Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

evanfotis

Moderator
Staff member
26 March 2008
5,477
Μπορείς και έξω να τον αφήσεις δεν είναι απαραίτητο να μπει ψυγείο αρχικά, γίνεται και πιο γρήγορα απλά δε θέλει ζεστό νερό που καταστρέφει τις πολυφαινόλες
 

Tzimisce

Administration Team
Staff member
1 February 2007
33,211
127.0.0.1
Όντως, αλλά αν τον αφήσεις έξω, μετά θα του βάλεις παγάκια για να τον κρυώσεις (no no no) ή θα περιμένεις άλλη μία μέρα για να τον πιεις.
 

mdvq

Μέλος Σωματείου
20 June 2006
9,451
Πειραιας
Επειδή ήδη έχω κουραστεί και που το διάβασα (😃), έχει κάνα μαγαζί να δοκιμάσω έτοιμο?
Αυτός που ήπια ήταν με την διαδικασία που ποσταρισα και όχι με την δική σου και ήταν ποίημα.
Τουλάχιστον έτσι τον κάνουν στην Λάρισα.
Το μαγαζί αυτό είναι του παιδιού που μας τον έφερε και όταν τον ρώτησα πώς παρασκευάζεται, μου είπε μπες στο site μας και δες το.
 

evanfotis

Moderator
Staff member
26 March 2008
5,477
Cold brew είναι Ότι πιο εύκολο…
Απλά φτιάχνεις ποσότητα και έχεις για τις επόμενες μέρες.
Αν το κάνεις και δυνατό όπως προτιμώ, δημιουργείς συμπύκνωμα που αραιώνεις κατά βούληση Είτε με κρύο ή ζεστό νερό.
 

Tzimisce

Administration Team
Staff member
1 February 2007
33,211
127.0.0.1
Επειδή ήδη έχω κουραστεί και που το διάβασα
Το να βάλεις νερό και τον καφέ σε ένα θερμός (κάπως έτσι είναι αυτά) και να το βάλεις στο ψυγείο είναι διαδικασία βρε;
Ούτε φραπέ δεν φτιάχνεις; :ROFLMAO:
 

Tzimisce

Administration Team
Staff member
1 February 2007
33,211
127.0.0.1
Αν ψάξεις τότε για cold brew, υπάρχουν εταιρίες που φτιάχνουν σε κουτάκια σαν αναψυκτικό. :)
Μέχρι και τρίλιτρο έχω δει στο skroutz
 
  • Like
Reactions: mdvq
Ναι αυτόν εννοώ ....τον κρύο.
Για την γευση μου ,ότι καλύτερο έχω πιει σε κρύο καφέ
Το είχαν φέρει έτοιμο κάτι παλληκάρια από την καφεδομανα Λάρισα, στο περσινό ράλλυ Ακρόπολις που είχαμε συναντηθεί.
Εχουν δικό τους μαγαζί εκεί και μας φέραν και μερικά κουτάκια σαν της κόκα κόλας με τέτοιον καφέ να τον πάρουμε σπίτι μας.
Επειδή βρήκα την διαδικασία πολύ μπελαλιδικη για μένα ... https://www.lasramblas.coffee/BrewGuides/iced-brew ,νόμιζα ότι θα τον βρω κάπου έτοιμο.
Σημερα πήγα στο Λυρόυ για να αγοράσω κάτι και εκεί μέσα έχει ένα μαγαζί με καφέδες (το Μικέλ αν δεν κάνω λάθος.)
Έγραφε η ταμπέλα ότι είχε και brew .
Διαβάζοντας εν τω μεταξύ ότι η παραγωγή του είναι ακόμη πιο δυσκολη από αυτήν που έβαλα παραπάνω (και προφανώς είναι αυτή που ήπια και μου έχει μένει αξέχαστη) ,είχα περιέργεια πως θα τον φτιαχνανε και τι γεύση θα είχε.
Μου ετοίμασαν ,μπροστά στα μάτια μου φυσικά, ένα φρέντο εσπρέσσο και μου τον έδωσαν για brew .
Ήμουν στα καλά μου και δεν είχα καμμία όρεξη να τσακωθω με το κοριτσάκι που τον έφτιαξε, απλά την ρώτησα τι διαφορά έχει αυτός που μου έφτιαξε από ένα φρέντο εσπρέσσο.
Μου είπε λοιπόν ότι έτσι της είπαν ότι φτιάχνεται ο brew και αντί για τέσσερα παγάκια που βάζουν στο φρέντο , βάζουν τρία στον (λεγόμενο) brew.
Αυτή ,μου λέει ,είναι η διαφορά τους😄😄😄🤬

Αν κάνεις έχει πιει τον (έστω και αυτό του las ramplas) σωστό brew πουθενά την Αθήνα , τον παρακαλώ να με ενημερώσει.

