Υπέρυθρη φωτογραφία - Infrared (IR)

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Υπέρυθρη φωτογραφία - Infrared (IR)

Εμ βρε φίλε γιαυτο και εγώ την έδωσα και πάω για σώμα με ενσωματωμένο EVF αλλά πάλι ξεφεύγεις και σε χρήμα και σε μέγεθος, η PL5 είναι ένα από τα μικρότερα σωματα με σταθεροποίηση που μπορείς να μετατρέψεις σε υπέρυθρη και να έχει και σπαστη οθόνη αφής που τη θεωρώ απαραίτητη για το καδράρισμα με ήλιο ώστε να βρεις κατάλληλη γωνία. Δυστυχώς τα εξωτερικά EVF τη μεγαλώνουν αισθητά ειδικά το VF4, αν βρεις όμως το παλιό ΟVF με γυαλάκι της πρώτης EP1 που κάνει για 14-17mm φακό είναι μικρό και φθηνό σχετικά και μπορεί να σε βοηθήσει στο κάδρο μόνο όχι όμως στην εστίαση με τον ήλιο τόσο.

Re: Απάντηση: Υπέρυθρη φωτογραφία - Infrared (IR)

Εξώκοσμη, αρχίζω να μπαίνω στο τριπάκι...

για εμένα ήταν αρκετά 20 λεπτά στο τηλ. όπου ο Κώστας (kbouk) μου ανέλυσε 3 τόμους γνώσεων πάνω στο θέμα......πέρα απο την πλάκα θεωρώ ως πολύ δυνατά στοιχεία για αν ασχοληθεί κανείς το γεγονός ότι εκμεταλλεύεται τις "νεκρές" ώρες της ημέρας με την άπλετη ηλιοφάνεια και το ότι στην μετατροπή σε ασπρόμαυρο κατόπιν δίνει καλύτερα αποτελέσματα καθώς έχει αποτυπωθεί η αρχική φωτο με εντονότερο κόντραστ. Φυσικά όσοι το "έχουν" με την επεξεργασία μπορούν να δώσουν ένα τελικό αποτέλεσμα απο άλλο κόσμο κυριολεκτικά, εγω ακόμα δεν εχω ασχοληθεί

Απάντηση: Re: Απάντηση: Υπέρυθρη φωτογραφία - Infrared (IR)

Να τονίσω οτι το συγκεκριμένο είδος φωτογραφίας στην Ελλάδα όπου έχουμε έντονη ηλιοφάνεια όλο το χρόνο ακόμη και τον χειμώνα προσφέρεται για ενασχόληση. Δημήτρη οπότε βρεις χρόνο στείλε μου ένα Mail να σου περάσω και link για εμβάθυνση στην επεξεργασία της υπέρυθρης φωτογραφίας όπως και κάποια έτοιμα προφίλ για την epl5 για να ξεκινάς στο Lightroom. Kαλό είναι αν βρεις λίγο χρόνο να πιάσεις και από την αρχή το νήμα μιας και έχω γράψει κατά περιόδους και κάποιες επιπρόσθετες πληροφορίες.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Υπέρυθρη φωτογραφία - Infrared (IR)

ποιος είπε ότι το βράδυ δεν τραβάς με υπέρυθρη, δεν το είχα ξανακάνει αλλά διάβασα ένα σχετικό άρθρο και εχτες το δοκίμασα, η φωτό είναι jpeg με τον 12-32 στα 12mm, ISO1600, 1/5 δευτ. στο χέρι, δυστυχως δεν φόραγα και το καλύτερο φιλτρο για βράδυ (780nm) στην full spectrum EM10II αλλά νομίζω ότι τα πήγε σχετικά καλά σε δυσκολες φωτιστικές συνθήκες (κόντρα φώτα στον δρόμο)

_C090007.jpg

Χμμ... έχετε αρχίσει να θυμίζετε Tim Burton σε αυτό το νήμα! :flipout:

Υ.Σ. Κομπλιμέντο ήταν αυτό...

Re: Απάντηση: Υπέρυθρη φωτογραφία - Infrared (IR)

ωπ...ειχα μερες να μπω....ωραιο το κτιριο, ισως λιγο περισσοτερος ουρανος εδινε την τελεια ισορροπια, ευρηματικοτατος ο τιτλος της φωτο στον "δρομέα" !!

Είναι εντυπωσιακό έργο ο Δρομέας από μόνο του Αποστόλη, νομίζω ότι η συγκεκριμένη απεικόνιση σε υπέρυθρο ΑΜ του ταιριαζει αφού τονίζει τη δυναμική του έργου ακόμη περισσότερο ...γιαυτο πηρα το θάρρος και τον παράφρασα έτσι, ήθελα λίγο τον ουρανό να γράψει καλύτερα με τα σύννεφα αλλά αυτά είναι και λίγο τύχη. Δεν έχω ακόμη καθόλου χρόνο να δουλέψω τα αρχεία RAW , οι συγκεκριμένες μετατροπές είναι απευθείας μέσα από την μηχανή jpeg σε ΑΜ που αφήνει λιγότερες επιλογές.