Ζώα και άνθρωπος

Στα δικά μου μάτια το πιο όμορφο από όλα είναι η λεοπάρδαλη.
800px-Leopard_africa.jpg

464px-African_Leopard_Near_Okevi_Waterhole_Etosha_Namibia.jpg

:a0210::music-smiley-005:

Υπέροχος ο σκυλάκος !

Πολύ τρυφερή σκηνή, δεν ενοχλέι κανέναν ,απλά υπάρχει και ζεί με άγνοια κινδύνου.

και να φανταστεί κανείς οτι υπάρχουν άνθρωποι που στην καλύτερη περίπτωση 'δεν χωνεύουν" τα ζώα και στην χειρότερη ,τα εξοντώνουν..

Kαι η δύναμη.

Ένα λιοντάρι δεν θα είχε καμμία τύχη αν τα έβαζε με τίγρη.

Δεν βρίσκονται βέβαια μαζί στην φύση.

Λιοντάρια = Αφρική
Τίγρη = Ασία

Μην το λες. Το λιονταρι εινα λιγοτερο μακρυ, αλλα πιο συμπαγες και πολυ ανθεκτικο στις μαχες.

Εχω δει μονομαχια αρσενικου λιονταριου και τιγρη (που ειχαν βαλει κατι βιτσιοζοι Ινδοι για να διασκεδασουν η για να στοιχηματισουν)

Φυσικα δεν βαζω το βιντεο. Το λιονταρι ακαθεκτο παντα ορθιο. Ο Τιγρης σε καποια στιγμη κουραστηκε και εκατσε χαμο... μου θυμησε οπως oι μαχες σκυλων εξισου δυντων, (οπως κανουω σε χωρες του Καυκασου) οπου ο ενας κατεβαζει την ουρα και καθεται σαν σε υποταγη.

Τελος παντων και τα δυο ζωα αυτα ειναι απαραμιλης δυναμης και μαχητικοτητας.

Εγω τα αγαπω ολα. Δεν μπορω να ξεχωρισω. Οταν βλεπω μια τιγρη λεω οτι το αγαπημενο μου ειναι η τιγρη. Οταν βλεπω μια λεοπαρδαλη λεω η λεοπαρδαλη. Οταν βλεπω ενα λιονταρι σκεφτομαι το λιονταρι. Το πουμα, ο Λυγκας, το σερβαλ... τα αγαπω ολα.
Τελικα ισως να ειναι η γατα. :firstprize:

Δικος μας και ο Cicadelic

Με μουστακια γατας :flipout:

υγ

χτες ειδα μια σκηνη στον κηπο μου που δεν εχω ξαναδει ποτε μου . στα 2μιση μετρα απο εμενα οι 2 γατοι μου να εχουν περικυκλωσει ενα μεγαλο ποντικι (10 ποντους σιγουρα χωρις την ουρα) πισω απο μια γλαστρα και να τον εχουν μουρλανει στις σφαλιαρες (εβλεπα τα νυχια μαζεμενα). Τετοια συνεργασια λεμε δεν εχω ξαναδει ο μεγαλος μου απλα του εκλεινε το δρομο (μιλαμε για ογκο τωρα σαν τον Γκαρντφιλτ με μικρο κεφαλι ) και ο μικροτερος τον επαιζε.....

Καποια στιγμη φωναζω τον γιο μου να δει ερχεται (κρατησε κανα 5λεπτο η φαση) και του λεω κατσε να δεις τι θα γινει παω να φερω μηχανη.

Πριν φυγω ο ποντικος κανει κατι εντελως τρελλο.....ανεβαινει πανω σε ενα φυλλο αλοης που ηταν διπλα του...και πλησιαζει μουρη μουρη τον μικρο γατο !!!!

Και ο μικρος λες και το σεβαστηκε πλησιασε και αυτος και μυριζοντουσαν για αρκετα δευτερα λες και ηταν ιδιο ειδος. Θα ορκιζομουν οτι επικοινωνουσαν.

