Κατασκευή πλακέτας

dade

Established Member
19 July 2011
199
Δε διαφωνώ. Προσωπικά μετά τις κολήσεις ψεκάζω την πλακέτα με σπρευ πλαστικοποίησης. Μέχρι να φέρουν το ροσολ.
 

lemon

Supreme Member
3 March 2009
4,041
Επειδή αυτές τις ημέρες, συγκέντρωνα τα υλικά, να προσθέσω μερικά πράγματα.

Εάν χρησιμοποιηθεί η μέθοδος με το διάλυμα υδροχλωρικού οξέος και Περυντρόλ, εκτός της μεθόδου δια της δοκιμής και παρατήρησης υπάρχουν και οι αναλογίες.
Οι κανονικές βέλτιστες αναλογίες είναι 4 μέρη νερού, 4 μέρη υδροχλωρικού οξέος (16%), 1 μέρος Περυντρόλ (33-35%) το οποίο είναι καλό να το ρίχνεται σταδιακά κατά την διαδικασία.
Επειδή όμως δεν θα βρείτε σίγουρα την ίδια περιεκτικότητα στις συσκευασίες υδροχλωρικού οξέος και Περυντρόλ, θα χρησιμοποιήσετε τη μέθοδο των τριών και ένα ογκομετρικό σωλήνα.
Για παράδειγμα σε σούπερ μάρκετ βρήκα υδροχλωρικό οξύ περιεκτικότητας 6% και σε φαρμακείο Περυντρόλ περιεκτικότητας 50%. Σε αυτήν την περίπτωση οι αναλογίες είναι οι εξής: 4 μέρη νερό, 10,7 μέρη υδροχλωρικό οξύ και 2,8 μέρη Περυντρόλ.

Τέλος δεν βρήκα εύκολα χάλκινες πλακέτες, έβρισκα μόνο φωτοευαίσθητες και αυτές λίγες, βρήκα τελικά από Αιγάλεω, αλλά θα ήθελα να ρωτήσω εάν έχετε κάποια συγκεκριμένη πηγή ή εάν ψωνίζετε από Farnell ποιους κωδικούς γιατί έχει πάμπολους.
 
Last edited:

dade

Established Member
19 July 2011
199
Σωστός . Στην περίπτωση όμως που το υδροχλωρικό οξύ είναι από το σούπερ μάρκετ νομίζω ότι είναι ήδη αραιωμένο και δεν χρειάζεται επιπλέον νερό. Εγώ τουλάχιστον έτσι το χρησιμοποιώ.
 

lemon

Supreme Member
3 March 2009
4,041
Ναι στην άποψή σας, βλέπω ότι συνηγορούν πολλοί. Οι περισσότεροι όταν αγοράζουν υδροχλωρικό από σούπερ μάρκετ, που στην πλειοψηφία είναι γύρω στο 6% το αφήνουν ως έχει με μια αναλογία 5:1, δηλ. 5 μέρη υδροχλ. και 1 μέρος περυντρόλ. Και έτσι θα προχωρήσω...
 

dade

Established Member
19 July 2011
199
Και μια συμβουλή για όσους σκέφτονται να χρησιμοποιήσουν πυκνό διάλυμα υδροχλωρικού.
Ποτέ δεν προσθέτουμε νερό στο υδροχλωρικό οξύ, η ένωση είναι εξαιρετικά δραστική. Πρώτα βάζουμε την αναλογία του νερού και μετά προσθέτουμε σιγά σιγά την αναλογία του οξέως
 

lemon

Supreme Member
3 March 2009
4,041
Σήμερα επικοινώνησα με την εταιρία για το rosol και δυστυχώς δεν υπάρχει πλέον απόθεμα.
Μάλιστα θα υπάρξει και καθυστέρηση μέχρι την επόμενη παραγγελία από Γερμανία.
Εάν κάποιος το έχει βρει κάπου διαθέσιμο - θα του ήμουν υπόχρεος (βέβαια κατοικώ Ελευσίνα).
 

lemon

Supreme Member
3 March 2009
4,041
Στέλιο έχει ένα τελευταίο κομμάτι και μου το κράτησε για να περάσω σήμερα μέχρι τις 8...ίσα που πρόλαβα!
Να 'σαι καλά!
 

lemon

Supreme Member
3 March 2009
4,041
Απάντηση: Re: Κατασκευή πλακέτας

Έτρεξα Στέλιο και δεν βγήκα χαμένος.

Λοιπόν έκανα αρκετές δοκιμές στη διαδικασία της μεθόδου εκτύπωσης αλλά και του υλικού (δηλ. σιδέρωμα, πλαστικοποιητής, είδη χαρτιών).

