Ώρα για Μπύρα

Tzimisce

Administration Team
Staff member
1 February 2007
33,304
127.0.0.1
Το προβλημα με τις μικροζυθοποιιες ειναι οτι πουλανε πανακριβα.
Η Ρεθυμνιακη εχει 3,5 ευρω το 330αρι.

Τη Ζέος δεν τη λες και ακριβή.
Κάπου στα 3 το λίτρο έχει.
 

kblachos

Μέλος Σωματείου
18 February 2009
17,134
ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ
Απο τις Ελληνικες weis πιο πολυ μου αρεσει η Fix.

Και η ΑΛΦΑ Weiss είναι ωραία....

060-81080.jpg
 

mdvq

Μέλος Σωματείου
20 June 2006
9,485
Πειραιας
Τη Ζέος δεν τη λες και ακριβή.
Κάπου στα 3 το λίτρο έχει.

Δεν το θυμαμαι ρε φιλε μου.
Στην παραδιδουν σπιτι σου σε ψυγειακι και ειχαμε παρει αρκετα λιτρα.
Οντως μας ειχε φανει λογικοτατη η τιμη της.
Αλλα οι πιο πολλες μικρες ειναι πανακριβες (εννοω για μας τους μπυροβιους που θελουμε ενα καφασι στην καθισια μας:flipout: )

Προς Κβλαχο:
Ειπαμεεεεεεεε....ολες καλες ειναι με καλυτερη τν Φιξ......θα κανουμε blind test και τοτε και μονο τοτε θα σου επιτρεψω να αποφανθεις οριστικα:flipout::flipout:
 

click

AVClub Addicted Member
27 July 2007
2,363
Προσωπικά καμία από τις Ελληνικές μαζικής παραγωγής δεν μου αρέσει. Μόνο η Craft μου άρεσε αλλά όπως διαβάζω έκλεισε.
 

sTeLiTo

AVClub Enthusiast
10 November 2007
797
Thessaloniki
Ετσι μου εχει μεταφερει πολυ παλιος και εμπειρος μπαρμαν με μαγαζι με ειδικευση στις μπυρες.

Να ισχυει για καποιες μπυρες ? ισως....πρεπει να τον ξαναρωτησω.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---




Ρε αντε παρε την Βεργινα Πορφυρα και μετα τα λεμε.....



064-81008.jpg

Απο ελληνικες micros οι μοναδικες που αξιζουν ειναι η Septem, η Ζυθοποιεια Σαντορινης και η η Ζυθοποιεια Χιου. Ουτε βεργινα ουτε φιξ ουτε craft (που εκλεισε ετσι κι αλλιως, μισο εξοπλισμο πηρε η Ζυθοποιεια Θεσσαλονικης Αλη και τον υπολοιπο η Ζυθοποιεια Τηνου).

Οσο για τη ζυμωση στο μπουκαλι, αν δεν υπαρχει priming solution (οπως λεγεται) δεν μπορει να γινει ζυμωση ωστε να αποκτησει η μπυρα ανθρακικο. Καταλληλος φυσικα για πιο αναλυτικες εξηγησεις ειναι ενας ζυθοποιος. Θα μιλησω με 2-3 φιλους και θα επανελθω με περισσοτερες λεπτομερειες αν σας ενδιαφερει. Οχι οτι θα γινει κανεις πιο πλουσιος σε γνωσεις, αλλα κουβεντα να γινεται :p
 

