Ζώα και άνθρωπος

Βρε φιλαράκια έχετε καμμία λύση στο πρόβλημα μου?
Ο γάτος μας έχει διαλύσει τα νεύρα....κατουράει- ψεκάζει όπου γουσταρει....καμμία φορά φιλοτιμειται και πάει και στην άμμο του!
Είμαστε έτοιμοι να τον ανεβασουμε στην ταρατσα!
Μέχρι γατοψυχολογο φέραμε (200 ευροπουλα παρακαλω)...αυτός το βιολί του
Στειρωμένος είναι,υγιέστατος είναι,στα πούπουλα τον έχουμε...τι διαλο άλλο να κανουμε?
Έχουμε απελπιστεί.

Όταν κάνουν αυτό το πράγμα σημαίνει :

- ή ότι ενοχλήθηκε ή ότι κάποιο πρόβλημα (ιατρικό) υπάρχει...

α) ενόχληση: Μπορεί να είναι: αν ξαφνικά δέχεται λιγότερη προσοχή από εσάς, αν του αλλάξατε είδος τροφής, αν του αλλάξατε την θέση της τροφής, είδος άμμου, την θέση που βρίσκεται η άμμος του, αν έχασε πρόσβαση σε κάποιο χώρο που πριν μπορούσε να πηγαίνει, αν εμφανίστηκε άλλο ζώο στον χώρο του, αν έφυγε από το περιβάλλον του κάποιο άτομο που έχει συνδεθεί (ή αν άλλαξε ωράριο), να αλλάξατε άμμο (ΜΗΝ προτιμάτε άμμο με άρωμα), ή να πρέπει να καθαρίζετε την άμμο πιο συχνά. Αυτές είναι μερικά από όσα μπορούνε να φταίνε. Μεγάλος κανόνας είναι ότι τα ζώα είναι πλάσματα της συνήθειας και του προγράμματος. Όταν αλλάξει κάτι αισθάνονται μεγάλη ανασφάλεια. Ακόμη και αν ξαφνικά υπάρχει ένταση στο σπίτι πχ τσακώνονται τα παιδιά περισσότερο από πριν. Οι γάτες την ανασφάλεια και την ενόχληση την δείχνουν κατουρόντας ή κάνοντας την ανάγκη του έξω από την άμμο. Σκεφτείται ότι ενοχλούνται τόσο πολύ που κάνουν κάτι που είναι εντελώς αντίθετο στο ένστικτό τους (θάβουν τα τσίσα και τα περιτώματά τους).

β) Ιατρικό θέμα. Οι γάτες όταν υποφέρουν, σε αντίθεση με άλλα ζώα (και τον άνθρωπο) ΔΕΝ το δείχνουν με φωνές κ.λπ. Από ένστικτο "αποτραβιούνται" από το προσκήνιο. Πάνε και κάπου και κάθονται χωρίς να νιαουρίζουν, χωρίς να κάνουν κινήσεις μέχρι να περάσει το πρόβλημα. Όπως είπα και πριν την ενόχληση που έχουν από το ιατρικό θέμα την δείχνουν και κατουρόντας (ή κάνοντας κακά) έξω από την άμμο τους. Στην περίπτωση ιατρικού προβλήματος αυτό συνοδεύεται συνήθως και από το να ελατώσσουν την τροφή και το νερό που πίνουν. ΣΥΝΗΘΩΣ όχι πάντα. Ιατρικό πρόβλημα μπορεί να είναι από ένα χτύπημα μέχρι να πονάει ένα δόντι, το αυτί ή κάτι πιο σοβαρό.

Πρέπει να σκεφτείτε ψύχραιμα και λογικά όλα τα παραπάνω.
Και μην κολλάτε στην ενόχληση που σας προκαλεί το ότι κάνει τσίσα όπου να'ναι. Το ίδιο το ζώο ενοχλείται περισσότερο όταν το κάνει. Πάει κόντρα στο ίδιο του το ένστικτο. Αν το βοηθήσετε θα πάψει και το πρόβλημα. Μην το μαλώνετε, κάνετε το πρόβλημα χειρότερο. Η γάτα ΔΕΝ αντιδράει όπως ο σκύλος.

Ένα καλό άρθρο: Why Is My Cat Peeing in the House?

Last edited:
Η γάτες δεν ερμηνεύονται βρε! ....

Σαφέστατα και ερμηνεύονται. Δίνουν όλα τα σημάδια και μας λένε ακριβώς τι θέλουν.

Απλά το κάνουν με τρόπο που για εμάς είναι πολύ αφαιρετικός για να τον καταλάβουμε. Δεν είναι άμεσoς όπως με τα σκυλιά. Συνήθως επικοινωνούν με το σώμα (και όχι πχ με φωνή όπως ο σκύλος) και με τρόπους που για τα δικά μας χοντροκομμένα μάτια είναι "αόρατος".