Κατέληξα σε χρήση πλαστικοποιητή τύπου όπως αυτό του βίντεο δηλ. έναν GBC Laminator. Μπορεί να εκτυπώσει άνετα μέχρι και 1,5mm πάχος, στα 2mm που δοκίμασα δεν γίνεται η διαδικασία και χρειάζεται μόντα στον μηχανισμό έτσι ώστε να ανασηκώνεται με κάποιο τρόπο χωρίς να χάνει την πίεση.
Οπότε πλακέτες 1-1,5mm άψογα με αυτή τη μέθοδο.

Δοκίμασα απλό χαρτί, φωτογραφικό, χαρτί γυαλιστερό περιοδικού και χαρτί γυαλιστερό από αυτοκόλλητο. Τα καλύτερα αποτελέσματα τα κατάφερα πέρνοντας αυτοκόλλητο (όπως αυτό για ετικέτες είτε cd, είτε διευθύνσεων), έβγαλα το αυτοκόλλητο και μου έμεινε το ψιλό γυαλιστερό. Εκτύπωσα τη μέσα επιφάνεια σε laser - αυτή που είναι πιο γυαλιστερή - δηλ. εκεί που κολλά το αυτοκόλλητο και με ένα άντε δύο περάσματα στον πλαστικοποιητή η εκτύπωση είναι π ε ρ ί φ η μ η!

Δείτε ένα παράδειγμα εκτύπωσης
print.jpg

Μέθοδο αποχάλκωσης χρησιμοποίησα το συνδιασμό υδροχλωρικού οξέος + Περυντρόλ, αλλά μάλλον χρειάζεται πιο μικρή ποσότητα περυντρόλ και μεγαλύτερο διάστημα αναμονής από αυτό που χρησιμοποίησα. Δείτε το παρακάτω παράδειγμα και με κριτήριο την ελαφρώς πορώδη επιφάνεια του χαλκού, πείτε μου εάν έχω δίκιο.
apoxalkosi.jpg

xalkos.jpg


Τέλος η επικασιτέρωση με rosol και χρήση θερμοπίστολου πήγε κατ´ευχήν και το αποτέλεσμα με ικανοποίησε αρκετά. Στη φώτο το ασημί δεν φαίνεται και τόσο καλά εξαιτίας περίεργου φωτισμού που χρησιμοποίησα.
epikasiterosi.jpg
 

tonal

Moderator
Staff member
29 September 2006
2,893
Μια χαρά Μανόλη.
Για την πορώδη επιφάνεια, ίσως να χρειάζεται ένα πέρασμα με μαρκαδοράκι πριν την αποχάλκωση ή ίσως να χρειάζεται να παίξεις
με την "ένταση" του τόνερ (το πολύ σκούρο καμιά φορά έχει τέτοιο αποτέλεσμα στο δικό μου εκτυπωτή).
 
23 December 2007
1,681
Φαίνεται πολύ καλό το αποτέλεσμα με μόνη παρατήρηση, όπως είπες και συ στο αποχαλκώτικο. Εγώ χρησιμοποίησα sodium persulfate με άριστα αποτελέσματα.
Η διαδικασία της αποχαλκωσης κρατάει περίπου δέκα λεπτά με ζεστό νερό περίπου 50 βαθμούς και παραμένουν διάδρομοι ακόμα και 0,5 mm.
 

lemon

Supreme Member
3 March 2009
4,041
Λάμπρο & Στέλιο, οι πλακέτες που έχω βάλει είναι μικροσκοπικές δηλ. μιλάμε για 6 εκατοστά φάρδος, η μάκρο-φωτο σε ξεγελά και νομίζεις ότι είναι μεγάλες.
Τα γράμματα για παράδειγμα ή το τετράγωνο πλαίσιο είναι μικροσκοπικά, οπότε η εκτύπωση πρέπει να θεωρηθεί εντάξει.

Σκέφτομαι αυτό που προτείνει ο Λάμπρος, το μαρκαδοράκι αν και το τόνερ (φαίνεται καλά στην πρώτη φώτο) έχει και κολληθεί άριστα πάνω στο χαλκό και δεν φαίνεται να έχει κενά-πόρους. Επίσης σε κάποια σημεία ο χαλκός είναι άψογος, ενιαίος ενώ σε κάποια άλλα σημεία έχει κάνει μικροπόρους.