Λεω παει το πηραμε το βραβειο του national geographic αν τους προλαβω :flipout: τρεχω να βρω καμερα και τηλεφακο αλλα μεχρι να επιστρεψω ο ποντικος την κοπανησε και οι γατοι ετρεξαν στο κατοπι του.

Αφου σχεδον τον λυπηθηκαμε τον ποντικο ετσι οπως φερθηκε. Ηταν φανερα στο ελεος των γατιων, ειχε φαει τις φαπες του αλλα οταν ξεπροβαλλε λες και δεν ηταν γατα αυτο που τον φερμαρε αλλα κατι ισοτιμο του και τον μυρισε και τον ειδαμε (ειναι συμπαθητικα ζωα τα ποντικια ασχετως βρωμας) ξεκαθαρα και στο σωμα του και την μουσουδα του να κοιταζει με τα μεγαλα του ματια τον γατο ειμασταν στον τσακ να επεμβουμε υπερ του.

Αλλα φαινεται οτι οπως τον λυπηθηκαμε εμεις τον λυπηθηκε και ο γατος και του εδωσε που λεμε το initiative της κινησης του.

Ε το αρπαξε και προσπαθησε να την κανει....τωρα τι καταφερε κανεις δεν ξερει.

Μην το λες. Το λιονταρι εινα λιγοτερο μακρυ, αλλα πιο συμπαγες και πολυ ανθεκτικο στις μαχες.

Εχω δει μονομαχια αρσενικου λιονταριου και τιγρη (που ειχαν βαλει κατι βιτσιοζοι Ινδοι για να διασκεδασουν η για να στοιχηματισουν)

Φυσικα δεν βαζω το βιντεο. Το λιονταρι ακαθεκτο παντα ορθιο. Ο Τιγρης σε καποια στιγμη κουραστηκε και εκατσε χαμο... μου θυμησε οπως oι μαχες σκυλων εξισου δυντων, (οπως κανουω σε χωρες του Καυκασου) οπου ο ενας κατεβαζει την ουρα και καθεται σαν σε υποταγη.

Τελος παντων και τα δυο ζωα αυτα ειναι απαραμιλης δυναμης και μαχητικοτητας.

Εγω τα αγαπω ολα. Δεν μπορω να ξεχωρισω. Οταν βλεπω μια τιγρη λεω οτι το αγαπημενο μου ειναι η τιγρη. Οταν βλεπω μια λεοπαρδαλη λεω η λεοπαρδαλη. Οταν βλεπω ενα λιονταρι σκεφτομαι το λιονταρι. Το πουμα, ο Λυγκας, το σερβαλ... τα αγαπω ολα.
Τελικα ισως να ειναι η γατα. :firstprize:

+1 Γιώργο για το αν έχει τύχη το λιοντάρι. μια ιδέα το τι συμβαίνει μεταξύ τους την παίρνουμε από τους ζωολογικούς κήπους.. πάντα ο λέοντας κάθεται στον θρόνο.

όπως λέει ο Χρήστος το ένα είναι στην Αφρική, το άλλο στην Ασία. Αλλά... υπάρχει ο leo persica που οι αρχές της δυτικής Ινδίας τον προστατεύουν και η ανάκαμψη του πληθυσμού πάει καλά.
ίσως όσο ζούμε να προλάβουμε να δούμε τους δρόμους τους να διασταυρώνονται μιας και οι περιοχές των τίγρεων είναι αρκετά πιο ανατολικά.
ο leo persica είναι ένα υποείδος πολύ μικρότερο από τον Αφρικανό συγγενή (γι'αυτό ο Ηρακλής είχε τύχη :laugh:) αλλά ποτέ δεν ζει κάποιο μόνο του. αντίθετα ο/η τίγρης είναι μοναχικό πλάσμα.
σόρυ για το off topic :BDBDG54:

+1 Γιώργο για το αν έχει τύχη το λιοντάρι. μια ιδέα το τι συμβαίνει μεταξύ τους την παίρνουμε από τους ζωολογικούς κήπους.. πάντα ο λέοντας κάθεται στον θρόνο.

