Που πάει η υφήλιος?

Status
Not open for further replies.

Emilot

AVClub Fanatic
18 June 2006
32,852
Εξάρχεια
λες να παμε κι εμεις προς τα εκει?
:bigcry:

Δεν νομίζω ότι υπάρχει τέτοια περίπτωση......Θα προσπαθήσουν ίσως, αν και δεν μπορούν να συγκριθούν τα καθεστώτα τα εκεί με εμάς...

Πάντως στα ασφυξιογόνα πρέπει να έχουν αποκτήσει "ανοσία" απο παιδάκια....εκει.
 

Emilot

AVClub Fanatic
18 June 2006
32,852
Εξάρχεια
ΤΟ GOLDEN BOYS ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ... ΕΙΣΠΡΑΤΤΟΥΝ ΑΠΤΟΗΤΑ



Για κάποιους εργαζόμενους στον πλανήτη η μεγάλη ύφεση που ακολούθησε το κραχ του 2008 δεν συνέβη ποτέ!
Ο λόγος για τους διευθύνοντες σύμβουλους των 200 μεγαλύτερων επιχειρήσεων των ΗΠΑ, οι οποίοι ένα χρόνο μετά το τέλος της μεγαλύτερης ύφεσης των τελευταίων 60 ετών και σε μια περίοδο που εκατομμύρια Αμερικανών συνεχίζουν να συνωστίζονται στο ταμείο ανεργίας ή να υποαπασχολούνται, κατάφεραν να αυξήσουν κατακόρυφα τις ήδη τεράστιες αποδοχές τους.


Σύμφωνα με τα πρόσφατα τελικά στοιχεία της καλιφορνέζικης εταιρείας επεξεργασίας δεδομένων αμοιβών στελεχών Equilar, οι επικεφαλής των παραπάνω εταιρειών είχαν πέρυσι μέσες ετήσιες αποδοχές 10,8 εκατ. δολαρίων, 23% μεγαλύτερες σε σχέση με το 2009.

Παρά τους χαμηλούς ρυθμούς ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας, παρά τη συνεχιζόμενη πτώση των τιμών των κατοικιών και την υψηλή ανεργία, αρκετοί κατάφεραν μάλιστα να κερδίσουν πέρυσι περισσότερα από αυτά που έβγαζαν πριν από την κρίση, το 2007. Είναι χαρακτηριστικό ότι όλες οι μορφές αμοιβής τους -μισθοί, μπόνους, stock opitions- σημείωσαν άνοδο σε σχέση με το 2009. Τα μεγαλύτερα κέρδη για αυτούς ήλθαν, όμως, από τα μπόνους που τους χορήγησαν οι εταιρείες τους και μάλιστα σε ρευστό. Αυξήθηκαν σε σχέση με το 2009 κατά 38%.

Η τεράστια αύξηση των αμοιβών των CEO αντανακλά έως ένα βαθμό την ισχυρή άνοδο των επιχειρηματικών κερδών πέρυσι -κατά 41%, σύμφωνα με κάποιες αναλύσεις- και την άνοδο των τιμών των μετοχών κατά 13%. Δείχνει όμως, από την άλλη πλευρά, και την αυξανόμενη και ανεξέλεγκτη πια ισχύ της διοικητικής πυραμίδας των μεγάλων επιχειρήσεων του πλανήτη στις τελευταίες δεκαετίες έναντι των μετόχων και των εργαζομένων.

Ο πλέον καλοπληρωμένος CEO -σύμφωνα με την ανάλυση της Equilar- ήταν ο επικεφαλής του κολοσσού των μίντια Viacom Φίλιπ Ντάουμαν που καρπώθηκε συνολικές αποδοχές 84,5 εκατ. δολαρίων, 2,5 φορές μεγαλύτερες σε σχέση με το 2009. Στην πρώτη δεκάδα των πιο καλοπληρωμένων διευθυνόντων συμβούλων της Αμερικής υπάρχουν συνολικά 6 άνθρωποι των εταιρειών μίντια.

Χρυσά συμβόλαια

Μεταξύ αυτών και οι Λέσλι Μόονβς του CBS, που αύξησε τις αποδοχές του κατά 32% στα 56,9 εκατ. δολάρια, ο Ντέιβιντ Ζάσλαβ της Discovery Communication με αποδοχές 42,6 εκατ. δολαρίων και ο Μάικλ Γουάιτ της Direct TV με 32,9 εκατ. δολάρια. Ο Μπράιαν Ρόμπερτς της Comcast και ο Ρόμπερτ Αϊγκερ έλαβαν αμφότεροι πακέτα 28 εκατ. δολαρίων.

Συνολικά, οι δέκα πιο καλοπληρωμένοι διευθύνοντες σύμβουλοι επιχειρήσεων κέρδισαν 440 εκατ. δολάρια πέρυσι, 33% περισσότερα σε σχέση με αυτά που απεκόμισαν το 2009.

Στην απέναντι όχθη, οι περισσότεροι Αμερικανοί είδαν τους πραγματικούς τους μισθούς να καθηλώνονται. Οι μέσες ετήσιες αποδοχές των εργαζομένων προσέγγισαν τα 40.500 δολάρια και ήταν μόλις 0,5% υψηλότερες σε σχέση με το 2009.

Του ΜΠΑΜΠΗ ΜΙΧΑΛΗ [email protected]
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
 

Emilot

AVClub Fanatic
18 June 2006
32,852
Εξάρχεια
Tι έγινε ρε παιδιά??? Έχει αδιέξοδα το καπιταλιστικό σύστημα??? Τσ,τσ,τσ....


«Σε λίγες ημέρες θα πρέπει να επιτευχθεί η συμφωνία για το χρέος»

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 12 Ιουλίου 2011, 20:38

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε σήμερα ότι μία συμφωνία για το χρέος πρέπει να επιτευχθεί μέσα σε λίγες ημέρες λόγω της προθεσμίας της 2ας Αυγούστου για την αύξηση του ορίου του δανεισμού των Η.Π.Α.

