Ζώα και άνθρωπος

Σημερα, ειναι δικηγορος !
Αλλα οχι του Ποινικου (καμια σοβαρη υποθεση), του συμβολαιογραφικου (βγαζει την χαρτουρα βολτα).
Ολα τα πουλια τα φωναζει "κ@λοπουλα", ολες τις γατες "κ@λογατα" και ολα τα σκυλακια "κ@λοσκυλα".

Γιατι τον κανω παρεα ?
Ειναι ανυπαντρος, δεν καπνιζει, δεν πινει και βγαζει φοβερο γελιο !
Και δεν εχω και πολλες αλλες επιλογες (στην ηλικια που εφτασα). Οσοι ηξερα, παντρευθηκαν.
Βρισκονται σε αλλο πλανητη (εντελως).

Και υπαρχει και αλλος !
Δουλευει (η εστω δουλευε) σε συνεργειο αυτοκινητων. Ειχαν την Μαυρουλα (ενα κοκονι) για να ...
σκουπιζουν τα λαδια απο τα βρωμοχερα τους πανω στην γουνιτσα της. Η Μαυρουλα ηταν διαρκως ...
... πανκιο. Και μαλλον το σκυλακι πεθανε απο ασφυξια (γιατι ο σκυλος αναπνεει ΚΑΙ απο το τριχωμα του)
απλα εικαζω οτι πεθανε απο αυτο. Δεν ημουν καπου κοντα. Καποτε .... ειπα κατι .... αλλα χαμογελασαν
ΟΛΟΙ τους !

Ποσα τετοια, Χρηστο ....... ΠΟΣΑ ΤΕΤΟΙΑ ! ......

Αυτη την εποχη η μαλλον εδω και αρκετα χρονια δεν εχω ζωα.
Ο λογος ειναι οτι υπαρχουν τρια παιδια οπου το ενα μωρο 11 μηνων και οτι μενω στον δευτερο και οχι σε ισογειο με αμεση προσβαση σε αυλη.

Θυμαμαι ομως τον εαυτο μου με 21 γατες γιατι ειχαν γεννησει δυο θηλυκες και δυο σκυλια.
Αυτο με τον σκυλο με την γατα για μενα ηταν ανεκδοτο γιατι απορουσα το ποσο πολυ μπορει να ειναι αγαπημενα μεταξυ τους.
Σκυλιτσα να βυζαινει γατακια η μαλλον να προσπαθει γιατι τα ειχα βρει στον δρομο, γατος αρσενικος να μην αφηνει αλλα γατια να πλησιασουν τα μικρα που παλι ειχα βρει σε καδο και πολλα αλλα εχω ζησει οσο ειχα ειδικα γατια στην κατοχη μου.
Φυσικα τον Χειμωνα δεν ηθελα θερμανση ειχα τις γατες γυρω γυρω μου πανω στο κρεβατι.

nous-sommes.jpg

Η Γλύκα μας (1993-2012)

Μάνα είναι μόνο μια.

View attachment 162577

Μπορεί να γίνει αυτό ή έτσι το μεταφράζουμε εμείς οι άνθρωποι;
Δηλ. μπορεσε το ζώο να κρίνει ότι αν θυσιαστεί το ίδιο, τότε τα cheetah θα σταματήσουν να κυνηγουν τα μικρά του και ετσι θα τα σώσει;
Ρωτάω επειδή τα ζώα λειτουργούν βασει του ενστικτου της επιβίωσης και δεν μπορούν να κάνουν τέτοιους συνθετους υπολογισμούς...

Μπορεί να γίνει αυτό ή έτσι το μεταφράζουμε εμείς οι άνθρωποι;
Δηλ. μπορεσε το ζώο να κρίνει ότι αν θυσιαστεί το ίδιο, τότε τα cheetah θα σταματήσουν να κυνηγουν τα μικρά του και ετσι θα τα σώσει;
Ρωτάω επειδή τα ζώα λειτουργούν βασει του ενστικτου της επιβίωσης και δεν μπορούν να κάνουν τέτοιους συνθετους υπολογισμούς...

Παρότι ρωτάς δείχνεις μεγάλη βεβαιότητα για το ότι τα ζώα δεν μπορούν να κάνουν σύνθετους υπολογισμούς (όπως η αυτοθυσία ας πούμε).

Μπορείς όμως να βγάλεις μόνος σου συμπέρασμα.

