Υπέρυθρη φωτογραφία - Infrared (IR)

Μα φυσικά !!!!!!!!
Μόνο στην πρώτη (που έχασες την εστίαση όπως λες) δεν κατάλαβα τον "λάθος" προσανατολισμο.
Εσύ θα ξέρεις ...

Αν καταφέρω να φτιάξω υπέρυθρο σώμα με EVF θα έχω πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες χρήσης φακών ακόμη και χειροκίνητης εστίασης με ιδιαιτερότητες και χαρακτήρα που πιστεύω θα ταιριάξουν πολϋ με την οπτική του υπέρυθρου...
Καλά το σιγουρο είναι ότι θα δοκιμαστούν τότε και οι δυο Lensbaby που έχω και προβλέπω πολύ πόρωση όπως είπε και ο Δημήτρης και αποτέλεσμα σίγουρα μοναδικό (δεν ξέρω καν αν το έχει δοκιμάσει κανείς παγκοσμίως πρεπει να το ψάξω..)

Αντε μπράβο Δημήτρη να πληθαίνουν οι κατοχοι :a0210: να καταφέρουμε να το κάνουμε και sticky σύντομα :guitarist:

μόλις είμαι έτοιμος θα ανεβασω δείγματα απο την νέα μετατροπή μηχανης πού εκανα σε 590nm φίλτρο, το λεγόμενο golden filter γιατί αφήνει να περάσει περισσότερο χρώμα απο το κλασσικό 720nm που είχα στην PL2 IR και έχεις ετσι τη δυνατοτητα να δωσεις μεγαλύτερα γκαμα faux colors στην σκηνή χωρις να χάνεις και την δυνατότητα φυσικά για ασπρόμαυρο (το οποίο είναι πιο δύσκολο να πετύχεις οσο απομακρύνεσαι απο το υψηλό IR φάσμα). Φυσικά θέλει τελείως διαφορετικό workflow και αυτό δοκιμάζω και μαθαίνω τωρα (εννοώ μόλις βρω χρόνο...).

Συμβουλές σχετικά με την σκηνή δεν μπορω να δώσω , ίσως να ήθελα να γράψει λιγο περισσότερο ουρανός για να υπάρχει η αντίθεση με το μπλέ που βλεπω δεξιά επάνω και θα έκοβα λιγο τα μπροστινά χόρτα ... κοντραστ και οξυτητα τα τσιτωνεις κατά βούληση όσο νομίζεις γιατί πάντα θελουν μεγάλες τιμες ... δεν έχεις πιάσει το WB στα δένδρα στο λευκό 100% αλλά αυτο θελει τεχνική ανάλογα το φως , την φωτομετρηση που εκανες και το CWB στο πράσινο που επέλεξες σαν σημείο στην σκηνή και φυσικά καλή επεξεργασία. Διαλεξε ενα φακό δοκίμασέ τον σε όλα τα διαφράγματα να δείς που αποδίδει καλά σε όλη τη σκηνη (δεν είναι απαραίτητο ναναι στα μεγαλα διαφραγματα) και ειδικα όταν το θέμα είναι κοντά ή πολύ μακριά στο άπειρο, δες επίσης αν έχει hot spot Για πρώτη προσπαθεια δεν το συζητώ είσαι αρχηγός , σε μια βδομαδίτσα θα μεχεις ξεπεράσει χαλαρά ...:flipout: έχεις άλλωστε στα πόδια σου την φύση που είναι το Α και το Ω στοιχείο για IR φωτογραφία.

Last edited:
Κώστα σε ευχαριστώ, τεχνικές συμβουλές εννοούσα, το κάδρο άστο για αργότερα, θέλω πολλές δοκιμές ακόμη, θα δούμε. Αντε καλοκλικοτι και περιμένω τα νέα σου δείγματα

Προοδεύουμε βλέπω :2thumb22sup: το καλώδιο πάνω μου χαλάει λίγο το όμορφο κάδρο... για πές με ποιο φακό και τί επεξεργασία έκανες, εχω ξεκινήσει με την προηγοϋμενη μηχανή (που πλέον δεν έχω) και τεστάρω φακούς και διαφράγματα για να δώ συμπεριφορά και ποια γράφουν σωστά και δεν βγάζουν hot spot , έχω βάλει και καποια λινκ για τους πιο επιρρεπείς, οπότε όταν έχεις κάποιο σίγουρο tip για συγκεκριμένο φακό το γράφεις για να εχουμε μια κοινή βάση δεδομένων που να την ανανεώνουμε.

Σκεφτόμουν ότι υπέρυθρη φωτογραφία από drone θα ήταν πολύ χρήσιμη στην αρχαιολογική έρευνα. Έχετε καμιά ιδέα για το πώς να το υλοποιήσω φτηνά; Μπορεί να γίνει μετατροπή σε GoPro μια και που υποστηρίζεται από αρκετά drones στη μεσαία κατηγορία τιμής;

Απάντηση: Re: Υπέρυθρη φωτογραφία - Infrared (IR)

Δεν το έχω ψαξει καθόλου το θέμα για GoPro ή κάτι αναλογο, φυσικά υπάρχουν drone που φοράνε μηχανές m43 και δέχονται ελαφριούς φακούς του συστήματος όπως ο 12mm/2 , σε αυτες η μετατροπή θα είναι λογικά παρόμοια με αυτή πού έκανα (διάσταση φϊλτρου) αν και νομίζω ότι για τετοιου είδους έρευνα χρειάζεται μονόχρωμο (ασπρόμαυρο) υπέρυθρο φίλτρο 830nm ή και πιο ειδικό φϊλτρο για μεγαλύτερη καθαρότητα σε ανακάλυψη σχηματισμών κλπ. Φθηνά και υπέρυθρο με μετατροπή δεν πάει πακέτο, η πιο φθηνή λύση για να ξεκινησεις εϊναι να φορέσεις στον φακό της μηχανής ένα βιδωτό φθηνό υπέρυθρο φίλτρο, οι μετατροπές δυστυχώς κοστίζουν ανάλογα το φϊλτρο (απο 30-150 ) και την εργασία (150-300 ) και δεν έχουν πάντα επιτυχία, μπορείς να βρείς και έτοιμες φυσικά λύσεις αλλά δεν το έχω ψάξει καθόλου για drone.

Last edited:
Οι υπέρυθροι αισθητήρες για drone μόνο πωλούνται 3000-7000, γι' αυτό και αναρωτιέμαι για κάτι πιο φτηνό. Από μια ματιά που έριξα στο ίντερνετ η τροποποίηση GoPro είναι σχεδόν αδύνατη στα νέα μοντέλα...

η πρώτη είναι με το 20αρη panasonic, η δεύτερή με τον 14-42 της olympus -που μάλλον θα μείνει μόνιμα πάνω- είναι τραβηγμένη στα 16mm f6.3. Δεν έχω κάνει αρκετές λήψεις σε διάφορα εστιακά μήκη,περιμένω της ηλιόλουστες ημέρες.
την άνοιξα στο p/s κ μετά την αντιστροφή έδωσα λίγο high pass ,στη συνέχεια έπαιξα με το white neutralizer του nik collection k saturetion,contrast k hue από viveza. βασικά αυτό που δεν μου αρέσει είναι τα πρόσωπα των ανθρώπων μπλεδίζουν [σαν τα στρουμφάκια ]
θα το παλέψω που θα πάει....