Αυτό που δείχνει το link είναι αυτό που λέμε pour over (ή Chemex). Καθόλου μπελαλίδικο δεν είναι, το κάνω καθημερινά για τον απογευματινό μου καφέ και η διαδικασία είναι θέμα 5 λεπτών. Είναι ο καλύτερος τρόπος να πιεις καφέ φίλτρου διατηρώντας τα όποια σπέσιαλ γευστικά χαρακτηριστικά του καφέ. Φυσικά, χρειάζεται σωστή κοπή (στο σωστό, χοντρό μέγεθος), το οποίο ξέρουν να το κάνουν στα σχετικά μαγαζιά αν δεν έχεις ο ίδιος μύλο.
 
  • Like
Reactions: mdvq

sergiani

New member
25 April 2021
85

Εγώ πάντως τον φτιάχνω με τον τρόπο του χόφμαν και τον ευχαριστιέμαι πολύ.
Να αλλάζει η γεύση τόσο δραματικά με την ψυχρή εκχύλιση, να δοκιμάσω ?
 

mdvq

Μέλος Σωματείου
20 June 2006
9,451
Πειραιας
Μέσα σε δύο ώρες έγινα εξπερ😃😃
Μέχρι και ο Λουμίδης έχει βγάλει .

Θα πάρω τηλ μια ελληνική εταιρεία https://thedelifair.gr/el/exhibitor/4314/first-cold-brew να δω που πουλάει προς Πειραιά μεριά και θα πάω επιτόπου και εδω
https://www.google.com/search?clien...ez_4S4Ag#lkt=LocalPoiReviews&lpg=cid:CgIgAQ==
Όταν με βγάλει ο δρόμος θα πάρω και ενα Λουμίδη για δοκιμή
Τον έχουν μόνο στην Αθήνα .....τον Πειραιά που είναι και πολύ ωραίο κατάστημα ,φτυσμενο....ωραίοι είναι αυτοί 🤬
 

Tzimisce

Administration Team
Staff member
1 February 2007
33,211
127.0.0.1
Να αλλάζει η γεύση τόσο δραματικά με την ψυχρή εκχύλιση, να δοκιμάσω ?
Δεν νομίζω ότι χάνεις κάτι να δοκιμάσεις.
Χονδρικά χρησιμοποιεί την ίδια ποσότητα καφέ αλλά η εκχύλιση γίνεται (πολύ) πιο γρήγορα και με ζεστό νερό.
 

dimitris_av

AVClub Enthusiast
9 January 2011
995
Κηφισια Αττικής
Το cold brew ήταν μια ωραία διαδικασία με φαντεζι εξοπλισμό τον οποίο βλέπαμε στα ενημερωμένα καφέ να παρασκευάζεται από το βράδυ και το πρωί να είναι έτοιμος για κατανάλωση φρέσκος και ωραίος. Σαν το φρέσκο φαγητό. Τα τελευταία χρόνια παρασκευάζεται και εμφιαλώνεται για να μπορεί να διακινείται και να είναι διαθέσιμος άμεσα παντού και όποτε ζητηθεί. Με το παλιό τρόπο παρασκευαζόταν κατά περίπτωση τους θερινούς μήνες, και όταν τελείωνε την άλλη μέρα πάλι, και αυτό δεν ήταν πάντα αρεστό. Θεωρώ ότι πέραν της εβδομάδας δεν αξίζει να καταναλώνεται ( όχι ότι χαλάει, γευστικά μιλάω).
Αξίζει αυτή παρασκευή καφέ για λεπτούς και αρωματικούς καφέδες οι οποίοι ξεδιπλώνουν αρώματα και γεύσεις φρούτων λουλουδιών γιασεμιού περγαμόντου σταφυλιού...τέτοια πράγματα. Τώρα να πάρεις καμμενοψημενο lavazza 10 ευρώ το κιλό να κάνεις cold brew.... περί ορεξεως.
 

mdvq

Μέλος Σωματείου
20 June 2006
9,451
Πειραιας
Πήγα πριν λίγο εδώ https://handpickerscoffee.gr/ και πήρα δύο διαφορετικής γεύσης τενεκακια έτοιμο καφέ και μου έκοψε και 250 gr ,για να τον φτιάξω μόνος μου.
Αύριο θα σας πω τα γευστικά συμπέρασμα μου.

Επίσης περιμένω από εδω https://firstcoldbrew.com/ ,να μου πουν που έχει σημεία διάθεσης των προϊόντων τους να τα δοκιμάσω και αυτά.

