180- 200 gr HQ vinyl. Μυθος ?

Απάντηση: Re: 180- 200 gr HQ vinyl. Μυθος ?

Αφου το ερωτημα ειναι αν αξιζουν τα λεφτα τους,πιστευω πως ναι.Αν υπολογισεις ποσο κοστιζε ενα βινυλιο το 80 ας πουμε και ποσο σημερα,δεν νομιζω να ειναι και τοσο τραγικο.

Για το κοστος να κατασκευαστει ενα βινυλιο σημερα σε σχεση με τοτε,δεν νομιζω να διαφωνεις οτι σημερα κοστιζει πολυ περισσοτερο.

Δεν νομιζω να ειναι σωστη η λογικη που το θετεις. Για παραδειγμα καποτε οι υπολογιστες αναλογικα μπορει να ηταν ακριβωτεροι και δεν κανουν ουτε ενα στοις χιλιοις αυτων που κανουν οι σημερινοι. Δισκοι που πουλιουνται 40-50-60 και βαλε αυρω ειναι πανακριβοι. Δεν ειναι για να κανεις αγορες της αγαπημενης σου μουσικης, αλλα απλα να λες ας εχω κι εναν απ αυτους. Για να ακριβολογουμε απαυθυνονται σε πολυ λιγους. Το βινυλιο καποτε ηταν για την μαζα. Με τις τιμες που εχουν θα παραμεινει σπορ για λιγους. Βεβαια σε μεταχειρισμενους βρισκεις και τζαμπα πραμα, αλλα αυτο ειναι κατι διαφορετικο. Η αληθεια ειναι οτι βρισκεις και δισκους καινουριους με 15-25 ευρω, ομως οι ειδικοι μας αποτρεπουν, λεγοντας μας οτι δεν ειναι καλες οι εγγραφες.

Re: Απάντηση: Re: 180- 200 gr HQ vinyl. Μυθος ?

Ακομη και ακριβως με τον ιδιο τροπο να βγαινουν αποκλειεται να τους τυπωνει η ιδια μητρα ταυτοχρονα. Και καθε εκτυπωση απο την ιδια μητρα ειναι διαφορετικη απο την προηγουμενη, λογω φθορας (εστω και ελαχιστης) της μητρας. Για αυτο και τα early pressings κοστιζουν ακριβοτερα στην αγορα του βινυλιου. Θεωρητικα δεν υπαρχουν 2 ιδια βινυλια (ποσο μαλλον στη περιπτωση των 180 - 200 που αναφερεται πιο πανω, οπου προφανως χρησιμοποιουνται διαφορετικες μητρες)
Έχω γράψει ολόκληρο βιβλίο επ' αυτού και ετοιμάζω τον δεύτερο τόμο. Αυτό ιχύει για παλιά όταν τύπωναν πολλούς δίσκους από έναν εκτυπωτή, κάτι που δεν συμβαίνει με τους δίσκους στους οποίους αναφερομαστε. Έχω ελέγξει διαφορετικά αντίτυπα 180γρ ίδιων δίσκων πχ της Classic records που τυπώθηκαν με αρκετή χρονική απόσταση μεταξύ τους, χωρίς καμία απολύτως διαφορά στον ήχο.
Στην περίπτωσή μας με τα πολύ λίγα αντίτυπα για την παγκόσμια αγορά, χρησιμοποιείται μία μόνο μήτρα η οποία μπορεί να βγάλει καλούς εκτυπωτές από τους οποίους θα γουν οι δίσκοι. Λ.Σ.

