εκκωφαντικά!!! Από εκεί και πέρα ο 58/1,4 της ΝΙΚΟΝ δείχνει μπάζο, ο 50 1,4 δείχνει πολύ καλός, αλλά σε εντελώς ανοιχτό διάφραγμα και για επίπεδες καταστάσεις, άρα όχι για πορτρέτα ο SIGMA δείχνει αρκετά καλύτερος.

Expedition Gear by AlexTheodin, on Flickr

Αυριο αναχώρηση για Αυστρία. Μπαταρίες γεμισμένες, κάρτες άδειες και όρεξη τρελή.

Sony A7
Carl Zeiss Sonnar 2,8/35 FE
Carl Zeiss Sonnar 3,5/135
Jupiter 9 2/50 (κιαυτός σχεδίαση Sonnar είναι, πολύ Sonnar έπεσε...)
Voigtlander Nokton 50/1,1
Voigtlander Color Skopar 21/4

Nikon F90x
Nikon Nikkor 50/1.8
Sigma 70-300/4-5,6

GoPro Hero 2

10στοπ ND
4στοπ ND
Πολωτικό
Μπαταρίες έξτρα
Jobo τριποδάκι

Last edited:
Είμαστε στο Zillertal! Χιόνι δεν έχει πολύ, έξω απο τις πίστες είναι λίγο, πιστεύω δουλέψαν πολύ τα κανόνια για να ανοίξουν το Σαββατο, αλλά ο καιρός είναι τρομερός. Σήμερα καήκαμε κιόλας στην φατσα.

Μέσα σ'όλα, έψαξα να βρω τι γίνεται με τον φακό μου, 2 βδομάδες μετά.

Ακόμα ψάχνουν ανταλλακτικά. Και θα ψάχνουν απ'ότι μου είπαν για 2-3 εβδομάδες ακόμα...

ΥΓ. όταν τον πάρω πίσω θα τον κάνω έκθεμα σε βιτρίνα

Παρέλαβα ΧΘΕΣ και αφού αγανάκτησα και έστειλα email που έφτασε στον Δ/ντη Service της Nikon Europe...

πήρα και ένα συγγνώμη για την καθυστέρηση κατά την παραλαβή..

Παιδιά καλησπέρα και καλές εορτές σε όλους.

Ερώτημα που μου ήρθε μεταξύ tutorials για composition...:ADFAD2:

Σε τι ειδους συστημα αξιζει να επενδυσει κανεις, με βαση τη προσβαση σε φωτεινους φακους, όσον αφορά το οικονομικό κομμάτι των φακών?
Αναφερομαι για μικρά εώς μεσαία focal lengths. από wide φακους μεχρι το πολύ 85 mm - κυριως prime, οχι τοσο zoom.
Με τον ορο φωτεινους αναφερομαι σε διαφραγμα μικροτερο του f/2.8.
π.χ. f/1.4
mirrorless? APS-C, Full Frame?
Και σε ποια εταιρία (τοσο για φακους οσο και για μηχανη)?

Π.χ. παρατηρώ ότι η Nikon έχει τον 35mm f/1.8 για DX (APS-C) σε τιμή κοντα στα 150 ευρω.
H Canon έχει τον 50mm f/1.8 κάτω από 100 ευρώ για Full Frame!!
Παρατηρώ οτι οι Panasonic για mirrorless ειναι πανακριβοι. Το ιδιο και οι Fujifilm φακοι, κτλ κτλ.

Οπότε, αν ήθελα να θεωρήσω τους φακούς σαν σημείο αναφοράς και τη μηχανή ως κάτι πιο αναλώσιμο, σε τι θα άξιζε να επενδύσει κανείς διατηρώντας όμως το budget εντός ορίων για έναν φιλήσυχο ερασιτέχνη?
Π.χ. γρήγοροι φακοί με τιμές μεταξύ 100-300 ευρώ (καινουργιους και μεταχειρισμένους)?

αν δε σε νοιαζει ο ογκος της μηχανης ,σιγουρα μια nikon-canon ειναι προτιμοτερες, ειδικα σε apcs μεγεθος αισθητηρα.
Με 3-4 φακους prime εισαι καλυμμενος, 35 1.8, 50 1.8 kai 85 1.8 θα σου βγουν πολυ οικονομικα.

Τι ειδους ομως φωτογραφηση θελεις να κανεις?

Για μεγαλα ζουμ (snapshots αθλημάτων) εχω την μικρη fz200 (compact αισθητηρας) και ειμαι ευχαριστημενος. Δεν με ενδιαφερει η ποιοτητα εκει - απλα να πιασω τη κινηση στην καταλληλη στιγμη.

Για πιο καλλιτεχνικες καταστασεις με ενδιαφερει αρκετα το ειδος του street photography (ουσιαστικα εχω πιασει τον εαυτο μου να το κανει ασυναισθητα πολλες φορες). Φωτεινους φακους σκεφτομαι διοτι πολλες φορες ο φωτισμος ειναι μειωμενος ειτε το απογευμα ειτε το βραδυ ειτε απλα αν βρισκομαι σε σκια.

Εχω διαθεσιμη συχνα πυκνα και μια nikon d5100 με τον nikkor 35mm f/1.8 DX αλλά δεν μου ανήκει η κυριότητα (της αδερφης μου) οποτε θεωρω οτι δεν εχω τιποτα.
Και με ολες αυτες τις επιλογες εχω χαθει.
Π.χ. βλεπω οτι οι mirrorless με ανταπτορα παιρνουν αυτους τους φτηνους φακους απο τις μεγαλες Nikon & Canon.
Οι APS-C έχουν οι ιδιες φτηνες επιλογες.
Απλά επειδη οι φακοι μενουν, σκεφτομαι να το παω αντιθετα.
Να επιλεξω φακους και μετα μηχανη.

ναι δεν αντιλεγω. τα χαρακτηριστικα της d5300 ειναι φοβερά και φαίνεται αξιοπρεπέστατη επιλογή (να είχε και λίγο weather seal σαν τις φτηνες pentax).
λίγο σε εργονομία υστερεί όπως και η d5100 αλλά όλα είναι θέμα συνηθειας (με τη d5100 πετάω πλέον).

Όμως θέλω να επικεντρώσω περισσότερο στην επένδυση στους φακούς με σκοπό να μην τους αλλάξω τα επόμενα χρόνια εάν αλλάξω μηχανή (ειδικά να παρασυρθώ και τα ακουμπήσω για κανεναν ακριβό φακο).
Π.χ. καλύτερα να επενδύσω σε DX (APS-C) φακούς ή σε Full Frame?
Π.χ. παρατηρώ ότι ήδη αρχίσαν να πηγαίνουν σε mirrorless ακόμα και οι Full Frame. Άρα να φοβάμαι ότι θα εξαφανιστεί σύντομα το APS-C (crop 1,5x) φορμάτ π.χ.?
Επίσης οι Νικον φακοί μπαίνουν εύκολα με αντάπτορες σε πολλες άλλες εταιρίες εάν μελλοντικά αποφασίσω να πάω σε mirrorless Olympus OMD EM ΧΥ όπου ΧΥ ένα μεγάλο νούμερο ???
Με αυτα τα σκεπτικά...καλυτερα Nikon, Canon, ή τίποτα άλλοι φακοί?
και τι φορμά?