Υψηλό dc offset σε Audio-gd dac: Διερεύνηση & Επίλυση

Re: Wanted: "Τέλειος" Πυκνωτής Σήματος

Τα περισσότερα "κυκλοφορούντα" dac βασίζονται στο όλα-σε-ένα ess9023 το οποίο έχει από κατασκευής λυμένο το θέμα dc offset!

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Αυτό που με καθυσηχάζει είναι ότι αν έπαιζα balanced, δεν θα είχα κανένα (τεχνικό) πρόβλημα!

Μήπως η δυνατότητα unbalanced είναι τελικά... προσθήκη?

Απάντηση: Re: Wanted: "Τέλειος" Πυκνωτής Σήματος

Μήπως η δυνατότητα unbalanced είναι τελικά... προσθήκη?

Μα τι λες;
Πάμπολλοι τελικοί,προ,κλπ,δεν είναι balanced.
Ο Βασιλιάς Βα απαιτεί να τους πετάξουμε δηλαδή;
Αν είναι δυνατόν...

Σταύρο,τρίξτου τα δόντια.

Απάντηση: Re: Wanted: "Τέλειος" Πυκνωτής Σήματος

Το θέμα είναι ότι του γράφω ένα κατεβατό και μου απαντάει με μέχρι 5 λέξεις... :)

@#$$%$$#

Μάλλον δεν θα είσαι ο μόνος αν αυτό συμβαίνει και με τα υπόλοιπα της σειράς...

(Βρε μήπως πέτυχες χειμωνιάτικο;Κάνω πλάκα γιατί ξέρω πόσο αγχώδης είσαι,πιθανότατα θα βρεθεί η λύση όμως,μην σκας. )

Επίσης δεν έχω ακουστική ένδειξη του "προβλήματος".

Η απλή λογική - επίσης - λέει ότι δεν μπορεί να είναι πιθανή μια βλάβη διότι η ίδια στάθμη παρατηρείται και στα 4 σήματα (L+, L-, R+, R-).

...Ούτε το μη ταίριασμα των ημιαγωγών, διότι η απόκλιση θα έπρεπε να είναι μερικά mV μόνο και αυτή όχι το ίδιο στις 4 εξόδους.

Ναι, οι μετρήσεις ειναι όλες πολυ κοντα για να ειναι τυχαίο/βλαβη/κακο ματσαρισμα. Ειναι το σχέδιο ετσι καλώς ή κακώς..

Απάντηση: Wanted: "Τέλειος" Πυκνωτής Σήματος

Μετρήστε το DC στην έξοδο του DAC αφού τη συνδέσετε με ένα φορτίο 10Κhom. Το πολύμετρο να είναι σίγουρα σε DC voltage mode. Κάθε τιμή πάνω από 1 -2 mV σε επίπεδο line είναι απαράδεκτο. Δεν έχει σημασία η ύπαρξη balanced ή unbalanced. Και σε balanced συνδέσεις η τιμή του DC πρέπει να είναι μικρή, η άθροιση μπορεί να ακυρώσει το σφάλμα αλλά οι βαθμίδες εισόδου του τελικού λειτουργούν με μεγάλη εκτροπή μειώνοντας τη δυναμική και αυξάνουν τη παραμόρφωση από μεγάλο κοινό σήμα εισόδου.

Υ.Γ νομίζω πως χρησιμοποιεί διακριτό στάδιο εξόδου με jfet, όποτε είναι ευεξήγητη η χρήση DC servo (μικρή ανάγκη για ταιριάσματα και ασφάλεια σε μεγάλο θερμικό εύρος). Άρα πιθανό να υπάρχει πρόβλημα στο servo.

Επισης Σταυρο θα ηταν πολυ σημαντικο, αν βλεπεις διαφορα στο οφφσετ του ενισχυτη σου οταν παιζεις Flac 96-192 Khz σε σχεση με τα mp3.

Re: Απάντηση: Wanted: "Τέλειος" Πυκνωτής Σήματος

Υ.Γ νομίζω πως χρησιμοποιεί διακριτό στάδιο εξόδου με jfet, όποτε είναι ευεξήγητη η χρήση DC servo (μικρή ανάγκη για ταιριάσματα και ασφάλεια σε μεγάλο θερμικό εύρος). Άρα πιθανό να υπάρχει πρόβλημα στο servo.

Ντινο, δεν σου κανει εντύπωση οτι και οι 4 μετρήσεις ειναι στις ιδιες τιμές με ελάχιστη απόκλιση? Εμενα δεν μου φαίνεται τυχαιο, πιο πολυ για σχεδιαστικό θεμα το βλεπω.

Η "ώριμη" λογική λέει τώρα ότι και τα δύο servo (και στα δύο κανάλια) ενδέχεται να έχουν πρόβλημα...

Ακόμη αμφιβάλλω πάντως. Ας δούμε τι θα πει ο Κινέζος...

Το φαινόμενο εντοπίστηκε όταν δοκιμάστηκε για πρώτη φορά σε απευθείας σύνδεση με τον τελικό.

Το αποτέλεσμα ήταν πέρα πάσης προσδοκίας (ταίριαξε και η "comfort" ένταση)!

