υπογραψτε μπας και ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ

Kosh

AVClub Fanatic
7 September 2006
104,091
Εκεί ψηλά.....
Να Σταματήσει Το Κυνήγι Για 5 Χρόνια .......

To: Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Υπουργείο Χωροταξίας και Περιβάλλοντος
ΤΑ ΖΩΑ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ
Δεκάδες ζώα κινδυνεύουν λόγω των μεγάλων πυρκαγιών που κατέκαψαν τα δάση της Ελλάδας. Σήμα κινδύνου κρούουν επιστήμονες και περιβαλλοντικές οργανώσεις για καφέ αρκούδες, λαγούς, τσακάλια, πέρδικες, αγριογούρουνα και τη σπάνια χελώνα του πευκοδάσους της Στροφυλιάς, στη λίμνη Καϊάφα.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι μετά τις μεγάλες πυρκαγιές στην Πάρνηθα, την Πεντέλη, την Αχαΐα, τον Γράμμο αλλά τις τελευταίες στον Ταΰγετο και τον Πάρνωνα, τα ζώα τώρα απειλούνται εκ νέου από το ανεξέλεγκτο κυνήγι, το στρες, την έλλειψη καταφυγίων και τροφής και τη διατάραξη του οικοσυστήματος.

Ειδικά για το θέμα της σπάνιας χελώνας του πευκοδάσους της Στροφυλιάς, ο δασολόγος δρ Νίκος Γεωργιάδης από την περιβαλλοντική οργάνωση WWF αναφέρει ότι «λόγω της βραδύτητάς τους, η ονυχοχελώνα-εξαιρετικά σπάνια- και η γραμμωτή δεν θα πρόφτασαν να ξεφύγουν από τη φωτιά. Εκτιμούμε ότι πολλές θα έχουν αφανιστεί».

Προσθέτει, μάλιστα, ότι δεν αποκλείεται να επηρεάστηκε και τμήμα του βιοτόπου της χελώνας careta careta που βρίσκεται στις αμμοθίνες, δηλαδή στην παραλία του Καϊάφα. Οι χελώνες είναι το πιο ευάλωτο ζώο σε περίπτωση φωτιάς, καθώς δεν μπορεί να ξεφύγει εύκολα από τις φλόγες.

Στα ζώα που μπορεί να κινδυνεύσουν συγκαταλέγεται η καφέ αρκούδα. Η φωτιά στο Γράμμο είχε επιπτώσεις στο «διάδρομο» επικοινωνίας του ελληνικού πληθυσμού της καφέ αρκούδας με τον υπόλοιπο βαλκανικό και υπάρχει ο φόβος μη ανανέωσης του πληθυσμού εάν δεν ληφθούν μέτρα.

Οι φωτιές στον Πάρνωνα και τον Ταΰγετο προκάλεσαν ζημιές στις περιοχές όπου φωλιάζει ο μικρός πληθυσμός τους και υπάρχει ο κίνδυνος να μειωθεί ο αριθμός τους και στις δύο περιοχές.

Πέρδικες, αγριόχοιροι, λαγοί και άλλα θηρεύσιμα είδη αναζητούν καταφύγιο σε γειτονικά δάση μετά τις φωτιές σε Αιγιαλεία, Πάρνηθα, Πεντέλη, Ταΰγετο και Πάρνωνα. Σε περίπτωση που κυνηγηθούν μπορεί να υπάρξει σημαντική μείωση του πληθυσμού τους. Ακόμη μεγαλύτερος για τη μείωση των πληθυσμών κάποιων ειδών είναι ο κίνδυνος στα δάση που έχουν ήδη καεί. Ενδεικτικά σημειώνουμε ότι η θηλυκιά καφέ αρκούδα γεννάει κάθε 2-3 χρόνια, στα μέσα του χειμώνα (Ιανουάριο – Φεβρουάριο, ένα- δύο και σπάνια τρία μικρά. Ένα θηλυκό είναι ικανό να αναπαραχθεί από την ηλικία των 4-5 ετών και πάνω. Όσο αφορά τα θηλυκά αγριογούρουνα ωριμάζουν για αναπαραγωγή στην ηλικία των 12 μηνών, ενώ τα αρσενικά στους 18-24.

Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με μαρτυρίες οικολογικών οργανώσεων, εκατοντάδες κυνηγοί έχουν ήδη κατακλύσει τις περιοχές που έχουν βρει τα ζώα καταφύγιο και πυροβολούν ανεξέλεγκτα.

