180- 200 gr HQ vinyl. Μυθος ?

supersonic,δες το και απο την θετικη πλευρα.Αν δεν ακους διαφορα,αγοραζε τον πιο φτηνο δισκο που βρισκεις.

Σε ζηλευω παντως,γιατι εισαι απο τους τυχερους που δεν θα ξοδευουν πολλα.

supersonic,δες το και απο την θετικη πλευρα.Αν δεν ακους διαφορα,αγοραζε τον πιο φτηνο δισκο που βρισκεις.

Σε ζηλευω παντως,γιατι εισαι απο τους τυχερους που δεν θα ξοδευουν πολλα.

και γω θα το θελα αυτο,,,,,πολυ ομως!!1

να ναι ολοι οι δισκοι 90-100-120 γρμ , και μτχ αν ειναι δυνατον κ να παιζουν τελεια!!!

καλυτερα κι απ τις επανεκδοσεις!!!!!

αλλα...

οποιος το καταφερει κ το πει κ σε μενα, του χαριζω ολα τα υπολοιπα τοτε...

Εγώ βλέπω ότι μετά από 20+ σελίδες το βασικό ερώτημα, το οποίο για να μην ξεχνιόμαστε είναι "δύο δίσκοι, ο ένας 120γρ, ο άλλος 180γρ, από το ίδιο master / laquer / μήτρα / stamper / κτλ ακούγονται διαφορετικά και αν ναι γιατί;" έχει απαντηθεί μόνο με ακουστικές εμπειρίες και εικασίες. Από επιστημονική τεκμηρίωση τίποτα.

Re: Απάντηση: 180- 200 gr HQ vinyl. Μυθος ?

Εγώ βλέπω ότι μετά από 20+ σελίδες το βασικό ερώτημα, το οποίο για να μην ξεχνιόμαστε είναι "δύο δίσκοι, ο ένας 120γρ, ο άλλος 180γρ, από το ίδιο master / laquer / μήτρα / stamper / κτλ ακούγονται διαφορετικά και αν ναι γιατί;" έχει απαντηθεί μόνο με ακουστικές εμπειρίες και εικασίες. Από επιστημονική τεκμηρίωση τίποτα.

Γυρος 4 ος .

Οποιος ακουει την διαφορα Δημητρη δεν θελει κατι αλλο.

Οσοι θελετε "επιστημονικες" εξηγησεις αρατε τους παλμογραφους σας υπο μαλης,τσεκαρετε και αποφασιζετε τι θα αγορασετε.:laugh:

Το βασικο ερωτημα ηταν αν αξιζουν τα λεφτα τους.Τα αλλα μετα προεκυψαν..............

"καθως πληθαινουν οι επανεκδοσεις βινυλιων σε "υψιλη" ποιοτητα 180 η και 200 γρ αναρωτιεμαι κατα ποσο αξιζουν τα λεφτα τους. το προβλημα εγκειται στην μη πληρωση των αυλακων σε βαθος οταν χρησιμοποιειται περισοτερο βινυλιο (non fill)."

Το "προβλημα"που επικαλειται ο Παναγιωτης ειναι εικασιες.

Last edited:

Δυστυχώς "μόνο από ακουστικές εμπειρίες". Λυπούμεθα τα μάλα. Τόσο μπορούμε. Δεν είμαστε και παντογνώστες. Ευελπιστούμε κάποιο μέλος με ειδική επισημονική κατάρτηση να δώσει και την πρέπουσα "επιστημονική τεκμηρίωση". Οπότε προς στιγμήν αρκούμεθα μόνο στις ακουστικές εμπειρίες. Άλλωστε το πώς μας ακούγεται κάτι είναι το ζητούμενο. Ακούμε με τα (όσο εκπαιδευμένα) αυτιά /νευρικό σύστημα/ προσωπικότητά μας. Άλλος τρόπος δεν έχει εφευρεθεί προς στιγμήν.Βέβαια έχε κατά νου ότι οι έχοντες διαφορετικήν άποψη ουδόλως μας παρείχαν κάποια "επιστημονική τεκμηρίωση" παρά μόνο εικασίες και συν τοις άλλοις στερεούνται του δικού μος προνομίου των ακουστικών εμπειριών. Είμαστε σε καλύτερη μοίρα, δεν νομίζεις. Επιπλέον απολαμβάνουμε και την αγαπημένη μας μουσική, έναν έρωτά μας, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Λ.Σ.

Last edited:
Και να μην ξεχνιόμαστε, ευτυχώς διέφυγε από κάποιους συνομιλητές το *επιστημονικότατο επιχείρημα* ότι έχω προσωπικό συμφέρον και υποστηρίζω τα όσα υποστηρίζω!!!! Λ.Σ.

