Zyxel NSA-310 NAS Storage 2TB

Απάντηση: ZYXEL NSA-310 NAS STORAGE 2TB

Καλημέρα!
Δύο ερωτήσεις κι από εμένα. Αυτη τη στιγμη έχω το NAS πάνω στο TG585v7 οπότε οι ταχύτητες μεταφοράς είναι απελπιστικές. Έτσι, λέω να αγοράσω αυτό το switch. Θα ήθελα να ρωτήσω αν το έχει κάποιος από εσάς για να μου πει τη γνώμη του. Έχει πολύ καλή εγγύηση και τιμή απλά με προβληματίζει η διαφορά τιμής του σε σχέση με άλλα όπως Level One, Linksys, Zyxel κλπ. Λοιπόν να προχωρήσω στην αγορά του ή να κοιτάξω κάποιο άλλο;
Επίσης, μιας και αυτό είναι το πρώτο μου NAS, θα ήθελα να ρωτήσω ποιος είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος μεταφοράς αρχείων σε αυτό. Μέσω του προγράμματος της Zyxel, κάνοντας share τους φακέλους του NAS και copy/paste μέσω του windows explorer ή κάπως αλλιώς;

Αν θα διάβασες από την αρχή το νήμα, θα είδες ότι αγόρασα το 5πορτο και λειτουργεί μια χαρά. Οι ταχύτητες δεν είναι μεγάλες αλλά ανάλογα με τα αρχεία που μεταφέρω, έχω πιάσει ταχύτητες μέχρι 35ΜΒ/σεκ.

Απάντηση: Re: ZYXEL NSA-310 NAS STORAGE 2TB

Εδωσα static ip σε ολα (pc,nas) Εφτιaξα free λογαριασμο στο noip.com ακολουθεις αυτον τον οδηγο https://www.no-ip.com/getting_started.php για να φτιαξεις ενα host. Κατεβαζεις το No-IP's Dynamic Update Client install >setup. Εβαλα μεσα στο νας Networking > Dydns οτι ζηταει. Στο router (585ν8) παλι εβαλα ολα τα στοιχεια στο dydns. Ανοιγεις port sto router ftp 21 HTTP web configurator 80 81.Αν ολα πανε καλα θα μπαινεις μεσω www απο την διευθυνση που εφτιαξες στο no ip. Δλδ εγω μπαινω απο το " spiti.zapto.org" (καλα δεν ειναι αυτο αλλα λεμε τωρα).

Τωρα προσπαθω να κανω streaming ενα βιντεακι απο 12 mbps (σπιτι) σε 2 mbps (γραφειο). Ηταν καλη σαν σκεψη αλλα δεν
Με μπέρδεψες.
Εστησες στο PC το No-IP's Dynamic Update Client και το σέταρες με τα στοιχεία του Νο-Ιπ. Τα ίδια στοιχεία τα καταχώρησες και στο ρούτερ και στο ΝΑΣ. Γιατί έκανες 3 φορές το ίδιο πράγμα? Δεν αρκούσε η καταχώρηση του domain στο ρούτερ και η προώθηση πόρτας προς το ΝΑΣ?

Re: Απάντηση: Re: ZYXEL NSA-310 NAS STORAGE 2TB

Δοκιμασε το οπως λες μπορει να δουλευει και ετσι

Re: ZYXEL NSA-310 NAS STORAGE 2TB

Το αστειο ειναι οτι παρολο που εβαλα τα chown μεσα στο vi μετα απο reboot δεν μπορω να σβησω τα αρχεια που κατεβαζει το transmission. Oτι κατεβασα με jdownloader μπορω. Δοκιμασα και με filezilla τιποτα

Αυτο ειναι το vi
/ffp/start/telnetd.sh start
/ffp/start/sshd.sh start
chown -R pc-guest:nsa220 /mnt/HD_a2/video
chown -R pc-guest:nsa220 /mnt/HD_a2/music
chown -R pc-guest:nsa220 /mnt/HD_a2/photo
chown -R pc-guest:nsa220 /mnt/HD_a2/public
su root -c "transmission-daemon -f -g /mnt/HD_a2/.transmission-daemon -w /mnt/HD_a2/video -t -u ******* -v ******* -a 127.0.0.1,192.168.*.* -L 140 -l 80"

Εχουμε μπλεξει τα μπουτια μας.

