09-09-2014

Τάκη δεν διάβασα το άρθρο , αλλα μην νομίζεις οτι οι τράπεζες θέλουν πολύ για να τις πείσεις να υιοθετήσουν νεους τρόπους να κυλάει το χρήμα ...

Μάλλον εσυ δεν το διάβασες. Η ουσία είναι πως τέτοιες υλοποιήσεις είναι ΠΟΛΥ πιο ασφαλείς από τις πιστωτικές γι αυτό και τις προωθούν οι visa/master/Amex και οι τράπεζες μιας που μειώνεται ο κίνδυνος απάτης άρα και αποζημιώσεων.

Να είσαι σίγουρος, για την ασφάλεια το κάνουν. Από την καλοσύνη τους για να μας προσέξουν. Ρε Τάκη, τι λες? Υπάρχει οποιαδήποτε περίπτωση μια τράπεζα να κάνει κάτι με άλλο σκοπό από το κέρδος? Και εγώ να ήμουν CEO κάποιας τράπεζας ή έστω εταιρείας, εάν είχα την δυνατότητα να στηριχτώ στο μάρκετινγκ της Apple θα έτρεχα με τα χίλια. Και ας ήταν για ότι προϊόν θέλεις. Υπάρχουν αρκετοί χαζοί και θύματα εκεί έξω που ακολουθούν ότι Apple γιατί απλά είναι Apple. Δεν εννοώ εσένα και τον Γιάννη. Ξέρω ότι έχετε μυαλό.

Εγώ πάλι σου προτείνω να ψαχτείς λίγο παραπάνω και να ενημερωθείς σχετικά με τα προτερήματα της υλοποίησης του apple pay. Υπάρχουν πολλά σχετικά άρθρα από ειδικούς ασφαλείας αλλά και white paper της apple. Καλές οι θεωρίες συνωμοσίας και γενικότητες αλλά επειδή είμαστε τεχνικό φόρουμ δεν πρέπει να αρκούμαστε σε αυτές...

Άμα τα γράφουν οι ειδικοί...

Θεωρίες συνωμοσίας ότι κάθε εταιρία αποζητει το μέγιστο κέρδος...

Whatever

Re: Απάντηση: 09-09-2014

Εγώ πάλι σου προτείνω να ψαχτείς λίγο παραπάνω και να ενημερωθείς σχετικά με τα προτερήματα της υλοποίησης του apple pay. Υπάρχουν πολλά σχετικά άρθρα από ειδικούς ασφαλείας αλλά και white paper της apple. Καλές οι θεωρίες συνωμοσίας και γενικότητες αλλά επειδή είμαστε τεχνικό φόρουμ δεν πρέπει να αρκούμαστε σε αυτές...

Ακριβώς λοιπόν επειδή είμαστε τεχνικό φόρουμ Τάκη, κοιτάμε την τεχνολογία και όχι τη Αγία Apple. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι πιο ασφαλές να έχεις σε ένα ηλεκτρονικό μέσω όλες τις κάρτες σου. Μπορεί η Apple να ισχυρίζεται (δεν λέω ότι δεν είναι) ότι δεν κρατιέται τίποτα στο cloud αλλά αυτό καμία σημασία δεν έχει. Τι ακριβώς χρειάζεται για να σε κλέψουν? Η αντιγραφή του τηλεφώνου σου και το αποτύπωμα σου. Ήδη υπάρχει η τεχνολογία αντιγραφής του iphone από απόσταση ακόμα και όταν είναι κλειστό. Το αποτύπωμα είναι το εύκολο.
Επειδή η Apple το ξέρει αυτό (όπως και η Google) ξεκίνησε την κρυπτογράφηση του iphone, και αμέσως τσίνισε η NSA. Πόσο καιρό νομίζεις θα τους πάρει να το σπάσουν?
Μην βλέπεις τα πράγματα από την μεριά μιας Ελλαδίτσας. Το ηλεκτρονικό έγκλημα στο εξωτερικό και ειδικά στην Αμερική είναι τεράστια ποσότητα.
Αυτό πάντως που σου λέω είναι ότι η υλοποίηση της Apple στο μόνο που διαφέρει είναι το μάρκετινγκ και οι συνεργασίες από φορείς που ξέρουν ότι δεν έχουν να χάσουν τίποτα προσφέροντας μια υπηρεσία της πιο διάσημης εταιρείας στον κόσμο αυτή την στιγμή.
Εμένα τι ακριβώς μου προσφέρει? Τίποτα. Το εάν πληρώσω με το κινητό ή την κάρτα, το ίδιο κόστος είναι. Το εάν δεν θα χρειάζεται να έχω την κάρτα μαζί, λίγο με απασχολεί. Σιγά το κέρδος. Δώσε μου έκπτωση όταν χρησιμοποιώ το κωλοτηλέφωνο σαν κάρτα και να το δεχτώ. Αλλιώς έστηκα.