Διάβασε αυτή την ιστορία και δες και τις φωτογραφίες: http://honesttopaws.com/cat-saves-kittens-from-fire/

Ένας από τους μεγαλύτερους φόβους των ζώων είναι η φωτιά.

Αυτή η γάτα μπήκε σε φλεγόμενο κτίριο 5 φορές για να σώσει τα γατάκια της.

Κάθε φορά που έμπαινε μέσα τραυματιζόταν (καιγόταν) και πιο πολύ.

Κάηκαν μέχρι και τα βλέφαρά της.

Ίσα που επέζησε.

Οι πυροσβέστες είπαν πως όταν έβγαλε έξω όλα τα γατάκια της, τα άγγιζε με τη μύτη για να διαπιστώσει ότι ήταν ζωντανά, γιατί δεν μπορούσε να δει.
Μόλις βεβαιώθηκε, κατέρρευσε και έχασε τις αισθήσεις της

cat-saves-kittens-from-fire-1.jpg

O ήχος είναι κακός αλλά μπορείς να δεις την κατάσταση της γάτας μετά την (5 φορές) προσπάθειά της.

https://youtu.be/EXnngyov_qI

Last edited:
Παρότι ρωτάς δείχνεις μεγάλη βεβαιότητα για το ότι τα ζώα δεν μπορούν να κάνουν σύνθετους υπολογισμούς (όπως η αυτοθυσία ας πούμε).

Μπορείς όμως να βγάλεις μόνος σου συμπέρασμα.

Διάβασε αυτή την ιστορία και δες και τις φωτογραφίες: http://honesttopaws.com/cat-saves-kittens-from-fire/

Ένας από τους μεγαλύτερους φόβους των ζώων είναι η φωτιά.

Αυτή η γάτα μπήκε σε φλεγόμενο κτίριο 5 φορές για να σώσει τα γατάκια της.

Κάθε φορά που έμπαινε μέσα τραυματιζόταν (καιγόταν) και πιο πολύ.

Κάηκαν μέχρι και τα βλέφαρά της.

Ίσα που επέζησε.

Οι πυροσβέστες είπαν πως όταν έβγαλε έξω όλα τα γατάκια της, τα άγγιζε με τη μύτη για να διαπιστώσει ότι ήταν ζωντανά, γιατί δεν μπορούσε να δει.
Μόλις βεβαιώθηκε, κατέρρευσε και έχασε τις αισθήσεις της

cat-saves-kittens-from-fire-1.jpg

Ρώτησα γιατί πραγματικά έχω απορία, δεν έδειξα βεβαιότητα (αν ημουν βεβαιος δεν θα ρώταγα)... Δεν είναι ανάγκη να ειρωνεύεσαι...
Η αυτοθυσία λοιπόν ειναι ένας σχετικά σύνθετος υπολογισμός (για ένα ζώο) στο παράδειγμα του Σπύρου.
Δηλαδή έπρεπε το ελάφι να υπολογίσει ότι αν θυσιαστεί, θα κάνει τα cheetahs να καθυστερήσουν, δίνοντας έτσι χρόνο στα μικρά για να τους ξεφύγουν.
Δεν γνωρίζω λοιπόν ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό, γι' αυτό και σας ρώτησα ευγενικά...

Στο παράδειγμά σου δεν υπάρχει τετοιος υπολογισμός γιατί η μαμα απλα απομάκρυνε τα μικρά της από τον κίνδυνο.
Η αυτοθυσία του δικού σου παραδείγματος είναι διαφορετική από αυτό του Σπύρου...

Όντως συγκλονιστική ιστορία.

Η κακομοίρα έζησε την υπόλοιπη ζωή της χωρίς να μπορεί να κλείσει τα μάτια της (δεν είχε βλέφαρα).

Έπρεπε να της βάζουν συνεχώς αλοιφή στα μάτια. Για να κοιμηθεί κάνανε ολόκληρη ιστορία.