Last edited:

Ούτε κι εγώ κατάφερα να διαγράψω αυτά που κατεβάζει ο Trans...
Με Filezilla κάνω αντιγραφή εκεί που θέλω να τα πάω αλλά ούτε και από εκεί μπορώ να τα διαγράψω...
Θα βρούμε την άκρη!
Μην απογοητευόμαστε...
Αν και έχουμε, όντως, μπερδευτεί...
Που θα πάει...
Σίγουρα κάτι λάθος κάνουμε, δεν εξηγείται αλλιώς...ακολουθούμε λάθος τις οδηγίες...

Ναι λογικό γιατί κατά το boot φτιάχνει τα δικαιώματα αλλά δυστυχώς όσα κατεβαίνουν ΜΕΤΑ το boot κατεβαίνουν πάλι με root
Ψάχνω να βρώ τρόπο να το προσπεράσουμε αυτό

Επειδή καταλαβαίνω πως και έχουμε χαθεί με τους διάφορους οδηγούς και μετέπειτα προσθήκες αλλά και πως γεμίζουμε ανούσια μερικές φορές posts το forum, έφτιαξα έναν πρόχειρο εδώ http://nsa310.peritexnis.net/

Τώρα αρχίζουμε τα δύσκολα και για όσους ψήθηκαν και μπήκαν στα βαθιά (οσοι δεν το χουν βάλει το transmission μην διαβάσουν παρακάτω να μην τρομάξουν :P)....

Επίσης στο τέλος έχω πιο απλοϊκές οδηγίες (όσο γίνεται σε κάτι τέτοιο....)

Μέσω cronjob τα κατάφερα να φτιάχνει τα δικαιώματα ανα 10 λεπτα.. το θέμα είναι ότι προσπαθώ να καταλάβω τι απ όλα όσα έκανα ήταν αυτό που δούλεψε :P
Αυτό που έκανα είναι καταρχην να τρέξω την εντολή
mkdir -p /var/spool/cron/crontabs
για να δημιουργήσει όλο το Path που χρειάζεται η εντολή crontab
Με crontab -e κάνουμε edit ενώ με crontab -l κάνουμε list
Εγώ έκανα crontab -e και πρόσθεσα την γραμμή
*/10 * * * * /ffp/start/xfixRights.sh start
Αυτό σημαίνει ότι ανα 10 λεπτά θα τρέχει το xfixRights.sh στο οποίο μέσα έβαλα όλα τα chown και το έκανα executable.

Δεν είμαι σίγουρος αν αυτό έπαιξε... μάλλον όχι :P
Οπότε μετά έψαχνα πως να πειράξω το κανονικό crontab και όχι του ffp...
βρήκα την εντολή execute_outside_chroot για να πειράξω το αρχικό fs

Οπότε έτρεξα το
execute_outside_chroot crontab -l > /tmp/crontab &
με το οποίο παίρνεις το list του crontab του ffp και το περνάς στο κανονικό... το & στο τέλος γιατί το άσχετο μήνυμα που μου έβγαζε κράταγε την κονσόλα και ήθελε kill.. φαίνεται να παίζει.. φαντάζομαι δεν χρειάζεται (ελπίζω) να μπει σε κάποιο sh αρχείο (με το & στο τέλος) μέσα στο /ffp/start καθώς απλά θα φτιάχνει το μόνιμο αρχείο του crontab που έτσι κιαλλιός ξεκινάει.. οπότε ΛΟΓΙΚΑ μια φορά πρέπει να γίνει αυτό αφού πρώτα θα πρέπει όπως είπα να φτιαχτεί το path και η εγγραφή με το crontab -e Η δοκιμή αν παίζει είναι να πάτε σε ένα αρχείο ή φάκελο μέσα σε ένα απ τα directories που θα αλλάξετε τα δικαιώματα και να δώσετε δικαιώματα για root:root
δηλαδη έστω για το αρχείο χχχ στον φάκελο video
chown -R root:root /mnt/HD_a2/video/xxx και περιμένετε 10 λεπτά να δείτε αν ξαναφτιάξουν τα δικαιώματα(όποιος κατάλαβε κατάλαβε...)

