120 γελάδια...

Re: Απάντηση: 120 γελάδια...

120 Αγελαδες τρωνε για 10 μερες.
Τοτε ερχονται αλλες 30 αγελαδες.
Για τις επομενες 5 μερες ολα καλα γιατι εχουν φαι και οι 120 και οι 30.
Τις 25 μερες που περισσευουν το φαι φτανει για τις 120 οπως ηταν αρχικα.
Οι αλλες 30?
Οποτε οι αγελαδες αυξηθηκαν κατα το 1/4 αρα το φαι θα μειωθει κατα το 1/4.
Φαι μενει για 18.75 μερες.
Σωστο?
(Καφε δεν εχω πιει ακομα)

Πήγαινε και πιές τον καφέ τότε !!! Γιατί δεν το πας και τόσο καλά (αν και καλή ιδέα η ποσόστωση !)

Σε κάθε περίπτωση, με όποιο τρόπο και να το κάνεις, μπορείς να υπολογίσεις τις συνολικές μερίδες. Από εκεί και πέρα, αναλόγως των ζητούμενων, απαντάς. Αν όλοι εδώ, από τη διατύπωση του Δημήτρη καταλάβαμε πως το 25 είναι το σωστό (από τη 10η μέρα και μετά), αν ο δάσκαλος δεν ήθελε το 25 αλλά κάτι άλλο, σημαίνει πως είτε δεν το διατύπωσε με σαφήνεια, είτε δεν μας το μετέφερε καλά ο Δημήτρης (αμφιβάλλω). Αφού αυτό αποτέλεσε πρόβλημα για εμάς, πόσο μάλλον δε για τα παιδιά του δημοτικού...

Σε κάθε περίπτωση, με όποιο τρόπο και να το κάνεις, μπορείς να υπολογίσεις τις συνολικές μερίδες. Από εκεί και πέρα, αναλόγως των ζητούμενων, απαντάς. Αν όλοι εδώ, από τη διατύπωση του Δημήτρη καταλάβαμε πως το 25 είναι το σωστό (από τη 10η μέρα και μετά), αν ο δάσκαλος δεν ήθελε το 25 αλλά κάτι άλλο, σημαίνει πως είτε δεν το διατύπωσε με σαφήνεια, είτε δεν μας το μετέφερε καλά ο Δημήτρης (αμφιβάλλω). Αφού αυτό αποτέλεσε πρόβλημα για εμάς, πόσο μάλλον δε για τα παιδιά του δημοτικού...

+1.19 (έβαλα και ΦΠΑ 19%... ελπίζω να μην ισχύει το παραμεθόριο για το Ν. Ηράκλειο !!) :SFGSFGSF:

Απάντηση: Re: Απάντηση: 120 γελάδια...

Πήγαινε και πιές τον καφέ τότε !!! Γιατί δεν το πας και τόσο καλά (αν και καλή ιδέα η ποσόστωση !)

ΠΑΩ!!-bye-
Θα το ξαναδω σε λιγο!

εφόσον το ερώτημα είναι "γιά πόσες μέρες έχουν τροφή οι αγελάδες"

και αφού την 36η ημέρα θα αναγκαστεί να ξανααγοράσει τροφή ...

η απάντηση είναι 35

αλλά μοιάζει πιο πολύ με πρόβλημα λογικής παρά αριθμητικής ......

Last edited:
εφόσον το ερώτημα είναι "γιά πόσες μέρες έχουν τροφή οι αγελάδες"

και αφού την 36η ημέρα θα αναγκαστεί να ξανααγοράσει τροφή ...

η απάντηση είναι 35

Σωστή θεώρηση ... δηλαδή 10 που είχε 120 γελάδια + 25 που υπολογίσαμε ήδη ...

Αλλά η εκφώνηση είναι (τουλάχιστον) διφορούμενη ...

Ο καθηγητής είτε δεν εξήγησε σωστά τι ζητάει και δεν μπήκε στον κόπο να δει σε ποιο ερώτημα απαντά ο Δημήτρης, είτε δεν γνωρίζει το μάθημα που διδάσκει. Και στις δύο περιπτώσεις :7SFGSFG:

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: 120 γελάδια...

ΠΑΩ!!-bye-
Θα το ξαναδω σε λιγο!

Για να μην σε παιδεύω με το θέμα της ποσόστωσης, ιδού τι εννοούσα :

Οπως πολύ σωστά επεσήμανες, μέχρι τις 15 μέρες ολα είναι ΟΚ .
Απο κεί και μετά έχουμε αυξηση του πληθυσμού κατα το 1/4 δηλαδή πληθυσμο 5/4 του αρχικού. Αρα το υπόλοιπο των 25 ημερών θα πρέπει να διαιρεθεί με το 5/4 (ητοι να πολλαλασιαστεί με το 4/5).

25 χ 4/5 = 20 μέρες ...

Απο κεί και μετά, είναι θέμα ερμηνείας (τι θέλει να πει ο ποιητής). Δες και παραπάνω ...

Φίλιππος

Ο καθηγητής είτε δεν εξήγησε σωστά τι ζητάει και δεν μπήκε στον κόπο να δει σε ποιο ερώτημα απαντά ο Δημήτρης, είτε δεν γνωρίζει το μάθημα που διδάσκει. Και στις δύο περιπτώσεις :7SFGSFG:

Λευτέρη,

Οι απαντήσεις είναι 20, 25 και 35 ανάλογα με την ερμηνεία...