Μάλλον θα κάνω μια ακόμη δοκιμή διπλή με προσθήκη μαρκαδόρου και με μικρότερη ποσότητα περυντρόλ ίσως 1/6-1/7 και να περιμένω διπλάσιο χρόνο (γιατί τώρα αποχαλκώνω μέσα σε 2-3 λεπτά) μήπως και η σύντομη διαδικασία "τρώει" το τόνερ και δημιουργεί αυτούς τους μικροπόρους.
Εάν κάποιος γνωρίζει καλύτερα τη χρήση περυντρόλ, ας γράψει τις παρατηρήσεις του.
 

lemon

Supreme Member
3 March 2009
4,041
Στέλιο, επειδή είχα διαβάσει για έντονα αέρια σε περιγραφές, όσες αποχαλκώσεις έκανα τις έκανα σε εξωτερικό χώρο.
Πάντως δεν διαπίστωσα έντονα αέρια, το αντίθετο ελάχιστα.
Μέχρι στιγμής έβαζα αναλογία 1/5 περίπου (περυντρόλ/υδροχλωρικό) όπου το περυντρόλ είναι 50% και το υδροχλωρικό 6%.
Οι φυσαλίδες που δημιουργούνται είναι σαν να είχα ρίξει τις πλακέτες μέσα σε sprite η οποία είχε μπει στο ποτήρι πριν ένα λεπτό δηλ. οι φυσαλίδες είναι αρκετά μικρές. Σε 2-3 λεπτά ξεμπέρδευα, αλλά θα κάνω αύριο μια προσπάθεια με μικρότερη ποσότητα να διπλασιάσω το χρόνο να δω πως θα συμπεριφερθεί στην επιφάνεια του χαλκού.
¨Η θα θέλει πιο αργά ή ακόμη πιο γρήγορα...
 

dade

Established Member
19 July 2011
199
Την εκτύπωση στο laser να την κάνεις επιλέγοντας την καλύτερη ποιότητα. Μετά το σιδέρωμα να κοιτάς με μεγενθυτικό φακό. Τότε πιθανόν να δεις κάποια μικροκενά τα οποία θα καλύψεις με μαρκαδόρο περμανεντ.
Με υδροχλωρικό οξύ από σούπερ μάρκετ και περιντρόλ κατά την αποχάλκωση δεν δημιουργούνται φυσαλίδες, αλλά αέρια εκλύονται. Τα μυρίζεις άλλωστε, γιαυτό λέμε σε εξωτερικό χώρο ή αν σε εσωτερικό να αερίζεται καλά.
 

lemon

Supreme Member
3 March 2009
4,041
Απάντηση: Re: Κατασκευή πλακέτας

...
Με υδροχλωρικό οξύ από σούπερ μάρκετ και περιντρόλ κατά την αποχάλκωση δεν δημιουργούνται φυσαλίδες, αλλά αέρια εκλύονται. Τα μυρίζεις άλλωστε, γιαυτό λέμε σε εξωτερικό χώρο ή αν σε εσωτερικό να αερίζεται καλά.

Η φώτο που έχει την εκτύπωση του τόνερ πάνω στο χαλκό, είναι περίπου Χ4+ - όπως θα δεις δεν έχει καθόλου κενά!
Στην αποχάλκωση χρησιμοποιώ υδροχλωρικό (σούπερ μάρκετ 6%) και πενυτρόλ (50%) - περίπου 1/4 μέχρι 1/5 - το πενυτρόλ το ρίχνω σταδιακά αλλά πάνω στο τόνερ δημιουργούνται μικρές φυσαλίδες όπως για παράδειγμα, εάν βάλεις σε ένα ποτήρι με sprite ένα κουταλάκι
 

dade

Established Member
19 July 2011
199
Την εκτύπωση την κάνεις στην καλύτερη ποιότητα? Πέρνα το 3 φορές από το λαμιναϊτορ. Το δυάλυμα εγώ το φτιάχνω από την αρχή και μετά βάζω την πλακέτα. Αν ρίχνεις το περιντρόλ κατά τη διάρκεια της αποχάλκωσης μην το ρίχνεις πάνω στο γραφίτη. Μήπως βάζεις πολύ περιντρολ, εμένα δεν αφρίζιε καθόλου
 

lemon

Supreme Member
3 March 2009
4,041
Ναι η εκτύπωση είναι στην καλύτερη ποιότητα.
Επειδή χρησιμοποιώ γυαλιστερό χαρτί (δες στο κείμενο που αναφέρθηκα) με το πρώτο πέρασμα στον πλαστικοποιητή, όλο το τόνερ περνάει πάνω στο χαλκό, δηλ. δεν έχει νόημα να διπλό ή τριπλοπεραστεί γιατί ήδη από το πρώτο δεν έχει μείνει ίχνος τόνερ πάνω στο χαρτί.
Μόλις τελείωσα άλλη μια δοκιμή με ελάχιστο περυντρόλ και ελάχιστες μικρές φουσκαλίτσες πάνω στο τόνερ. Έφτιαξα δύο πλακέτες όπου στη μία την είχα περάσει και με μαρκαδοράκι...το αποτέλεσμα το ίδιο δηλ. δεν άλλαξε κάτι.
Όχι φυσικά ότι με ενοχλεί το αποτέλεσμα αλλά δεν μπορώ μέχρι στιγμής να πάρω μια τέλεια επιφάνεια χαλκού, λες και ο χαλκός έχει μικροανωμαλίες και μένει μέσα μικρή ποσότητα τόνερ.