Με την χάραξη πλατύτερων και βαθύτερων αυλακιών μπορούμε να μεταφέρουμε από την ταινία ηχογράφησης στην μήτρα όλα τα δυναμικά και το σήμα μιας ηχογράφησης χωρίς συμπιέσεις κ.ά. κακά. Τα σύγχρονα κοπτικά μας διευκολύνουν. Έτσι μπορούμε να έχουμε ποιοτικότερο ήχο. Π.Χ. οι χαμηλές συχνότητες απαιτούν τα βαθιά και πλατιά αυλάκια προκειμένου να χαραχτούν και να αναπαραχθούν από το συστημά μας.
Μην απορείτε επομένως τόσο για το πάχος όσο και για τα αυλάκια.
Συγκρίνεται π.χ. έναν δίσκο της δεκαετίας 1970 με μία ανατύπωσή του και δη digital remaster. Δείτε πόσο λιγότερη επιφάνεια καλύπτει ο δεύτερος δίσκος συγκριτικά με τον πρώτο και ακούστε την έλλειψη σώματος. Αυτό γίνεται ακόμη πιο αισθητό όταν προστίθενται και άλλα κομμάτια μουσικής σε ανταγωνισμό με την χρονική διάρκεια των cd, όπου στον ίδιο χώρο συμπιέζεται περισσότερη μουσική ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ με ρηχά και στενά αυλάκια, γιατί δεν θα μπορούσε διαφορετικά να γίνει. Και όλα αυτά σε πτώση της ποιότητας του αναπαραγώμενου ήχου. Λ.Σ.

Last edited:
Ας υποβάλλω και εγώ τα δύο σέντς γνώσης μου στην ομήγυρη...

καθως πληθαινουν οι επανεκδοσεις βινυλιων σε "υψιλη" ποιοτητα 180 η και 200 γρ αναρωτιεμαι κατα ποσο αξιζουν τα λεφτα τους. το προβλημα εγκειται στην μη πληρωση των αυλακων σε βαθος οταν χρησιμοποιειται περισοτερο βινυλιο (non fill).
Πρώτη φορά ακούω για αυτό το πρόβλημα, δεν έχει υποπέσει ποτέ στην αντίληψή μου σε δίσκο 180 γρ.

New "virgin" or "heavy/heavyweight" (180–220 g) vinyl is commonly used for modern "audiophile" vinyl releases in all genres. Many collectors prefer to have heavyweight vinyl albums, and they have been reported to have a better sound than normal vinyl as they have a higher tolerance against deformation caused by normal play.

Πρώτη φορά επίσης ακούω αυτό το επιχείρημα υπέρ των 180 γρ. (υπόψιν ότι κάποτε πουλούσα και τέτοια μαραφέτια για να βγάζω τα προς το ζην). Και μου φαίνεται παράλογο, δεδομένου ότι κατ εμέ δεν επηρεάζει η ποσότητα του χρησιμοποιούμενου βινυλίου την αντοχή των αυλακιών, αλλά η ποιότητα.

[SUP][45][/SUP] 180 g vinyl is more expensive to produce only because it uses more vinyl. Manufacturing processes are identical regardless of weight. In fact, pressing lightweight records requires more care. An exception is the propensity of 200 g pressings to be slightly more prone to "non-fill", where the vinyl biscuit does not sufficiently fill a deep groove during pressing (percussion or vocal amplitude changes are the usual locations of these artifacts). This flaw causes a grinding or scratching sound at the non-fill point.

απο βικιπαιδεια.

οι γνωμες σας ?

Το πλεονέκτημα των δίσκων 180 γρ. είναι κατά τη γνώμη μου η αντοχή του σε παραμόρφωση. Πιό δύσκολα θα στραβώσει ο βαρύς και παχύς δίσκος, παρά ο πιό λεπτός των 120 (ή και 60) γρ. Σε μιά συνέντευξη του Bernie Grundman είχα διαβάσει ότι χρησιμοποιούσε βινύλιο 180γρ. (ήταν πριν το γυρίσει σε 200) γιατί κατά το πρεσάρισμα σε ελαφρύ βινύλιο οι αυλακώσεις της μίας μήτρας επηρεάζουν τις αυλακώσεις της άλλης (δεν ξέρω αν το εξηγώ σωστά, στην ίδια συνέντευξη έλεγε ότι σε κάποιες εκδόσεις της RCA της δεκαετίας του '70 χρησιμοποιούσαν τόσο λίγο βινύλιο που μπορούσες να ακούσεις και την άλλη πλευρά του δίσκου!).