Με λίγα βήματα (χωρίς να είμαι 100% σίγουρος):
1) Δημιουργείτε ένα αρχείο πχ fixRights.sh μέσα στον φάκελο /ffp/start με την εντολή vi /ffp/start/fixRights.sh και μέσα βάζετε τα παρακάτω

chown -R pc-guest:nsa220 /mnt/HD_a2/video
chown -R pc-guest:nsa220 /mnt/HD_a2/public
chown -R pc-guest:nsa220 /mnt/HD_a2/music
chown -R pc-guest:nsa220 /mnt/HD_a2/photo
execute_outside_chroot crontab -l > /tmp/crontab &

2) Δίνετε δικαιώματα execute με την εντολή chmod 777 /ffp/start/fixRights.sh

3) τρέχετε την εντολή mkdir -p /var/spool/cron/crontabs

4) τρέχετε την εντολή crontab -e

5) στο κενό αρχείο που θα ανοίξει γράφετε (vi είναι στην ουσία οπότε σώζετε με τον ίδιο τρόπο)

*/10 * * * * /ffp/start/xfixRights.sh start

αν θέλετε αλλάζετε το 10 (λεπτά) με όποια τιμή θέλετε.. το πρώτο * είναι λεπτά το δεύτερο ώρες το τρίτο μέρες κτλ...

6) εκτελείτε το fixRights.sh με την εντολή /ffp/start/fixRights.sh start
(δεν δίνετε σημασία στο error sh:.........)

7) αλλάζετε δικαιώματα σε ένα αρχείο μέσα σε έναν απ τους φακέλους του σκληρού ώστε να ανήκει στον root με την εντολή
chown -R root:root /mnt/HD_a2/ονομαφακελου/ονομααρχειου-φακελου
ώστε να δοκιμάσετε αν σε 10 λεπτά θα μπούν αυτόματα τα σωστά δικαιώματα.

Τώρα αρχίζουμε τα δύσκολα και για όσους ψήθηκαν και μπήκαν στα βαθιά (οσοι δεν το χουν βάλει το transmission μην διαβάσουν παρακάτω να μην τρομάξουν :P)....

Εγώ, που τελικά δε βρήκα χρόνο τις προηγούμενες μέρες να ασχοληθώ, τρόμαξα από αυτό και δε θα ασχοληθώ καθόλου.
Άλλωστε όπως σωστά διάβασα και εδώ μέσα, το Zyxel είναι απλά ένα NAS. Η κύρια λειτουργία του δεν είναι να κατεβάζει torrent.

Ναι αλλά το κάνει καλά (το να κατεβάζει torrents) ... τα αγαθά κόποις κτώνται :)
Αν πας εδώ πάντως και δεις τις οδηγίες (έβαλα και αυτό με τα δικαιώματα) δεν είναι και τόσο τραγικά: http://nsa310.peritexnis.net/
Άλλωστε αυτό είναι κάτι προαιρετικό μιας και ακόμα και να μην έχεις δικαίωμα για delete ενός αρχείου μπορείς να το κάνεις πάντα remove torrent AND data μέσα απ το transmission.
Το να βάλεις απλά το transmission και μόνο είναι αρκετά απλό και όπως θα δείς απλά copy paste εντολές είναι στην ουσία.

