Υπέρυθρη φωτογραφία - Infrared (IR)

Στην παραλία του Αγ. Δημητρίου Αργυρού Ευβοίας φωτογραφίζω χρόνια....ένας δρόμος γεμάτος σκιές και έντονο κοντραστ....δεν γνωρίζω , ούτε θα εκφέρω άποψη για το ορθό στο κλάδεμα των παλαιών ευκαλύπτων, ως φωτογράφος όμως βλέπω μόνο ακρωτηριασμένα ξύλινα κορμιά....μερικές ματιές

7-1010029 by dimitris leventis, on Flickr

5-1010032 by dimitris leventis, on Flickr

4-1010031 by dimitris leventis, on Flickr

3-1010028 by dimitris leventis, on Flickr

2-1010034 by dimitris leventis, on Flickr

Πολύ καλή απόδοση... Τώρα γεωπόνος δεν είμαι, αλλά απ' όσο γνωρίζω και βλέπω, οι ευκάλυπτοι κάθε λίγα χρόνια κλαδεύονται βαθειά, χωρίς να μένει καθόλου φύλωμα, αφενός για να ζωντανεύουν και αφετέρου για λόγους ασφαλείας, αφού "ρίχνουν" τα παλιά κλαδιά με κίνδυνο για τους περαστικούς.

Last edited:
Η τελευταία μου αρέσει πιο πολύ από όλες Δημήτρη και λόγω σχήματος του δένδρου και λόγω πιο έντονης αντίθεσης του φυλλώματος.

Διατηρείς αυτουσιο το υπέρυθρο χωρίς επεμβαση όπως το γεννάει η μηχανή με το ενσωματωμένο φίλτρο.

Εχει και αυτό τη γοητεία του.

Ηθελα όμως τον ουρανό ομοιόμορφο τουλάχιστον σε τονικότητα και στις δυο πλευρές του δένδρου.

σας ευχαριστώ πολύ παιδιά !! Δημήτρη νομίζω οτι έχεις δίκιο όσον αφορά τις "γεωπονικές" σου γνώσεις. Κώστα έχεις δίκιο για την τονικοτητα, πρεπει να βρω χρόνο να ασχοληθώ με επεξεργασία επιτέλους.
Τελευταία με προβληματίζει ιδιαίτερα οτι δεν εχω EVF στην PL-5,το κάδρο μου έχει λίγο "περίπου" στην έντονη ηλιοφάνεια, δεν νομιζω οτι αξιζει να πάρω το εξτρα που κυκλοφορει, καλύτερα να φτιάξω την χαλασμένη ΕΜ10ii και να την κάνω full spectrum . Επίσης γλυκοκοιτάω τον 15/1.7 που ταιριάζει σε φορητότητα και έχει εξαιρετική απόδοση, για ν αποφύγω το βάλε -βγάλε του 12-40. Με απλά λόγια, φαγούρα στην τσέπη πάλι....

Ναι Δημήτρη το EVF θα σε βοηθήσει σίγουρα.

Καλή ιδέα να φτιάξεις την ΕΜ10ΙΙ και να την μετατρέψεις αλλά δεν ξέρω αν θα είναι και πολύ φθηνή η μετατροπή μιας και δεν είναι πάντα εγγυημένο το αποτέλεσμα. Και πρέπει να δουλεψει και η οθόνη ταυτόχρονα θα την χρειάζεσαι.

Την ΕΜ1 που μετετρεψα τελευταία την ανοίξαμε δυο φορες για να εστιάζει με όλους τους φακούς και δεν κατάφερα να την κάνω full spectrum , αναγκάστηκα να της βάλω φίλτρο 590nm πάνω στον αισθητήρα όπως και στην δικη σου PL5 (που αν θυμάμαι καλά έχει ένα 630-650nm).

Μια EM10ΙΙ που είχα πάρει έτοιμη ως full spectrum από Μ. Βρετανία την γύρισα πίσω γιατί μετά την μετατροπή ο πτυσσόμενος αισθητήρας δεν καθόταν σωστά στη θέση του πάντα (πιθανόν λόγω μειωμένου βάρους ανάμεσα στους ηλεκτρομαγνητες).

Στην full spectrum πάντως πρέπει να επενδύσεις και σε υπέρυθρα φιλτρα που μπαίνουν στον φακό. Βέβαια όπως έχω πει ξανα είναι η τοπ λύση αν θες να ασχοληθείς βαθιά με το υπέρυθρο σπορ φωτογράφησης.

Αν έρθεις ΑΘΗΝΑ ελα να σου δανεισω την G3 που είναι full spectrum να δεις αν σε βολεψει πριν μπεις σε έξοδα με την μετατροπή της ΕΜ10ΙΙ . Έχω κομμένα και φιλτρα για m43 αισθητήρα σε 590/720nm αν δεν καταφέρεις να την κανεις full spectrum ώστε να εχεις εναλλακτική όταν εχεις ανοιχτή τη μηχανή.

• Like
Reactions: Leventis Dimitris
στα ελάχιστα εναπομείνοντα εργαστήρια μολυβιού του Πειραιά
(Off-topic τεχνικής φύσεως ερώτημα: Ο θόρυβος είναι ανεκτός και ίσως προσθέτει σε ατμόσφαιρα. Ωστόσο, θα μπορούσες να κατεβάσεις λίγο ακόμα τα ISO, πηγαίνοντας το shutter speed στα 1–2''; Ευχαριστώ!)