Παράλληλα,ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ απέρριψε ακόμη ως «ατυχές» το σχόλιο που πραγματοποιήθηκε από τον επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στην Γερουσία, Μιτς Μακόνελ ,ότι μία πραγματική λύση για το πρόβλημα του χρέους των Η.Π.Α. δεν είναι πιθανή όσο ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα παραμένει στη θέση του.

zougla.gr
 

Simos.I

Moderator
Staff member
17 June 2006
25,544
Land of Dystopia
Γιατί οι Οίκοι «πυροβολούν» την Ευρώπη‏


Σε μια πρωτοφανή επίδειξη δύναμης, στις 5 Ιουλίου 2011, η Moody’s υποβίβασε τα πορτογαλικά ομόλογα στην κατηγορία «σκουπίδια», ισχυριζόμενη πως «η Πορτογαλία δεν θα μπορέσει να εξασφαλίσει χρηματοδότηση με βιώσιμα επιτόκια, το δεύτερο τρίμηνο του 2013, όταν θα ξαναβγεί στις αγορές». (Le Quotidien, 5/7/11). Άμεση συνέπεια, η άνοδος του κόστους ασφάλισης των τίτλων (CDS) και των επιτοκίων της ευρωπαϊκής περιφέρειας και απώλειες του ευρώ έναντι του δολαρίου. (Capital.gr, 6/7/11). Έχει προηγηθεί, στις 13 Ιουνίου 2011, η Standard & Poor’s (S&P), τοποθετώντας την Ελλάδα στο κατώτατο σημείο της βαθμολογικής κλίμακας, τη στιγμή μάλιστα που οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης συζητούσαν στις Βρυξέλλες ένα σχέδιο διάσωσής της.

Επιπλέον, οι Οίκοι Αξιολόγησης έσπευσαν να δηλώσουν πως ακόμα και η εθελοντική συμμετοχή ιδιωτών στη διαχείριση του ελληνικού χρέους, θα θεωρηθεί εκ μέρους τους «πιστωτικό γεγονός» που θα επιβαρύνει τη θέση της χώρας, με αλυσιδωτές συνέπειες στο σύνολο της ευρωζώνης. Προεξοφλείται μάλιστα ότι, με πιθανότητες τρεις στις τέσσερις, η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει μέσα στη επόμενη πενταετία. (The Independent, 30/6/11).

Μόλις την προηγούμενη Παρασκευή, 8/7, στο στόχαστρο των Οίκων μπήκε η Ιταλία, η τρίτη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία, με εκτόξευση του επιτοκίου δανεισμού της, προκαλώντας συναγερμό στην Ευρωζώνη. (Ημερησία, 11/7/11). Και όλα αυτά, μετά από διαδοχικά μέτρα και προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής, με στόχους που έχουν τεθεί, τουλάχιστον για την Ελλάδα και την Πορτογαλία, από την τρόικα, Ε.Ε-ΕΚΤ-ΔΝΤ.

Γιατί; Διότι οι τρεις γνωστοί ιδιωτικοί οίκοι – οι δύο αμερικάνικοι, Moody’s και S&P, και η μικρότερη Fitch όπου συμμετέχουν και γαλλικά και αγγλικά κεφάλαια, με έδρα όμως τη Νέα Υόρκη – επηρεάζουν και κατευθύνουν με τις εκθέσεις αξιολόγησης τις τοποθετήσεις των θεσμικών, κυρίως, επενδυτών σε συγκεκριμένα χρηματοπιστωτικά παράγωγα, σε μια παγκόσμια αγορά παραγωγής χρήματος από χρήμα (casino capitalism), όπου διακινούνται ιλιγγιώδη ποσά, 12πλάσια του παγκόσμιου ΑΕΠ. Οι επενδυτικές αποφάσεις δεν μπορεί παρά να κατευθύνονται σε χρηματοπιστωτικά προϊόντα με θετική αξιολόγηση, που έχουν δηλαδή «την εμπιστοσύνη των αγορών». Η αξιοπιστία, με βάση την πρόβλεψη και τη διαχείριση του ρίσκου, συμβαδίζει με τα κέρδη.

Η αξιοπιστία των τριών Οίκων δέχτηκε εξαιρετικά σοβαρό πλήγμα από την αποτυχία τους να προβλέψουν την κρίση των αμερικάνικων ενυπόθηκων δανείων και την κατάρρευση της Lehman Brothers, το 2008, την οποία αξιολογούσαν θετικά μέχρι τις παραμονές του ξεσπάσματος της κρίσης. Γι` αυτό η Ευρώπη και πρώτα οι πιο αδύναμες χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας, αποτελούν αυτή τη στιγμή το πεδίο βολής των οίκων αξιολόγησης προκειμένου να ανακτήσουν την κλονισμένη αξιοπιστία τους. Σε περίπτωση που η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία κατορθώσουν να διαχειριστούν βιώσιμα και να αποπληρώσουν το χρέος τους, το κύρος τους και η αξιοπιστία τους θα έχει καταρρακωθεί. Αν οι χώρες πτωχεύσουν, θα έχουν καταρρακωθεί οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, η ευρωζώνη και το πολιτικό της προσωπικό, προς θρίαμβο των Οίκων Αξιολόγησης. Γι’ αυτό η αντιπαράθεση είναι αμείλικτη.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι πλειοψηφούσες σήμερα στην Ευρώπη συντηρητικές πολιτικές δυνάμεις υιοθετούν, με τεράστια βεβαίως καθυστέρηση και διστακτικά, προτάσεις που έχει διατυπώσει πρώτη η Αριστερά, όπως το ευρωομόλογο, την αναγκαιότητα και αναπτυξιακών επενδύσεων εκτός της δημοσιονομικής προσαρμογής και τώρα τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού Οίκου Αξιολόγησης – μέτρο σε σωστή κατεύθυνση, αλλά από μόνο του απολύτως ανεπαρκές. Γιατί το πρόβλημα δεν λύνεται απλώς με τη δημιουργία και άλλων Οίκων, ώστε να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός υπέρ του καταναλωτή -των κρατών στην προκειμένη περίπτωση -και να σπάσει το ολιγοπώλιο των τριών, όπως δήλωσαν οι Μπαρόζο, Σόιμπλε, Τρισέ και άλλοι, σαν να πρόκειται για τις ακτοπλοϊκές γραμμές του νοτίου Aιγαίου.