Υπάρχουν αρκετοί χαζοί και θύματα εκεί έξω που ακολουθούν ότι Apple γιατί απλά είναι Apple. Δεν εννοώ εσένα και τον Γιάννη. Ξέρω ότι έχετε μυαλό.
Υπερβολές....

:p :p :p

Απάντηση: Re: Απάντηση: 09-09-2014

Ακριβώς λοιπόν επειδή είμαστε τεχνικό φόρουμ Τάκη, κοιτάμε την τεχνολογία και όχι τη Αγία Apple. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι πιο ασφαλές να έχεις σε ένα ηλεκτρονικό μέσω όλες τις κάρτες σου. Μπορεί η Apple να ισχυρίζεται (δεν λέω ότι δεν είναι) ότι δεν κρατιέται τίποτα στο cloud αλλά αυτό καμία σημασία δεν έχει. Τι ακριβώς χρειάζεται για να σε κλέψουν? Η αντιγραφή του τηλεφώνου σου και το αποτύπωμα σου. Ήδη υπάρχει η τεχνολογία αντιγραφής του iphone από απόσταση ακόμα και όταν είναι κλειστό. Το αποτύπωμα είναι το εύκολο.
Επειδή η Apple το ξέρει αυτό (όπως και η Google) ξεκίνησε την κρυπτογράφηση του iphone, και αμέσως τσίνισε η NSA. Πόσο καιρό νομίζεις θα τους πάρει να το σπάσουν?
Μην βλέπεις τα πράγματα από την μεριά μιας Ελλαδίτσας. Το ηλεκτρονικό έγκλημα στο εξωτερικό και ειδικά στην Αμερική είναι τεράστια ποσότητα.
Αυτό πάντως που σου λέω είναι ότι η υλοποίηση της Apple στο μόνο που διαφέρει είναι το μάρκετινγκ και οι συνεργασίες από φορείς που ξέρουν ότι δεν έχουν να χάσουν τίποτα προσφέροντας μια υπηρεσία της πιο διάσημης εταιρείας στον κόσμο αυτή την στιγμή.
Εμένα τι ακριβώς μου προσφέρει? Τίποτα. Το εάν πληρώσω με το κινητό ή την κάρτα, το ίδιο κόστος είναι. Το εάν δεν θα χρειάζεται να έχω την κάρτα μαζί, λίγο με απασχολεί. Σιγά το κέρδος. Δώσε μου έκπτωση όταν χρησιμοποιώ το κωλοτηλέφωνο σαν κάρτα και να το δεχτώ. Αλλιώς έστηκα.

Λυπάμαι αλλά το παραπάνω σου post ουδεμία σχέση με τεχνολογία έχει αλλά υποδηλώνει πως δεν ασχολήθηκες κάν να διαβάσεις πως λειτουργεί το ρημάδι το apple pay. Αν ποτέ το κανείς, να συζητήσουμε.
Και για τελευταία φορά: τέτοιες υλοποιήσεις είναι ευπρόσδεκτες διότι βελτιώνουν την ασφάλεια των συναλλαγών. Δεν είναι όμως απροσβλητες. Βέβαια, αν κάποιος φοβάται να χρησιμοποιήσει ένα τέτοιο σύστημα, καλό είναι να κάψει τις πιστωτικές του διότι είναι πολύ πιο ανασφαλείς...