Με την χάραξη πλατύτερων και βαθύτερων αυλακιών μπορούμε να μεταφέρουμε από την ταινία ηχογράφησης στην μήτρα όλα τα δυναμικά και το σήμα μιας ηχογράφησης χωρίς συμπιέσεις κ.ά. κακά. Τα σύγχρονα κοπτικά μας διευκολύνουν. Έτσι μπορούμε να έχουμε ποιοτικότερο ήχο. Π.Χ. οι χαμηλές συχνότητες απαιτούν τα βαθιά και πλατιά αυλάκια προκειμένου να χαραχτούν και να αναπαραχθούν από το συστημά μας.
Μην απορείτε επομένως τόσο για το πάχος όσο και για τα αυλάκια.
Συγκρίνεται π.χ. έναν δίσκο της δεκαετίας 1970 με μία ανατύπωσή του και δη digital remaster. Δείτε πόσο λιγότερη επιφάνεια καλύπτει ο δεύτερος δίσκος συγκριτικά με τον πρώτο και ακούστε την έλλειψη σώματος. Αυτό γίνεται ακόμη πιο αισθητό όταν προστίθενται και άλλα κομμάτια μουσικής σε ανταγωνισμό με την χρονική διάρκεια των cd, όπου στον ίδιο χώρο συμπιέζεται περισσότερη μουσική ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ με ρηχά και στενά αυλάκια, γιατί δεν θα μπορούσε διαφορετικά να γίνει. Και όλα αυτά σε πτώση της ποιότητας του αναπαραγώμενου ήχου. Λ.Σ.

αντε παλι με τα βαθια αυλακια...

αντε παλι με τα βαθια αυλακια...
Αν δεν καταλαβαίνεις πρόβλημά σου. Νομίζω είναι πολύ απλά τα όσα λέω. Αν διαφωνείς δικαίωμά σου, σεβαστό, ΑΛΛΑ δικαίωμά μου να έχω την άποψή μου άσχετα από το τί αισθήματα σου προκαλεί αυτή.
Απέδειξέ μας ότι τα αυλάκια δεν μπορεί να είναι βαθιά ή βαθύτερα αν αυτό είναι επιθυμητό.
Έχω μπροστά μου τον κατάλογο της Ιαπωνικής King records που όσο υπήρχε ήμουν αντιπρόσωπός της.
Έχει σε μεγένθυση δύο φωτογραφίες από τα ίδια ακριβώς σημεία του ίδιου έργου [Ο χρυσός του Ρήνου του Βάγκνερ], η μία είναι από έναν δίσκο του *εμπορίου* και η άλλη είναι από την επανέκδοση που έκανε η ίδια [Super Analogue Disc] σε βινύλιο 180γρ. όπου φαίνεται η διαφορά στο μέγεθος των αυλακιών.
Δεν πιστεύω να πιστεύεις ότι πρόκειται για απάτη. Θα είσαι ο πρώτος παγκοσμίως. Λ.Σ.

νομιζω σου απεδειξα ξεκαθαρα οτι για την βελονα δεν υπαρχει η παραμικρη διαφορα αν το αυλακι ειναι βαθυ η ρηχο
απο εκει και περα η καθε εταιρεια πλασαρει ο,τι γουσταρει
αυτο δεν σημαινει τιποτα

Re: Απάντηση: Re: 180- 200 gr HQ vinyl. Μυθος ?

Δεν νομιζω να ειναι σωστη η λογικη που το θετεις. Για παραδειγμα καποτε οι υπολογιστες αναλογικα μπορει να ηταν ακριβωτεροι και δεν κανουν ουτε ενα στοις χιλιοις αυτων που κανουν οι σημερινοι. Δισκοι που πουλιουνται 40-50-60 και βαλε αυρω ειναι πανακριβοι. Δεν ειναι για να κανεις αγορες της αγαπημενης σου μουσικης, αλλα απλα να λες ας εχω κι εναν απ αυτους. Για να ακριβολογουμε απαυθυνονται σε πολυ λιγους. Το βινυλιο καποτε ηταν για την μαζα. Με τις τιμες που εχουν θα παραμεινει σπορ για λιγους. Βεβαια σε μεταχειρισμενους βρισκεις και τζαμπα πραμα, αλλα αυτο ειναι κατι διαφορετικο. Η αληθεια ειναι οτι βρισκεις και δισκους καινουριους με 15-25 ευρω, ομως οι ειδικοι μας αποτρεπουν, λεγοντας μας οτι δεν ειναι καλες οι εγγραφες.

