26/6 - 6η Συμφωνία του Mahler στο Ηρώδειο.

θεωρώ πως, μετά τον Ντεμπυσσύ, ο μόνος που εκόμισε κάτι καινούργιο για το πιάνο στη λεγόμενη Σοβαρή μουσική είναι ο Gyorgy Ligeti (στον οποίο οφείλω και τη ρήση περί ...Αγίας Τετράδας που κακώς δεν ανέφερα πριν).
Από κεί και πέρα, ολες (μα ΟΛΕΣ) οι εξελίξεις που αφορούν τη σύγχρονη πιανιστική γραφή πρέπει να αναζητηθούν σε άλλα μορφικά ιδιώματα: σε άλλες μουσικές.
"Ασόβαρες" (sic).:ciao:
όπως η τζάζ για παράδειγμα -bye-

Aν είναι να μιλήσουμε για καθαρά πιανιστικό thinking τότε θα πρέπει να βάλουμε τον Hummel και τον Czerny ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ στο παιχνίδι. Το κάνουμε;

Oχι.
Αυτοί είναι δάσκαλοι.
Τεράστιοι μεν...Δάσκαλοι δε.
Δεν είναι πρωτοπόροι.
Οι καταβολές τους, φαίνονται πεντακάθαρα μέσα στη γραφή τους Μανώλη,
Ενώ, καθένας από τους 4 που προανέφερα, αποτελεί από μόνος του μία ρήξη.
Τρομαχτική, αν θέλεις τη γνώμη μου.
Αλλά ας μην τρομάξουμε άλλο τους ...νεοσσούς.;)

Όμως και με τον Beethoven μετά τις σονάτες τους τίποτα δεν ήταν ίδιο στο πιάνο.

λες ακριβώς αυτό που λέω κι εγώ.
στον Μπετόβεν, το πιάνο είναι ορχήστρα
Δεν είναι καθαρά πιάνο.
για κανέναν από τους 4 δεν μπορείς να το πείς αυτό.

αχ, πόσο εύκολα μανιπιουλάρεται η φωτιά ... αρκεί να ξέρεις να την ανάβεις ...

Αλλά ας μην τρομάξουμε άλλο τους ...νεοσσούς.;)

Καλέ τι λέτε;
Δεν τρομάζουμε έτσι εύκολα.
Έτσι κι αλλιώς μας λείπουν κάτι δεκαετίες ακροάσεων για να κατανοήσουμε σε βάθος (μουσικά εννοώ, όχι λεκτικά) αυτά που λέτε αμφότεροι.

Και για το λόγο αυτό (και όχι μόνο) οι πιανιστικές μου λατρείες αρχίζουν και τελειώνουν σε ένα κομμάτι.:rolleyes:

θεωρώ πως, μετά τον Ντεμπυσσύ, ο μόνος που εκόμισε κάτι καινούργιο για το πιάνο στη λεγόμενη Σοβαρή μουσική είναι ο Gyorgy Ligeti (στον οποίο οφείλω και τη ρήση περί ...Αγίας Τετράδας που κακώς δεν ανέφερα πριν).
Από κεί και πέρα, ολες (μα ΟΛΕΣ) οι εξελίξεις που αφορούν τη σύγχρονη πιανιστική γραφή πρέπει να αναζητηθούν σε άλλα μορφικά ιδιώματα: σε άλλες μουσικές.
"Ασόβαρες" (sic).
όπως η τζάζ για παράδειγμα

Ε... πέστο πουλάκι μου, ότι είναι δανεική αυτή η άποψη! Αξίωμα: Πότε μην εμπιστεύεσαι την γνώμη ενός δημιουργού ή καλλιτέχνη για την δημιουργία, για την τέχνη του ή τη τέχνη άλλων. Ο Ligeti από την άποψη του, στην τετράδα δεν συμπεριέλαβα τον Scriabin π.χ ή τον Satie και εγώ θα πρόσθετα και τον Rachmaninov. Προτιμω την μουσική γραφή να μην την διαχωρίζω από την πιανιστική.

Όσο για τα άλλα.. Δηλώνω αναρμόδιος, ουδέν σχόλιο, συ είπας :smash:

λες ακριβώς αυτό που λέω κι εγώ.
στον Μπετόβεν, το πιάνο είναι ορχήστρα
Δεν είναι καθαρά πιάνο.
για κανέναν από τους 4 δεν μπορείς να το πείς αυτό.

