25 χρόνια εξέλιξης του Apple Ποντικιού

Παίδες, δεν έχω δοκιμάσει το magic mouse, αλλά όσον αφορά τα φορητά, θα σας πω μόνο το εξής: ήμουν ορκισμένος πολέμιος των touchpads, αφού δε μπορούσα να τα δουλέψω με τίποτα. Μέχρι που δοκίμασα το multitouch trackpad και ξέχασα τι θα πει ποντίκι...

Να δω πότε θα βγει κάτι τέτοιο σε PC λάπτοπ...

Υ.Γ. Στα παιχνίδια, ξεχνάς ακόμα και το Mighty Mouse, ΙΜΗΟ. Σε ορισμένα που θέλει πχ να πατάς ταυτόχρονα και τα δυο πλήκτρα του ποντικιού, είναι πρακτικά αδύνατο...

multitouch trackpad και ξέχασα τι θα πει ποντίκι...
Σε βολεύει για αρκετές ώρες σερφαρίσματος στο Internet?
Είναι αρκετά έξυπνο και εντυπωσιακό, αλλά σαν το κλασσικό παλιό καλό mouse, δεν είναι τίποτα πιστεύω.

Είναι αρκετά έξυπνο και εντυπωσιακό, αλλά σαν το κλασσικό παλιό καλό mouse, δεν είναι τίποτα πιστεύω.

Θα συμφωνήσω με τον guybrush. Από τότε που χρησιμοποιώ το trackpad του ΜΒP, οποιοδήποτε άλλο μέσο μού φαίνεται απλώς ανεπαρκές. Πράγμα που καθιστά και το magic mouse ακόμα μεγαλύτερο fail, διότι προφανώς η τεχνογνωσία υπάρχει στην apple, αλλά στην υλοποίηση (βλ. εργονομία) τα σκ@@ωσαν big time.

Το έχεις δουλέψει ποτέ σου;
Αν βολεύει λέει...

Ρε παιδιά να ρωτήσω κάτι. Πόσοι από έσας έχουν δεί ή έχουν πιάσει το magic mouse. Πόσοι από εσάς έχουν δουλέψει 22 συνεχόμενες ώρες με αυτό το ποντίκι. Πόσοι από εσάς έχουν ξεγυρίσει τον πύργο του Αϊφελ, το στέμμα κάποιας μις Κόσμος, σταρ Ελλάς ή κάποιας όμορφης κοπελίτσας σε αισθησιακά περιοδικά όπου εκεί ξεγυρίζεις ακόμα και την... ψαλίδα; Μιλάτε για εργονομία. Ναί έχετε δίκιο αλλά μόνο για τα πρώτα 20 λεπτά, μετά δεν καταλαβαίνεις τίποτα. Μιλάτε για ακρίβεια αλλά μάλλον δεν κατανοείτε την έννοιά της. Το ποντίκι δεν είναι μόνο για παιχνίδια και για να δουλεύεις στο world και στο excel. To ποντίκι το δουλεύουν και άνθρωποι που έχουν ανάγκη ή μάλλον απαιτούν την ακρίβεια για να κάνουν τη δουλειά τους και το συγκεκριμένο ποντίκι το προσφέρει απλόχερα. Αρκεί να μην είμαστε κοντόφθαλμοι...

Ρε παιδιά να ρωτήσω κάτι. Πόσοι από έσας έχουν δεί ή έχουν πιάσει το magic mouse. Πόσοι από εσάς έχουν δουλέψει 22 συνεχόμενες ώρες με αυτό το ποντίκι. Πόσοι από εσάς έχουν ξεγυρίσει τον πύργο του Αϊφελ, το στέμμα κάποιας μις Κόσμος, σταρ Ελλάς ή κάποιας όμορφης κοπελίτσας σε αισθησιακά περιοδικά όπου εκεί ξεγυρίζεις ακόμα και την... ψαλίδα; Μιλάτε για εργονομία. Ναί έχετε δίκιο αλλά μόνο για τα πρώτα 20 λεπτά, μετά δεν καταλαβαίνεις τίποτα. Μιλάτε για ακρίβεια αλλά μάλλον δεν κατανοείτε την έννοιά της. Το ποντίκι δεν είναι μόνο για παιχνίδια και για να δουλεύεις στο world και στο excel. To ποντίκι το δουλεύουν και άνθρωποι που έχουν ανάγκη ή μάλλον απαιτούν την ακρίβεια για να κάνουν τη δουλειά τους και το συγκεκριμένο ποντίκι το προσφέρει απλόχερα. Αρκεί να μην είμαστε κοντόφθαλμοι...
+1 -bye-