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

ΥΓ. Για όσους ενδιαφέρονται να εντρυφήσουν στο θέμα, ιδού το αναλυτικό white paper που ανέφερα παραπάνω: https://www.apple.com/privacy/docs/iOS_Security_Guide_Oct_2014.pdf

Re: Απάντηση: 09-09-2014

Αγαπητέ, τα πράγματα είναι πολύ απλά: όλα τα στοιχεία της κάρτας σου έχει η τράπεζα που την εξέδωσε καθώς και κάθε μαγαζί όπου την χρησιμοποίησες, και η τράπεζα του μαγαζιού αυτού. Και πιθανόν η εταιρεία πληροφορικής στην οποία αυτή η τράπεζα έχει κάνει outsourcing τη μηχανογράφησή της. Τους εμπιστεύεσαι περισσότερο από την Apple; Αν ναι, κακώς. Αρκεί ένας υπάλληλος σε κάποιο από αυτά τα σημεία να είναι ανέντιμος και να αποφασίσει να κάνει περιουσία στα γρήγορα, να αντιγράψει ένα αρχειάκι με 10 - 20.000 κάρτες και να τις πουλήσει σε κάποιον επιτήδειο. Πίστεψέ με, αυτό γίνεται καθημερινά. Στην εταιρεία που εργάζομαι (πιστωτικές κάρτες) υπάρχουν πελάτες με 6-7 κάρτες που ακυρώθηκαν λόγω κλοπής μέσω ιντερνετ. Δεν είναι τυχαίο. Ένας συγκεκριμένος πηγαίνει κάθε χρόνο διακοπές στη Νέα Υόρκη. 15-20 μέρες αργότερα η κάρτα του ακυρώνεται λόγω κατάχρησης μέσω Ιντερνετ. Κάθε χρόνο. Είναι προφανές ότι πηγαίνει κάθε χρόνο στο ίδιο κατάστημα και κάποιος υπάλληλος αντιγράφει τα στοιχεία της κάρτας του (αρκούν δυό φωτογραφίες μπρος-πίσω) και κάνει ψώνια στο ebay. Το apple pay έτσι όπως το βλέπω, μάλλον είναι ένα πρόσθετο μέτρο ασφάλειας και όχι πρόσθετο ρίσκο.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: 09-09-2014

Λυπάμαι αλλά το παραπάνω σου post ουδεμία σχέση με τεχνολογία έχει αλλά υποδηλώνει πως δεν ασχολήθηκες κάν να διαβάσεις πως λειτουργεί το ρημάδι το apple pay. Αν ποτέ το κανείς, να συζητήσουμε.
Και για τελευταία φορά: τέτοιες υλοποιήσεις είναι ευπρόσδεκτες διότι βελτιώνουν την ασφάλεια των συναλλαγών. Δεν είναι όμως απροσβλητες. Βέβαια, αν κάποιος φοβάται να χρησιμοποιήσει ένα τέτοιο σύστημα, καλό είναι να κάψει τις πιστωτικές του διότι είναι πολύ πιο ανασφαλείς...

ΥΓ. Για όσους ενδιαφέρονται να εντρυφήσουν στο θέμα, ιδού το αναλυτικό white paper που ανέφερα παραπάνω: https://www.apple.com/privacy/docs/iOS_Security_Guide_Oct_2014.pdf

Τι ακριβώς έχασα ρε Τάκη από το πως δουλεύει? Το τσιπ? Το ότι χρησιμοποιεί token και όχι τον αριθμό κάρτας? Το ότι χρειάζεται το touch id για να δουλέψει? Τι white paper και μην πω τι μου λες?
Το θέμα είναι απλό. Αντιγράφεις το iphone και έχεις το αποτύπωμα, έχεις κάνει υποκλοπή, τόσο απλά. Τι άλλο θέλεις να διαβάσω? Μην είσαι κολλημένος πια. Εάν θέλεις πες μου ότι λόγω της τεχνολογίας του τσιπ, δεν μπορεί να αντιγραφεί (κάτι που δεν ισχύει), αλλά σταμάτα μονίμως να απαντάς με το ότι η Apple ξέρει και διαβάστε αυτά που σας ταΐζει σε διάφορες ανακοινώσεις και white paper.
Καμία τεχνολογία δεν μπορεί να με πείσει το ότι να έχω σε ηλεκτρονική μορφή μαζεμένες όλες της πληροφορίες μου, είναι πιο ασφαλές από να τα έχω χωριστά σε 10 μέρη.