Σκεφτείτε ότι τo νιαούρισμα το εφεύρανε μόνο για εμάς. Μεταξύ τους μόνο άμα τσακώνονται ή σε σπάνες περιπτώσεις χρησιμοποιούνε φωνή (εμείς βασιζόμαστε στην φωνή).

Παράδειγμα με την κλίση της ουράς της για παράδειγμα σας δίνει μυνήματα.
Τα καταλαβαίνετε? τα ξέρετε?

telltaletail2.png

Συγκεντρωθειτεεεεεεεεε!!!!
Για τον δικο μου μιλαμε τωρα.
Εχετε κατι στο νου σας που μου διαφευγει???
Ειχε κανεις τετοιο προβλημα ή ο δικος μου ειναι για ταρατσα???

Με υπομονή διορθώνεται. Βασικά για κάποιο λόγο έχει άγχος. Έτσι έκανε και ο δικός μου, εδώ και ένα χρόνο ευτυχώς σταμάτησε. Η διαφορά με πριν είναι ότι περνάω περισσότερο χρόνο μαζί του.

Η συμβίωση με ακόμα μια γάτα δεν αρκεί για να βγάλει όλη την ενέργεια που θέλει (σε σημαντικό βαθμό τη βγάζει αλλά δεν φτάνει μόνο αυτό) και χρειάζεται και την επιβεβαίωση από τον άνθρωπο. Μην του λες όχι όταν έρχεται για να κάνει τη ρουτίνα του. Εμένα καθημερινά έρχεται και παίζουμε και κάνει τις ίδιες ακριβώς κινήσεις.

Μην προσπαθήσεις να τον μαλώσεις. Δεν θα καταφέρεις τίποτε. Περισσότερο θα τον στρεσάρεις. Υπομονή θέλει. Το λέει και στο άρθρο που ανέβασε ο Χρήστος. Σε κάθε περίπτωση ο χρόνος δουλεύει υπέρ της επίλυσης του προβλήματος.

Σαφέστατα και ερμηνεύονται. Δίνουν όλα τα σημάδια και μας λένε ακριβώς τι θέλουν.

Η δικιά μου δεν νιαούρισε ποτέ. :D
Έτρωγε μόνο το φαγητό που της έβαζε ο πατέρας μου, κατά τα άλλα αν πήγαινε να την χαϊδέψει του την άναβε (feed me human!).
Ακολουθούσε εντολές από εμένα, εγώ την έκανα μπάλα του μπόουλινγκ και παίζαμε και εκείνη γουργούριζε (totally submissive)
Ήθελε να ζευγαρώσει με τον αδερφό μου αλλά και να τον γρατζουνάει για χαβαλέ (σαδομαζό καταστάσεις, να ξυπνάς το πρωί, να φοράς παντόφλες και να τρως γρατζουνιά από τη γάτα που σε παραμονεύει κάτω από το κρεβάτι. Μετά να κάνει sex με το πόδι σου).
Όταν άκουγε βρύση έτρεχε να βουτήξει μέσα.
Ποτέ στη μπανιέρα με την γάτα στο μπάνιο αν δεν θέλαμε μία γάτα μαζί μας στην μπανιέρα!
Όταν έπεφτε τα ανάσκελα και σου έδειχνε την κοιλιά της εννοούσε "ακούμπα την να δεις πως θα κάνω το χέρι σου σερπαντίνα". Κάτι που κάνουν οι παπαγάλοι.
Όταν φούντωνε ολόκληρη ήθελε χάδια.
Όταν σε κοιτούσε (θεωρητικά αδιάφορα) περίμενε να κάνεις μία κίνηση για να σε σκίσει.

Τι εννοείς; :flipout:

Eιμαι σε απολυτη συγχυση!!
Ουτε σπιτι ειμαι ολη μερα για να παρατηρω λεπτομερως τι γινεται , αλλα και απο την αλλη και αυτο που μας κανει, δεν μπορεις ευκολα να το αντεξεις.
Μου εχει ψεκασει το σαμπ,το Harman,την τσαντα μου,το μαξιλαρι μας,το τραπεζι που τρωμε και φυσικα γυρω γυρω το σπιτι.
Προχθες ηρθε μαι φιλη μας και της κατουρησε το ποδι.
Δεν το λεω και παραεξω ,γιατι σε λιγο δεν θα ερχεται κανενας στο σπιτι μας

Συγκεντρωθειτεεεεεεεεε!!!!
Για τον δικο μου μιλαμε τωρα.
Εχετε κατι στο νου σας που μου διαφευγει???
Ειχε κανεις τετοιο προβλημα ή ο δικος μου ειναι για ταρατσα???

