Υπέρυθρη φωτογραφία - Infrared (IR)

Αποστόλη καταμεσημερο της προ-προηγούμενης Κυριακής είναι τραβηγμένες μιας και ειχα πάει για ψήφο στις εκλογες του ΤΕΕ που φιλοξενούνταν στις εγκαταστασεις του ΟΑΚΑ, βρήκα ετσι την ευκαιρια να το συνδιασω με ένα μισαωράκι φωτογραφικης βολτίτσας.

Αυτο το καλό έχει αυτο το είδος φωτογραφίας, θέλει περίσεια φωτός, εκεί που η συνηθης πρακτική είναι να μαζεύεις τη μηχανή, στην υπέρυθρη φωτογραφία την βγαζεις και το απολαμβάνεις. Βέβαια το αποτέλεσμα δεν είναι προς τέρψην όλων μιας και είναι ιδαίτερος τρόπος έκφρασης, έχει φανατικούς εχθρους και φίλους, αμα κολήσεις το μικρόβιο όμως είσαι στο δικό σου σύμπαν και αυτό ειναι που μετράει για εμένα.

Περίεργη αίσθηση τα "ξασπρισμένα" δένδρα, ο ουρανός έχει γράψει καλά. Ίσως να "έπαιζα" λίγο με την θέση του παρατηρητή για να φύγουν από την ευθεία το κολονάκι στο δρόμο από την καμινάδα πίσω του...

Re: Απάντηση: Υπέρυθρη φωτογραφία - Infrared (IR)

Δε ξέρω γιατί αλλά το υπέρυθρο το είχα συνδυάσει με το σκοτάδι... :confused:

Εγω το αντιθετο.

Ισως γιατι ηταν τοσο παραδοξο το "φως" που εβγαινε στις υπερυθρες που μονο για σκοτεινες δεν τις ειχα.

Δημήτρη σωστό , ούτε που το σκέφτηκα, το δικό μου άγχος ήταν να μπορέσω να βάλω και τις τρεις ΚΑΜΙΝΑΔΕΣ στο κάδρο , ο δρόμος έχει φοβερη κλίση και μόνο σε μια γωνία αυτή που έκατσα σε υψώματακι στο απέναντι πεζοδρόμιο βγαίνει η μεσαία μέσα καμινάδα στα δένδρα. Υπηρχε και ένα καλώδιο στον ουρανό αριστερά που μεθοδικά το έφαγα. Έπεσε και λίγο διόρθωση σε γεωμετρία ...

Τα ξασπρισμένα δενδρα πίσω (όχι τα εμπρός) πάντως στη δικη μου οπτική πλησιάζουν πολύ σε μορφή το ορεινό λευκό έλατο που βλέπεις σε μεγάλο υψόμετρο.

Η φωτό τραβήχθηκε σε πρωινό περίπατο εν μέσω καραντίνας. Θα κάνω ένα ποτ πουρί στη συνέχεια που θα έχει λίγο από ολα , αρχιτεκτονικό , παλιους σταθμούς τραίνου, δρομίσιες , λιμανίσιες, αστικό τοπίο , φάρ ουέστ κλπ. Θα μπορούσα να τις βάλω σε κάθε θεματολογία αλλά νομίζω οτι αξίζουν να έχουν το δικό τους νήμα εδώ.

ΥΣ
για βράδυνες υπέρυθρες θα ξαναδοκιμάσω μόνο αν πετύχει η μετατροπή της ΕΜ1 ωτσε να έχω σταθεροποίηση , με την G3 δεν γίνεται αφού το 780nm φίλτρο είναι πάνω από 10 στοπ. Αν πάτε λϊγο πίσω στο νήμα θα βρείτε και βραδυνή προσπάθεια σε χριστουγεννιάτικη φωτό όταν είχα πάρει για λίγες ημέρες μια ΕΜ10ΙΙ αλλά την επέστρεψα γιατί έβγαλε θέμα στην εστίαση.
Βέβαια εκεί για να βγαλεις κάτι της προκοπής πρέπει να φωτίσεις εσυ το θέμα σου με υπέρυθρο φως, αλλά το βράδυ που να το βρείς , πρέπει να το παράγεις με ειδικό υπέρυθρο φλας.

Last edited:
Ωραία προοπτική και υφές (όπου φαίνονται) στην πρώτη. Πιο κεντρική δεν δοκίμασες?

Καλά πολλά ζητάς, με την γυναίκα σε περίπατο εν μέσω καραντίνας , απλά την έπεισα να σταματάει που και που :music-smiley-005: (αν θυμάμαι τράβηξα κανα δυο τρεις φωτό και με αυτή μέσα στο κάδρο στο βάθος στις κολώνες αλλά αυτή μου άρεσε πιο πολύ γιατί είχε και λίγο ουρανό).

Βρίσκω πολύ ταιριαστή και την θεματολογία, οι μορφές και οι υφές τονίζονται ιδιαίτερα...

Πολύ ωραία σειρά, Κώστα.
Αν και δεν ασχολήθηκα με την συγκεκριμένη τεχνική, και για να είμαι ειλικρινής δεν είναι στη σφαίρα των ενδιαφερόντων μου σε αυτή τη φάση, πραγματικά απολαμβάνω κάποιες από τις φωτογραφίες που ανεβάζεις στην κατηγορία.

Ευχαριστώ παιδιά, που θα πάει θα σας κολλήσω το μικρόβιο κάποια στιγμή και θα σας φαίνονται αυτές φυσιολογικές και όλες οι υπόλοιπες νορμαλ εξώκοσμες !

Πάμε πάλι στο θέμα μας με μια σειρά φωτό απο σιδηροδρομικές γραμμές, επέλεξα εδώ να τις κάνω sepia

_1070578_Nik_export.jpg

_1070599_Nik_export.jpg

_1070585_Nik_export.jpg

_1070581_Nik_export.jpg

_1070602_Nik_export.jpg

_1070624_Nik_export.jpg

Attachments

• _1070584_Nik_export.jpg
    _1070584_Nik_export.jpg
    181.4 KB · Views: 103
Πολύ όμορφες Κώστα.
Έχω να τραβήξω υπέρυθρο από την εποχή του Kodak High Speed Infrared.....
Kαι για όσους δεν γνωρίζουν επρόκειτο για α/μ φίλμ το οποίο φόρτωνες στην κάμερα σε πλήρες σκοτάδι, καθώς ήταν τόσο ευαίσθητο που αν το έβγαζες από την συσκευασία του...bye bye!!