Αγαπητέ, τα πράγματα είναι πολύ απλά: όλα τα στοιχεία της κάρτας σου έχει η τράπεζα που την εξέδωσε καθώς και κάθε μαγαζί όπου την χρησιμοποίησες, και η τράπεζα του μαγαζιού αυτού. Και πιθανόν η εταιρεία πληροφορικής στην οποία αυτή η τράπεζα έχει κάνει outsourcing τη μηχανογράφησή της. Τους εμπιστεύεσαι περισσότερο από την Apple; Αν ναι, κακώς. Αρκεί ένας υπάλληλος σε κάποιο από αυτά τα σημεία να είναι ανέντιμος και να αποφασίσει να κάνει περιουσία στα γρήγορα, να αντιγράψει ένα αρχειάκι με 10 - 20.000 κάρτες και να τις πουλήσει σε κάποιον επιτήδειο. Πίστεψέ με, αυτό γίνεται καθημερινά. Στην εταιρεία που εργάζομαι (πιστωτικές κάρτες) υπάρχουν πελάτες με 6-7 κάρτες που ακυρώθηκαν λόγω κλοπής μέσω ιντερνετ. Δεν είναι τυχαίο. Ένας συγκεκριμένος πηγαίνει κάθε χρόνο διακοπές στη Νέα Υόρκη. 15-20 μέρες αργότερα η κάρτα του ακυρώνεται λόγω κατάχρησης μέσω Ιντερνετ. Κάθε χρόνο. Είναι προφανές ότι πηγαίνει κάθε χρόνο στο ίδιο κατάστημα και κάποιος υπάλληλος αντιγράφει τα στοιχεία της κάρτας του (αρκούν δυό φωτογραφίες μπρος-πίσω) και κάνει ψώνια στο ebay. Το apple pay έτσι όπως το βλέπω, μάλλον είναι ένα πρόσθετο μέτρο ασφάλειας και όχι πρόσθετο ρίσκο.

Κανέναν δεν εμπιστεύομαι. Πόσο μάλλον την Apple και την κάθε Apple. Αυτό όμως καμία σημασία δεν έχει. Εάν είσαι τόσο χαζός ώστε να δίνεις κανονική κάρτα στο ίντερνετ και σε κλέψουν καλά να πάθεις. Υπάρχουν οι prepaid και οι εικονικές ή έστω μια ενός απλού λογαριασμού χωρίς λεφτά.
Αυτό όμως που λέω δεν είναι ότι το σύστημα της Apple δεν είναι ασφαλές ή πιο ασφαλές από άλλες υλοποιήσεις. Αυτό που λέω είναι ότι το μόνο που προσφέρει είναι κέρδη για την εταιρεία και την εκάστοτε εταιρεία. Σε εμένα τι προσφέρει? Να έχω όλες τις κάρτες μου κάπου που νομίζω ότι είναι safe και να μην καταλάβω καν τι έγινε μέχρι να δω όλα τα λεφτά μου να έχουν φύγει?
Τουλάχιστον εάν σου κλέψουν το πορτοφόλι, το παίρνεις χαμπάρι κάποια στιγμή και τις ακυρώνεις. Εάν σου αντιγράψουν το iphone με τις κάρτες, τι ακριβώς θα καταλάβεις?
Όσο για αυτό που λες για τον τύπο που κάθε χρόνο γίνεται το ίδιο, μου φαίνεται απίθανο. Ή πολύ ηλίθιος είναι ή μέσα στο κόλπο. Ακόμα και οι αγορές μέσω ebay δεν είναι ανώνυμες, κάπου πάνε. Εντάξει κλοπές γίνονται αλλά μην τα παραλέμε.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: 09-09-2014

