Υπέρυθρη φωτογραφία - Infrared (IR)

Ο Lumix 42.5/1.7 που προστεθηκε προσφατα στη συλλογη μου τα παει υπεροχα στο υπερυθρο , ολες (οπως και η χθεσινη απο πανω) στην ΕΜ1.2 full spectrum με φιλτρο 780nm που υπαγορευει Α/Μ μετατροπη

_7060468_1.JPG

_7060475_1.JPG

_7060452_1.JPG

Με ψευδοχρωματικό φίλτρο (το ίδιο το περσινό στα 580nm από μια παλαιότερη βόλτα που ξέχασα να περάσω στο PC.
Πάλι το ποστ είναι ψιλομάπα επειδή απλά δε το 'χω...
ποιο είναι το στοιχείο που δεν σου αρέσει;

ποιο είναι το στοιχείο που δεν σου αρέσει;
Ο σκοπός μου για τέτοιες φωτογραφίες είναι το αιθέριο, ονειρικό τοπίο, κάτι που βλέπω να κάνουν άλλοι πολύ καλά.
Δηλαδή με "ρεαλιστικά" χρώματα σαν βάση και πολλά στοιχεία που είναι τελείως εκτός της ανθρώπινης εμπειρίας.

Εγώ έβγαλα κάτι σαν να χύθηκαν κατά λάθος οι τέμπερες στο καμβά....:LOL:

Θέλεις να μας βάλεις ένα παράδειγμα τι εννοείς ?
Π.χ. αυτού:

Όπως βλέπεις σε πολλές του, η παλέτα είναι πολύ περισσότερο "φανταστική & αιθέρια" από το...αποτέλεσμα που βγάζω.
Πιστεύω ότι 90%+ είναι το ποστ που κάνει, όχι κάποιος τεχνικός ή περιβαντολλογικός λόγος.
Τα ίδια σε άλλους διάφορους που κυκλοφορούν στα ίντερνετς και ανεβάζουν IR false colour φωτογραφίες.

Έτσι, θέλω με τον καιρό να βγάζω τέτοια αποτελέσματα, εφόσον το κιτ υπάρχει και - πιστεύω - και η ικανότητα για κάδρο.
Το ποστ με τρελαίνει γιατί ιδρώνω για πολύ μέτρια αποτελέσματα (όχι μόνο εδώ, παντού)....:LOL:🫠

Με ψευδοχρωματικό φίλτρο (το ίδιο το περσινό στα 580nm από μια παλαιότερη βόλτα που ξέχασα να περάσω στο PC.
Πάλι το ποστ είναι ψιλομάπα επειδή απλά δε το 'χω...

DSCF0027

DSCF0015

DSCF0023

DSCF0021
Η 3η φώτο, πάντως, έχει τα φόντα για μια ονειρική ατμόσφαιρα.
Screenshot 2026-05-28 2.jpg

Εγώ δεν βλέπω κάτι τόσο αιθέριο στις φωτό του , με λίγο dehaze στην επεξεργασία , απουσία έντονου contrast (σε αντίθεση με την Α/Μ υπέρυθρη) μέχρι και ιμπρεσιονιστική ελαιογραφία του Μονέ την κάνεις μια φωτό.

Τώρα για να σου κάτσουν τα χρώματα κάπως καλύτερα και τα φίλτρα παίζουν ρόλο και η στρατηγική την ώρα της λήψης (πως θα ρυθμίσεις το WB), και φυσικά το φως που θα έχεις

τέλος η επεξεργασία που στην έγχρωμη υπέρυθρη θέλει πολλούς πειραματισμους εφόσον έχεις αυτοματοποιήσει τα προηγούμενα

Έχω τραβήξει θέμα με τις ίδιες ρυθμίσεις , το ίδιο φίλτρο , το ίδιο WB από άλλη γωνία και στο post είχα τελείως διαφορετικές δυνατότητες να επεξεργαστώ τα χρώματα. Αυτό οφείλονταν στην ποσόστωση ορατού και υπέρυθρου που έπιασε η μηχανή με το φίλτρο στην διαφορετική γωνία λήψης , είναι κάτι σαν ττη χρήση του CPL φίλτρου

είναι εντελώς υποκειμενική πάντως και η εξεργασία μετά και παίζουν ρόλο τα γούστα σου, ο τρόπος που βλέπεις τα χρώματα (δεν τα βλέπουμε όλοι ίδια σε ένταση και χροιά ) , κάποια στιγμή μπορεί να αλλάξουν προς το πιο ψυχεδελικό και εξωκοσμο ακόμη. Sky is the limit :ROFLMAO:

Last edited:
  • Like
Reactions: LongTom
Στη διάσημη πλατεία της Νάπολης (Piazza del Plebiscito) υπάρχει η εντυπωσιακή εκκλησια Βασιλική του Σαν Φραντσέσκο ντι Πάολα (Basilica di San Francesco di Paola) σχεδιασμένη στα πρότυπα του περίφημου Πάνθεον της Ρώμης. Διαθέτει έναν τεράστιο τμήμα με ύψος 53 μέτρα και μια επιβλητική ημικυκλική κιονοστοιχία που αγκαλιάζει την πλατεία.