Πολύ piano-purist με προέκυψες. Το πιάνο, εκ φύσεως είναι μια μικρή ορχήστρα (οκτάβες, φωνές, χροιά, παρεμβάσεις κ.λπ). Καθαρό πιάνο αντε να πούμε το Fort-piano (και πάλι όχι τόσο...). Μας το απέδειξε και ο Liszt στις πολλές μεταφορές για πιάνο ορχηστρικών έργων αλλά και ο Brahms που με τους Ουγγρικούς χορούς έγινε το αντίστροφο. Μην το περιορίζεις το θέμα τόσο πολύ.

Oχι.
Αυτοί είναι δάσκαλοι.
Τεράστιοι μεν...Δάσκαλοι δε.
Δεν είναι πρωτοπόροι.
Πιανιστικό thinking (όπως το όρισες) εξ' αρχής πρέπει να έχει ο δάσκαλος. Για αυτό τους ανέφερα και διερωτήθηκα.

Ενώ, καθένας από τους 4 που προανέφερα, αποτελεί από μόνος του μία ρήξη.
Τρομαχτική, αν θέλεις τη γνώμη μου.
Αλλά ας μην τρομάξουμε άλλο τους ...νεοσσούς.

Για του νεοσσούς... ας πρόσεχαν... Άσε που φαίνεται να είναι και μαζόχες
Ρήξη τρομακτική για μένα είναι και o Beethoven και ο Brahms και θα ξαναπώ τους Scriabin-Satie. Να πάω και στον Prokofiev? Για τον Ligeti οι 4 ήταν ικανοί μόνο για να πει κάτι. Ok, σεβαστό. Αλλά είπαμε κάτι τέτοιες γνώμες εγώ προσωπικά δεν τις παίρνω σοβαρά.

Last edited:
Αξίωμα: Πότε μην εμπιστεύεσαι την γνώμη ενός δημιουργού ή καλλιτέχνη για την δημιουργία, για την τέχνη του ή τη τέχνη άλλων.

Την παραθέτω γιατί την ασπάζομαι απόλυτα.
οπως ασπάζομαι και τη γνώμη του Μπετόβεν πως 'το καλύτερο κοντσέρτο για πιάνο του Μότσαρτ, είναι το Κ.466'.
:award:

Πολύ piano-purist με προέκυψες.

Ε ναι...έχω κι εγώ τις αδυναμίες μου :blush:
έχω ασχοληθεί πολύ με το πιάνο - όχι μόνο σαν ακροατής
-bye-

καλησπερα σε ολη την παρεα.

αν και καθυστερημενα (μολις σημερα απεκτησα προσβαση στο διαδυκτιο) να πω και εγω 2 πραγματα για την παρασταση.

η βραδυα ηταν η αναμενομενη. δεν νομιζω πως κανεις περιμενει απο μια ορχηστρα σαν αυτη του μιλανου να πεξει σαν το βερολινο. ποσο μαλλον σε ενα δυσκολο εργο που ζητημα ειναι αν εχουν ανεβασει αλλη μια φορα. παρολαυτα, νομιζω πως εδωσαν μια ικανοποιητικη για τα ελληνικα δεδομενα παρασταση.

το βιολι ηταν αναμενομενο να παει καλα σε ενα βασικο εργο για το ρεπερτοριο του νεου καλιτεχνικου διεθυντη του αγιου μαρτινου των αγρων. ειμαι βεβαιος πως λογω του πρωην διευθυντη θα τον εχουμε συχνα στην αθηνα.

το κοινο τα πηγε καλυτερα απο αλλες φορες, ισως καποιοι να θυμουνται το ηρωδειο να αδειαζει πριν λιγα χρονια στον μεσια, σε μια εξαιρετικη παρασταση.

βεβαια η ατμοσφαιρα οπως παντα στο ηρωδειο ηταν μαγευτικη και η παρεα εξαιρετικη. δυστηχως δεν μπορεσα να ακολουθισω αλλα αν ολα πανε καλα θα ερθω στην συναντηση του ιουλιου.

υγ.. καποιος τελικα ετοιμασε μπλουζα και την επομενη φορα που θα βρεθουμε περιμενω μια σε medium.

υγ.2 στην συλλογη βινυλιων προστεθικε ο ευγενιος ονεγκιν σε διεθυνση μητροπουλου, οποτε μπορει να οργανωθει και σχετικη ακροαση..