όπως λέει ο Χρήστος το ένα είναι στην Αφρική, το άλλο στην Ασία. Αλλά... υπάρχει ο leo persica που οι αρχές της δυτικής Ινδίας τον προστατεύουν και η ανάκαμψη του πληθυσμού πάει καλά.
ίσως όσο ζούμε να προλάβουμε να δούμε τους δρόμους τους να διασταυρώνονται μιας και οι περιοχές των τίγρεων είναι αρκετά πιο ανατολικά.
ο leo persica είναι ένα υποείδος πολύ μικρότερο από τον Αφρικανό συγγενή (γι'αυτό ο Ηρακλής είχε τύχη :laugh:) αλλά ποτέ δεν ζει κάποιο μόνο του. αντίθετα ο/η τίγρης είναι μοναχικό πλάσμα.
σόρυ για το off topic :BDBDG54:

Δεν ειναι καθολου οφτοπικ νομιζω. Τα λιονταρια ειναι αμεσα συνδεδεμενα με τον ανθρωπο οσον αφορα την ιδια τους την επιβιωση και μεσω αυτης η βιοδιαφορετικοτητα. Δηλαδη ο νουμερο ενα κινδυνος για την καταστροφη του πλανητη μακραν περαν του περιφημου διοξιδιου.

Παντως ο Ασιατικος λεοντας δεν ειναι πολυ πιο μικρος. Γιατι υπαρχουν διαφορα μεγεθη αφρικανικων λεοντων. Και εκει ειναι καπου στη μεση... Μικροτερος απο ενα λιονταρι του Τρανβααλ (250Κg) αλλα μεγαλυτερος απο ενα λιονταρι του Κρουγκερ (190Κg).

Τελευταια ειδα σε ντοκυμανταιρ και ενα (υπο)ειδος λιονταριων που ζει σε δασωση υψωματα στην Αιθιοπια.

Καποια στιγμη θα σας δηιγηθω και μια ιστορια για τον λυκο της Αιθιοπιας που ειδα σε ντοκ (κατι τετοια δεν τα χανω)...πολυ θλιβερη ιστορια. Που δειχνει οτι ο κυριος κινδυνος καταστρφης του πλανητη ειναι ο υπερπληθυσμος του ανθρωπου, και η ανεξελεγκτη αναπαραγωγη του.

Αυτο το λιονταρι το γνωριζετε ;
Πολλοι μαλλον οχι γιατι απλα δεν το συνανταμε πια.

1200px-Panthera_Atrox.jpg

Εδω στο πρωτο πλανο της φωτο σε συγκριση με ενα "σπαθοδοντη"

1200px-California_Sabre-tooth_%26_American_Lion_01.jpg

Προκειται για το Pantera Leo Atrox. Kοινως το αμερικανικο λιονταρι. Atrox... εξ ου Atroce στα Γαλλικα φανταζομαι...οποτε φανταστειτε και σεις.

Πολυ θαθελα να ειχα την γνωση για να ο "αναστησω".

Δεν ειναι καθολου οφτοπικ νομιζω. Τα λιονταρια ειναι αμεσα συνδεδεμενα με τον ανθρωπο οσον αφορα την ιδια τους την επιβιωση και μεσω αυτης η βιοδιαφορετικοτητα. Δηλαδη ο νουμερο ενα κινδυνος για την καταστροφη του πλανητη μακραν περαν του περιφημου διοξιδιου.

Παντως ο Ασιατικος λεοντας δεν ειναι πολυ πιο μικρος. Γιατι υπαρχουν διαφορα μεγεθη αφρικανικων λεοντων. Και εκει ειναι καπου στη μεση... Μικροτερος απο ενα λιονταρι του Τρανβααλ (250Κg) αλλα μεγαλυτερος απο ενα λιονταρι του Κρουγκερ (190Κg).

Τελευταια ειδα σε ντοκυμανταιρ και ενα (υπο)ειδος λιονταριων που ζει σε δασωση υψωματα στην Αιθιοπια.