Οι τρεις Οίκοι δεν είναι, έτσι κι αλλιώς, μόνοι τους στον κόσμο. Και οι Κινέζοι έχουν δημιουργήσει τον δικό τους, επονομαζόμενο Dagong Global Rating Agency, ο οποίος σημειωτέον έχει υποβαθμίσει, εντός του 2011, δύο φορές τις ΗΠΑ και την Αγγλία και μία τη Γαλλία, χωρίς όμως καμιά συνέπεια για το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα, παρά την αυξανόμενη οικονομική και πολιτική ισχύ της Κίνας.

Συνεπώς, η αντιμετώπιση της κρίσης δεν είναι απλά ζήτημα ορθής οικονομικής διαχείρισης και δημοσιονομικού εξορθολογισμού. Αυτό είναι καίριο ειδικά για την πελατειακή και διαπλεκόμενη Ελλάδα. Γενικότερα, όμως, είναι ζήτημα βαθύτατα πολιτικό και αφορά το κεντρικό ερώτημα, ποιος κατέχει την εξουσία και υπέρ ποιων την ασκεί: Τα κράτη με τις εκλεγμένες κυβερνήσεις και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί ή οι ιδιωτικοί Οίκοι Αξιολόγησης και οι παγκοσμιοποιημένες αγορές; Αν τα ευρωπαϊκά κράτη θέλουν να αποφύγουν την ολοκληρωτική υποταγή τους στους Οίκους και τις αγορές και τη συνεπαγόμενη συρρίκνωση ή και τη διάλυση της Ευρωζώνης, η άμεση προώθηση της ενοποιητικής διαδικασίας μοιάζει μονόδρομος, ώστε να γίνουν πραγματικότητα η φορολόγηση των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, η αξιολόγηση των Οίκων, ο ενισχυμένος και αναδιανεμητικός ευρωπαϊκός προϋπολογισμός ή ένα ευρωπαϊκό σχέδιο Μάρσαλ, όπως προτείνει ο ιστορικός Μαρκ Μαζάουερ (The Guardian, 6/7/11). Αυτό, όμως, προϋποθέτει αλλαγή συσχετισμών σε εθνικό και συνολικό ευρωπαϊκό επίπεδο και σύγκλιση των δυνάμεων της Αριστεράς με τη Σοσιαλδημοκρατία σε μια κοινή συμφωνημένη προγραμματική μεταρρυθμιστική ατζέντα.

Γιατί το πολιτικό προσωπικό των 22 συντηρητικών, από τις 27 ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, είναι δυστυχώς κληρονόμοι της παράδοσης της Μάργκαρετ Θάτσερ και όχι του Βίλυ Μπραντ ή του Ζακ Ντελόρ. Οι επερχόμενες εκλογές στη Γαλλία και τη Γερμανία, όπως και οι ευρωεκλογές, το 2014, θα είναι καθοριστικές.
http://www.aixmi.gr/index.php/giati-oi-oikoi-pyrovoloun-thn-evroph/
 

Emilot

AVClub Fanatic
18 June 2006
32,852
Εξάρχεια
ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΘΕΟ ΤΟΥΣ:ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ, ΠΑΡΑ ΤΟ ΡΑΜΑΖΑΝΙ, ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ ΤΟ ΝΑΤΟ



Μετά από τέσσερις μήνες εχθροπραξιών χωρίς ως τώρα ορατό αποτέλεσμα, το ΝΑΤΟ δηλώνει αποφασισμένο να συνεχίσει αν χρειαστεί και τον Αύγουστο, παρά την μεγάλη θρησκευτική εορτή των μουσουλμάνων, το Ραμαζάνι. Αμετακίνητη και η Λιβύη, συνεχίζονται οι εχθροπραξίες.
Το ΝΑΤΟ, είπε ο εκπρόσωπος Τύπου της Συμμαχίας αντισυνταγματάρχης Μάικ Μπράκεν, δεν αποκλείει να συνεχίσει τις επιχειρήσεις του στη Λιβύη τον Αύγουστο, αν οι δυνάμεις του συνταγματάρχη Καντάφι δεν σεβαστούν την εκεχειρία στη διάρκεια του ιερού μήνα των μουσουλμάνων.


«Αν το κάνουν [δηλ. αν δεν σεβαστούν την εκεχειρία], και πιστεύουμε ότι υπάρχει τέτοιος κίνδυνος, τότε πιστεύω ότι θα είναι απολύτως σωστό να συνεχιστεί η προστασία της ζωής (των αμάχων στη Λιβύη) και το ΝΑΤΟ θα κάνει χρήση της εντολής που έχει λάβει για να τους προστατεύσει», υπογράμμισε ο Μπράκεν.

Επιπλέον, η εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, Οάνα Λουνγκέσκου, όταν ρωτήθηκε για την πιθανότητα παράδοσης όπλων στους εξεγερμένους ανέφερε ότι το ΝΑΤΟ δρα σύμφωνα με την εντολή που έχει λάβει από τον ΟΗΕ, δηλαδή την προστασία των αμάχων.

Εν τω μεταξύ, η Εθνοσυνέλευση της Γαλλίας ψήφισε υπέρ της παράτασης της επέμβασης της χώρας στη Λιβύη, με το κυβερνών κόμμα UMP και τους Σοσιαλιστές βουλευτές να τίθενται υπέρ της συνέχισης των επιχειρήσεων.

Συνολικά 482 τάχθηκαν υπέρ και 27 (οι κομουνιστές και οι οικολόγοι) κατά.

Η Γερουσία θα ψήφιζε την Τρίτη.

Η απόφαση του κοινοβουλίου ήταν απαραίτητη τέσσερις μήνες μετά την έναρξη των επιχειρήσεων στις 19 Μαρτίου βάσει των συνταγματικών κανονισμών που ισχύουν από το 2008.

Από την πλευρά της η Λιβύη εξέφρασε τη λύπη της για την απόφαση του γαλλικού κοινοβουλίου, σύμφωνα με τον Μούσα Ιμπραχίμ εκπρόσωπο της κυβέρνησης του Μουαμάρ Καντάφι.

«Θα επιθυμούσαμε οι εκπρόσωποι του γαλλικού λαού να εξετάσουν την κατάσταση στη Λιβύη με ρεαλιστικό τρόπο χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους τα ψέματα της κυβέρνησης και των μέσων ενημέρωσης», επισήμανε ο Ιμπραχίμ στο AFP.