Και επειδή αγαπάμε τρελά τα Hifiman είπα να μετρήσω το offset στην εισοδό τους. Ευτυχώς!

Έκτοτε παίζω μόνο με Obbligato Oil 2 uF σε σειρά.

Εκτός του περιεχομένου της κουβέντας μας, η οποία εξυπηρετεί το Σταύρο ως μέλος, καλό είναι να σκεφτόμαστε και τα νέα παιδιά που έχουν πρωτομπεί στο χώρο και προσπαθούν να μάθουν κάτι έστω και μέσω ενός κοινωνικού μέσου δικτύωσης.
Θα έλεγα λοιπόν, ως ένας εκ των συντονιστών της συζήτησης, ότι όπως σωστά αναφέρει ο Ντίνος (dinos) δεν θα πρέπει σε επίπεδο γραμμής να υπάρχει dc-offset παραπάνω από λίγα mV. Προφανώς η μέτρηση που ζητά με 10Κ αντίσταση φορτίου προσομοιάζει τη χειρότερη περίπτωση επόμενου σταδίου (σε θέμα εμπέδησης) και αναζητά το πως συμπεριφέρεται η έξοδος του dac (είναι αυτό Ντίνο ή σκεπτόσουν κάτι άλλο;)

Επίσης ο Παναγιώτης (Dr Pan K), σωστά υποπτεύεται ότι εάν ήταν αταίριαστα κάποια στάδια στην έξοδο, δεν θα είχες πανομοιότυπη τιμή dc-offset, αλλά κάπου θα ξέφευγε.
Εάν όντως χρησιμοποιεί στην έξοδο διακριτά jfet...δεν είμαι μακρυά από τις υποψίες μου και πιθανώς να είναι και ανάποδα βαλμένα, δεν εννοώ σε ανάποδη συνδεσμολογία αλλά αντί τα ταιριασμένα να μπουν ανα δυάδες σε κάθε κανάλι έχουν απλά διασταυρωθεί και δίνουν ίδια απόκλιση.
Διαφορετικά το πρόβλημα στο στάδιο ελέγχου του dc είναι δεδομένο...και μακάρι να έχουμε άδικο, γιατί θα μπεις σε διαδικασία Σταύρο.
Αλήθεια πως ακριβώς το δικαιολόγησε;

Last edited:

Ακατέργαστο υλικό (διαβάστε από κάτω): :)

"Dear Sir,
It is DC serve.
Kingwa"

"Dear Sir,
The design is less for 10MV DC offset.
You may can test the sound see if have matter.
Kingwa"

"Dear Sir,
65MV is a bit high, do you check it exact?
If the amp had the DC serve , the connect is no problems.
Kingwa"

Μανώλη, μία εξήγηση γι' αυτό είναι ότι το δικό μου φτιάχθηκε όντως χειμώνα (!) και ο τσιν-τσιν συναρμολογητής ξέχασε το παλτό στο σπίτι...
:)

Στείλε του μια φώτο με όλα αποσυνδεμένα,ενώ το μετράς,να φαίνεται το offset στο πολύμετρο.
Αν δεν το καταλάβει κι έτσι,μάλλον δεν θέλει να καταλάβει.

Από την αποσπασματική συζήτηση, μόνο το τελευταίο μήνυμα στο αρχικό του μέρος, δέχεται το θέμα.
Η απάντηση για το τι μπορεί να κάνει ένας ενισχυτής και εάν υποχρεούται να έχει dc servo, δεν είναι απάντηση.

Περιμένουμε τη συνέχεια Σταύρο, εφόσον τον ανατροφοδοτήσεις το πως μετράς και έχεις 65mV, προσπάθησε να απαγκιστρωθείς στο θέμα του τι μπορεί να κάνει το επόμενο στάδιο, πιεσέ τον να εστιαστεί η συζήτηση μόνο στο dac!

Αυτό το πράμα ρε γαμώτο δεν θα το άντεχα.. αφενός να μη μπορώ να επικοινωνήσω (μην κοροϊδευόμαστε..), αφετέρου να μου μπερδεύουν το mega με το milli.. :p

Σοβαρά όμως, κάτι δεν πηγαίνει καλά. Με DC servo και να εμφανίζει τόσα mV.. δεν παίζει.. κάτι δεν δουλεύει σωστά.

Δεν μπερδεύει τίποτα ο φίλτατος Κινέζος. Απλά είναι λιγότερος κόπος να έχεις συνεχώς το Caps Lock ενεργοποιημένο.
:)

Σταυρο μπορεις να μας δωσεις μια φωτο της εξοδου και μετρηση του πολυμετρου σου.

Σταύρο τι τάση δικτύου έχεις σπίτι? (λέω μήπως δεν έχει σταθεροποίηση στο στάδιο εξόδου...)
Μήπως υπάρχει trimmer ρύθμισης bias κάπου στο στάδιο εξόδου?
Αν τον ζεστάνεις με πιστολάκι-αερόθερμό αλλάζει το offset?
Εκτός από πυκνωτή και Μ/Σ υπάρχουν και τέτοιες λύσεις αλλά πάλι διόρθωση είναι...

cato_blk3.jpg