Κατα την αποψη μου μαλλον το αντιθετο θα ελεγα,οτι δηλαδη,επειδη το σπορ οντως ειναι για λιγους,αναποφευκτα το κοστος των βινυλιων λογω λιγοτερης καταναλωσης ειναι ψηλο.

Οσο για τους ειδικους,ποιος φταιει αν τους ακουνε αυτοι που τους ακουνε;Γιατι δεν αποφασιζουν μονοι τους;

νομιζω σου απεδειξα ξεκαθαρα οτι για την βελονα δεν υπαρχει η παραμικρη διαφορα αν το αυλακι ειναι βαθυ η ρηχο
απο εκει και περα η καθε εταιρεια πλασαρει ο,τι γουσταρει
αυτο δεν σημαινει τιποτα

Πως το απεδειξες;

Ενα βαθυτερο/φαρδυτερο αυλακι υπερτερει αποδεδειγμενα σε dynamic range.Απεδειξες δηλαδη το αντιθετο;

Πως το απεδειξες;

Ενα βαθυτερο/φαρδυτερο αυλακι υπερτερει αποδεδειγμενα σε dynamic range.Απεδειξες δηλαδη το αντιθετο;

αυτο το "υπερτερει" ποιος το λέει?
ετσι για να ξερουμε

εγω απεδειξα οτι η γεωμετρια επαφης ειναι ιδια και στις δυο περπτωσεις
σειρα σας να αποδειξετε οτι αν και ιδια γεωμετρια ακουγεται αλλιως

ετσι για να ξερουμε

σειρα σας να αποδειξετε οτι αν και ιδια γεωμετρια ακουγεται αλλιως

όσο πιό πλατύ το αυλάκι του δίσκου τόσο μεγαλύτερες οι δυναμικές του. Αν θες έλα μιά φορά από το σπίτι μου να ακούσεις ένα δίσκο που έχω (Πέμπτη συμφωνία του Μάλερ σε διεύθυνση Solti) σε γερμανικό βινύλιο (απλό, της Teldec, όχι audiophile έκδοση σε 180 γρ.) όπου 11 λεπτά μουσικής έχουν εγγραφεί σε μία πλευρά δίσκου. Το αποτέλεσμα είναι ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ. Αν πάλι δε με πιστεύεις, αγόρασε το κοντσέρτο για βιολί του Tchaikovsky στην ηχογράφηση του Heifetz σε απλό βινύλιο της RCA και στην έκδοση σε 4 45άρια της Classic Records για να συγκρίνεις. Οι διαφορές είναι χαώδεις. Για να σε προλάβω, εγώ έχω την απλή εκδοχή και ένας φίλος τα 4 45άρια και τα έχω ακούσει και τα δύο σε σύγκριση Α/Β.

δεν θελω να ακουσω τιποτα
για τη γεωμετρια εχετε να μου πειτε κατι?

ετσι για να ξερουμε

Ψαξε το λιγο και θα βρεις απαντησεις που μεχρι να τις διαβασεις ολες πιθανον να μην υπαρχουν πλεον βινυλια
:laugh:

Τι απεδειξες δηλαδη; Οτι δυο αυλακια δισκου που τα τοιχωματα τους σχηματιζουν γωνια 90 μοιρων εχουν την ιδια γεωμετρια;Αυτο το ξερουμε απο το σχολειο. :grinning-smiley-043

δεν θελω να ακουσω τιποτα
για τη γεωμετρια εχετε να μου πειτε κατι?