Καλημέρα!
Δύο ερωτήσεις κι από εμένα. Αυτη τη στιγμη έχω το NAS πάνω στο TG585v7 οπότε οι ταχύτητες μεταφοράς είναι απελπιστικές. Έτσι, λέω να αγοράσω αυτό το switch. Θα ήθελα να ρωτήσω αν το έχει κάποιος από εσάς για να μου πει τη γνώμη του. Έχει πολύ καλή εγγύηση και τιμή απλά με προβληματίζει η διαφορά τιμής του σε σχέση με άλλα όπως Level One, Linksys, Zyxel κλπ. Λοιπόν να προχωρήσω στην αγορά του ή να κοιτάξω κάποιο άλλο;
Επίσης, μιας και αυτό είναι το πρώτο μου NAS, θα ήθελα να ρωτήσω ποιος είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος μεταφοράς αρχείων σε αυτό. Μέσω του προγράμματος της Zyxel, κάνοντας share τους φακέλους του NAS και copy/paste μέσω του windows explorer ή κάπως αλλιώς;

Εγώ αυτό χρησιμοποιώ και είμαι ευχαριστημένος στις λίγες μέρες που το έχω. εχω φτάσει στα 40ΜΒ/s

Το ιδιο switch εχω και εγω μια χαρα ειναι ταχυτητες 38-42 mb/s. Λοιπον update στο θεμα που ειχα. Για καποιο λογο δεν σβηνει τα αρχεια οταν μπαινω σε οτι εχει κατεβασει το transmission. Οτιδηποτε αλλο βαλω εγω η καποιο αλλο προγραμαμα οπως το jdonloader μπορω να κανω τα παντα ΑΛΛΑ... Αν γραψω σε ενα παραθυρο πχ ανοξω το my documents και γραψω στο επανω μερος \\NSA310 μπαινει και μπορω να σβησω γραψω μεταφερω τα παντα ακομα και τα αρχεια που κατεβαζει το Transmission. Απο την στιγμη που δουλευει και μπορω να κανω αυτα τα πραγματα σταματαω να το πειραζω.

Edit Μιλησα πολυ νωρις. Craven το YAMJ δουλευει απο το Νas στο 900Α η θελει να εχουμε ενσωματομενο σκληρο δλδ 900Β

Last edited:

ενα καλο player παιδια για να πεζω με υποτιτλους απο το nsa-310..........

ευχαρηστω

Αν γραψω σε ενα παραθυρο πχ ανοξω το my documents και γραψω στο επανω μερος \\NSA310 μπαινει και μπορω να σβησω γραψω μεταφερω τα παντα ακομα και τα αρχεια που κατεβαζει το Transmission. Απο την στιγμη που δουλευει και μπορω να κανω αυτα τα πραγματα σταματαω να το πειραζω.

Edit Μιλησα πολυ νωρις. Craven το YAMJ δουλευει απο το Νas στο 900Α η θελει να εχουμε ενσωματομενο σκληρο δλδ 900Β

Χμ... μισό λεπτό.. πως δοκίμαζες να σβήσεις τόσο καιρό? εγώ έκανα όλη την μανούρα με τα cronjobs γιατί νόμιζα ότι δεν μπορείς να σβήσεις από filesystem (από τα windows) όπως είχα ρωτήσει :) Άρα τελικά μόνο μέσα απο το gui του zyxel έχεις θέμα? τα δικαιώματα ήταν οκ για σβήσιμο μέσω windows? (να ξέρω αν ίσχυαν όσα νόμιζα στις αρχές ότι θα είμαστε μόνιμα οκ οπότε να σβήσω τον οδηγώ για τα cronjobs!) :)