Πρόσθεσε δε ότι «η λιβυκή κυβέρνηση δεν διέπραξε ποτέ εγκλήματα κατά αμάχων. Λαμβάνει τη νομιμοποίησή της από τον λαό και για αυτό αντιστέκεται έπειτα από 115 ημέρες που το ΝΑΤΟ πραγματοποιεί επιθέσεις».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό
 

Emilot

AVClub Fanatic
18 June 2006
32,852
Εξάρχεια
Τσ,τσ,τσ.....Μα καλά τι οικονομικό σύστημα έχουν εκεί????


ΘΑ ΧΡΕΟΚΟΠΗΣΕΙ Η...ΑΜΕΡΙΚΗ;



Πηγή: ΕΘΝΟΣ (13/7/2011)
του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΕΛΑΣΤΙΚ*

Ανησυχία προκαλούν τελευταία οι ειδήσεις από τις ΗΠΑ: κινδυνεύει, λέει, να χρεοκοπήσει η Αμερική, βυθίζοντας σε οικονομικό χάος ολόκληρο τον πλανήτη! Εχει μάλιστα και συγκεκριμένη ημερομηνία ο επερχόμενος Αρμαγεδδών - στις 2 Αυγούστου. Αν μέσα σε ένα δεκαήμερο, συνεχίζει η ιστορία, δεν συμφωνήσουν οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικανοί ώστε η συμφωνία τους να έχει αποτυπωθεί σε νόμο του αμερικανικού κράτους πριν από τη μοιραία ημέρα της 2ας Αυγούστου 2011, πάει, καταστραφήκαμε.

Τρομολαγνικές δηλώσεις ανάλογου περιεχομένου έκανε ήδη και η νεοεκλεγείσα πρόεδρος του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ: "Αν εξελιχθεί πλήρως το σενάριο για στάση πληρωμών, τότε οι επιπτώσεις θα είναι πραγματικά άσχημες όχι μόνο για τις ΗΠΑ, αλλά και για την παγκόσμια οικονομία στο σύνολό της" δήλωσε χαρακτηριστικά στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC, κάνοντας λόγο για "πραγματικό σοκ".

Πονηρή η Γαλλίδα. "Αν εξελιχθεί πλήρως το σενάριο για στάση πληρωμών" τόνισε. Ξέρει τι λέει. Στις ΗΠΑ δεν έχουμε να κάνουμε με ένα οικονομικό δράμα, αλλά με ένα πολιτικό μελόδραμα - ή καλύτερα με μια πολιτική φαρσοκωμωδία.

Κανένας πραγματικός κίνδυνος οικονομικής χρεοκοπίας των ΗΠΑ δεν υπάρχει. Υπάρχει μόνο ένα νομικό τρικ, το οποίο αξιοποιείται για να παίξουν οι Ρεπουμπλικανοί πολιτικά παιχνίδια!

Ας γίνουμε όμως σαφέστεροι. Στις ΗΠΑ, το Κογκρέσο καθορίζει όσο συχνά επιθυμεί με απόφασή του ποιο είναι το ανώτατο επιτρεπτό ύψος του δημόσιου χρέους. Αυτή τη στιγμή το όριο βρίσκεται στα 14,3 τρισεκατομμύρια δολάρια. Η αμερικανική νομοθεσία προβλέπει ότι μόλις το χρέος υπερβεί το εκάστοτε όριο, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να κηρύξει... στάση πληρωμών! Να μην πληρώνει δηλαδή μισθούς δημοσίων υπαλλήλων, συντάξεις, κρατικά αμερικανικά ομόλογα που λήγουν!

Για να μη συμβούν όλα αυτά τα τραγικά, αρκεί το Κογκρέσο να ανεβάσει το επιτρεπτό ανώτατο όριο δανεισμού πριν το ξεπεράσουν οι κυβερνώντες. Πρόκειται δηλαδή για μια γελοία υπόθεση ρουτίνας, γιατί φυσικά πάντα το Κογκρέσο παίρνει τέτοια απόφαση, έστω και την ύστατη ώρα.

Προκειμένου να αντιληφθούμε πόσο ρουτίνα είναι η υπόθεση αυτή, αρκεί να πούμε ότι το ανώτατο επιτρεπτό όριο δανεισμού του κράτους στις ΗΠΑ έχει αυξηθεί τα τελευταία 10 χρόνια όχι μία ή δύο, αλλά... 10 φορές! Δεν πρόκειται για καμία "φάμπρικα" της τελευταίας δεκαετίας. Ετσι γινόταν πάντα. Τα τελευταία 50 χρόνια, από το 1962 συγκεκριμένα, έχει αυξηθεί... 74 φορές! Τόσο αστεία είναι αυτή η ιστορία.

Προς τι ο σημερινός θόρυβος, λοιπόν; Το αμερικανικό δημόσιο χρέος ήταν χθες 14,294 τρισεκατομμύρια δολάρια με όριο το 14,3! Οπου να 'ναι δηλαδή, από μέρα σε μέρα το υπερβαίνει.

Οι Ρεπουμπλικανοί προτείνουν στον Ομπάμα να περικόψει κοινωνικές δαπάνες που αφορούν την υγειονομική περίθαλψη, την εκπαίδευση, τα επιδόματα βοήθειας προς τους φτωχούς. Απειλούν ότι, αν δεν το κάνει, δεν θα εγκρίνουν την αύξηση του ορίου του δημόσιου χρέους και επειδή έχουν πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, σε μια τέτοια περίπτωση οι ΗΠΑ θα χρεοκοπήσουν!

Δεν πρόκειται φυσικά οι Ρεπουμπλικανοί να πτωχεύσουν τη χώρα τους. Επιδιώκουν όμως να πιέσουν τον Ομπάμα να υποκύψει σε ικανό βαθμό στις απαιτήσεις τους. Τέτοια μέτρα όμως θα αποκόψουν ακόμη περισσότερο τον Αμερικανό πρόεδρο από την εκλογική βάση των Δημοκρατικών, καθώς τα ασθενέστερα ή πιο προοδευτικά στρώματα και ομάδες έχουν ήδη απογοητευθεί από τον Ομπάμα, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες ήττας του στις προεδρικές εκλογές τον Νοέμβριο του 2012!