Δεν είναι δυνατόν ενα παιδί 6ης Δημοτικού να μπορεί να ερμηνεύσει τι θέλει ο δασκαλος, γι αυτό και συμφωνώ οτι είναι κατακριτέος !

Φίλιππος

ΥΓ : Εκτος κι αν θέλει να βάλει τα παιδάκια σε πνεύμα πανελλαδικών εξετάσεων απο νωρις νωρις :worshippy:

Δεν με παιδευεις. Εχω και δουλεια να κανω εκτος απο τα ιντερνετικα!

Καλα το πηγαινα τελικα!:)
Ποτε δεν ημουν καλος με τα κλασματα. Θα στρωθω στο διαβασμα, εχω και μκρο παιδι! Ποιος θα το διαβαζει? Τι θα του λεω οταν με ρωταει? Ρωτα τη μανα σου? :flipout:

Νομίζω πως με δεδομένο ότι οι μερίδες θα παραμείνουν αμετάβλητες, τότε οι 120 αγελάδες θα έχουν τροφή για άλλες 30 ημέρες και οι 30 αγελάδες για 5 ημέρες.
Σε κάθε άλλη περίπτωση, δηλαδή προσθέτοντας τις αγελάδες, οι μερίδες θα πρέπει αναγκαστικά να μεταβληθούν για να τρώνε όλες το ίδιο.

υγ: ένας-ένας τις ντομάτες παιδιά :BDGBGDB55:

Απάντηση: Re: 120 γελάδια...

Νομίζω πως με δεδομένο ότι οι μερίδες θα παραμείνουν αμετάβλητες, τότε οι 120 αγελάδες θα έχουν τροφή για άλλες 30 ημέρες και οι 30 αγελάδες για 5 ημέρες.
Σε κάθε άλλη περίπτωση, δηλαδή προσθέτοντας τις αγελάδες, οι μερίδες θα πρέπει αναγκαστικά να μεταβληθούν για να τρώνε όλες το ίδιο.

υγ: ένας-ένας τις ντομάτες παιδιά :BDGBGDB55:

ακριβως . και σε 5 ημέρες οι 120 θάχουν τροφή για 25 ημέρες και οι 30 καθόλου. Αρα ή θα πρέπει να τις αφήσει να λιμοκτονήσουν ή θα μοιραστεί το φαί των 120 και στις 150 . Αρα 20 μέρες φαί για όλες

πρόβλημα της 6ης δημοτικού...

μου έφαγε κάπου 20 λεπτά να στίψω το κεφάλι μου να το λύσω, το έλυσα και μετά ο δάσκαλος της κόρης μου είπε ότι είναι λάθος...

γιάααα βοηθάτε...-bye-

αγελαδάρης έχει 120 γελάδια και τροφή γιά 40 μέρες.
Μετά 10 μέρες αγοράζει άλλα 30 και του δίνουν τροφή γιά 5 μέρες για αυτά.
Αν θεωρήσουμε ότι η μερίδα τροφής μένει αμετάβλητη, γιά πόσες μέρες τροφή έχουν οι αγελάδες ?

Μια και εγώ "πάω" πλέον 1η Γυμνασίου και την Στ Δημοτικού την έχω φρέσκια, πολύ σωστά κάνατε όλοι τους υπολογισμούς και η σωστή απάντηση είναι 35.

Η ερώτηση είναι ξεκάθαρη δεν υπάρχει θέμα ερμηνείας εμείς σκεφτόμαστε λάθος λες και πρόκειται να ταϊσουμε τις αγελάδες και πρέπει να μετρήσουμε σε πόσες μέρες θα αγοράσουμε τροφή :worshippy:

Λογικά ένα παιδί του Δημοτικού δεν θα είχε πρόβλημα να το λύσει, γιατί δεν θα σκεφτόταν όπως ένας ενήλικας

Μια και εγώ "πάω" πλέον 1η Γυμνασίου και την Στ Δημοτικού την έχω φρέσκια, πολύ σωστά κάνατε όλοι τους υπολογισμούς και η σωστή απάντηση είναι 35.

Η ερώτηση είναι ξεκάθαρη δεν υπάρχει θέμα ερμηνείας εμείς σκεφτόμαστε λάθος λες και πρόκειται να ταϊσουμε τις αγελάδες και πρέπει να μετρήσουμε σε πόσες μέρες θα αγοράσουμε τροφή :worshippy:

Λογικά ένα παιδί του Δημοτικού δεν θα είχε πρόβλημα να το λύσει, γιατί δεν θα σκεφτόταν όπως ένας ενήλικας

Νίκο, θα πρότεινα να ξαναδιαβάσεις αυτό που έγραψες ...

Φίλιππος

Οι 120 έχουν τροφή για 40 μέρες.
Όταν, μετά από 10 μέρες, έρχονται οι καινούριες 30 με τι δικό τους φαγάκι για 5 μέρες οι 120 έχουν φαγητό για 30 μέρες.
Μετά από 5 μέρες, οι καινούριες 30 δεν έχουν καθόλου φαγητό και οι παλιές έχουν φαγητό για 25 μέρες πλέον.
Άρα 25Χ120=3000 μερίδες.
Επειδή με αυτές τις μερίδες θα πρέπει να ταϊσουμε όμως 150 αγελάδες πλέον έχουμε
30000/150=20