To yamj θεωρητικά παίζει με shares αλλά πρακτικά όχι και ο λόγος είναι απλός... το hd900A δεν κάνει mount κατά το boot τα shares αλλά όταν πας να μπεις αυτά αφού πρώτα κάνει ένα scan για να τα βρει (ακόμα και αν έχεις σώσει στα shortcuts πάλι δεν τα κάνει). Αυτό έχει φυσικά σαν αποτέλεσμα όταν θα πας να μπεις στο YAMJ να είναι δηλωμένο μεν στα settings του ότι υπάρχει στο τάδε share αλλά αυτό το share να μην έχει γίνει mount οπότε στην καλύτερη των περιπτώσεων απλά δεν βλέπεις τίποτα :).. Αυτό θα μπορούσε να λυθεί μόνο αν έβρισκε τρόπο κάποιος να κάνει mount συγκεκριμένα shares έστω κατά το boot.. Φυσικά θα παίζει μια χαρά είτε στο hd900b στον εσωτερικό δίσκο είτε στο hd900a στους usb δίσκους αλλά εφόσον το NAS δεν είναι usb δίσκος...... :)
Θα το έψαχνα εγώ με τις ελάχιστες γνώσεις μου (για να μην το χει κάνει βέβαια κανένας ollyp δεν νομίζω να υπάρχει ελπίδα να το κάνει κάποιος σαν εμένα) αλλά και να ήθελα δεν θα μπορούσα καθώς το 900a σε μένα ανήκει στην κρεβατοκάμαρα και κατά συνέπεια στην.... γυναίκα μου :) οπότε το στήσαμε και δεν ξανακουμπάμε! αχαχα
Ίσως ένα workaround είναι να μπούμε σε έναν φάκελο (πχ το video) μέσα απ το himedia (στον οποίο θα έχουμε στήσει YAMJ καθώς και θα το χουμε σετάρει στο himedia) και ΙΣΩΣ μετά να έχει κρατήσει το mount απ το τελευταίο share που μπήκαμε (μεγάλο ίσως)

Last edited:
Απάντηση: Re: ZYXEL NSA-310 NAS STORAGE 2TB

Χμ... μισό λεπτό.. πως δοκίμαζες να σβήσεις τόσο καιρό? εγώ έκανα όλη την μανούρα με τα cronjobs γιατί νόμιζα ότι δεν μπορείς να σβήσεις από filesystem (από τα windows) όπως είχα ρωτήσει :) Άρα τελικά μόνο μέσα απο το gui του zyxel έχεις θέμα? τα δικαιώματα ήταν οκ για σβήσιμο μέσω windows? (να ξέρω αν ίσχυαν όσα νόμιζα στις αρχές ότι θα είμαστε μόνιμα οκ οπότε να σβήσω τον οδηγώ για τα cronjobs!) :)

Εμένα, πάντως, δεν τα σβήνει με αυτόν τον τρόπο μέσα από τα windows...
Θα επιχειρήσω αυτή τη στιγμή να κάνω ένα fresh install ξανά σύμφωνα με τις τελευταίες οδηγίες του φίλου craven (respect!!!) και επανέρχομαι για feedback...

Πριν κάνω το fresh θα επιχειρήσω να κάνω μερικά πράγματα χωρίς το stick πάνω στο zyxel για να δω μέχρι που φτάνουν οι λειτουργίες χωρίς το stick...
Δεν απάντησε κανείς σε προηγούμενο ερώτημά μου αναφορικά με το τι γίνεται χωρίς stick πάνω στο zyxel... μετά δηλαδή τη φόρτωση του ffp να βγάζουμε το stickάκι...
Θα δουλεύουν όλα καλά;
Μέχρι στιγμής χωρίς το stick το Trans κατεβάζει κανονικά αλλά και φορτώνω νέα αρχεία για downloading χωρίς πρόβλημα...
Για να δούμε...
(Σίγουρα χρειάζεται κατά το boot, είναι όμως απαραίτητο καθ' όλη τη διάρκεια λειτουργίας του nsa;)

Last edited:

Άκυρο... κατά τη φόρτωση δεύτερου torrent χωρίς το stick έχουμε σφάλμα σύνδεσης...
Οπότε δεν παίζει χωρίς stick να δουλεύει ο Transmission...
Κρίμα...
Γιατί θα ήθελα να έχω τη μπροστινή θύρα ελεύθερη, άσε που δεν μου αρέσει να έχω ένα stick εκεί μπροστά (από τις επόμενες ερωτήσεις θα είναι η αλλαγή stick σε κάτι μικρότερο [micro sd σε αντάπτορα usb stick, ίσως] ή ακόμα και η εγκατάσταση του transmission στο δίσκο, με την παρουσία του stick με το ffp να είναι απαραίτητη μόνο κατά το boot)...

