θεωρώ πως, μετά τον Ντεμπυσσύ, ο μόνος που εκόμισε κάτι καινούργιο για το πιάνο στη λεγόμενη Σοβαρή μουσική είναι ο Gyorgy Ligeti (στον οποίο οφείλω και τη ρήση περί ...Αγίας Τετράδας που κακώς δεν ανέφερα πριν).
Από κεί και πέρα, ολες (μα ΟΛΕΣ) οι εξελίξεις που αφορούν τη σύγχρονη πιανιστική γραφή πρέπει να αναζητηθούν σε άλλα μορφικά ιδιώματα: σε άλλες μουσικές.
"Ασόβαρες" (sic).
όπως η τζάζ για παράδειγμα
Ε... πέστο πουλάκι μου, ότι είναι δανεική αυτή η άποψη! Αξίωμα: Πότε μην εμπιστεύεσαι την γνώμη ενός δημιουργού ή καλλιτέχνη για την δημιουργία, για την τέχνη του ή τη τέχνη άλλων. Ο Ligeti από την άποψη του, στην τετράδα δεν συμπεριέλαβα τον Scriabin π.χ ή τον Satie και εγώ θα πρόσθετα και τον Rachmaninov. Προτιμω την μουσική γραφή να μην την διαχωρίζω από την πιανιστική.
Όσο για τα άλλα.. Δηλώνω αναρμόδιος, ουδέν σχόλιο, συ είπας :smash:
λες ακριβώς αυτό που λέω κι εγώ.
στον Μπετόβεν, το πιάνο είναι ορχήστρα
Δεν είναι καθαρά πιάνο.
για κανέναν από τους 4 δεν μπορείς να το πείς αυτό.
Πολύ piano-purist με προέκυψες. Το πιάνο, εκ φύσεως είναι μια μικρή ορχήστρα (οκτάβες, φωνές, χροιά, παρεμβάσεις κ.λπ). Καθαρό πιάνο αντε να πούμε το Fort-piano (και πάλι όχι τόσο...). Μας το απέδειξε και ο Liszt στις πολλές μεταφορές για πιάνο ορχηστρικών έργων αλλά και ο Brahms που με τους Ουγγρικούς χορούς έγινε το αντίστροφο. Μην το περιορίζεις το θέμα τόσο πολύ.
Oχι.
Αυτοί είναι δάσκαλοι.
Τεράστιοι μεν...Δάσκαλοι δε.
Δεν είναι πρωτοπόροι.
Πιανιστικό thinking (όπως το όρισες) εξ' αρχής πρέπει να έχει ο δάσκαλος. Για αυτό τους ανέφερα και διερωτήθηκα.
Ενώ, καθένας από τους 4 που προανέφερα, αποτελεί από μόνος του μία ρήξη.
Τρομαχτική, αν θέλεις τη γνώμη μου.
Αλλά ας μην τρομάξουμε άλλο τους ...νεοσσούς.
Για του νεοσσούς... ας πρόσεχαν... Άσε που φαίνεται να είναι και μαζόχες
Ρήξη τρομακτική για μένα είναι και o Beethoven και ο Brahms και θα ξαναπώ τους Scriabin-Satie. Να πάω και στον Prokofiev? Για τον Ligeti οι 4 ήταν ικανοί μόνο για να πει κάτι. Ok, σεβαστό. Αλλά είπαμε κάτι τέτοιες γνώμες εγώ προσωπικά δεν τις παίρνω σοβαρά.