NikTsel

Senior Member
6 November 2007
466
Αθηνα ,Κεντρο
Ζύμωση στο μπουκάλι δεν γίνεται παρα μόνο στις απαστεριωτες αφιλιτραριστες μπύρες που όπως περιέγραψε ο συνάδελφος παραπάνω επειδή το ανθρακικό διμιουργειται φυσικά απαιτείται μια ποσότητα σακχαρων κατά την εμφιάλωση που αυτή με την σειρά της θα δημιουργήσει μια μίνι ζύμωση που θα σταματήσει μετά από λίγες μέρες που η μαγιά θα έχει καταναλώσει τα σάκχαρα θα έχει παράξει το επιθυμητό όγκο ανθρακικού. Μέχρι εκεί η μαγιά με λίγα λόγια ζυμώνει όσο έχει τροφή (σάκχαρα)και ο ιδανικες συνθηκες (θερμοκρασία -πιεση) από εκεί και πέρα σταματά οπότε τα περί ζύμωσης στο μπουκάλι είναι μπαρούφες. Αυτή η διαδικασία έχει σαν αποτέλεσμα την μικρότερη ζωή του προϊόντος οπότε στις μεγάλες μονάδες προτιμάται να γίνεται παστεριωση και το ανθρακικό να διμιουργειται τεχνητά (δεν υπάρχει κάτι μεμπτό στις παραπάνω διαδικασίες) οπότε ο μικροβιακος φόρτος του τελικου προϊόντος είναι μικρός και υπό ελεγχόμενες συνθήκες έχει μεγάλη ημερομηνία λήξης. Οι διαφορές παστεριωμενων απαστεριωτων στην γεύση είναι απειροελαχιστες αν φροντίζουμε τα προϊόντα που καταναλώνουμε να είναι κοντά στην ημερομηνία παραγωγής και να έχουν καλές συνθήκες διακίνησης τουλάχιστον για τις ακριβές μπύρες που τις πληρώνουμε κάτι παραπάνω. Δεν Ψωνίζουμε από κάβες η καταστήματα που έχουν μπύρες σε ράφια στην βιτρίνα που τα βαράει ο ήλιος κοιτάμε ημερομηνία λήξης στις χαμηλοβαθμες 5βαθμων και κάτω και αν οι απαστεριωτες είναι σε ψυγείο ακόμη καλύτερα.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Μπορείτε να ρωτήσετε ότι θέλετε μιας και η ζυθοποιηση είναι το χόμπι μου οπότε την ξέρω την μπύρα από "μέσα"που λένε..
 

sTeLiTo

AVClub Enthusiast
10 November 2007
797
Thessaloniki
Εγω απο την αλλη μενω στην καταναλωση (1000+ διαφορετικες ετικετες). Οντως η παστεριωση κανει μικρη διαφορα στη γευση. Το φιλτραρισμα η οχι ομως, κανει μεγαλη διαφορα. Οχι καλυτερη η χειροτερη γευση, απλως διαφορετικη. Πχ house ale της chios microbrewery. Στις craft επισης υπαρχει διαφορα πολλες φορες απο batch σε batch. Οχι απαραιτητα καλο, αλλα ανεκτο.

Γενικα το θεμα μπυρα ειναι τοσο μεγαλο οσο και το κρασι. Με πιο πολυπλοκες γευσεις ομως.

Για οσους θελουν να ψαχτουν, ας ξεκινησουν με ipa (india pale ale).
 

NikTsel

Senior Member
6 November 2007
466
Αθηνα ,Κεντρο
Εγω απο την αλλη μενω στην καταναλωση (1000+ διαφορετικες ετικετες). Οντως η παστεριωση κανει μικρη διαφορα στη γευση. Το φιλτραρισμα η οχι ομως, κανει μεγαλη διαφορα. Οχι καλυτερη η χειροτερη γευση, απλως διαφορετικη. Πχ house ale της chios microbrewery. Στις craft επισης υπαρχει διαφορα πολλες φορες απο batch σε batch. Οχι απαραιτητα καλο, αλλα ανεκτο.

Γενικα το θεμα μπυρα ειναι τοσο μεγαλο οσο και το κρασι. Με πιο πολυπλοκες γευσεις ομως.