αν την έχεις πληρώσει ακριβά την διαφορά , φυσικά και την ακούς !

Αυτα τα threads είναι χρήσιμα παρολες τις παραπληροφορησεις που ενδέχεται να υπάρχουν γιατί είναι μια ευκαιρία για μελέτη και απόκτηση γνώσεων που αλλιώς δεν θα το κάναμε Μελέτησα λοιπόν και ιδού τι συμβαίνει.

Οι δίσκοι αρχικά ήταν 78 στροφών με μεγαλύτερο αυτών που ακολούθησαν πλάτος αυλακιου λόγω των μηχανημάτων χάραξης. Το πλάτος ήταν απο 2.5 εως 3.5 mil στην πλειοψηφία τους όμως ήταν 2.7 mil και αυτο ήταν και το ιδανικό πλάτος των βελονων για την καλή ανάγνωση των περισσοτερων δίσκων καθώς δεν μπορούσε κανείς να έχει ένα σωρό διαφορετικές βελονες. Οι δε δίσκοι κινούνταν στις 72 εως 82 στροφές με τον μέσο όρο στις 78 στροφές. Υπήρχαν όπως διάβασα και δίσκοι που έφθαναν τις 100 στροφές. Το αίτημα ήταν να μπορει να γίνει μικρότερη αυλακα ώστε να χωράει περισσότερη μουσική σε κάθε πλευρά του δίσκου αλλα και να μειωθούν οι στροφές για τον ίδιο λόγο. Το 1948 το πόρισμα επιτροπών των εταιρειών ήταν ότι ήταν αδύνατο να γίνουν μικρότερες αυλακες. Και συνέχιζαν να ευδοκιμούν οι δίσκοι των 78 στροφών. Όμως με την πρόοδο της τεχνολογίας κατέστη δυνατή η χάραξη αυλακιων πλάτους 1 mil καθιερώθηκε και η RIIA που όριζε ότι ανεξαρτήτως πλάτους και βάθους αυλακιου το πλάτος της βελονας που έρχεται σε επαφή με την αναγνωσιμη επιφάνεια του δίσκου θα είναι 1 mil. Έκτοτε λοιπόν όλοι οι δίσκοι 45 και 33,3 στροφών είχαν αυλακια πλάτους 1 mil.... Τα λεγομενα microgrooves. Προσοχή αναγνωσιμo πλάτος 1 mil οπότε όλες οι βελονες θα είχαν "χρήσιμο πλάτος" 1 mil... Το πλάτος δηλαδή που θα εδράζεται η βελόνα στο αυλάκι θα ήταν 1 mil. Τότε καθιερώθηκε και η ονομασία vintage records για τους δίσκους 78 στροφών που είχαν χαραχθεί με παλαιά χαρακτικα και απαιτούσαν άλλες βελονες ανάγνωσης. Βέβαια δίσκοι 78 στροφών συνέχισαν να κόβονται όπως είδα μέχρι το '80.

Συμπεράσματα

Οι δίσκοι 45 και 33.3 στροφών τουλάχιστον απο το '60 και μετα είναι με microgrooves του 1 mil όπως ίδιο πλάτος ανάγνωσης έχουν όλες οι βελονες έκτοτε αλλα όπως ορίζει και η RIIA που ισχύει έκτοτε. Άρα ανεξαρτήτως βάρους βινυλιου και πλάτους χαρακτικής βελονες που δημιουργεί μεγαλύτερη επιφανειακή αυλαία η όχι το πλάτος του αναγνωσιμου είναι σταθερο. Άρα δεν παίζει ρόλο το βάρος βινυλιου στο ότι υπάρχει διαθέσιμο πιο πολυ υλικο ώστε να γίνουν βαθύτερα και πλατυτερα αυλακια και έτσι να υπάρχει περισσότερη πληροφορία η όχι. Το βάρος έχει όφελος με τις μηχανικες του ιδιότητες σε σταθερότητα, αντοχή στο χρόνο και πολυτέλεια ( γιατί όχι, ακόμα και το χαρτί του εξωφυλλου σε αυτο συμβάλλει). Άρα η μονη διάφορα είναι το υλικο ηχογράφησης και το mastering. Απλά μια εταιρεία που θα χρησιμοποιήσει το καλύτερο διαθέσιμο υλικο, θα ασχοληθεί σοβαρότατα με το mastering και φροντίσει ακόμα και την εξωτερική εμφάνιση του δίσκου αν μη τι άλλο θα βάλει και βαρυτερο βινυλιο για τους ανωτέρω λόγους. Αν δε κάποια εταιρεία χρησιμοποιεί ευτελές ηχογραφημενο υλικο με ανύπαρκτη επεξεργασία και διαφημίζει μόνο το βάρος βινυλιου τότε μας κοροϊδεύει.

Η διαφορετικές βελονες έχουν να κάνουν με διαφορα στον τροπο ανάγνωσης και απόδοσης του σήματος αλλα και διαφορα στη φθορά του δίσκου την οποία προκαλούν. Όλες είναι αναγνωσιμου εύρους 1 mil άρα δεν σημαίνει ότι διαβάζουν πιο βαθιά... Δεν υπάρχει τίποτε πιο βαθιά η πληροφορία βρίσκεται σε σταθερο εύρος στα πλαινα και όχι στον πάτο ( αν και πολυ παλιά πτο του '50 υπήρχαν κάποιοι που κάνανε έγγραφη στον πάτο του αυλακιου.

Για όσους θέλουν να μελετήσουν ένα καλο site είναι αυτο
http://www.videointerchange.com/vintage_78s.htm

Last edited:
Δεν έχω λόγο να αμφιβάλλω όσο αφορά τις εντυπώσεις και τις εμπειρίες σας.

Αλλά πρόοδος δεν γίνεται μόνο με ακουστικές εμπειρίες..

Επιστήμονες "έστρωσαν κώλο" για να παίζουν τα μηχανήματά μας έτσι όπως παίζουν, είτε μιλάμε για βινύλιο είτε για ψηφιακά.

Βέβαια, δικαίωμά σας είναι να λέτε "μου αρέσει αυτό που ακούω, άρα μένω εδώ". Αλλά πρέπει να παραδέχεστε ότι δεν τελειώνει έτσι η κουβέντα.. Τεχνικό φόρουμ είμαστε. ;)

stavrosz πολύ αυθαίρετα τα όσο γράφεις. Πού τα διάβασες; Ποιος τα είπε; Αναρωτιέμαι αν μου διέφυγαν συμμετέχοντας στην όλη κουβέντα. Λ.Σ

Επιστήμονες "έστρωσαν κώλο" για να παίζουν τα μηχανήματά μας έτσι όπως παίζουν, είτε μιλάμε για βινύλιο είτε για ψηφιακά.

Βέβαια, δικαίωμά σας είναι να λέτε "μου αρέσει αυτό που ακούω, άρα μένω εδώ". Αλλά πρέπει να παραδέχεστε ότι δεν τελειώνει έτσι η κουβέντα.. Τεχνικό φόρουμ είμαστε. ;)
"Έστρωσαν κώλο" για ποιο λόγο; Προυπήρχε η μουσική, την είχαν ως αναφορά και μετά σκεφτηκαν να την καταγράψουν σε μέσα και επίσης να την αναπαράγουν από μέσα αναπαραγωγής. Δυστυχώς [επέτρεψέ μου ως επιστήμων να σου πω] ότι επιπλέον έχεις και εσφαλμένη εντύπωση για το πώς προκύπτουν οι ανάγκες μέσα σε μια κοινωνία. Λ.Σ.

"Έστρωσαν κώλο" για ποιο λόγο; Προυπήρχε η μουσική, την είχαν ως αναφορά και μετά σκεφτηκαν να την καταγράψουν σε μέσα και επίσης να την αναπαράγουν από μέσα αναπαραγωγής. Δυστυχώς [επέτρεψέ μου ως επιστήμων να σου πω] ότι επιπλέον έχεις και εσφαλμένη εντύπωση για το πώς προκύπτουν οι ανάγκες μέσα σε μια κοινωνία. Λ.Σ.

Εστρωσαν κώλο για να κατασκευάσουν μηχανές, που θα αναπαραγάγουν όσο πιό πιστά
γίνεται το μουσικό γεγονός..Που είναι το κακό στο ποστ του Δημήτρη?

Εδώ μας παρουσιάζει ότι όλα αυτά ειπώθηκαν στην συζήτηση και ευλόγως απόρησα. Το λινκ είναι άλλη υπόθεση. Λ.Σ.

Όχι δεν λέω ότι ειπώθηκαν μέχρι τώρα... Λέω ότι σε αυτα κατέληξα εγω διαβάζοντας πολλα άρθρα στο δίκτυο. Παραθέτω τυπικά ένα γιατί μου φάνηκε πιο περιεκτικό και καλογραμμενο.

Yπαρχει καμια προοδος στο audio που δεν το δειχνει ακουστικα;;;;;;;;;

Αυτο λεμε εδω και 20+ σελιδες.Αυτοι που παραγουν σημερα δισκους βινυλιου δεν ειναι επιστημονες κατ'εσενα;;;;;;

Eσυ προφανως προχωρεις για να το λες αυτο.Στο βινυλιο και το πικαπ που βρισκεσαι σημερα;;;;;;;;