ΚΥΝΗΓΙ
Σημειωτέον ότι το κυνήγι είναι μία δραστηριότητα που δε συνδέεται, τουλάχιστον στις ανεπτυγμένες χώρες, με τις άμεσες βιοτικές ανάγκες του ανθρώπου και φυσικά δεν είναι άθλημα, γιατί η έννοια του αθλήματος προϋποθέτει συμμετοχή και των δύο μελών.

Αντίθετα, είναι μία δραστηριότητα που διαιωνίζει την οικολογική ανθρωποκεντρική εικόνα του ανθρώπου - κυρίαρχου της φύσης, έχει επιπτώσεις στην ίδια την υγεία των δασών και των οικοσυστημάτων λόγω της κοπής της τροφικής αλυσίδας, βοηθάει στην αύξηση του πληθυσμού των τρωκτικών, εξαιτίας της επικήρυξης των φυσικών διωκτών τους ως «επιβλαβών», μολύνει τη φύση με το μόλυβδο και το πλαστικό που περιέχουν τα φυσίγγια και ευθύνεται για ένα ποσοστό πυρκαγιών που καταστρέφουν τα ελληνικά δάση.

Σημειωτέον τέλος, ότι πολλά πληγωμένα ζώα και πουλιά από τα σκάγια, αργοπεθαίνουν, για ώρες ή μέρες.

Η ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
Η κυνηγετική περίοδος πρέπει να αρχίζει, αφού τελειώνει η εξάρτηση των νεογνών και πρέπει να τελειώνει πριν την αρχή της εαρινή μετανάστευση των πουλιών και την αρχή της περιόδου αναπαραγωγής.

ΕΑΡΙΝΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ
Τα μεταναστευτικά πουλιά που ξεχειμωνιάζουν στην Αφρική, για να επιτρέψουν στους τόπους που φωλιάζουν, πρέπει να διασχίσουν τα δύο μεγάλα φυσικά εμπόδια: την έρημο της Σαχάρας και τη Μεσόγειο. Στη διάρκεια του ταξιδιού τους έχουν λίγες ευκαιρίες για ανεφοδιασμό και στους ενδιάμεσους σταθμούς της μετανάστευσης φτάνουν εξαντλημένα από την πτήση και έχουν άμεση ανάγκη από ξεκούραση και ανεφοδιασμό.

ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
Η προστασία των πουλιών στη διάρκεια της αναπαραγωγής είναι ανάγκη αυτονόητη. Ο φόνος ή ενόχληση πουλιών που φωλιάζουν έχουν άμεσες συνέπειες για τον πληθυσμό τους.

ΘΟΡΥΒΟΣ
Ο θόρυβος είναι σημαντικός για τις δύο παραπάνω περιόδους. Με το κυνήγι μειώνεται ο ζωτικός χρόνος και χώρος που χρειάζονται τα πουλιά να τραφούν και ξοδεύουν την ενέργειά τους άδικα με το συνεχές πέταγμα. Μπορούμε να πούμε ότι η ενόχληση από το θόρυβο του συνεχούς κυνηγιού είναι πιο καταστροφική από τον ίδιο τον σκοτωμό των ζώων.

ΓIA OΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΛΟΓΟΥΣ ΖΗΤΑΜΕ:

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΓΙΑ 5 ΧΡΟΝΙΑ, για την ανακούφιση της φύσης.

Σε αυτό το διάστημα:
•Να προστατευθούν οι υπάρχοντες Εθνικοί Δρυμοί και υγροβιότοποι, κάποιοι να αυξηθούν και να ιδρυθούν νέοι.
•Να ψηφιστεί ένας νέος και σύγχρονος νόμος για το κυνήγι, που να δέχεται την οικολογική διάσταση του προβλήματος, να κατοχυρώνει το δικαίωμα όλων των πολιτών στη φύση και στην πανίδα της και να χαρακτηρίζει ως κακούργημα τη δολοφονία των σπάνιων ειδών και τη λαθροθηρία.
•Να δημιουργηθεί ένα νέο σώμα φύλαξης και προστασίας της ελληνικής πανίδας με στόχο την πάταξη του λαθροκυνηγιού, για όλες τις ημέρες τις εβδομάδας, ανεξάρτητο από κυνηγούς και ημετέρους δασοφύλακες και από κυνηγετικούς συλλόγους.