Μαριε ηρεμησε και μιλα πιο ομορφα. Τα "κολλημενος" να τα πεις εκει που σε παιρνει.
Αντε, γιατι εχουμε χορτασει απο τσαμπα μαγκες του πληκτρολογιου εδω μεσα..
Τετοιου ειδους συζητηση με εμενα ξεχασε την.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: 09-09-2014

Καμία τεχνολογία δεν μπορεί να με πείσει το ότι να έχω σε ηλεκτρονική μορφή μαζεμένες όλες της πληροφορίες μου, είναι πιο ασφαλές από να τα έχω χωριστά σε 10 μέρη.

Προφανώς.

Πόσο μάλλον όταν αυτή η μία μορφή έχει τέτοιο μέγεθος που μπορεί να καταπιεί άνετα κυβερνήσεις, νομοθεσίες κλπ. Ήδη αρχίσαμε το ipay, αρχίζουμε παράλληλα τις iSims, μετά θα αρχίσει σιγά σιγά και η iBank, η οποία θα έχει την καλύτερη εμπειρία χρήσης και προσαρμογή στο οικοσυστημα του iPay, κλπ κλπ κλπ. Ευχαριστώ, δε θα πάρω, όχι ακόμη.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: 09-09-2014

Προφανώς.

Οποτε φανταζομαι κυκλοφορεις παντα με ενα απο τα 5 διαφορετικα πορτοφολια σου που καθε ενα εχει αλλη πιστωτικη καρτα μεσα, ετσι;
Και δεν σε φοβιζει πως τα στοιχεια σου τα βλεπει ο υπαλληλος και τα περνα το μαγαζι στο αρχειο τους και πως ειναι πανευκολο να δει καποιος το pin που πληκτρολογεις στο μηχανακι της πιστωτικης, αλλα φοβασαι το apple pay που στελνει κρυπτογραφημενα τα στοιχεια σου στο μηχανημα και δεν εμφανιζει σε κανενα ουτε το pin ουτε τον αριθμο καρτας σου..
Ενω βεβαια, ειναι πολυ δυσκολο να μην περασεις ολες τις πληροφοριες σου στο iphone, εκτος μιας πιστωτικης για να κανεις την δουλεια σου.

Προφανως...

Προφανώς δεν καταλαβαίνω γιατι υπερασπιζεσαι με τοση ένταση ενα σύστημα το οποιο δεν λειτουργεί ακομα και δεν το έχεις δοκιμάσει ο ιδιος.
Πόσο μάλλον οταν αφορά ευαίσθητα "δεδομένα" ...
Χρειάζεται υπομονη και χρονος για να δοκιμαστεί κατι που αλλάζει ριζικά τον τροπο πληρωμής.Δεν ειναι καθολου παράλογο ο οποιοσδήποτε να ειναι σκεπτικός.
Εσυ τους ζητάς να ασπαστουν κατι (βασικα οτιδηποτε) που προτεινει η apple για την πληρωμη των αγορών τους χωρις να το εχουν δει ακομα.
Και εσυ ο ιδιος οφειλεις να εισαι υπομονετικος.Οσο fanboy και λατρης της τεχνολογίας να εισαι, δεν ειναι σωστό να παιζεις με την τσέπη σου τοσο ευκολα...

Last edited:
Το πορτοφόλι εξαρτάται απο εσένα αν θα το χάσεις.

Κι αν το χάσεις θα το μάθεις...

Την κάρτα δεν την δίνεις για χρήση παρά μόνο μπροστά στα μάτια σου.

Το pin αν προσεχεις δεν ειναι καθόλου εύκολο να το δει κάποιος (άσε που αλλάζει).

Και τέλος, προφανώς, τα δεδομένα στο κινητό εχουν σημασία αλλά σίγουρα οχι την άμεση οικονομική που έχει μια πιστωτική.

Με λίγα λόγια, προφανώς, συστηματα τύπου Apple pay, προσφέρουν ευκολία αλλά θυσιάζουν ασφάλεια

Το βάρος της κάθε παραμέτρου ειναι καθαρά προσωπική υπόθεση.