Το 1ο από 5 μέρη:

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Oz9xdz1dDuk

Ρώτησα γιατί πραγματικά έχω απορία, δεν έδειξα βεβαιότητα (αν ημουν βεβαιος δεν θα ρώταγα)... Δεν είναι ανάγκη να ειρωνεύεσαι...
Η αυτοθυσία λοιπόν ειναι ένας σχετικά σύνθετος υπολογισμός (για ένα ζώο) στο παράδειγμα του Σπύρου.
Δηλαδή έπρεπε το ελάφι να υπολογίσει ότι αν θυσιαστεί, θα κάνει τα cheetahs να καθυστερήσουν, δίνοντας έτσι χρόνο στα μικρά για να τους ξεφύγουν.
Δεν γνωρίζω λοιπόν ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό, γι' αυτό και σας ρώτησα ευγενικά...

Στο παράδειγμά σου δεν υπάρχει τετοιος υπολογισμός γιατί η μαμα απλα απομάκρυνε τα μικρά της από τον κίνδυνο.
Η αυτοθυσία του δικού σου παραδείγματος είναι διαφορετική από αυτό του Σπύρου...

Δεν υπάρχει καμία ειρωνεία.

Η έκφρασή σου δείχνει βεβαιότητα:

...Ρωτάω επειδή τα ζώα λειτουργούν βασει του ενστικτου της επιβίωσης και δεν μπορούν να κάνουν τέτοιους συνθετους υπολογισμούς...

Δηλαδή ενώ ρωτάς στην επόμενη πρόταση γράφεις ότι δεν μπορούν (δεν ρωτάς αν μπορούν)

Αν εννοούσες κάτι άλλο, τότε θα πρέπει να προσέχεις την διατύπωση.

Η ιστορία του Σπύρου είναι ακριβώς η ίδια απομάκρυνε τον κίνδυνο από τα μικρά της. Είναι πολύ πιο συνηθισμενη περίπτωση μάλιστα.
Τα τσίταχ το κάνουν σαν κανόνα μάλιστα όπου απομακρύνουν τα λιοντάρια από τη φωλιά τους.
Και φυσικά υπόκεινται στον κίνδυνο τα ίδια.

Δυστυχώς υπάρχει μεγάλη άγνοια για το πόσο περίπλοκα συναισθήματα αλλά και σκέψεις (έννοιες) είναι ικανά να δείξουν τα ζώα.

Μια από τις πιο δύσκολες έννοιες που ακόμη και ο homo sapiens δεν είχε καταφέρει να κατακτήσεις εξ'αρχής είναι η έννοια του θανάτου.
Προσοχή, όχι της απουσίας ή της απουσίας αντίδρασης, αλλά του θανάτου.
Και όμως υπάρχουν ζώα όπως οι ελέφαντες που θρηνούν τους αγαπημένους τους με τρόπο που δείχνει ότι κατανοούν την έννοια.

Οι καρακάξες θάβουν τους νεκρούς τους. https://www.smithsonianmag.com/science-nature/do-animals-experience-grief-180970124/

κ.λπ. κ.λπ.

chris όταν ρωτάς κάτι δεν μπορείς να είσαι βέβαιος γι' αυτό που ρωτάς.
αλλιώς δεν θα ρώταγα... Τι διατύπωση να προσέξω σε μια τόσο απλή ερώτηση;

Σόρρυ πάντως αν στην πρώτη πρόταση έγραψα "μπορεί;" ενώ στην δεύτερη δεν ρώτησα "ΑΝ μπορει"! :shot:

Ρωτάω λοιπόν (ξανά), εφόσον τα ζώα λειτουργούν από το ένστικτο της επιβίωσης, τόσο του δικού τους όσο και των μικρών τους, πως μπόρεσε το ελάφι να υπολογίσει εκείνη την ώρα (πως το γνώριζε δλδ) ότι τα τσιταχ θα σταματήσουν το κυνήγι των μικρών και θα αφοσιωθούν σε αυτό; Δεν θα μπορούσαν ας πούμε να χωριστούν τα τσιταχ και τα μισά να πάνε για τη μάνα και τα άλλα μισά για τα μικρά; Και πως υπολόγισε η μαμα ότι έτσι (με την αυτοθυσία της δλδ) θα δώσει τον απαραίτητο χρόνο στα μικρά για να ξεφύγουν;
Γίνεται κάτι τετοιο; Είναι εφικτό; (αυτές είναι οι ερωτήσεις μου, αν γνωρίζετε ας απαντήσετε)

Γιατί *μπορεί* να μεταφράζουμε το γεγονός βάσει της οπτικής γωνίας του ανθρώπου, που βλέπει αυτοθυσία και ηρωισμό (ανθρώπινες αξίες δηλαδή)...