Μετά τα 5 χρόνια:
•Να απαγορευθούν οι γενικές άδειες που επιτρέπουν στους αστικούς κυνηγούς να εξοντώνουν μαζικά ζώα και πουλιά σε μεγάλες αποστάσεις από τα αστικά κέντρα και οι τοπικές άδειες να δίνονται μετά από αυστηρές εξετάσεις.
•Να επιτρέπεται το κυνήγι μόνο σε συγκεκριμένες περιοχές
•Να απαγορευθεί αυστηρά το κυνήγι, για όλα τα είδη, από την 1η Φεβρουαρίου μέχρι την 15 Οκτωβρίου, όπως επίσης και στις περιόδους μεγάλης κακοκαιρίας.

Sincerely,

Προχτες δεν σκοτωθηκε ενας κυνηγος απο εναν αλλο συντροφο του?

Οτι και να λετε , οσο πονο και και αντικρυσω στην οικογενεια του εκλιποντος....δεν μπορω να πω οτι δεν ειπα μεσα μου........."καλα να παθει"

απανθρωπη σκεψη αλλα για μενα δικαιη.

Περασε το συντροφο του για αγριογουρουνο και τον σκοτωσε.
Το πρωτο πραγμα πουμουρθε ειναι οτι μαλλον δεν θα ξανακουμπησει οπλο ποτε του.
Αυτος και ολοι οι αλλοι τσαμπα μαγκες πουταν παρεα.

Re: Απάντηση: υπογραψτε μπας και ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ

Δεν κυνηγαω και ουτε προκειται αλλα θεωρω απιθανο να απαγορευτει το κυνηγι.

Μιλαμε για μεγαλες μπιζνες και χρημα που υπαρχει απο πισω. Αγορα οπλων , φυσιγγιων , σκυλων , ειδικου εξοπλισμου , ρουχων , ξενοδοχεια (κοντα σε τοπους με θυραματα) κτλ. Πολυς κοσμος ζει απο το κυνηγι και μεγαλο το πολιτικο κοστος αν απαγορευτει.

Δεν είμαι σίγουρος για το αν μία τέτοια "καθολική" λύση είναι οπωσδήποτε καλή. Σίγουρα, το υπουργείο θα πρέπει να κάνει τις μελέτες του και να αναθεωρήσει τις κυνηγετικές οδηγίες στις πληγείσες περιοχές, ίσως και για περισσότερα από 5 χρόνια.

Σε άλλες, όμως, όπου το κυνήγι είναι διαδικασία που συμβαίνει εδώ και εκατοντάδες χρόνια και αποτελεί μέρος της ισορροπίας κάποιων οικοσυστημάτων, η διακοπή του ενδέχεται να προκαλέσει σοβαρή διαταραχή και να υπάρξουν άλλα προβλήματα.

Καλό είναι σε τέτοιες περιπτώσεις να λαμβάνουν το λόγο οι ειδικοί και να μην προσυπογράφουμε αβίαστα ενέργειες μόνο και μόνο επειδή φαίνονται λογικές με την πρώτη ματιά. Υπάρχουν πάμπολλες περιπτώσεις απλών ανθρώπων που στην προθυμία τους να βοηθήσουν δημιούργησαν μεγαλύτερο πρόβλημα από αυτό που προσπαθούσαν να λύσουν.

Είμαι της γνώμης ότι αν συμβαίνει κάποια διαταραχή της ισσοροπίας στη φύση αυτή μπορεί να είναι από τους κυνηγούς.
Δεν νομίζω ότι θα διαταραχθεί η ομαλή ροή της ζωής στη φύση από το σταμάτημα του κυνηγιού.
Έχω φίλο μου κολλητό, πολύ φανατικό κυνηγό και είναι το μόνο θέμα στο οποίο διαφωνούμε τόσα χρόνια πολλές φορές σοβαρά με κίνδυνο να μαλώσουμε.
Γι´αυτό δεν το συζητάμε πλέον. Δεν μπορεί να μην πηγαίνει στο κυνήγι, δεν το κόβει και ας χτυπάει πολλές φορές θηράματα που δεν θα έπρεπε.

Δεν νομίζω ότι θα διαταραχθεί η ομαλή ροή της ζωής στη φύση από το σταμάτημα του κυνηγιού.

Άν επί χρόνια ο άνθρωπος σκοτώνει ένα σταθερό ποσοστό κάποιων συγκεκριμένων ζώων από ένα οικοσύστημα, σημαίνει ότι έχει επιτευχθεί μια ισορροπία. Σταματώντας το κυνήγι, αργά ή γρήγορα θα δημιοργηθεί μια νέα, η οποία μπορεί να είναι καλύτερη (από πλευράς βιοποικιλότητας) ή χειρότερη από την προηγούμενη - όπως θα συνέβαινε και σε κάθε άλλη μεταβολή οποιουδήποτε παράγοντα.