Βέβαια 4 περίπου ευρώ το τενεκακι των 250 gr , το θεωρώ απαγορευτικό πόσο για καθημερινή κατανάλωση, οπότε θα πειραματιστω μόνος μου.
Αν αποτύχω θα συνεχίσω τον καλό και πιστό μου σύντροφό...τον Ελληνικό, που μάλιστα τώρα τελευταία βρήκα στο σούπερ μάρκετ ,συσκευασία των coffe island και είναι η γεύση που μου αρέσει.👍
 

Tzimisce

Administration Team
Staff member
1 February 2007
33,211
127.0.0.1
Βρε συ, μπορείς απλά να πας σε ένα coffee island και να τους πεις να σου το κόψουν για cold brew και να τελειώνεις.
Βάλε το μετά σε ένα μπουκάλι στο ψυγείο και την επόμενη μέρα πέρνα το από ένα φίλτρο γαλλικού να φύγουν τα κατακάθια.
Ε, πιο απλό δεν υπάρχει, τι να σου πω; Πιες τον με τα κατακάθια! :ROFLMAO:
 

mdvq

Μέλος Σωματείου
20 June 2006
9,451
Πειραιας
Ε ναι ρε Μάικ....αυτό έκανα ...πήρα 250 γρ. κόκκους και τον έβαλα να μου τον κόψει για cold brew.
Θα είναι η επόμενη κίνηση μου.
4 ευρώ το τενεκεδακι, δεν λέει 🤬
 

Tzimisce

Administration Team
Staff member
1 February 2007
33,211
127.0.0.1
Πρακτικά, αν θεωρήσεις ότι τα 250 γραμμάρια τα παίρνεις κάπου στα 8€ και με αυτά θα κάνεις κάπου 2 λίτρα, πάλι, δεν βγαίνει και πολύ φτηνός ο καφές, αλλά δεν σου βγαίνει και 4€!
Χονδρικά θα σου βγει στο 1€ το καφεδάκι.
 

mdvq

Μέλος Σωματείου
20 June 2006
9,451
Πειραιας
Mάικ, δεν λέει τελικά.
Πήρα 4 διαφορετικούς καφέδες (16 ευρώ) και οι τρεις είναι .... τρίχες.
Αύριο θα δοκιμάσω και τον τέταρτο αλλά , πλέον, δεν περιμένω και πολλά.
Αυτός που είχα πιει ,μάλλον ήταν κάποιο καλό χαρμάνι ,που άντε να το ξαναβρώ.
Θα φτιάξω και αυτόν που πήρα ,για να μην τον πετάξω και τέρμα η ιστορία.
Άμα ανέβω ποτέ Λάρισα θα πάω στο μαγαζί να τον ζητήσω.
Εξάλλου χειμωνιάτικα ,δεν λέει κρύος καφες☕
 

mdvq

Μέλος Σωματείου
20 June 2006
9,451
Πειραιας
Και ο τέταρτος καφές, για τα μπάζα σύμφωνα με την δική μου γεύση.
Πολύ ξυνιλα ρε παιδι μου.
Ρε μπας και είναι καλύτερα να παγώσουμε κάνα Jacobs 😀?
 

mdvq

Μέλος Σωματείου
20 June 2006
9,451
Πειραιας
Αξίζει αυτή παρασκευή καφέ για λεπτούς και αρωματικούς καφέδες οι οποίοι ξεδιπλώνουν αρώματα και γεύσεις φρούτων λουλουδιών γιασεμιού περγαμόντου σταφυλιού...τέτοια πράγματα. Τώρα να πάρεις καμμενοψημενο lavazza 10 ευρώ το κιλό να κάνεις cold brew.... περί ορεξεως.
Πρέπει να έχεις απόλυτο δίκιο👍
Έχεις κατά νου ,κάποια ποικιλία να δοκιμάσω???
 

dimitris_av

AVClub Enthusiast
9 January 2011
995
Κηφισια Αττικής
Πρέπει να έχεις απόλυτο δίκιο👍
Έχεις κατά νου ,κάποια ποικιλία να δοκιμάσω???
Τέτοιοι καφέδες συνήθως είναι φίλτρου από την Αιθιοπία που βγάζουν τέτοια αρώματα.
θα σου πω όμως και μία αλήθεια.
ο τρόπος που παρασκευάζεται το cold brew στις εταιρείες που το εμφιαλώνουν δεν είναι αυτός που χρησιμοποιούμε εμείς μπακαλίστηκα (όπως και εγώ) και σου είπε και ο Μιχάλης στο ψυγείο μας σε ένα κλειστό δοχείο.
διότι το cold brew είναι προϊόν εκχύλισης με κρύο νερό.
όταν τοποθετήσεις τον καφέ και το νερό σε ένα μπουκάλι και το έχεις σφραγισμένο για 12 ώρες στο ψυγείο δεν έχεις εκχύλιση έχεις απλά μία μπακαλίστηκη μέθοδο δημιουργίας του cold brew.
δεν θεωρώ ότι ένας ωραίος καφές, που δεν θα τον πληρώσεις και φθηνά, θα σου βγει όπως πρέπει με τη μέθοδο στο σπίτι
 
  • Like
Reactions: mdvq