Εχω την ιδια αποψη με τον Χρηστο και πολυ κοντινη εμπειρα με αυτη του Pleo.

Για ενα διαστημα μικρο (ενα δυο μηνες) χειμωνα καιρο ο δικος μου εκανε το ιδιο.

Το πρωτο που σκεφτηκαμε ηταν ~προβλημα υγειας και πηγαμε στο γιατρο.
Ειπε αυτο ακριβωζ ς που ειπε ο Χρηστος η προβλημα υγειας Η καποιο προβλημα στρεςς στο περιβαλλον.
Αφου αποκλειστηκε το πρωτο πεσαμε στο δευτερο και το γατι ~επανηλθε~

Δεν ξερω αν ειχε καποια σχεση αυτο. Η αν ηταν απλα καποιο ζωο που ερχοταν στον χωρο του την νυχτα... αλλα εκεινη την περιοδο εγιναν δυο διαρηξεις στο εδω οικιακο συγκροτημα.

Χρειαστηκε αφωσιωση παιχνιδια λογια συν "περιπολια" το βραδυ εξω στην αυλη κλπ. Και καποτε περασε.

Κριμα παντως τα διακοσια ευρω ο Ψυ ! Δε θα σχολιασω παραπανω ουτε για την τιμη ουτε τιποτ`αλλο :speechless-smiley-0

Eιμαι σε απολυτη συγχυση!!
Ουτε σπιτι ειμαι ολη μερα για να παρατηρω λεπτομερως τι γινεται , αλλα και απο την αλλη και αυτο που μας κανει, δεν μπορεις ευκολα να το αντεξεις.
Μου εχει ψεκασει το σαμπ,το Harman,την τσαντα μου,το μαξιλαρι μας,το τραπεζι που τρωμε και φυσικα γυρω γυρω το σπιτι.
Προχθες ηρθε μαι φιλη μας και της κατουρησε το ποδι.
Δεν το λεω και παραεξω ,γιατι σε λιγο δεν θα ερχεται κανενας στο σπιτι μας

Ξεκινάς από τον γιατρό για εξετάσεις μήπως έχει καμιά ουρολοίμωξη ή κάτι άλλο.

Η δικιά μου δεν νιαούρισε ποτέ. :D
Έτρωγε μόνο το φαγητό που της έβαζε ο πατέρας μου, κατά τα άλλα αν πήγαινε να την χαϊδέψει του την άναβε (feed me human!).
Ακολουθούσε εντολές από εμένα, εγώ την έκανα μπάλα του μπόουλινγκ και παίζαμε και εκείνη γουργούριζε (totally submissive)
Ήθελε να ζευγαρώσει με τον αδερφό μου αλλά και να τον γρατζουνάει για χαβαλέ (σαδομαζό καταστάσεις, να ξυπνάς το πρωί, να φοράς παντόφλες και να τρως γρατζουνιά από τη γάτα που σε παραμονεύει κάτω από το κρεβάτι. Μετά να κάνει sex με το πόδι σου).
Όταν άκουγε βρύση έτρεχε να βουτήξει μέσα.
Ποτέ στη μπανιέρα με την γάτα στο μπάνιο αν δεν θέλαμε μία γάτα μαζί μας στην μπανιέρα!
Όταν έπεφτε τα ανάσκελα και σου έδειχνε την κοιλιά της εννοούσε "ακούμπα την να δεις πως θα κάνω το χέρι σου σερπαντίνα". Κάτι που κάνουν οι παπαγάλοι.
Όταν φούντωνε ολόκληρη ήθελε χάδια.
Όταν σε κοιτούσε (θεωρητικά αδιάφορα) περίμενε να κάνεις μία κίνηση για να σε σκίσει.

Τι εννοείς; :flipout:

Και όμως ερμηνεύονται όλα. Θα στο κάνω κάποια στιγμή (δεν προλαβαίνω τώρα).

Στειρωμένη ήτανε? Θηλυκιά?

Χρειαστηκε αφωσιωση παιχνιδια λογια συν "περιπολια" το βραδυ εξω στην αυλη κλπ. Και καποτε περασε.

Ένας από τους λόγους που υποψιάζομαι ότι επηρρεάζει την ψυχολογία της γάτας είναι ότι δεν γνωρίζουμε τι συμβαίνει όταν λείπει αυτό το σημείο, που είναι και αυτό μέρος της ρουτίνας, στις γάτες που ζούνε σε διαμερίσματα.
Ο κυνηγός θέλει να περιπολεί την περιοχή του βασικά η οποία επεκτείνεται εκτός του σπιτιού.