Εγώ δεν θα φοβόμουν το κάθε Apple pay, αλλά θα παρεμενα προσεκτικός και σκεπτικός και δεν θα χα τυφλή εμπιστοσύνη στην, κάθε, Apple.

Δεν μιλησε κανεις για "τυφλη εμπιστοσυνη", μην βαζεις λογια στο στομα μου.
Το κινητο, οπως και το πορτοφολι εξαρταται απο εσενα αν θα το χασεις.
Την καρτα, λογω μεγεθους, μπορει να την χασεις/ξεχασεις πολυ πιο ευκολα.
Το pin ειναι τρομερα ευκολο να το δει καποιος πισω σου οταν ψωνιζεις πχ σε ενα supermarket με την πιστωτικη και τα νεα μηχανακια με pin.
Τα δεδομενα στο iphone ειναι παντελως αχρηστα σε ενα κοινο κλεφτρονι που ουτε το δακτυλικο αποτυπωμα σου εχει ουτε το passlock code σου. Απλα το πεταει.
Και φυσικα αν στο κλεψουν μπορεις να κανεις παντα remote wipe.
Αν βεβαια σε εχουν βαλει στοχο ψαγμενοι εγκληματιες με σκοπο να σου αποσπασουν τις πληροφοριες που εχεις στο iphone, να εισαι σιγουρος πως ειναι πολυ πιο ευκολο για αυτους το να σου αποσπασουν τον κωδικο δια της βιας παρα το να κατσουν να σου τραβηξουν το αποτυπωμα απο κανα ποτηρι και να παιδευονται με τις ωρες για να το κανουν κοπια ωστε να το χρησιμοποιησουν που; Στο iphone που σου εκλεψαν και μπορεις να κανεις remote wipe σε μερικα λεπτα..

Οποτε προφανως το apple pay και παρεμφερη συστηματα προσφερουν ευκολια αλλα επιπλεον προσθετουν επιπεδα ασφαλειας ενω σε καμια περιπτωση δεν τα θυσιαζουν οταν μαλιστα τα συγκρινουμε με απαρχαιωμενες τεχνολογιες οπως της πιστωτικης καρτας.

Ακομα δεν το εχεις δοκιμάσει βρε Τάκη και ολα σου είναι προφανή υπέρ των συστημάτων της apple.
Τελος πάντων , οπως προτιμάει ο καθε ένας...

Εγω το βλεπω πολύ θετικα παντως. Θα το δουμε και στην πραξη βεβαια.

Την πιστωτικη την χρησιμοποιώ συνέχεια. Κινουμαι κατα 90% με πλαστικό χρήμα. Ποιος μου λεει οτι καποιος δε θα μνημονευσει τα στοιχεια μου, ή δε θα την φωτογραφισει - βιντεοσκοπισει με καποιο τροπο, και θα την χρησιμοποιήσει μετα;

Υπάρχει αντιστοιχος τοοοόσο απλός και ευκολος τρόπος καποιος να "κλεψει" τα στοιχεια μου αν χρησιμοποιουσα ενα smartphone;

Απορω γιατι δε το βλεπετε θετικα. Ειπαμε δε ξερουμε στην πραξη πως θα δουλευει το ολο συστημα και ποτε, αλλα το να μη το βλεπει καποιος θετικα δε το καταλαβαινω. Εκτος αν καποιος ειναι τοσο αρνητικος σε οτι ακουει απο την apple, που το αποκλειω.

Να θυμισω οτι υπαρχουν ακόμη τα στρωματα - χρηματοκιβωτια για οποιον ενδιαφερεται. ;)

Ολα τα πραγματα θελουν κοινη λογικη ουτε η λυση ειναι 10 πιστωτικες στον αερα αλλα ουτε και μηδενισμος της ασφαλειας που παρεχει μια τετοια υπηρεσια , υπαρχουν πολλες δικλειδες ασφαλειας..οριο στο ποσο αγορας, αλλαγη του pin καθε μηνα
Το βασικοτερο πια προβλημα ειναι να εχουν οριο οι καρτες και οχι η ασφαλεια τους :):):):)