Το έχουν ξανακάνει το ίδιο κόλπο οι Ρεπουμπλικανοί πριν από δεκαπέντε χρόνια. Ακριβώς τη χρονιά πριν από την επανεκλογή του Μπιλ Κλίντον, το 1996. Τότε μάλιστα είχαν υποχρεώσει την κυβέρνηση Κλίντον να κατεβάσει ρολά από τις 14 ως τις 19 Νοεμβρίου 1995 και αμέσως μετά από τις 16 Δεκεμβρίου 1995 ως τις 6 Ιανουαρίου 1996!

Τότε, βέβαια, η στάση των Ρεπουμπλικανών δεν απέτρεψε την πανωλεθρία τους στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου του 1996 όπου ο Κλίντον σάρωσε, αλλά τώρα ελπίζουν να πάνε καλύτερα, καθώς ο Ομπάμα έχει αποδειχθεί σαφώς υποδεέστερος του Κλίντον...

Χρέος

Οι ΗΠΑ δανείζονται, ο κόσμος πληρώνει


ΕΚΡΗΚΤΙΚΗ είναι η αύξηση του δημόσιου χρέους των ΗΠΑ τόσο σε απόλυτα μεγέθη όσο και ως ποσοστό του ΑΕΠ. Από 5,63 τρισεκατομμύρια δολάρια που ήταν το 2000, έχει ήδη εκτοξευθεί στα 14,3 τρισ., κοντεύει δηλαδή να τριπλασιαστεί σε έντεκα χρόνια.

Από 57% του ΑΕΠ το 2000 πλησιάζει ταχύτατα το 100%. Επειδή όμως οι ΗΠΑ είναι στρατιωτικοπολιτική υπερδύναμη, με τη συγκαλυμμένη απειλή επιβολής εμπορικών αντιποίνων, η Κίνα, η Ιαπωνία, οι εξαγωγικές χώρες της ΝΑ Ασίας, τα πετρελαιοπαραγωγά κράτη αγοράζουν σωρηδόν αμερικανικά ομόλογα με μηδενικά σχεδόν επιτόκια. Οι Κινέζοι έχουν ομόλογα των ΗΠΑ αξίας... 1,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, οι Γιαπωνέζοι 900 δισεκατομμυρίων, οι Νοτιοασιάτες "τίγρεις" (Ν. Κορέα, Ταϊβάν, Ταϊλάνδη) 300 δισεκατομμύρια και πάει λέγοντας! Οι Αμερικανοί δανείζονται, οι άλλοι πληρώνουν!

* Δημοσιεύτηκε στο ΕΘΝΟΣ την Τετάρτη 13 Ιουλίου
 

Στέλιος Π.

Supreme Member
Ποσα εδωσαν στο παιδι για να βγαλει την φωτο?
Σαν δεν ντρεπομαστε λιγακι, χρησιμοποιουμε τα παιδια για κανουμε προπαγανδα, ασχετα με το εαν οι δικοι μας οι παπαρες δεν αφηνουν τα πλοια να πανε στην Παλαιστινη.

Δεν αγοράζονται όλοι όπως έχεις μάθει..


Η απαντηση του Παντελη ειναι η ευγενικοτερη που σου αρμοζει.
 

Emilot

AVClub Fanatic
18 June 2006
32,852
Εξάρχεια
ΟΤΑΝ Η CIA ΚΥΝΗΓΟΥΣΕ ΤΟΝ ΜΠΙΝ ΛΑΝΤΕΝ ΜΕ... ΕΜΒΟΛΙΑ



Εμβολιασμούς-μαϊμού για τους κατοίκους του Αμποταμπάντ, όπου είχαν πληροφορίες ότι μπορεί να είχε καταφύγει ο Οσάμα μπιν Λάντεν, οργάνωσε η CIA μήνες πριν από την έφοδο στο σπίτι του, στρατολογώντας έναν τοπικό Πακιστανό γιατρό.

Σύμφωνα με έρευνα της εφημερίδας «Γκάρντιαν», την οποία επιβεβαίωσαν από δικά τους ρεπορτάζ «Νιου Γιορκ Τάιμς» και BBC, η CIA επιθυμούσε διακαώς να επιβεβαιώσει μέσω της λήψης DNA αν μέλη της οικογένειας του Μπιν Λάντεν βρίσκονταν στην πόλη, γι' αυτό σχεδίασε και εκπόνησε εκεί το πρόγραμμα εμβολιασμού για ηπατίτιδα Β, χωρίς φυσικά να ενημερώσει τις πακιστανικές αρχές.

Η έρευνα έδειξε ότι ο γιατρός Σακίλ Αφρίντι στρατολογήθηκε από γειτονική περιοχή και εστάλη στο Αμποταμπάντ για τους εμβολιασμούς έχοντας «λαδώσει» κάποιους ντόπιους αξιωματούχους του υπ. Υγείας, ώστε να πάρει άδεια. Ο γιατρός προσέλαβε μερικές νοσοκόμες, φροντίζοντας να ξεκινήσει από τις πιο φτωχές γειτονιές της πόλης, ώστε το δωρεάν πρόγραμμα εμβολιασμού να θεωρηθεί κρατικό.

Δεν είναι γνωστό αν τελικά οι Αμερικανοί κατάφεραν να πάρουν δείγμα DNA από τον Μπιν Λάντεν, μια πηγή ωστόσο ανέφερε ότι η επιχείρηση «απέτυχε». Ο γιατρός Σακίλ Αφρίντι συνελήφθη την επαύριο της εφόδου και παραμένει στη φυλακή. Η CIA αρνήθηκε να σχολιάσει τις αποκαλύψεις.


Ε.ΒΑΤ. (Πηγές: BBC, The Guardian, New York Times)


- ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
 

Emilot

AVClub Fanatic
18 June 2006
32,852
Εξάρχεια
Σχεδόν 900 παιδιά έχασαν την ζωή τους στο Ιράκ από το 2008 έως το 2010.


Πηγή: ΑΠΕ 13/07/11-17:18

Σχεδόν 900 παιδιά έχασαν την ζωή τους και περισσότερα από 3.200 τραυματίστηκαν από το 2008 μέχρι το 2010 από τις διαρκείς βιαιότητες στο Ιράκ, ανέφερε σήμερα ανακοίνωση της UNICEF με την ευκαιρία της "Ημέρας του παιδιού στο Ιράκ".

Σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης, 376 παιδιά σκοτώθηκαν και 1.594 τραυματίστηκαν το 2008, ενώ το 2009 τα παιδιά που έχασαν την ζωή τους έφτασαν τα 362, ενώ άλλα 1.044 τραυματίστηκαν.
Τους πρώτους εννέα μήνες του 2010, 134 παιδιά σκοτώθηκαν και 590 τραυματίστηκαν.

Τα παιδιά αντιπροσωπεύουν περίπου το 8,1% όσων χάνουν την ζωή τους σε επιθέσεις και η UNICEF "παραμένει ανήσυχη για την τυφλή βία που συνεχίζει να παραβιάζει τα δικαιώματα των παιδιών".
Η ημέρα για τα παιδιά του Ιράκ αποφασίστηκε από τον ΟΗΕ μετά από τον θάνατο 32 παιδιών στην Βαγδάτη από παγιδευμένο αυτοκίνητο τον Ιούλιο του 2005.

Η UNICEF αποκάλυψε ακόμη ότι οι επιθέσεις κατά των σχολείων και των εκπαιδευτικών έχουν αυξηθεί σημαντικά.
Τον Μάιο και τον Ιούνιο, ο ΟΗΕ κατέγραψε έντεκα επιθέσεις που είχαν στόχο σχολεία, δασκάλους και αξιωματούχους του τομέα της εκπαίδευσης.

http://www.express.gr/news/world/497340oz_20110713497340.php3
 

Emilot

AVClub Fanatic
18 June 2006
32,852
Εξάρχεια
Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΔΑΚΤΡΩΝ ΣΤΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΕΙ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ



Ο μεγαλύτερος από τους τρεις γιους της Πάμελα Φίτες γιόρτασε πρόσφατα τα 15α γενέθλιά της. Εκείνη όμως ήδη ανησυχεί για το κόστος της εκπαίδευσής του. Η κ. Φίτες, μια 46χρονη μόνη μητέρα, ζει στο Μπελβίντερε, μια πόλη 100 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Σικάγου.

Εργάζεται ως περιφερειακή συντονίστρια υγείας, δύο νύχτες την εβδομάδα δουλεύει σ' ένα νοσοκομείο και στον ελεύθερο χρόνο της κάνει διακοσμήσεις γλυκών.

Απ' όλα αυτά κερδίζει 50.000 δολάρια τον χρόνο.

Και τις δύο πρόσθετες δουλειές αναγκάστηκε να τις αναλάβει όταν ανακάλυψε ότι πάσχει από καρκίνο του μαστού και στη συνέχεια χώρισε.


Η κ. Φίτες λέει στους Financial Times ότι κάθε μήνα βάζει στην άκρη 200 δολάρια. Προσπαθεί όμως ταυτόχρονα να ξεπληρώσει ένα χρέος 8.000 δολαρίων με το οποίο έχει φορτώσει την πιστωτική της κάρτα.


Φοβάται έτσι ότι δεν θα μπορέσει να συμβάλει στο κόστος της ανώτερης εκπαίδευσης του γιου της.
Όταν σπούδαζε ψυχολογία τη δεκαετία του '80 στο Πανεπιστήμιο Λογιόλα, ένα ιδιωτικό καθολικό ίδρυμα στο Σικάγο, η κ. Φίτες δανειζόταν χρήματα για να πληρώνει τα ετήσια δίδακτρα, που έφταναν τα 7.000 δολάρια.


Τα αντίστοιχα δίδακτρα για το ίδιο δίπλωμα έχουν φτάσει σήμερα τα 33.000 δολάρια τον χρόνο.
Και αυτό δημιουργεί μεγάλο άγχος στη μητέρα των τριών αγοριών.


«Δεν υπάρχει περίπτωση να μπορέσουν ποτέ με ένα πτυχίο ψυχολογίας να ξεπληρώσουν χρέη δεκάδων χιλιάδων δολαρίων που θα έχουν δημιουργήσει στο πανεπιστήμιο», λέει η αμερικανίδα μητέρα.
«Πρέπει να τους οδηγήσω σε πιο ασφαλείς κατευθύνσεις».


Παρόλο που τα δίδακτρα στο Λογιόλα είναι πάνω από τον μέσο όρο των διδάκτρων των ιδιωτικών αμερικανικών πανεπιστημίων -- που πέρυσι ήταν 27.293 δολάρια -- η αύξηση των διδάκτρων είναι παντού περίπου η ίδια.
Κι αυτό συμβαίνει σε μια περίοδο που τα εισοδήματα των οικογενειών παραμένουν στάσιμα.


Το αποτέλεσμα είναι ότι το πανεπιστήμιο είναι πια άπιαστο όνειρο για πολλές οικογένειες.
Πρόσφατη έρευνα του Ερευνητικού Κέντρου Pew έδειξε ότι τα τρία τέταρτα των Αμερικανών θεωρούν ότι το πανεπιστήμιο είναι υπερβολικά ακριβό.


Την τελευταία δεκαετία, τα δίδακτρα στα δημόσια πανεπιστήμια αυξήθηκαν κατά 5,6% το χρόνο πάνω από τον πληθωρισμό, ενώ τα δίδακτρα των ιδιωτικών πανεπιστημίων κατά 3%.
Η μεγαλύτερη αύξηση των πρώτων έχει σοβαρές επιπτώσεις για τα μεσαία εισοδήματα.
Για τους φοιτητές από πλούσιες οικογένειες, πάλι, το πανεπιστήμιο είναι ακόμη προσιτό.


Ενώ όμως πανεπιστήμια όπως το Χάρβαρντ και το Γέιλ έχουν ακόμη τη δυνατότητα να δίνουν υποτροφίες, δεν συμβαίνει το ίδιο και με τα δημόσια πανεπιστημιακά ιδρύματα.
Η αύξηση των διδάκτρων δεν έχει επηρεάσει μέχρι τώρα τις αιτήσεις για ανώτερη και ανώτατη εκπαίδευση.
Στη διάρκεια της ύφεσης οι αιτήσεις αυξήθηκαν, καθώς πολλοί ήθελαν να αναβάλουν την αναζήτηση των ούτως ή άλλως λιγοστών θέσεων εργασίας.


Οι απόφοιτοι πανεπιστημίων εξασφαλίζουν άλλωστε μεγαλύτερα εισοδήματα: σύμφωνα με την Υπηρεσία Απογραφής, οι απόφοιτοι κερδίζουν 20.000 δολάρια τον χρόνο περισσότερα από εκείνους που δεν έχουν ανώτερη εκπαίδευση. Τα δεδομένα όμως αρχίζουν τώρα να αλλάζουν.