+25000:grinning-smiley-043

Re: Απάντηση: 25 χρόνια εξέλιξης του Apple Ποντικιού

Στη δουλειά έχουμε και PC και Mac... Και συμπληρώνω άπειρες ώρες δουλειάς πάνω σε οθόνες. Όταν είναι να δουλέψω στο Mac, μεταφέρω πάντα το Logitech μου. Δεν ξεγυρίζω πια πύργους του Άιφελ, κάνω πιο λεπτές και απαιτητικές δουλειές...
Η εργονομία δεν είναι πάντα κάτι υποκειμενικό. Το χέρι μου, ένα μέσο ανδρικό χέρι, περισσεύει από το Magic. To εσωτερικό της παλάμης μου δεν στηρίζεται, με αποτέλεσμα το χέρι μου να παίρνει παράξενες γωνίες. Τα "πλήκτρα" του είναι δύσχρηστα. Έκανα προσπάθεια να δουλέψω με αυτό, αλλά "δεν". Και όταν ο καρπός σου έχει παράξενες γωνίες, δεν περιμένεις να το "συνηθίσεις", όπως δεν περιμένεις να "συνηθίσεις" να δουλεύεις καθισμένος σε ένα σκαμνί.
Και από ακρίβεια... απλά το Logitech είναι μακράν καλύτερο, και ρυθμιζόμενο. Για να μην μιλήσω για τη δυνατότητα ρύθμισης βάρους.

Η Apple έχει πολλά καλά. Αλλά στα ποντίκια θυσιάζει την άνεση για τη μούρη. Πάντα το έκανε. Μην ξεχνάμε ότι είναι η εταιρία που τόλμησε να κυκλοφορήσει το πανάθλιο mouse-κουραμπιέ με τα πρώτα iMac.

Η εργονομία δεν είναι πάντα κάτι υποκειμενικό.

Εγώ θα έλεγα ότι η εργονομία είναι κάτι το απόλυτα αντικειμενικό!

Είναι σαν να λέμε, ότι "το δικό μου χέρι είναι διαφορετικό από όλα τα άλλα χέρια, και στο δικό μου χέρι ταιριάζει γάντι το magic mouse, παρότι η χρήση του συνιστά βασανιστήριο για όλα τα άλλα χέρια". Αυτό, απλά δεν γίνεται.

Είναι σαν να λες ότι μπορείς να κάθεσαι σε μια καρέκλα από ατσάλι για ώρες και ώρες και να μην πιάνεται ο κ$%&^% σου.

Οταν ψάχνεις να βρεις δικαιολογίες του τύπου ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ Η ΦΕΡΑΡΙ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΟΚΚΙΝΗ, τότε κόβω την όποια συζήτηση.

σ.σ. Ο κάθε ένας από εμάς έχει την πορεία του και αυτό δεν αμφισβητείτε...

Οταν ψάχνεις να βρεις δικαιολογίες του τύπου ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ Η ΦΕΡΑΡΙ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΟΚΚΙΝΗ, τότε κόβω την όποια συζήτηση.

σ.σ. Ο κάθε ένας από εμάς έχει την πορεία του και αυτό δεν αμφισβητείτε...

Αν το magic mouse ειναι η ferrari των ποντικιων παραδινομαι...

Φίλε μου, νομίζω ότι κανείς από εμάς δεν αναφέρθηκε στο design (επειδή μίλησες για κόκκινο χρώμα). Εδώ μιλάμε για λάθη εργονομίας και όχι αισθητικής.

Α, και κάτι ακόμα: τα 70 ευρώ που χρυσοπλήρωσα το ποντίκι μάλλον θα αποτελούσαν λόγο να ψάχνω δικαιολογία να μου αρέσει και όχι να μη μου αρέσει. Εκτός αν θες να αποθεώνουμε οτιδήποτε έχει το μηλαράκι πάνω του (σου γράφω ως κάτοχος δύο mac, που σκέφτεται σοβαρά την αγορά και τρίτου) χωρίς να εξετάζουμε το αν κάνει πραγματικά τη δουλειά για την οποία το πήραμε.

Last edited:
Εγω ποτέ δεν είπα ότι είναι το πλέον εργονομικό mouse. Εγώ είπα ότι μετά από 20 λεπτά το συνηθίζεις. Επίσης, όλα τα χέρια δεν είναι ίδια, στο δικό μου και ίσως κάποιου άλλου το ποντίκι μπορεί να είναι μια χαρά.
Και βέβαια ποτέ δεν μίλησα για design μιας και το θεωρώ δεδομένο.

Κι εγώ κάτοχος δύo mac είμαι και πάω για τρίτο και ποντίκι έχω και iphone έχω και δουλεύω σε mac από το 1994. Για αυτό λέω ότι το ποντίκι είναι μια χαρά (στα δικά μου χέρια).