Δυστυχώς υπάρχει μεγάλη άγνοια για το πόσο περίπλοκα συναισθήματα αλλά και σκέψεις (έννοιες) είναι ικανά να δείξουν τα ζώα.

Μια από τις πιο δύσκολες έννοιες που ακόμη και ο homo sapiens δεν είχε καταφέρει να κατακτήσεις εξ'αρχής είναι η έννοια του θανάτου.
Προσοχή, όχι της απουσίας ή της απουσίας αντίδρασης, αλλά του θανάτου.
Και όμως υπάρχουν ζώα όπως οι ελέφαντες που θρηνούν τους αγαπημένους τους με τρόπο που δείχνει ότι κατανοούν την έννοια.

Οι καρακάξες θάβουν τους νεκρούς τους. https://www.smithsonianmag.com/science-nature/do-animals-experience-grief-180970124/

κ.λπ. κ.λπ.

Αυτή πχ είναι μια καλή απάντηση στις ερωτήσεις μου...

chris όταν ρωτάς κάτι δεν μπορείς να είσαι βέβαιος γι' αυτό που ρωτάς.
αλλιώς δεν θα ρώταγα... Τι διατύπωση να προσέξω σε μια τόσο απλή ερώτηση;

Σόρρυ πάντως αν στην πρώτη πρόταση έγραψα "μπορεί;" ενώ στην δεύτερη δεν ρώτησα "ΑΝ μπορει"! :shot:

Ρωτάω λοιπόν (ξανά), εφόσον τα ζώα λειτουργούν από το ένστικτο της επιβίωσης, τόσο του δικού τους όσο και των μικρών τους, πως μπόρεσε το ελάφι να υπολογίσει εκείνη την ώρα (πως το γνώριζε δλδ) ότι τα τσιταχ θα σταματήσουν το κυνήγι των μικρών και θα αφοσιωθούν σε αυτό; Δεν θα μπορούσαν ας πούμε να χωριστούν τα τσιταχ και τα μισά να πάνε για τη μάνα και τα άλλα μισά για τα μικρά; Και πως υπολόγισε η μαμα ότι έτσι (με την αυτοθυσία της δλδ) θα δώσει τον απαραίτητο χρόνο στα μικρά για να ξεφύγουν;
Γίνεται κάτι τετοιο; Είναι εφικτό; (αυτές είναι οι ερωτήσεις μου, αν γνωρίζετε ας απαντήσετε)

Γιατί *μπορεί* να μεταφράζουμε το γεγονός βάσει της οπτικής γωνίας του ανθρώπου, που βλέπει αυτοθυσία και ηρωισμό (ανθρώπινες αξίες δηλαδή)...

Στη διατύπωση του λόγου αν έπρεπε να σε βαθμολογήσω (που ποσώς με ενδιαφέρει) θα έβαζα μηδέν.

Ξαναματαδες το:

"Ρωτάω επειδή τα ζώα λειτουργούν βασει του ενστικτου της επιβίωσης και δεν μπορούν να κάνουν τέτοιους συνθετους υπολογισμούς..."

Το επειδή είναι αιτιολογικός σύνδεσμος. (γραμματική δημοτικού).

Σε αυτή την πρόταση δεν υπάρχει κανένα ερωτηματικό.

Με δυο λόγια μας είπες ότι γνωρίζεις πως λειτουργούν τα ζώα και για αυτόν τον λόγο ρωτάς. Οξύμωρο? ίσως, αλλά αυτό είναι θέμα της δικής σου έκφρασης.

Σου επιστρέφω λοιπόν την ειρωνεία. ( :shot: )

Στη διατύπωση του λόγου αν έπρεπε να σε βαθμολογήσω (που ποσώς με ενδιαφέρει) θα έβαζα μηδέν.

Ξαναματαδες το:

"Ρωτάω επειδή τα ζώα λειτουργούν βασει του ενστικτου της επιβίωσης και δεν μπορούν να κάνουν τέτοιους συνθετους υπολογισμούς..."

Το επειδή είναι αιτιολογικός σύνδεσμος. (γραμματική δημοτικού).

Σε αυτή την πρόταση δεν υπάρχει κανένα ερωτηματικό.

Με δυο λόγια μας είπες ότι γνωρίζεις πως λειτουργούν τα ζώα και για αυτόν τον λόγο ρωτάς. Οξύμωρο? ίσως, αλλά αυτό είναι θέμα της δικής σου έκφρασης.