Οι πρώτοι μισθοί των αποφοίτων πανεπιστημίων μειώθηκαν από 30.000 δολάρια το 2006-08 σε 27.000 δολάρια το 2009-10.


Και ο συνδυασμός της αύξησης των χρεών και της μείωσης των μισθών έχει επαναφέρει στο προσκήνιο στην Αμερική τη συζήτηση για το κατά πόσον το πανεπιστήμιο αξίζει τον κόπο.


Πηγή: Financial Times
http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=349366&cid=5
 

Emilot

AVClub Fanatic
18 June 2006
32,852
Εξάρχεια
Παραίτηση-βόμβα στην Scotland Yard

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 17 Ιουλίου 2011, 22:17

Tην παραίτησή του υπέβαλλε ο επικεφαλής της Scotland Yard, Πολ Στίβενσον, που κατηγορήθηκε για τη στάση του στην υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών στους κόλπους του ομίλου Μέρντοχ.

«Πήρα την απόφαση αυτή λόγω των εικασιών και των κατηγοριών για τις σχέσεις μεταξύ της Μητροπολιτικής Αστυνομίας και της «News International», το βρετανικό τμήμα του ομίλου Μέρντοχ, και ειδικά με τον Nιλ Ουόλις, πρώην αναπληρωτή αρχισυντάκτη της εφημερίδας «News of the World», της ταμπλόιντ που ήταν η ρίζα του σκανδάλου», δήλωσε ο Πολ Στίβενσον.

http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=350329&cid=5
 

Emilot

AVClub Fanatic
18 June 2006
32,852
Εξάρχεια
French boat Dignité of Freedom Flotilla II leaves Greece

Dror: [email protected]

Claude Leostic: [email protected]

The French boat “Dignité/Karama” (Dignity) left the Greek island Kastellorizo around 8:30PM local time on Saturday July 16, 2011, heading south. The ten passengers onboard view themselves as representatives of the whole Freedom Flotilla II – Stay Human. The rest of the Flotilla’s ships have been detained in different Greek ports, through bureaucratic obstruction, sabotage, sudden restrictions and withdrawals of flags. The Dignité, sailing under a French flag, left Corsica on June 25th, and has, over the past weeks, been in Greek waters. It has now left– so far without being followed by the Greek coast guard or Navy.Among the delegates on board is Jacqueline Le Corre, member of the French Communist Party, Jean Claude Lefort, former French Member of the European Parliament, as well as representatives of the Canadian, French, Greek and Swedish initiatives within Freedom Flotilla II.


Onboard the Dignité are also renowned Israeli journalist Amira Hass, reporting for Haaretz, and a team from Al-Jazeera TV. (Full list of passengers below). Kastellorizo, in the far east of the Greek archipelago, is only miles from Turkish mainland. A substantial part of Kastellorizo’s population fled during the Second World War to Gaza, where they stayed for years. The present mayor of the island, Paul Panigiris, was born in Gaza, and feels strongly, as do many other people from Kastellorizo, for a population that once hosted them and is now under siege. The action of Dignité is not a mini-version of Freedom Flotilla 2, but a first wave that will be followed by others. It is a message to the Israeli government, to the international community and to the besieged people of Gaza: The Free Gaza Movement and the coalition of Freedom Flotilla II are not giving up until the inhumane and illegitimate blockade of Gaza is lifted.Gaza, we are coming!


www.freegaza.org
www.witnessgaza.com
www.freedomflotilla.eu

------


Passengers on the Dignité

Stéphan Corriveau, Coordinator of Canadian boat to Gaza

Dror Feiler, spokesperson of Ship to Gaza-Sweden, President of the European Jews for a Just Peace, artist, musician, composer

Jérôme Gleizes, France, Europe Ecologie Les Verts

Jacqueline Le Corre, France, Médecin-Collectif 14 de soutien au peuple palestinien, member of Parti communiste francais

Jean Claude Lefort, former MEP, French Communist Party –PCF

Claude Léostic, spokesperson of Un bateau français pour Gaza

Yamin Makri, France, Collectif 69 de soutien au peuple palestinien

Omeyya Naoufel Seddik, Tunisian, Fédération des Tunisiens pour une citoyenneté des deux rives (FTCR), and Ligue tunisienne des Droits de l'Homme (LTDH), Phd in Political Science

Thomas Sommer-Houdeville, spokesperson of Un bateau français pour Gaza, Researcher, Political Sciecnce, Middle East Studies, at the Institut francais du proche Orient

Vangelis Pissias, spokesperson of Ship to Gaza-Greece, Professor at Technical University of Athens

Amira Hass, Israeli journalist - Haaretz

Ayyache Derradji, Journalist from Al Jazeera

Stéphane Guida, Cameraman from Al Jazeera

Zacharia Stylianakis, Captain

Hilaire Folacci, Mariner

Yannick Voisin, Mariner

Jo Leguen, Navigator
 

Emilot

AVClub Fanatic
18 June 2006
32,852
Εξάρχεια
%CE%94%CE%9D%CE%A4_%CE%A6%CF%84%CF%8E%CF%87%CE%B5%CE%B9%CE%B1_170711-e1310925264248.jpg



:worshippy:
 

o-Zone

AVClub Addicted Member
1 August 2010
2,282
::...MilkyWay...::
krugman_paul_g.jpg


ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ, ΓΙΕ ΜΟΥ, ΜΕ ΠΟΣΗ ΛΙΓΗ ΣΟΦΙΑ ΚΥΒΕΡΝΙΕΤΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ;

Του PAUL KRUGMAN*

Ενδιαφέρουσα εποχή η σημερινή _ και το εννοώ με την χειρότερη έννοια. Είμαστε αντιμέτωποι όχι με μια αλλά με δυο κρίσεις, καθεμία από τις οποίες θα μπορούσε να οδηγήσει σε παγκόσμια καταστροφή. Στις ΗΠΑ, οι φανατικοί δεξιοί του Κογκρέσου μπορεί να μπλοκάρουν την αναγκαία αύξηση του πλαφόν του χρέους προκαλώντας δυνητικά χάος στις παγκόσμιες χρηματαγορές. Εν τω μεταξύ, αν το σχέδιο που μόλις συμφώνησαν οι Ευρωπαίοι δεν ηρεμήσει τις αγορές, μπορεί να δούμε τα κράτη της νότιας Ευρώπης να πέφτουν σαν ντόμινο - πράγμα που επίσης θα προκαλέσει χάος στις παγκόσμιες χρηματαγορές.