Και να ήταν μόνο το κυνήγι....

Το ΣΚ είχε επισκεφτεί ο αδερφός μου τη βόρειο Εύβοια, και καθώς ασχολείται με το ψαροντούφεκο, είπε να κάνει και μια βουτιά. Καθώς ήταν μέσα στη θάλασσα, τον τάραξε έκρηξη από δυναμίτη. Πηγαίνουν στα βραχάκια, έχουν τσιλιαδόρο, πολλοί πηγαίνουν με καλάσνικωφ όπως πληροφορήθηκε. Πρέπει να απείχε πάνω από χιλιόμετρο από το σημείο της έκρηξης, κι όμως ταρακουνήθηκε τρομερά. Έχουν σκοτωθεί δύτες από τέτοιους ασυνείδητους, για να μη μιλήσω για την καταστροφή του βυθού...

Οι συμπολίτες μας και τα πατροπαράδοτα χόμπυ τους.

OK να σταματησει το κυνηγι,αλλα δεν θα σωσουμε την πανιδα ετσι.
μην ξεχνατε οτι μεσα στους κυνηγους δεν υπαρχουν μονο αυτοι που σκοτωνουν ανεξελεγκτα και βαζουν φωτιες κ.λ.π.
Υπαρχουν και ανθρωποι με οικολογικη συνειδηση που μονο καλο κανουν και προστατευουν τα δαση .

Υ.Γ. ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΚΥΝΗΓΟΣ!!

Ας κάνουν κάτι για το παράνομο κυνήγι και το νόμιμο ας το αφήσουν όπως έχει.

Δεν κυνηγάω, ούτε και πρόκειται ποτέ να κυνηγήσω, αλλά θεωρώ ότι η πολιτεία βάζει σωστούς κανόνες στο κυνήγι.
Άσε που με όσους κυνηγούς έχω μιλήσει είναι πιό ευαισθητοποιημένοι με τα οικολογικά θέματα από τον μέσο Έλληνα.

Ρε παιδιά sorry αλλα μου φαίνεται αστείο...

Πως να σταματήσει το κυνήγι, ένα από τα βασικότερα ανθρώπινα ένστικτα εκατομμυρίων χρόνων με μερικές υπογραφές?

Όχι για πέντε χρόνια αλλά για πάντα να απαγορευτεί.
Άντε από εδώ με τους κομπλεξάρες τους κυνηγούς που
ικανοποιούν τα δολοφονικά τους ένστικτα πάνω στα ζώα
Το λέω και ας βγει όποιος γουστάρει να πει ότι θέλει.

GET A F@%$^NG LIFE !!!!!!!!!!!!!!!!!

Τωρα που πηρα την καινουργια μου σουπερ ποζε, σιγα μην υπογραψω...
Να κοψουμε και το ψαρεμα μηπως ???

Τωρα που πηρα την καινουργια μου σουπερ ποζε, σιγα μην υπογραψω...
Να κοψουμε και το ψαρεμα μηπως ???

Ναι ρε να κόψετε όλα :antlers:

Παλιοχαρακτήρα.......:damnyou:

-bye-

Καλα, κυνηγος δεν ειμαι, ουτε τους εχω και σε συμπαθεια.
Και συμφωνω στο να απαγορευτει το κυνηγι σε καποια μερη.

μην μου πειτε ομως τιποτα για το ψαρεμα ;-)

Απάντηση: Re: υπογραψτε μπας και ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ

Καλα, κυνηγος δεν ειμαι, ουτε τους εχω και σε συμπαθεια.
Και συμφωνω στο να απαγορευτει το κυνηγι σε καποια μερη.

μην μου πειτε ομως τιποτα για το ψαρεμα ;-)

Όχι ρε... Μη φοβάσαι... Εκεί που ψαρεύεις εσύ δεν πρόκειται να συμβεί τίποτε...
Το θαλάσσιο ψάρεμα θα απαγορεύσουν...
icon10.gif

Re: Απάντηση: Re: υπογραψτε μπας και ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ

Όχι ρε... Μη φοβάσαι... Εκεί που ψαρεύεις εσύ δεν πρόκειται να συμβεί τίποτε...
Το θαλάσσιο ψάρεμα θα απαγορεύσουν...
icon10.gif

Ουφ, τωρα ησυχασα!!!