Tην φωτο την βαζω εδω και οχι στο νημα της Ναπολης γιατι ειναι με την υπερυθρη ΕΜ1.2 αλλα και για να προλαβει ο Δημητρης να ανοιξει νημα για Σικελια :ROFLMAO:

Το dome εσωτερικα με τον ψαροματη ΤΤArtisan 4mm/2.8

_6100473.JPG

Στη διάσημη πλατεία της Νάπολης (Piazza del Plebiscito) υπάρχει η εντυπωσιακή εκκλησια Βασιλική του Σαν Φραντσέσκο ντι Πάολα (Basilica di San Francesco di Paola) σχεδιασμένη στα πρότυπα του περίφημου Πάνθεον της Ρώμης. Διαθέτει έναν τεράστιο τμήμα με ύψος 53 μέτρα και μια επιβλητική ημικυκλική κιονοστοιχία που αγκαλιάζει την πλατεία.

Tην φωτο την βαζω εδω και οχι στο νημα της Ναπολης γιατι ειναι με την υπερυθρη ΕΜ1.2 αλλα και για να προλαβει ο Δημητρης να ανοιξει νημα για Σικελια :ROFLMAO:

Το dome εσωτερικα με τον ψαροματη ΤΤArtisan 4mm/2.8

View attachment 273397
Πολύ ωραία χρήση του fisheye. Οι κύκλοι σε κύκλους είναι ποίημα.
Αλλά η μανδάμ χαλάει λίγο το πλάνο που είναι τόσο δεξιά (και ως εκ τούτου "κακή" παραμόρφωση).
Ίσως θα ήταν καλύτερα να την έπαιρνες στο κέντρο (ως foreground);

• Like
Reactions: kbouk
Εχω και μερικες με κεντρο το dome χωρις κοσμο , θα φτιαξω ακομα 1-2 με το ιδιο θεμα μολις βρω λιγο χρονο . Δυστυχως μετα απο 12 μερες φευγιο εχουν μεινει πισω ολα στη δουλεια και θα αργησω να τις δω ολες , ποσο να τις επεξεργαστω. Το μονο που κανω τωρα ειναι να κλεβω λιγη ωρα να πεταξω διπλες , τριπλες , ανεστιαστες κλπ ενω την Κυριακη εφτιαξα καμια 80αρια απο την ΟΜ3 που ηταν μεσα η συζυγος μου για να την ξεφορτωθω. Της ειχα δωσει στο ταξιδι μια EP-7 + 12-32 για να εχω την ησυχια μου και με εχει φορτωσει αλλες 350 φωτο

Οι υπερυθρες που περισσεψαν ειναι γυρω στις 350 φωτο και οι περισσοτερες ειναι με τον Leica 15/1.7 με φιλτρο Heliopian 780nm που ηξερα οτι παει καλα στο υπερυθρο. Αντιθετα ο Laowa 6mm/2 ακομα και στο f5.6-6.3 εχει θεματα στα ακρα στο υπερυθρο , τον δουλεψα αλλα θελει crop ενα 20 % δεξια αριστερα. Το fisheye στο υπερυθρο το εβαλα μονο εδω στην εκκλησια και με δυακολεψε το γκριπ της ΕΜ1 . Η φωτο βεβαια ειναι χωρις φιλτρο μπροστα με ενα χρωματικο προφιλ Α/Μ που εχω φτιαξει στην μηχανη

Αντιθετα η ΟΜ3 ειναι κουτι μαζι με το fisheye σε χρηση με την απουσια γκριπ και το μηκος/ αποσταση που εχει ο φακος μεχρι τα δαχτυλα . Θα βαλω καποιες απο το εξωτερικο υπογειο θεατρο στο Λετσε οταν αξιωθω.

• Like
Reactions: LongTom
Ολίγη από υπέρυθρο κλασσικό τοπίο με - μέτριο λόγω περιορισμένων ικανοτήτων - channel swap.
Κάποιες στιγμές θα ήθελα ευρυγώνιο και τηλεφακό, αλλά πρώτα πρέπει να αλλάξω τη κάμερα σε true full spectrum (δεν έχει η δική μου UV) και γενικά δεν προβλέπεται στο budget για το 2026...

DSCF0092

DSCF0100
DSCF0082

• Like
Reactions: kbouk and toupia
Η τρίτη μου αρέσει.

Θα έλεγα και η δεύτερη με το ζευγάρι αλλά με μπερδεύει η έντονη κατηφόρα