Δεν μπορώ να κάνω delete τα αρχεία που έχουν κατέβει από τον transmission, ούτε μέσω ftp αλλά ούτε μέσω cifs (windows)...
Αυτό που παρατήρησα είναι ότι δεν φταίει αποκλειστικά ο transmission, γιατί χωρίς stick και ffp (άρα transmission) τα αρχεία και πάλι δεν μπορούν να διαγραφούν...
Τι μπορώ να κάνω με τα file permissions;

Πότε θα με κάνετε ban με τις τόσες ερωτήσεις (ενίοτε, και αφελείς) δεν ξέρω...:twoguns::twoguns::twoguns:

Re: Απάντηση: Re: ZYXEL NSA-310 NAS STORAGE 2TB

Πριν κάνω το fresh θα επιχειρήσω να κάνω μερικά πράγματα χωρίς το stick πάνω στο zyxel για να δω μέχρι που φτάνουν οι λειτουργίες χωρίς το stick...
Δεν απάντησε κανείς σε προηγούμενο ερώτημά μου αναφορικά με το τι γίνεται χωρίς stick πάνω στο zyxel... μετά δηλαδή τη φόρτωση του ffp να βγάζουμε το stickάκι...
Θα δουλεύουν όλα καλά;
Μέχρι στιγμής χωρίς το stick το Trans κατεβάζει κανονικά αλλά και φορτώνω νέα αρχεία για downloading χωρίς πρόβλημα...
Για να δούμε...
(Σίγουρα χρειάζεται κατά το boot, είναι όμως απαραίτητο καθ' όλη τη διάρκεια λειτουργίας του nsa;)

Το ffp όταν ξεκινάει κάνει symlink ορισμένους βασικούς φακέλους του λειτουργικού ώστε να δείχνουν τους δικούς του, καθώς και λειτουργίες που δεν υπάρχουν στο κανονικό. Το transmission είναι πολύ πιθανό να συνεχίσει να παίζει για κάποια ώρα και μετά να σταματήσει να παίζει.. όπως και να χει σίγουρα θέλει να γίνει boot με το stick απο εκεί και πέρα μπορείς να το βγάλεις αλλά θα έχεις θέμα όταν χρειαστεί κάτι το ffp (καθώς τα πάντα είναι στο stick)... πόση ώρα το είχες χωρίς το stick και συνέχισε να παίζει το transmission?

Τέλος τι εννοείς ότι εσύ δεν μπορείς να σβήσεις? για να το ξεκαθαρίσουμε λίγο..έχεις φτιάξει τα δικαιώματα την πρώτη φορά με το chown έτσι? αν ναι τότε εννοείς ότι όσα κατεβάζεις απο τότε (η μετά το boot εφόσον τα φτιάχνεις ξανά κατα το boot) δεν σβήνονται ενώ τα παλιότερα που είχες κατεβάσει (πριν το boot) σβήνονται? (πάντα όχι μέσα απ το web gui αλλά απ τα windows με \\ipτουzyxel εννοώ). Αν ναι και έχεις όρεξη να κάνεις αυτό με τα cronjobs τότε πες μας αν αυτό σου έλυσε τα προβλήματα..

Το έγραψα και στο επόμενο post μου επιβεβαίωσες ότι μετά απο λίγη ώρα ή στην επόμενη φορά που θα χρειαστεί το ffp θα έχεις θέμα χωρίς το stick ;)

To "εγκατασταση σε δίσκο" το ξεχνάς!! Δεν ξέρω αν σε εξωτερικό δίσκο δίνοντας για primary partition ένα μικρό fat32 partition του 1gb θα σου παίξει και δεν θα σου πειράξει τον υπόλοιπο δίσκο... επίσης δεν ξέρω αν μπορείς να το βάλεις σε ένα απ τα πίσω usb το stick (πριν την εγκατάσταση έστω) ώστε τουλάχιστον να μην σε χαλάει εμφανισιακά.. και εμένα με χαλάει αυτή την στιγμή καθώς έχω φάει και τις 2 usb και έχω έναν εξωτερικό που δεν έχω πλέον θύρα να τον βάλω.. (το έλυσα απλά... καταφθάνει ακόμα ένα NAS σύντομα το 220 :P) Άσε που δεν είχα στικάκι και έχω χαραμίσει ένα 8gb :)