Ομως ακόμη και αν αποφύγουμε την άμεση καταστροφή, οι συμφωνίες που επιτυγχάνονται στις δυο πλευρές του Ατλαντικού είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα επιδεινώσουν την ευρύτερη οικονομική ύφεση.

Οι ιθύνοντες μοιάζουν αποφασισμένοι να διαιωνίσουν αυτό που αποκαλώ Ελάσσων Υφεση, δηλαδή την παρατεταμένη εποχή της υψηλής ανεργίας που ξεκίνησε με την Μεγάλη Υφεση του 2007-9 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα, περισσότερα από δυο χρόνια αφότου υποτίθεται ότι έληξε η ύφεση.



Ας δούμε γιατί οι οικονομίες μας παραμένουν σε τέτοια κάμψη.

Η μεγάλη φούσκα των ακινήτων της περασμένης δεκαετίας σε ΗΠΑ και Ευρώπη συνοδεύτηκε από τεράστια αύξηση στα χρέη των νοικοκυριών. Οταν η φούσκα έσκασε, οι κατασκευές ακινήτων έκαναν βουτιά όπως και οι δαπάνες των καταναλωτών διότι οι υπερχρεωμένες οικογένειες έκαναν περικοπές.

Τα πάντα θα ήταν εντάξει αν άλλοι μεγάλοι οικονομικοί παίκτες είχαν αυξήσει τις δαπάνες τους. Ομως δεν το έκαναν. Οι πλούσιες σε ρευστό εταιρείες δεν είδαν τον λόγο γιατί να επενδύσουν τα χρήματά τους την ώρα που η ζήτηση των καταναλωτών ήταν χαμηλή.

Οχι ότι οι κυβερνήσεις έκαναν πολλά για να βοηθήσουν την κατάσταση. Μερικές _ εκείνες των πιο αδύναμων χωρών της Ευρώπης _ αναγκάστηκαν να περιορίσουν τις δαπάνες λόγω των μειωμένων εσόδων. Και οι μέτριες προσπάθειες των ισχυρών κυβερνήσεων _ περιλαμβανομένου του πακέτου στήριξης του Ομπάμα ίσα που έφθασαν, στην καλύτερη περίπτωση, για να αντισταθμίσουν αυτή την αναγκαστική λιτότητα.

Εχουμε λοιπόν οικονομίες σε ύφεση. Τι προτίθενται να κάνουν γι' αυτό οι πολιτικοί; Λιγότερο από τίποτα.

Αξιοσημείωτη είναι η εξαφάνιση της ανεργίας από την κορυφή της ατζέντας των κέντρων λήψης αποφάσεων και η αντικατάστασή της από τον πανικό για το έλλειμμα. Δεν πρόκειται για απάντηση σε απαίτηση της κοινής γνώμης. Σε πρόσφατη δημοσκόπηση των CBS News/New York Times, το 53% ανέφερε την οικονομία και τις θέσεις εργασίας ως το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε ενώ μόνο το 7% ανέφερε το έλλειμμα. Ούτε πρόκειται για απάντηση στην πίεση της αγοράς. Τα επιτόκια των αμερικανικών ομολόγων παραμένουν κοντά στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Ομως η συζήτηση στην Ουάσινγκτον και στις Βρυξέλλες περιστρέφεται μόνο γύρω από τις περικοπές των δαπανών (και ίσως αύξηση της φορολογίας).

Την Πέμπτη, οι «επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων της ευρωζώνης και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί» υπέγραψαν την μεγάλη τους συμφωνία. Δεν ήταν καθησυχαστική.

Κατά πρώτον, είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι το περίπλοκο οικονομικό σχέδιο που προτείνουν μπορεί πραγματικά να δώσει λύση στην ελληνική κρίση, πόσο μάλλον στην ευρωπαϊκή.

Αλλά και αν το καταφέρει, τι μ' αυτό; Το κείμενο ζητά έντονη μείωση των ελλειμμάτων «σε όλες τις χώρες εκτός από εκείνες που έχουν ενταχθεί σε πρόγραμμα διάσωσης» να έχει πραγματοποιηθεί «ως το 2013 το αργότερο». Εφόσον οι χώρες «υπό πρόγραμμα» αναγκάζονται να εφαρμόσουν δραστική δημοσιονομική λιτότητα, αυτό σημαίνει ότι το σχέδιο απαιτεί ολόκληρη η Ευρώπη να περικόψει τις δαπάνες. Και δεν υπάρχει κανένα ευρωπαϊκό στοιχείο που να υποδηλώνει ότι ο ιδιωτικός τομέας είναι έτοιμος να καταλάβει το κενό σε λιγότερα από δυο χρόνια.

Αν οποιαδήποτε από τις σημερινές διαπραγματεύσεις για το έλλειμμα αποτύχει, θα έχουμε μια επανάληψη του 1931, της παγκόσμιας κατάρρευσης των τραπεζών που έκανε μεγάλη την Μεγάλη Υφεση. Αν όμως οι διαπραγματεύσεις επιτύχουν, κινδυνεύουμε να επαναλάβουμε το μεγάλο λάθος του 1937: την πρόωρη στροφή στη δημοσιονομική συστολή που εκτροχίασε την οικονομική ανάκαμψη και παράτεινε την Μεγάλη Υφεση ως τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ανέφερα ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μοιάζει αποφασισμένη να κάνει τα πράγματα ακόμη χειρότερα αυξάνοντας τα επιτόκια;

Υπάρχει μια παλαιά ρήση που αποδίδεται σε διάφορους: «Γνωρίζεις, γιε μου, με πόση λίγη σοφία κυβερνάται ο κόσμος;». Σήμερα είναι εμφανής αυτή η έλλειψη σοφίας. Και η Ελάσσων Υφεση συνεχίζεται.

*Άρθρο στους New York Times

http://www.iskra.gr/index.php?optio...-23-09-26-53&catid=55:an-oikonomia&Itemid=283
 
Status
Not open for further replies.