Απάντηση: Re: Ζώα και άνθρωπος

Τι είδοτς στείρωση ήταβ αυτή που είχε και ορμές η γάτα μετά?
Το είχε κι η δική μας αυτό, το πρώτο χρόνο. Ο κτηνίατρος είπε ότι μάλλον είχαν μείνει μερικά υπολείμματα της μήτρας μέσα της. Της πέρασε στη συνέχεια.
Ο γιατρός που έκανε τη στείρωση ήταν ΓΤΠΚ. Τη δεύτερη ημέρα μετά την αφαίρεση της άνοιξαν τα ράμματα της γατούλας και τη σώσαμε στο τσακ. Από τότε επιστροφή στον κτηνίατρο που κοίταζε και το σκυλάκι. Λίγο ακριβότερος μεν, γιατρός κανονικός δε.

Ένας από τους λόγους που υποψιάζομαι ότι επηρρεάζει την ψυχολογία της γάτας είναι ότι δεν γνωρίζουμε τι συμβαίνει όταν λείπει αυτό το σημείο, που είναι και αυτό μέρος της ρουτίνας, στις γάτες που ζούνε σε διαμερίσματα.
Ο κυνηγός θέλει να περιπολεί την περιοχή του βασικά η οποία επεκτείνεται εκτός του σπιτιού.

Για μενα ειναι πια ρουτινα (και για το γατο) Το πρωϊ πρωϊ βγαινουμε στην αυλη και κανουμε την γυρα σε ολες τις γωνιες ολους τους θαμνους... Με το χαλιναρι του βεβαια γιατι δεν τον αφηνω αβερτα. Το βραδυ οταν νυχτωσει παλι αλλη μια περιπολο...και ολα πανε καλα.

Στο υπολοιπο της μερα δεν σημαινει οτι ο γατος δεν βγαινει εξω στην αυλη δεμενος στα στεκια του οταν φυσικα καποιος ειναι σπιτι.
Αλλα αυτη η ρουτινα περιπολιας του χωρου πρωϊ με το που ανοιγουμε και βραδυ πριν κλεισουμε νιωθω οτι του δινει μια σιγουρια και μοιαει ησυχος.

Φιλε mdvq εχω μια ιδεα.
Βαλε τον γατο σου σε ενα ξενωνα γατιων γι δυο η τρεις μερες θα σου στοιχεισει καμμι τριανταρια ευρω, αλλα μπορει ν αλλαξει καποια πραγματα στην επιστροφη.
Σιγουρα θα αγχωθει, αλλα να μην μοιασει σαν τιμωρια.
Προσοχη τι λεμε !!! Οι γατες καταλαβαινουν τι λεμε (και οχι μονο οι γατες)

Απλά το κάνουν με τρόπο που για εμάς είναι πολύ αφαιρετικός για να τον καταλάβουμε. Δεν είναι άμεσoς όπως με τα σκυλιά. Συνήθως επικοινωνούν με το σώμα (και όχι πχ με φωνή όπως ο σκύλος) και με τρόπους που για τα δικά μας χοντροκομμένα μάτια είναι "αόρατος".

Σκεφτείτε ότι τo νιαούρισμα το εφεύρανε μόνο για εμάς. Μεταξύ τους μόνο άμα τσακώνονται ή σε σπάνες περιπτώσεις χρησιμοποιούνε φωνή (εμείς βασιζόμαστε στην φωνή).

Παράδειγμα με την κλίση της ουράς της για παράδειγμα σας δίνει μυνήματα.
Τα καταλαβαίνετε? τα ξέρετε?

telltaletail2.png

Χρηστο, το 6ο (defensive aggression) o Ταμπυ το κανει και επιτηδες πολλες φορες.
χωρις λογο, τρεχει με χτυπαει χωρις νυχια και κορδωνεται με αυτο το στυλ.
μια, δυο, σηκωνομαι τον κυνηγαω -δεν πιανεται φυσικα- και οταν ξαπλωσω στο κρεβατι γελωντας, χειμαει πανω μου.
παω να τον τσακωσω, ξανα τροχαδι και βουτια στο χαρτοκουτο. εκει χαδια στη κοιλιτσα και βλεπω πως κλεινει τα ματια απο ευχαριστηση.
απο τα doc που εβλεπα απο μικρος εχω καταλαβει οτι οταν τα αρσενικα σηκωνουν ετσι την ουρα, δειχνουν πόσο μαγκες ειναι στην ουσια.
(προσεξε καμια φορα 2 γατους που αναμετρωνται πριν τον καυγα. ή τον τιγρη που εχει τσακωσει στα πρασα τον παραβατη της περιοχης)
με αυτο τον τροπο μυριζουν πιο πολυ στον αντιπαλο γιατι δεν καλυπτεται η περιοχη, ενω το αντιθετο συμβαινει οταν δειχνουν υποταγη.
η ουρα στα σκελια προσπαθει να σκεπασει την προσωπικη μυρωδια. (submissive)