Για οσους θελουν να ψαχτουν, ας ξεκινησουν με ipa (india pale ale).
Πότε δεν είναι αργά να ξεκινήσεις εκεί ανοίγονται άλλοι ορίζοντες μιας και το ζεις από μέσα και όσο ψάχνεσαι μαθαίνεις και αποκτάς άλλη ματιά μιας και πλέον μπορείς να φτιάξεις τα πάντα. Oο IPA είναι καλή αρχή αλλα υπέρ εκτιμημενες στο όριο του trend καμιά IPA δεν μπορεί να πιάσει κάποια δεδομένα των Βελγων π.χ μιας και οι άνθρωποι το έχουν καθώς και οι Εγγλέζοι.
 

aragorn

Μέλος Σωματείου
29 June 2006
3,651
Μέση γη
Χθες δοκίμασα τη Βεργίνα weiss και ομολογώ πως μου άρεσε αρκετά.
Θα τη δουλέψω λίγο ακόμα γευστικά, για να δω αν θα με κουράσει...
 

mdvq

Μέλος Σωματείου
20 June 2006
9,485
Πειραιας
Χθες εψαξα για την Βεργινα πορφυρα ,αλλα δε την βρηκα.
Υπηρχε μονο red....ιδια ειναι???

Η weis εχει πολυ φρουτωδη γευση....κατι σαν αυτη με τον καλογερο (φραντζεσκανερ???)
Απο τις weis Ελληνικες πιο πολυ μου ταιριαζει η γευση της Fix.

Aαα ξεχασα.....τρομερη η Amstel pils....καλυτερη για μενα απο την Kaiser!
 

aragorn

Μέλος Σωματείου
29 June 2006
3,651
Μέση γη
Η amstel pils δεν μου άρεσε. Προτιμώ τις κλασσικές kaizer & pilsner
weiss έχω καιρό να πιω και να ενθουσιαστώ. Την paulaner την έχω βαρεθεί...
Εκείνη η μπύρα που μου φάνηκε αξιοπρεπής γευστικά είναι επίσης η Διώνη.
 

sTeLiTo

AVClub Enthusiast
10 November 2007
797
Thessaloniki
Ερώτηση μήπως συχναζεις στους Φώτη; Γιατί ο όρος κοκορετσομπυρα είναι σχεδόν σήμα κατατεθέν του.

Οχι διοτι μενω Θεσσαλονικη (συχναζω στου Γιωργου ωστοσο). Στον Φωτη περανω 1-2 βολτες οποτε κατεβαινω Αθηνα.

Για τους υπολοιπους, βλεπω οτι οι περισσοτεροι (οσοι το ψαχνετε δηλαδη) ψαχνετε να βρειτε και να δοκιμασετε weiss. Καλως η κακως, αν δεν μιλαμε για καμια Schneider Weiss (Aventinus η Aventinus Eisbock), στις υπολοιπες οι διαφορες θα ειναι απειροελαχιστες στη γευση. Και 100 διαφορετικες weiss να δοκιμασετε, δεν θα κερδισετε τιποτα. Καλυτερα ψαξτε να δοκιμασετε IPA. Μπορει οπως λεει ο συναδελφος πιο πανω να ειναι ισως λιγο υπεριτιμημενες, ειναι ομως κατι τελειως διαφορετικο που τουλαχιστον στην αρχη θα σας ενθουσιασει. Τελειως διαφορετικες γευσεις και αρωματα και πολυ ανωτερες ποιοτικα απο τις weiss. Αργοτερα δοκιμαζετε και barley wine, sour ales imperial stouts (και τις αντιστοιχες barrel aged εκδοσεις).
 

mdvq

Μέλος Σωματείου
20 June 2006
9,485
Πειραιας
Re: Απάντηση: Ώρα για Μπύρα

Η amstel pils δεν μου άρεσε. Προτιμώ τις κλασσικές kaizer & pilsner

Υποθετω οτι εννοεις την τσεχικη Pilnser που ειναι οντως κορυφη.
Αληθεια βρε παιδια για την Budweiser, τι γνωμη εχετε???
 

aragorn

Μέλος Σωματείου
29 June 2006
3,651
Μέση γη
Απάντηση: Re: Απάντηση: Ώρα για Μπύρα

Υποθετω οτι εννοεις την τσεχικη Pilnser που ειναι οντως κορυφη.
Αληθεια βρε παιδια για την Budweiser, τι γνωμη εχετε???

Ναι την Τσέχικη εννοώ.
Για τη budweiser δεν έχω να πω κάτι. Δεν μου κόλλησε αυτή η μπύρα ποτέ...