Υπερφωτεινοι τηλεφακοι ?

22 June 2006
35,669
NEO HRAKLEIO
Λογω της αναγκηs μου για πολυ φωτεινο τηλεφακο (απο f/1.4 - 2.0) , ειπα να ρωτησω μηπως ξερει κανεις καποιον φακο , ανεξαρτητου μαρκας - μοντουρας (θα μπει στη NEX που παιρνει τα παντα).

Εστιακο μηκος απο 200mm και πανω... προφανως prime (σταθερου εστιακου μηκους).

Να ρωτήσω σε τι θέμα θα χρησιμοποιηθεί και που θα χρησιμοποιηθούν οι φωτογραφίες? Ίσως μπορούμε να δούμε κάτι εναλλακτικό που θα δουλέψει εξίσου καλά αλλά με πολύ πιο μαζεμένο κόστος.

Pentax σε 2.8 υπάρχουν και σε DA* και σε FA*. Σε Da θα βρείς και κάτω από 900 new. Σε πιο παλιους υπάρχουν A και 200 ίσως γύρω στα 700 και ο 300 που είναι σπάνιος και ακριβός (+2500). Τελος υπάρχει ο παλιοτερος όλων ο K 200 f2.5 περιπου στα 500 αλλά από ευρώπη θα είναι δύσκολο να βρεις

Υπάρχουν και adaptall σε 2.8 αλλά δεν ξέρω τι γίνεται με ανταπτορες

Για f>3 υπάρχουν και πολλοί ακόμα δες στο pentaxforums

Για f/2.8 μπορω να παρω τον Ταμρον 70-200 , πολυ καλος φακος.

Τον θελω κυριως για παραστασεις και συναυλιες... που σημαινει οτι θελω φωτεινο φακο, και μεγαλο εστιακο μηκος.
Δεν ειναι αναγκη να ειναι πολυ γρηγορος στην εστιαση , γι αυτο και λεω για τον Tamron, που εχει και πολυ καλη ποιοτητα εικονας.

Αν μπορουσες να συμβιβαστεις με μικροτερο εστιακο μήκος, ο Sigma 50-150 f2.8 HSM (ο παλαιοτερος) ειναι επισης μια καλή και προσιτή επιλογή..

Μες στο μυαλο μου εισαι, αυτος ηταν η πρωτη μου επιλογη, αλλα δεν υπαρχει πια !
Τον κατηργησε η Sigma και δεν υπαρχει ουτε στο ebay ... (gia sony παντα).

Γενικά δύσκολο χώρο έχεις να αντιμετωπίσεις... Καλύτερα να προτιμήσεις κάποιο zoom για να έχεις μεγαλύτερη ελευθερία καδραρίσματος. Σε συναυλίες και παραστάσεις δεν έχεις ούτε χώρο να κινηθείς μπρος πίσω, ούτε χρόνο.

Φοβερός είναι ο Sigma 70-200 f/2,8.... Ονειρικός για την ακρίβεια...

Από την άλλη, σε περιβάλλον συναυλιών και αν έχεις φωτογραφικό pass ή απλά μπορείς να πας κοντά στη σκηνή, ίσως αξίζει να σκεφτείς κάτι πιο κοντό πχ 24-70 f/2,8 και να κάνεις και παιχνίδι με τους καλλιτέχνες.

Οι Pentax DA* είναι από τους πιο σαβούρα φακούς που έχω χρησιμοποιήσει. Χώρια ότι είχαν και φοβερό πρόβλημα με quality control. Ο Sigma και o Tamron 70-200 τους έχουν για την πλάκα. Καμία σχέση με τους παλιούς FA* που είναι απλά αστέρια και πουλιούνται ακόμα αρκετά ακριβά.

Ψάξε όμως και λίγο το θέμα τις εστίασης. πχ αν δεν έχεις AF ή έστω επιβεβαίωση στη ΝΕΧ, ειδικά στα διαφράγματα που αναφέρεις θα έχεις σίγουρα πρόβλημα.

Επίσης, μη φοβάσαι να ανεβάσεις ISO και να κλείσεις διάφραγμα. Καλύτερα να έχεις μια φωτογραφία που είναι εστιασμένη, καθαρή και με λίγο θόρυβο παραπάνω, παρά να την έχεις ανεστίαστη ή κουνημένη.

τον sigma 70-200 (οχι τον καινουργιο) τον εχω δοκιμασει και δε μου αρεσε καθολου ανοιχτος (f2,8)
Aν τον κλεισεις ειναι καλος αλλα τοτε εχω kai ton Mινολτα 70-210 f/4,0

Εχω κοντινους και φωτεινους , θελω τουλαχιστον 150mm και πανω.

Εχω παρραγγειλει και καποιον 135mm f/2.8 και τον περιμενω.
http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=360374178190&ssPageName=STRK:MEWNX:IT

Δεδομένης της καλής απόδοσης της SONY στα ψηλά ISO, μήπως η ανάγκη για πολύ ανοιχτά διαφράγματα είναι λίγο υπερβολική; Θέλω να πω ότι ακόμα και στα 800 ISO να πάς, πάλι θα πάρεις πολύ καλά αποτελέσματα στην κάμερά σου. Εκεί δεν σε καλύπτουν οι τηλεφακοί με διάφραγμα 3.5?

Πάντως πρόσφατα που τράβηξα με την 600D μια παράσταση στα 800 ISO, μια χαρά δείχνει με 4 διάφραγμα. Αλλά μεγάλο ρόλο παίζει και ο φωτισμός και η απόσταση από το θέμα.