Καποια στιγμη θα σας δηιγηθω και μια ιστορια για τον λυκο της Αιθιοπιας που ειδα σε ντοκ (κατι τετοια δεν τα χανω)...πολυ θλιβερη ιστορια. Που δειχνει οτι ο κυριος κινδυνος καταστρφης του πλανητη ειναι ο υπερπληθυσμος του ανθρωπου, και η ανεξελεγκτη αναπαραγωγη του.

συνήθως όταν λέμε για μεγέθη αναφερόμαστε στον μεγαλύτερο εκπρόσωπο (και για τα αρσενικά πάντα). αλλιώς θα λέγαμε ότι η τίγρης της Σουμάτρας (αν δεν κάνω λάθος), είναι πιο μικρόσωμη από το λιοντάρι μιας και δεν ξεπερνάει το μέγεθος μιας αρσενικής λεοπάρδαλης του καυκάσου.
η Σιβηριανή όμως....
στα Αφρικανικά λιοντάρια το πιο ψηλό (αρσενικά και θηλυκά) είναι αυτό που ζει στα βόρεια της Μποτσουάνα γιατί τον περισσότερο καιρό τον περνάνε διασχίζοντας έλη κυνηγώντας βουβάλια και νεαρούς ελέφαντες. υπάρχει και πολύ μεγαλόσωμο είδος χωρίς χαίτη (δεν θυμάμαι από που.. Ρουάντα ίσως) που επειδή ζει σε πυκνό από αγκαθωτούς θάμνους περιβάλλον, έχασε την χαίτη του γιατί με χαίτη απλά δεν περνάς..
γενικά η συγγένεια λιονταριου-τιγρης είναι πολύ στενή και κάτω από την "προβιά" τους τα 2 είδη δεν ξεχωρίζουν ούτε από ειδικούς.

leo persica έχω δει ζωντανά και ο συγκεκριμένος αν και φαινόταν ενήλικας, δύσκολα έφτανε το μέγεθος Αφρικανικής λέαινας που ήταν ξαπλωμένη δίπλα του.
ξάπλα φυσικά και αυτός.

Οι σπαθοδοντηδες εξαφανιστηκαν .... εξαιτιας των σπαθιων τους !!!!
ΔΕΝ μπορουσαν να σκαψουν πολυ βαθια μεσα στο πτωμα χωρις να σπασουν οι κυνοδονταρες του.
Ετσι λοιπον οταν εξαλειφθηκαν οι "πολυτελειες" (πολυ μεγαλη λεια και τροφη που δεν απαιτει ξεκοκκαλισμα)
χαθηκαν ... οι σπαθοδοντηδες. Παραδοξως, οι υαινες εχουν ελαχιστως πιο ισχυρη δαγκωματια (1100 pounds per square inch)
απο τα λιονταρια ... αλλα .... η ομορφια, ειναι το τελευταιο που τις διακρινει. Χωρια οτι η υαινα εχει ενα πεπτικο συστημα που
χωνευει ... ΚΟΚΚΑΛΑ ! Τα κοπρανα της ειναι εντελως αδρανη (δεν μυριζουν τιποτα) και κατασπρα. Οχι οτι αυτο με κανει
να τις θαυμαζω ... το ακριβως αναποδο !

Αν συνεχισουμε πανω σ'αυτον τον συλλογισμο ... the ugly and wretched will inherit EVERYTHING.

O γηινος ... που εχει μειωσει ΔΡΑΜΑΤΙΚΑ την λαχταρα μου ... να γνωρισω εξωγηινους ! :proud:

9211c84daaaf1bda3cf6a05095007c5b.jpg

Το ποδαρακι του να απλωσει, την γλωσιτσα του να βγαλει εξω, τα βλεφαρα του να μισοκλεισει ...
και ΚΑΛΥΤΕΡΑ δεν γινεται ! Ειμαι δικος του .... for all eternity !

Πιο εξυπνα κοινωνικα και καλοκαρδα δεν υπαρχουν λεμε.....
Και παμπονηρα μεχρι γελιου.