Σου επιστρέφω λοιπόν την ειρωνεία. ( :shot: )

Μια ειρωνεία που ξεκίνησες εσύ όμως, για τους δικούς σου λόγους...
Και αφού ποσώς σε ενδιαφέρει να με βαθμολογήσεις, τοτε γιατί το κάνεις βρε κρις;
Τέλος πάντων, δεν θέλω να μου εκνευρίζεσαι. Ειλικρινά!
Εκάνα μια απλή ερώτηση 8 λέξεων και 2 προτάσεων.
Εκάνα συντακτικά λάθη σε αυτές τις 8-10-15 λέξεις;; Ζητώ λοιπον συγνώμη που ξέχασα το ερωτηματικό, τον αναιτιολογικό σύνδεσμο και κάτι τελείες... ΟΚ;

Πάντως είσαι ΟΤ γιατί το θέμα του νήματος αφορά τα ζώα και τον άνθρωπο και όχι Γραμματική δημοτικού/γυμνασίου/λυκείου!

Απάντα λοιπόν στην ερώτησή μου (αν θες φυσικά), με τα όποια λάθη κι αν αυτή έχει...
Φαίνεσαι έξυπνο και οπωσδήποτε μορφωμένο παληκάρι, οπότε μπορείς να δεις την ουσία της ερώτησης και να αγνοήσεις τα ορθογραφικά...

( :tee: )

Μια ειρωνεία που ξεκίνησες εσύ όμως, για τους δικούς σου λόγους...
Και αφού ποσώς σε ενδιαφέρει να με βαθμολογήσεις, τοτε γιατί το κάνεις βρε κρις;
Τέλος πάντων, δεν θέλω να μου εκνευρίζεσαι. Ειλικρινά!
Εκάνα μια απλή ερώτηση 8 λέξεων και 2 προτάσεων.
Εκάνα συντακτικά λάθη σε αυτές τις 8-10-15 λέξεις;; Ζητώ λοιπον συγνώμη που ξέχασα το ερωτηματικό, τον αναιτιολογικό σύνδεσμο και κάτι τελείες... ΟΚ;

Πάντως είσαι ΟΤ γιατί το θέμα του νήματος αφορά τα ζώα και τον άνθρωπο και όχι Γραμματική δημοτικού/γυμνασίου/λυκείου!

Απάντα λοιπόν στην ερώτησή μου (αν θες φυσικά), με τα όποια λάθη κι αν αυτή έχει...
Φαίνεσαι έξυπνο και οπωσδήποτε μορφωμένο παληκάρι, οπότε μπορείς να δεις την ουσία της ερώτησης και να αγνοήσεις τα ορθογραφικά...

( :tee: )

No harm done.

Νομίζω πάντως ότι απάντησα με συγκεκριμένα στοιχεία: π.χ. ότι τα ζώα αναγνωρίζουν την ύπαρξη και τον θάνατο και κυρίως ότι μετά το θάνατο το κοντινό τους πρόσωπο συνεχίζει να είναι το ίδιο.

Αυτές είναι περίπλοκες έννοιες. Ή πάλι ότι υπάρχουν ζώα που περνάνε το τεστ του καθρέφτη (καταλαβαίνεις τι σημαίνει αυτό: αυτογνωσία).

No harm done.

Νομίζω πάντως ότι απάντησα με συγκεκριμένα στοιχεία: π.χ. ότι τα ζώα αναγνωρίζουν την ύπαρξη και τον θάνατο και κυρίως ότι μετά το θάνατο το κοντινό τους πρόσωπο συνεχίζει να είναι το ίδιο.

Αυτές είναι περίπλοκες έννοιες. Ή πάλι ότι υπάρχουν ζώα που περνάνε το τεστ του καθρέφτη (καταλαβαίνεις τι σημαίνει αυτό: αυτογνωσία).

Thanks again.
Βλέπεις ότι τελικά δεν χρειαζόταν ούτε να εκνευριστούμε ούτε να ειρωνευτούμε ο ένας τον άλλον;

Τουλάχιστον όχι για ένα τέτοιο θέμα (όπως Ζώα κ Άνθρωπος)!

Έχουμε άλλωστε τόσα άλλα θέματα για να τσακωθούμε... :P