Δηλαδή ο ... κεφτές ο χρωματιστός ήταν καλύτερος;;;

Στο δικό μου χέρι πάντως "κουμπώνει" άψογα! Το βρίσκω εξαιρετικό και δεν μπορώ να πιάσω στο χέρι μου άλλο πλέον. Είναι λίγο βαρύ για γραφιστική δουλειά νομίζω. Θα έπρεπε να έχει μία μπαταρία κατά την άποψή μου. Είναι αρκετά ενεργοβόρο, χρειάστηκε να αλλάξω μπαταρίες μέσα στον πρώτο μήνα εντατικής χρήσης.

Όπως σωστά ειπώθηκε πιο πάνω η εργονομία είναι κάτι το αντικειμενικό.
Άλλο το συνηθίζω, άλλο το είναι εργονομικό.
Και οι ψάλτες έχουν συνηθίσει τα στασίδια που κάθονται στην Εκκλησία, αλλά δεν είναι σε καμία περίπτωση εργονομικά.
Για να κουμπώνει το συγκεκριμένο mouse στο χέρι, όπως κάποιοι αναφέρουν, θα πρέπει η φυσική καμπύλη της παλάμης, όταν δηλαδή το χέρι μένει ελεύθερο, να είναι τόσο ανοιχτή όσο του mouse. Θα πρέπει να μην προεξέχει η παλάμη στη βάση του βραχίονα. Θα πρέπει το Mouse να κάθεται στο μέσο της παλάμης, χωρίς να "περισσεύουν" δάχτυλα, ο παράμεσος και ο μικρός.
Το ότι δεν είναι εργονομικά κατασκευασμένο φαίνεται από κάτι πολύ βασικό: Είναι συμμετρικό και ταιριάζει το ίδιο σε αριστερόχειρες και δεξιόχειρες. Είναι δυνατόν; Ποιανού οι παλάμες και τα δάχτυλα στα δυο χέρια είναι ακριβώς τα ίδια, και όχι το δεξί καθρευτισμός του αριστερού;
Καλό το design, αλλά η Apple θυσιάζει την πρακτικότητα και την ευχρηστία.
Γιατί μην μου πείτε ότι και τα πληκτρολόγιά της είναι εργονομικά ή ότι ο σχεδιασμός του iMac είναι πρακτικός και ευέλικτος...

Όμορφα, ναι. Με καλά λειτουργικά, ναι. Εξιόπιστα, ναι. Αλλά μέχρι εκεί.

Απάντηση: Re: 25 χρόνια εξέλιξης του Apple Ποντικιού

Γιατί μην μου πείτε ότι και τα πληκτρολόγιά της είναι εργονομικά ή ότι ο σχεδιασμός του iMac είναι πρακτικός και ευέλικτος...

Φίλε μου, είμαστε σε όλα αντίθετοι (θύμισέ μου, έχεις mac; ). Τυχαίνει λοιπόν να ξέρω και τυφλό σύστημα δακτυλογράφισης και μπορώ να πω ότι δεν υπάρχει καλύτερο πληκτρολόγιο από το τελευταίο το αλουμινένιο. Γράφεις τουλάχιστον 1,5 φορές πιο γρήγορα μιας και είναι πιο άνετο και ΕΡΓΟΝΟΜΙΚΟ.
Επίσης τι μή ευέλικτο έχει ένας iMac; Μήπως πιάνει χώρο, μήπως είναι μεγάλος ή δεν είχει κάποιος που να βάλει το tower;
Εγώ διακρίνω οτι μαλλον έχεις κάποιο πρόβλημα με τα προϊόντα της apple. Kαι άντε με το ποντικι να το δεχτώ ότι δεν σε βολεύει βρε αδελφέ, αλλά να βγάλεις και προβληματικό το πληκτρολόγια αλλά και όλο το imac, ε δεν το καταλαβαίνω!!!!!!

Ειδικά για το πληκτρολόγιο (αν μιλάμε για το τελευταίο αλουμινένιο), θα διαφωνήσω κάθετα: είναι εξαιρετικό, τόσο από άποψη εργονομίας όσο και από άποψη αίσθησης/απόκρισης, και το θεωρώ ένα από τα μεγάλα ατού τόσο των iMac όσο και των MB/MBP, που στηρίζονται στην ίδια λογική.

Για να ξεκαθαρίσω κάτι: το μεγάλο μου πρόβλημα με το magic (πέρα από το εργονομικό, στο οποίο είμαι αδιαπραγμάτευτος) είναι ότι σχεδιάστηκε για να υποστηρίζει κάποιες λειτουργίες, οι οποίες όμως δεν παρέχονται από το λειτουργικό, και για να ενεργοποιηθούν θα πρέπει να φορτωθεί utility ανεξάρτητου developer, κάτι που επιβαρύνει τόσο τους πόρους του συστήματος όσο (υποθέτω) και τη σταθερότητά του. Αυτό, imho, δείχνει βιασύνη και προχειρότητα από πλευράς του κατασκευαστή, προκειμένου να βγάλει στην αγορά ένα νέο προϊόν, σε premium τιμή.