συνήθως όταν λέμε για μεγέθη αναφερόμαστε στον μεγαλύτερο εκπρόσωπο (και για τα αρσενικά πάντα). αλλιώς θα λέγαμε ότι η τίγρης της Σουμάτρας (αν δεν κάνω λάθος), είναι πιο μικρόσωμη από το λιοντάρι μιας και δεν ξεπερνάει το μέγεθος μιας αρσενικής λεοπάρδαλης του καυκάσου.
η Σιβηριανή όμως....
στα Αφρικανικά λιοντάρια το πιο ψηλό (αρσενικά και θηλυκά) είναι αυτό που ζει στα βόρεια της Μποτσουάνα γιατί τον περισσότερο καιρό τον περνάνε διασχίζοντας έλη κυνηγώντας βουβάλια και νεαρούς ελέφαντες. υπάρχει και πολύ μεγαλόσωμο είδος χωρίς χαίτη (δεν θυμάμαι από που.. Ρουάντα ίσως) που επειδή ζει σε πυκνό από αγκαθωτούς θάμνους περιβάλλον, έχασε την χαίτη του γιατί με χαίτη απλά δεν περνάς..
γενικά η συγγένεια λιονταριου-τιγρης είναι πολύ στενή και κάτω από την "προβιά" τους τα 2 είδη δεν ξεχωρίζουν ούτε από ειδικούς.

leo persica έχω δει ζωντανά και ο συγκεκριμένος αν και φαινόταν ενήλικας, δύσκολα έφτανε το μέγεθος Αφρικανικής λέαινας που ήταν ξαπλωμένη δίπλα του.
ξάπλα φυσικά και αυτός.

Kαλα η τιγρη της Σιβηριας δεν παιζεται. Μπορει να φτασει 300 κιλα. Καποιες φορες και 350. Οταν σκεφτει κανεις οτι το βαρος του Ασιατικου λεοντα ειναι γυρω στα 180 Κιλα πολυ σπανια καποια αρσενικα να φτασουν τα 200. Αλλη κατηγορια. Το μεγαλυτερο ατομο του (υπο)ειδους της Σιβηρικης τιγρης που μετρηθηκε ηταν ενας τιγρης που σκοτωθηκε το 1950.

Παντως εαν ο συνονοματος σου δεν ειχε παρει τα χαλιναρια απο 2000 και μετα ισως το ειδος θα ειχε σβησει. Αναμειχθηκε προσωπικα ενω τα γνωστα κεντρα "ενημερωσης" διναν την "πληροφορια" οτι κυνηγαει ειδη προς εξαφανιση για να κανει το κεφι του...Το 2015 εγινε μια καταμετρηση και μετρηθηκαν 562 ατομα. Νουμερο σε μεγαλη ανοδο. Στα 90ς το ειχαν στο χειλος της εξαφανισης καοιοι αναρωτιονταν αν ειχε ηδη εξαφανιστει.

Φυσικα οπως ολες οι τιγρεις ειναι ειδος σε κινδυνο με πολυ μικρους αριθμους και και περιορισμενους χωρους.

Δυστυχως για το ασιατικο λιονταρι τα πραγματα ειναι εξισου δυσαρεστα, η ισως ακομα χειροτερα. Υπαρχουν γυρω στα 600 ατομα μονο σε μια μονο συγκεκριμενη περιοχη της Ινδιας στο Gir.

Kαι λογω του περιορισμενου αριθμου και χωρου δεν υπαρχει διασταυρωση πληθυσμων και υπαρχει προβλημα αιμομιξιας που μειωνει τις φυσικες του δυνατοτητες, ξεκινοντας απο την τεστοστερονη για τα αρσενικα.

Και δυο πορτραιτα της τελειοτητας γενομενης φυση :

Ασιατικο λιονταρι
01-lion-evolution-nationalgeographic_2711038.jpg

Τιγρης σιβηριας
Siberischer_tiger_de_edit02.jpg

Αγαπη μονο :D