Σωστή η ερώτηση σου αλλά ίσως δεν εχεις ολα τα τεχνικά δεδομένα γιαυτο και το ρωτάς

δεν έχω τις φωτό πρόχειρες τώρα να σου πω με ακρίβεια αλλά έχουν τραβηχθει σε χρόνους κοντά στο δευτερόλεπτο χερατα με μηχανή την παλιά ΕΜ1 που έχει IBIS. Μάλιστα κάποιες έχουν τραβήξει σε 2-3 επαναλαμβανόμενα καρέ για να βγουν ακούνητες.

Ηταν και ο λόγος που έφτιαξα δεύτερη μηχανή υπέρυθρη μετά την full spectrum G3 που δεν είχε Ibis. Γιατί αν δεν το εχεις καταλαβει η μηχανή είναι μετατροπή σε υπέρυθρη ΙR 590nm, έχει αφαιρεθεί το ΑΑ φίλτρο της μπροστά από τον αισθητήρα και έχει φορεθεί εκεί ένα φίλτρο 590nm. Μπροστά στον φακό επίσης υπάρχει ένα υπέρυθρο φιλτρο Heliopian 780nm που κοβει 10 στοπ και βάλε.

Μακάρι να είχα ακόμη πιο νέο μοντέλο μετατρέψει ώστε να τραβώ στο χερι 2-3 δευτέρα αλλα είναι δύσκολο να <περιορίσεις> ένα πολύ ακριβό φωτογραφικό σώμα στο συγκεκριμένο σπορ. Ήδη οι 2-3 μηχανές που έχω μετατρεψει με φιλτρα, μετατροπές , σωματα κλπ. έχουν στοιχισει πολύ παραπάνω από 1000 ευρώ. Και δεν είναι πάντα το αποτέλεσμα εγγυημένο. Τώρα είμαι στο 4ο project μετατροπής.

Εχω αφήσει λοιπόν το ISO να φθανει έως 4000 στο Auto για να μπορώ να τραβήξω με τόσο σκοτεινό υπέρυθρο φίλτρο και σε εσωτερικά σκοτεινά σημεία αλλά και σε βραδυνά , ο λόγος είναι οτι ο έξτρα θόρυβος ειδικά στην ασπρόμαυρη υπέρυθρη φωτογραφία δεν ενοχλεί τοσο όσο στην κανονική φωτογραφία. Βέβαια η μηχανή δεν γεννάει μόνο Ασπρόμαυρο καρε αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία.

Εδω έχει γίνει επεξεργασία 1-2 λεπτά μόνο στο Α/Μ jpeg όπως το έχω στήσει στην μηχανή και σερβίρισμα. Δεν είχα πολύ χρόνο να κάνω καλύτερη επεξεργασία, κάτι που το αποζητά το συγκεκριμένο είδος φωτογραφισης, αλλά δυστυχώς χρόνος δεν υπάρχει.
Και στο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ για να φτιάξω μολυβενιο σιφωνι για μια ταράτσα που αστόχησε το πλαστικό σιφωνι της πήγα και όσο περίμενα τραβηξα μερικά καρέ.

Περισσοτερα για την συγκεκριμένη τεχνική θα βρεις στην υποκατηγορία της επεξεργασίας που έχουμε ειδικό νήμα.

Last edited:
  • Like
Reactions: toupia
ειχα καιρό να χρησιμοποιησω την υπερυθρη ΕΜ1 , εδώ με τον Leica 15/1.7 σε f4 καπου στα βουνά της Κορινθίας.

Εκανα χρήση του ενσωματωμένου Art Filter Pin Hole και βγηκε περίπου έτσι,

PA101278resize.JPG

μετά απο μετατροπή σε Α/Μ

PA101278resize1.JPG

Last edited:
Κάργα παράνομος είσαι φίλε με τα μολύβια... :LOL: ...Τι κακό κι αυτό με τα πλαστικά "ταρατσομόλυβα"...

Οι φωτογραφίες εξαιρετικές, τους πάει πολύ το υπέρυθρο.

Η πρώτη καλή, στην δεύτερη με ξενίζει λίγο το μωβ... ...και θέλει ξήλωμα το λάστιχο "φάτσα-κάρτα"!

το λάστιχο είναι το αξεσουάρ , μου άρεσε γιαυτο και το άφησα.

Την χρωματική αποχρωση μπορούσα να την αφαιρέσω εύκολα αλλά για κάποιο περίεργο λόγο δεν με χάλαγε και είπα να τη διατηρήσω , καταλαβαίνω ομως οτι δεν είναι για ολα τα γούστα

Ποιό φαρ ουέστ? Το βελος στο δέντρο γραφει the road to hell αν διάβασα καλά... :ROFLMAO:
Μετά από ένα τρίωρο ποδαρόδρομο στο μονοπάτι κάτω από το Ελλάνειο Όρος κατεβαίνεις στην πεδιάδα όπου είναι ο αρχαίος Ελαιώνας , θα σας δείξω αύριο μερικες από τις πιο αρχαίες ελιές στην Ελλαδα …. To be continued

Last edited: