25 χρόνια εξέλιξης του Apple Ποντικιού

Το συνολικο πακετο ενος macbook ειναι ιδιο με την τιμη ενος απλου λαπτοπ με windows, αν υπολογισει μεσα στο απλο παραθυρικο λαπτοπ οτι ΔΕΝ περιεχεται και πρεπει να το αγορασει εξτρα οπως καμερα, μικροφωνο κλπ.
Είμαι offtopic, αλλά δεν θυμάμαι laptop χωρίς μικρόφωνο, και 9/10 έχουν και κάμερα. Το κόστος μιας webcam δεν είναι πάνω από 20-30 .

Re: Απάντηση: 25 χρόνια εξέλιξης του Apple Ποντικιού

Γιατί, είναι σαν παλιό κρασί και όσο παλιώνει γίνεται και καλύτερο; Τι πάει να πει εξάλλου "ξεπερασμένο", σε 2-3 χρόνια και το ένα μηχάνημα και το άλλο θα τρέχει βασικά τα ίδια προγράμματα με τον ίδιο τρόπο (αλλά και το ένα και το άλλο θα έχει αντικατασταθεί από νεώτερα στην αγορά). Εκτός κι αν τα νεώτερα είναι πια τόσο βαριά που ένα μηχάνημα 2-3 ετών δεν θα μπορεί να τα τρέξει. Σπανίως συμβαίνει αυτό τα τελευταία χρόνια όμως...
Η αλήθεια είναι ότι είναι σαν το παλιό καλό κρασί. Η apple βγάζει καινούρια λειτουργικά και η απόδοση των mac αυξάνεται. Φυσικά πάντα το πιο καινούριο Hardware που θα βγάζουν θα τρέχει καλύτερα από το προηγούμενο.

Δεν θέλω να πω πως το PC ή το mac είναι καλύτερο, το κάθε ένα είναι καλό στη δουλειά που θέλει ο χρήστης να κάνει.

Θέλω απλά να τονίσω ότι όπως και το mouse της apple έτσι είναι και τα μηχανάκια της. Πουλάνε και λίγο glam-ουριά.
Δεν γίνεται να δώσω 1700 Ευρώ για ένα laptop ή για ένα PC της apple και να έχει ένα χρόνο εγγύηση μόνο και να μην έχει bluray Writer ας πούμε...
Δεν μπορεί να δίνεις τόσα λεφτά για έναν imac και να έχει "χαλασμένη" οθόνη, γιατί περί χαλασμένης οθόνης πρόκειται όταν όλα σχεδόν έχουν backlight bleeding!

Όσον αφορά τι τιμή του λειτουργικού, αν μιλήσουμε στη πράξη, θα δούμε ότι κοστίζει 0Ευρώ και μπορείς να το εγκαταστήσεις σε όποιο μηχάνημα θες. Το κατεβάζεις από τον θείο και είσαι ok.

Το θεμα ειναι οτι το μηχανημα της υπογραφης σου σε 1-2 χρονια θα ειναι ξεπερασμενο, ενω το imac η macbook δε θα ειναι.

Καλά πάει η πλύση εγκεφάλου :)
Αν έχω καταλάβει καλά η Apple πλέον χρησιμοποιεί consumer hardware που βρίσκεις παντού (εξαιρείται το air).

Στο μόνο που "εξελίσσεται" η Apple είναι στα λειτουργικά ( :grinning-smiley-043) και στο design ( :grinning-smiley-043x2 ). Σε οτιδήποτε άλλο πάει απο το κακό στο χειρότερο. Ξεπουλήσανε τους RISC PPC πολύ φτηνά και πλέον εξαντλούν την διαφορετικότητά τους σε design και την τεχνολογική υπεροχή τους σε ...multi-touch επιφάνειες... ΧΑ.

To ίδιο ισχύει για το ποντίκι. Μια άβολη μπούρδα που δεν πλησιάζει πουθενά την εργονομία των logitech και είναι χρήσιμο μόνο σαν 2ο ποντίκι για τον φορητό σου εντυπωσιάζοντας τους trendy φίλους& φίλες.
Τα άτιμα όμως όσο περνάει ο καιρός γίνονται και πιο όμορφα :)
Κερδίζεις σε design και σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα μαζί.

Υγ. 101% linux user here.
Υγ2. Σας παρακαλώ, μην συγκρίνετε MacOSX με win...ντροπή :)
(MacOSX is unix based, because making unix user friendly is way easier than debugging windows :D:D:D )

Καλά πάει η πλύση εγκεφάλου :)
Αν έχω καταλάβει καλά η Apple πλέον χρησιμοποιεί consumer hardware που βρίσκεις παντού (εξαιρείται το air).

Δεν ειναι θεμα πλυσης εγκεφαλου. Βασικα αναφερομουν σε αυτο που ειπες και μονος σου πιο κατω, οτι εξελισσει το software. Αυτο και μονο αρκει για να "ξανανιωσει" ενας λιγο παλιος υπολογιστης.

Η εμπειρια μου λεει οτι δε συμβαινει το ιδιο με τα παραθυρα. Μαλλον το αντιθετο.

Εχω macbook σχεδον 3 χρονια και ειναι σα να το αγορασα χτες - ειδικα και με την αναβαθμιση του mac os x που εγινε. Με το δευτερο κανονικο λαπτοπ δυστυχως στο εξαμηνο επανω αρχιζαν τα προβληματα.

@Lafas1987 : ωραίο μηχάνημα έχεις φτιάξει, προφανώς για παιχνίδια, γιατί για εφαρμογές είναι περιττό, οπότε αφού στα mac τα παιχνίδια είναι πολύ λίγα, δεν είναι ανάγκη να έχεις τόσο καλό hardware, όταν τρέχεις τις εφαρμογές σου ταχύτατα με λιγότερο ικανό, καλό, ακριβό hardware.

@όλους : Τώρα, οι συγκρίσεις pc & apple ειδικά στο θέμα τιμών, είναι άτοπες, γιατί ένα σωστό pc από εταιρεία, κ δεν μιλώ για made in e-shop ή plaisio ή quest, τότε κοστίζει όσο έχει ένα apple. Απλά, στα apple κερδίζεις κ τον σχεδιασμό, όπου αν ειδικά αν αγοράσεις έναν iMac, έχεις απλά μια οθόνη με τον υπολογιστή στην πλάτη του, ασύρματο ποντίκι κ πληκτρολόγιο. Αυτά όμως είναι λίγο πολύ γνωστά σε όλους.

Το "πρόβλημα" είναι ότι αν τυχόν κάποιος έχει συνηθίσει κάτι, όπως δλδ τα windows, τότε δύσκολα αλλάζει απόψεις κ συνήθειες...

Εγώ ξέρω ότι, όταν γύρισα από pc σε apple πριν λίγα χρόνια σχετικά, 3 το πολύ να είναι , βρήκα την ηρεμία μου ! Ούτε κολλήματα, ούτε επανεκκινήσεις, ούτε format, ούτε μπλε οθόνες, ούτε τίποτα.

Ξαναλέω λοιπόν ότι, υπάρχουν για όλα τα γούστα μηχανήματα κ επιλογές, αυτό είναι το καλό της υπόθεσης, ο καθένας ψωνίζει σύμφωνα με τις προτιμήσεις του, τις ανάγκες του, τα γούστα του, τα πιστεύω του ίσως.

-bye-

@Lafas1987 για εφαρμογές είναι περιττό, οπότε αφού στα mac τα παιχνίδια είναι πολύ λίγα, δεν είναι ανάγκη να έχεις τόσο καλό hardware, όταν τρέχεις τις εφαρμογές σου ταχύτατα με λιγότερο ικανό, καλό, ακριβό hardware.
Χειρότερο Hardware χρειάζεσαι αν έχεις ένα Leopard από πάνω...
Με Windows ότι και να έχεις σέρνεσαι σε γενικές γραμμές.
Με ένα πολύ δυνατό Hardware, στα Windows, απλά στέκεσαι.

γιατί ένα σωστό pc από εταιρεία, κ δεν μιλώ για made in e-shop ή plaisio ή quest, τότε κοστίζει όσο έχει ένα apple.
Quest ας πούμε? Altec? Alienware?
Είναι τελείως ασύμφορο να αγοράσεις PC έτοιμο από οποιαδήποτε εταιρία!
Windows θα βάλεις πάνω, οπότε θα επιλέξεις τον καλύτερο συνδυασμό Hardware και θα επικεντρωθείς σε αυτό που σε ενδιαφέρει περισσότερο. Πχ, παιχνίδια, άρα μία πολύ κάρτα γραφικών. Επεξεργασία Video, ένα πάρα πολύ καλό CPU!

Ούτε κολλήματα, ούτε επανεκκινήσεις, ούτε format, ούτε μπλε οθόνες, ούτε τίποτα.
Αυτό είναι ένας μύθος που υπάρχει λόγω των Windows 98.
Από τα 2000 ή καλύτερα από τα XP μπλε οθόνες, κολλήματα και διάφορα τέτοια δεν υπάρχουν.
Το PC πετάει μπλε οθόνη, όταν υπάρχει ελαττωματικό Hardware και μόνο τότε!!! Υπάρχει και μία μικρή περίπτωση, αλλά σπάνια, να είναι κάποιος κακός Driver.
To Format, ναι παίζει δυστυχώς... Κάθε 6-8 μήνες, ένα χρόνο βαριά βαριά, χρειάζεται το PC Format, αν βάζεις βγάζεις παιχνίδια, είσαι Internet κλπ...

To mac μου αρέσει και θα αγοράσω, αλλά δεν μου αρέσει που πουλάει glam-ουριά...
Mbp θα πάρω, ήθελα iMac, αλλά δεν μπορώ το backlight bleeding.
Δεν αντέχω να βλέπω το σύστημα μου με τα Windows να καθυστερεί τόσο πολύ και τον δίσκο να φορτώνει κάτι που εγώ δεν του έχω πει, δεν έχω πατήσει!
Θέλω να πάρω mbp ή κάποιο iMac χωρίς πρόβλημα, να βρω την υγειά μου!!!
Ωραία τα παιχνίδια ωραία όλα, αλλά και αυτά θέλουν ένα σωρό ρυθμίσεις και Crack για να παίξουν!
Περισσότερο μου αρέσουν τα PC επειδή τα φτιάχνεις όπως θέλεις και είναι περισσότερο Multimedia. Συνδέεις TV Monitor, οπτικές ίνες, κάνεις ότι θες χωρίς ψάξιμο!

Αγαπητέ Lafas1987, δεν υπάρχει υπολογιστής με windows xp, vista που να μην κολλά...! Μόνο αν δεν το "πειράζει" ο χρήστης του, ούτε ένα δλδ βάλε-βγάλε πρόγραμμα.

Ακόμα κ στο γραφείο που έχω windows xp ως λειτουργικό κ η συντήρησή του γίνεται όσο καλύτερα γίνεται σε υπολογιστή fujitsu με τα πάντα φυσικά αυθεντικά, κάποιες στιγμές κολλά ή διαβάζει ο δίσκος σαν τρελός χωρίς λόγο.

Τώρα αυτό το κάνεις σε ένα pc ότι θες, συνδέεις tv monitor, οπτικές ίνες κτλ, χωρίς ψάξιμο, μάλλον κάτι δεν λέμε καλά...μάλλον το ανάποδο γίνεται, γιατί στα apple κάνεις πραγματικά ότι θες, χωρίς ούτε έναν οδηγό-driver για την κάθε συσκευή που συνδέεις, όταν πχ. στα vista βάζεις ένα usb stick κ σου γράφει στην μπάρα κάτω δεξιά ότι γίνεται εγκατάσταση οδηγού για την συσκευή !

Τώρα σε ότι αφορά το glamour που προσφέρουν οι συσκευές αυτές, ναι αυτό ισχύει, αλλά ισχύει μόνο στην Ελλάδα όπου ότι λάμπει το βλέπουμε ως χρυσό, αφού πχ. στην Αμερική, τα apple είναι σαφώς φθηνότερα κ υπάρχουν παντού, θεωρούνται ως standard κ όχι κάτι σούπερ-ντούπερ.

Όταν λέω να κολλήσει να σου βγάλει BSOD.
Από εκεί και πέρα για να κολλήσει και αν χρειαστεί να κάνεις restart από το κουμπί, γίνεται αν την ώρα που ζοριστεί το ζορίσεις και άλλο με απανωτά κλικ.

Χωρίς να θέλω να το παίξω κάποιος, έτσι και αλλιώς τα κράζω τα Windows και θέλω να πάω σε mac, Reset δεν με θυμάμαι να έχω κάνει με αυτή τη σύνθεση που έχω τώρα.
Πέρα από αυτό να πω ότι τα συστήματά μου τα σετάρω πολύ καλά.
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι είναι υπερ των Windows γιατί αν κάποιος απλά τα εγκαθιστά τότε σίγουρα θα έχει προβλήματα...
Με λίγα λόγια το κολλάει (παγώνει) είναι πρόβλημα εγκατάστασης Hardware ή Driver.
Το αργεί είναι κάτι που δεν λύνεται πάρα μόνο με SSD....

Αν αργούν και να διαβάζει ο δίσκος? Συνέχεια!!!!!!!! Πραγματικά σήμερα έλεγα σε ένα φίλο που είχε mac, ότι όταν το πάρω θα το λιώσω θα βγάλω όλα μου τα απωθημένα πάνω του!

Όσον αφορά το ψάξιμο...

Το PC μου είναι συνδεδεμένο με τη TV και το monitor μου. Επίσης βγάζω έξοδο από οπτική ίνα το οποίο το στέλνω στα ηχεία. Ωστόσο παίρνω την έξοδο της TV στην οποία είναι συνεδεμένο το PS3,PS2,PSX και τη στέλνω στην οπτική είσοδο του PC.

Όταν κουραστώ στη TV πάω στο Monitor και το αντίθετο με ένα click.

Αν όλα αυτά γίνονται και στο mac θα με ενδιέφερε πολύ να με ενημερώσεις γιατί είμαι ανάμεσα σε mbp και imac (αν τελικά μπορώ να το ελέγξω για bleeding πριν το αγοράσω). Αν γίνεται και στα δύο είμαι πάλι ok.
Απλά ο 27άρης imac μπορώ να πω ότι είναι αρκετά δελεαστικός από το να δώσω ένα κάρο λεφτά για ένα laptop με 15άρι monitor.

Last edited:
Από θέμα ήχου, όλα τα mac έχουν οπτική έξοδο για 5.1 σήμα.
Από θέμα εικόνας, όλα υποστηρίζουν παράλληλη έξοδο από mini displayport σε άλλη οθόνη, ενώ τα νέα iMac υποστηρίζουν κ είσοδο, έτσι ώστε να μετατρέπονται σε απλά monitor από άλλη πηγή.

Το βασικό πλεονέκτημα κατ'εμέ ενός apple υπολογιστή είναι ότι δεν απαιτεί γνώσεις για να παίξει σωστά, χωρίς προβλήματα κ κολλήμματα. Κ εσύ έγραψες ότι ξέρεις κ τον στήνεις τον υπολογιστή σου, κάτι που δεν χρειάζεται στα apple. Απλά το ανάβεις, κάνεις 1-2 ρυθμίσεις γλώσσας, πληκτρολογίου κ χώρας διαμονής κ ηρέμησες. Τώρα βέβαια, υπάρχουν κ οι εξαιρέσεις, όπου ακόμα κ στα apple, αν αρχίσεις τα βάλε-βγάλε τα πολλά, ειδικά σε "περίεργα προγράμματα", ή βάλε-βγάλε windows με 2ο partition, να αρχίσουν να κολλούν.

Κ όταν λέω ότι ηρεμείς, εννοώ ότι δεν πατάς καν το κουμπί για επανεκκίνηση !

"25 χρόνια εξέλιξης του Apple Ποντικιού"

..και επιτέλους κατάλαβαν την χρησιμότητα του δεξιού κλικ! (enabled optional)

Πάντως το Multitouch ακούγεται ενδιαφέρον στο ποντίκι αλλα το magic αμφιβάλω εργονομικά πως θα ειναι στην παλαμη μου σε σχεση με ενα Logitech. Απο αυτονομία και απόκριση τι λέει? βολευει το Multitouch σε σχεση με hardware buttons? κανένας κάτοχος εδώ?????

Χμμ ειχα την εντυπωση οτι γίνεται με συνδυασμο πλήκτρου στο keyboard. Mε ενα hardware button τι κολπο θέλει εαν ειναι enabled?

Χμμ ειχα την εντυπωση οτι γίνεται με συνδυασμο πλήκτρου στο keyboard. Mε ενα hardware button τι κολπο θέλει εαν ειναι enabled?

Όχι, γίνεται από το ποντίκι, απλά το ενεργοποιείς από τις ρυθμίσεις στο λειτουργικό.

Τώρα, γιατί δεν το έχουν ως κανονικό κουμπί....τι να σου πω...γούστα είναι αυτά...κ εγώ είχα μεγάλο πρόβλημα στην αρχή, αλλά τελικά όλα θέμα συνήθειας είναι. Υπάρχει πάντως δεξί κουμπί κανονικά.

"25 χρόνια εξέλιξης του Apple Ποντικιού"

..και επιτέλους κατάλαβαν την χρησιμότητα του δεξιού κλικ! (enabled optional)

Πάντως το Multitouch ακούγεται ενδιαφέρον στο ποντίκι αλλα το magic αμφιβάλω εργονομικά πως θα ειναι στην παλαμη μου σε σχεση με ενα Logitech. Απο αυτονομία και απόκριση τι λέει? βολευει το Multitouch σε σχεση με hardware buttons? κανένας κάτοχος εδώ?????

Εγώ είμαι ένας κάτοχος! -bye-

Αλήθεια είναι ότι το marketing της apple αποτελεί πολύ μεγάλο μέρος του προϊόντος της!

Αλλά ας μη μπαίνουμε στη διαδικασία αντιπαράθεσης. Η κάθε σχολή έχει το κοινό της.

Σχετικά με το magic mouse αλήθεια είναι ότι είναι πολύ πρωτοποριακό. Και η πλάκα είναι ότι μπορεί και εξελίσσεται μέσω software με καινούργια gestures κλπ. Είναι πολύ ακριβές, λίγο "χαμηλό" για τα γούστα μου αλλά σε 5-10 λεπτά το χέρι σου πάει μόνο του λες και κάποιος σου είπε πως ακριβώς θα το δουλεύεις. Σε μεγάλα κείμενα και λογιστικά φύλλα όπως και σε μακέτες σε dtp προγράμματα το magic mouse είναι απόλαυση.

Αν ποτέ βγάλουν drivers για pc σίγουρα θα πάρω άλλο ένα για το pc της δουλειάς.

Είναι ιδιαίτερο το πιάσιμο του ποντικιού, αλλά υπάρχουν πολλά ποντίκια που είναι χειρότερα, όπως το arc της microsoft.

Η αυτονομία και η απόκριση είναι άριστες.

Eίχα την τύχη (ή ατυχία) να έχω χρησιμοποιήσει επί χρόνια τουλάχιστον 4 ποντικάκια από την αρχική φωτό, και άλλα 1-2 απλά τα έχω τεστάρει.

Νομίζω αυτό που μου έκατσε περισσότερο απ'όλα στο χέρι, είναι το καμπύλο, αυτό που ερχόταν με τους PowerMacs πριν καμιά 10αριά χρόνια, μαζί με τα τελευταία G3 (πριν βγουν τα έγχρωμα). Είχε πολύ ωραίο πιάσιμο, ωστόσο το ένα κουμπί ήταν από τότε ένα πρόβλημα που δεν είχα συνειδητοποιήσει, μέχρι που πήρα το πρώτο μου PC, και συνειδητοποίησα ότι κάθε φορά που ξανακαθόμουν στον mac εκκνευριζόμουν από την έλλειψη του.

To πλέον τραγικό, που ειλικρινά δεν κατάλαβα τι σκεφτόταν η Μήλο όταν το έβγαλε ήταν το απόλυτα κυκλικό.

To magic δεν το έχω ούτε καν πιάσει ποτέ, όμως είμαι άνθρωπος που χωρίς κουμπάκια τρελαίνεται, όλα αυτά περί touch τα ακούω βερεσέ.

Όμως όπως είπατε και παραπάνω, περί ορέξεως σπανακοτυρόπιτα, ο καθένας όπως τη βρίσκει, Για μένα οι Microsoft/Logitech αυτή τη στιγμή στα ποντίκια δεν έχουν αντίπαλο.

βασικά με τη συζητηση μας δε ξέρω αν έχει ξεκαθαριστεί, το magic mouse έχει κουμπιά, δεν είναι όλο touch.

Αριστερό-δεξί κλικ κάνει κλακ-κλάκ όταν το πατάς.

Απλά δεν έχει άλλα έξτρα όπως back κλπ. Αυτά γίνονται με gestures.

Αν δεν το δοκιμάσεις δε μπορείς να καταλάβεις (αν σου αρέσει ή όχι)

Re: Απάντηση: 25 χρόνια εξέλιξης του Apple Ποντικιού

Σχετικά με το magic mouse αλήθεια είναι ότι είναι πολύ πρωτοποριακό. Και η πλάκα είναι ότι μπορεί και εξελίσσεται μέσω software με καινούργια gestures κλπ. Είναι πολύ ακριβές, λίγο "χαμηλό" για τα γούστα μου αλλά σε 5-10 λεπτά το χέρι σου πάει μόνο του λες και κάποιος σου είπε πως ακριβώς θα το δουλεύεις. Σε μεγάλα κείμενα και λογιστικά φύλλα όπως και σε μακέτες σε dtp προγράμματα το magic mouse είναι απόλαυση.

Είναι ιδιαίτερο το πιάσιμο του ποντικιού, αλλά υπάρχουν πολλά ποντίκια που είναι χειρότερα, όπως το arc της microsoft.

Η αυτονομία και η απόκριση είναι άριστες.

Εγώ λοιπόν μάλλον άλλο ποντίκι δοκίμασα (γιατί διαφωνώ σε όλα όσα γράφεις) :p

Υπάρχει πάντως σχετικό νήμα που γράφουμε τις εντυπώσεις μας (έχω γράψει νομίζω κι εγώ κι ο Ντίνος).

Από θέμα αυτονομίας δεν γνωρίζω, δεν με ενδιαφέρει και πολύ να πω την αλήθεια (εκτός αν έχει καταφέρει και εκεί η Apple να το κάνει τόσο κακό όσο αλλού :p) αλλά από απόκριση είναι ψιλοδράμα. Ακόμα και στην υψηλότερη ρύμιση θες 1 μέτρο γραφειο για να κουνηθείς από τη μία άκρη της 15αρας οθόνης του Macbook pro στην άλλη :p. Δεν θελω να φανταστώ τι θα γίνεται σε μεγάλες οθόνες / αναλύσεις.

Για τα άλλα (εργονομία κλπ τα έχω ξαναγράψει).

Επισης, το βάρος του είναι σχετικά υψηλό (γεγονός που, σε συνδυασμό με το σχήμα του, αποτελούν φονικό συνδυασμό).

Στο θέμα της εργονομίας πάντως δεν τίθεται θέμα ʽγούστουʼ. Τα πράγματα είναι απολύτως αντικειμενικά και ιατρικώς τεκμηριωμένα.

Όποιος λοιπόν, θεωρεί ότι, τον βολεύει το magic και δεν έχει καμία ανατομική ιδιαιτερότητα (πχ χέρι νηπίου :p) καλά θα κάνει να προσέξει την υγεία του (στους περισσότερους είναι άγνωστο πόσο κακό κάνουν στην υγεία τους με κακές συνήθειες τις οποίες μάλιστα θεωρούν ʽβολικέςʼ).

Τέλος, όπως ξαναέγραψα, το software είναι απογοητευτικό. Έχει touch επιφάνεια και την εκμεταλλεύεται για το σχεδόν τίποτα. Κατά την προσφιλή τακτική της Apple, προβλέπω με κάθε νέα έκδοση Mac OS (και μόνο με 9,99 USD) να δίνουν και μισό feature. Σε ~30 χρόνια θα φτάσουν όσα δίνουν τα MS/Logi τώρα :p

Το θεμα επρεπε να λεγοταν "25 χρονια εξελιξης και ακομα να φτιαξουν σωστο ποντικι" ...

Αν και χρήστης προϊόντων apple, θα αναγκαστώ να συμφωνήσω. Από χτες είμαι κάτοχος του magic mouse. Από άποψη εργονομίας το βρίσκω απλώς α-πα-ρά-δε-κτο (σε αντίθεση με το mighty, που το έβρισκα μια χαρά). Όσον αφορά τα gestures που θεωρητικά υποστηρίζονται, είναι ελάχιστα, και σαφώς δεν συγχωρούν το τεράστιο εργονομικό φάουλ. Βέβαια, κυκλοφορούν ήδη utilities που υποστηρίζουν και άλλα gestures, στα πρότυπα του touchpad του MBP, αλλά αδυνατώ να κατανοήσω τη λογική του να επιβαρύνουμε τους πόρους του συστήματος με προγράμματα που υλοποιούν δυνατότητες που θα έπρεπε να προσφέρονται απευθείας από το λειτουργικό.