Ναι.Δυο αυλακια που τα τοιχωματα τους σχηματιζουν γωνια 90 μοιρων μπορει να εχουν την ιδια γεωμετρια αλλα διαφορετικο μεγεθος,σε βαθος και φαρδος (στην επιφανεια του δισκου).(ειτε το δεχεσαι ειτε οχι)

Το μεγαλυτερο αυλακι λοιπον,χωραει περισσοτερη πληροφορια και παρεχει την δυνατοτητα μεγαλυτερου dynamic range.(ειτε το δεχεσαι ειτε οχι)

Για να εκτιμηθουν καλυτερα τα πλεονεκτηματα ενος μεγαλυτερου αυλακιου,χρειαζεσαι μια καλυτερη βελονα με μακρυτερη γραμμη αναγνωσης,κατι που δεν προσφερουν οι σφαιρικες η ελλειπτικες βελονες,αρα μιλαμε για βελονες Line-Contact.

Mια σφαιρικη η μια ελλειπτικη βελονα,θα παιζουν καλυτερα με ενα δισκο με μεγαλυτερα αυλακια παρα με εναν με μικροτερα,αλλα δεν θα φτασουν ποτε στα επιπεδα μιας Line-Contact.

Μια διευκρινιση.Επαναλαμβανω οτι,λεγοντας μεγαλυτερο αυλακι,εννοω βαθυτερο και φαρδυτερο στην επιφανεια του δισκου.

Ναι.Δυο αυλακια που τα τοιχωματα τους σχηματιζουν γωνια 90 μοιρων μπορει να εχουν την ιδια γεωμετρια αλλα διαφορετικο μεγεθος,σε βαθος και φαρδος (στην επιφανεια του δισκου).(ειτε το δεχεσαι ειτε οχι)

Το μεγαλυτερο αυλακι λοιπον,χωραει περισσοτερη πληροφορια και παρεχει την δυνατοτητα μεγαλυτερου dynamic range.(ειτε το δεχεσαι ειτε οχι)

Για να εκτιμηθουν καλυτερα τα πλεονεκτηματα ενος μεγαλυτερου αυλακιου,χρειαζεσαι μια καλυτερη βελονα με μακρυτερη γραμμη αναγνωσης,κατι που δεν προσφερουν οι σφαιρικες η ελλειπτικες βελονες,αρα μιλαμε για βελονες Line-Contact.

Mια σφαιρικη η μια ελλειπτικη βελονα,θα παιζουν καλυτερα με ενα δισκο με μεγαλυτερα αυλακια παρα με εναν με μικροτερα,αλλα δεν θα φτασουν ποτε στα επιπεδα μιας Line-Contact.

Μια διευκρινιση.Επαναλαμβανω οτι,λεγοντας μεγαλυτερο αυλακι,εννοω βαθυτερο και φαρδυτερο στην επιφανεια του δισκου.
Ορισμένοι συνομιλητές δεν φαίνεται να καταλαβαίνουν Ο,ΤΙ και να τους πεις, ΟΣΟ και να εξηγείς! Λ.Σ.

Ψαξε το λιγο και θα βρεις απαντησεις που μεχρι να τις διαβασεις ολες πιθανον να μην υπαρχουν πλεον βινυλια
:laugh:

Τι απεδειξες δηλαδη; Οτι δυο αυλακια δισκου που τα τοιχωματα τους σχηματιζουν γωνια 90 μοιρων εχουν την ιδια γεωμετρια;Αυτο το ξερουμε απο το σχολειο. :grinning-smiley-043
!!!!!!!!!!!!!Λ.Σ.

ετσι για να ξερουμε.
Αυτό το "υπερτερεί" μας το λεν μόνο τα αυτιά μας και κανένας άλλος. Ας μπούμε στον κόπο, τί χομπίστες και φιλόμουσοι είμαστε, να ακούσουμε, να συγκρίνουμε ώστε να έχουμε την όποια προσωπική άποψη και να την καταθέσουμε, εμπλουτίζοντας έτσι την συζήτηση με χρήσιμα και όχι όλα τα ανόφελα. Λ.Σ.