Ε ναι...έχω κι εγώ τις αδυναμίες μου :blush:
έχω ασχοληθεί πολύ με το πιάνο - όχι μόνο σαν ακροατής
-bye-

A! Αυτό πταίει! Για αυτό είσαι τόσο ανελαστικός. Άντε βρε, να 'σαι καλά

Αξίωμα: Πότε μην εμπιστεύεσαι την γνώμη ενός δημιουργού ή καλλιτέχνη για την δημιουργία, για την τέχνη του ή τη τέχνη άλλων.

Την παραθέτω γιατί την ασπάζομαι απόλυτα.
οπως ασπάζομαι και τη γνώμη του Μπετόβεν πως 'το καλύτερο κοντσέρτο για πιάνο του Μότσαρτ, είναι το Κ.466'.

Ελπίζω να την δημιούργησες την γνώμη, όχι απλά να την ασπάσθηκες. Γιατί σε κάτι τέτοια πράγματα και υπο το βάρος της εκτίμησης που έχουμε πολύ εύκολα το αποδεχόμαστε και λέμε "Ναι, έχει δίκιο!". Πολύ εύκολο. Εγώ πάντως επί της αρχής δεν την αποδέχομαι.

Διότι τα πράγματα μάλλον δυσκολεύουν όταν ασχολείσαι με την μουσική πέραν της απλής ακρόασης (ταλαιπωρούμε το ίδιο με την δασκάλα-πιάνου συγγενή μου, αλλά δεν γίνεται τίποτα).

Πάντως εγώ αν ζούσε ο Beethoven θα του έλεγα: "Σοβαρά ρε Λουϊτζι; Το Ζενόμ το άκουσες και τα λες αυτά; Χαρά και πίκρα της ζωής μαζί ρε!" Αλλά νομίζω ότι και αυτός δεν θα με άκουγε ούτως ή άλλως (όντας και κουφός) :BDGBGDB55::BDGBGDB55:

καλησπερα σε ολη την παρεα.

υγ.. καποιος τελικα ετοιμασε μπλουζα και την επομενη φορα που θα βρεθουμε περιμενω μια σε medium.

υγ.2 στην συλλογη βινυλιων προστεθικε ο ευγενιος ονεγκιν σε διεθυνση μητροπουλου, οποτε μπορει να οργανωθει και σχετικη ακροαση..

Medium? Θα χωρέσεις εκεί μέσα; Ή το θές για γάντι;

Μια και παίρνεται βινύλια, βρείτε τον Ευγένιο Ονιέγκιν με τα Μπαλσόι υπό την διεύθυνση του Boris Khakin με την Galina Vishnevskaya στο ρόλο της Τατιάνας. Του Μητρόπουλου εντάξει είναι καλή, αλλά η χρήση Αγγλικής γλώσσας έναντι της Ρώσικης, υστερεί. Ομιλώ κυρίως για την μουσικότητα που χάνουν αυτές οι μεταφρασμένες ερμηνείες από την έλλειψη της μελωδικότητας των Σλαβικών φθόγγων (μπορεί να μην καταλαβαίνεις τίποτα αλλά οι Σλάβοι συνθέτες ξέρουν να χρησιμοποιούν την μελωδικότητα της προφοράς τους)

Καλώς τονα!-bye- Να και άλλος ομοιοπαθής βινυλιοσυλλέκτης! και εσύ δεν είσαι ούτε Αρχαιολόγος ούτε αρχαίος, οπότε η ερμηνεία του Brucknerian δεν ταιριάζει στην περίπτωσή σου (ερμηνεία δικιά μου::drummer: απλά έχεις καλό αυτί)

πριν καποια (αρκετα χρονια) επεσα πανω σε ενα σιντι του μητροπουλου πιανιστα- διευθυντη και επαθα αμοκ, ειδικα στην ρομαντικη εκτελεση του 5 ου βραδημβουργιου. οι παυσεις που "αυθαιρετα" περνει ειναι συγκλονιστικες.. οταν λοιπον βλεπω μπροστα μου σε mint condition ενα διπλο βινυλ μητροπολιτικης οπερας με το ονομα του επανω δεν το σκεφτομαι και πολυ.

εγω δεν ειμαι στην hi end κατηγορια αλλα αν και οποιος θελει μπορουμε να κανονισουμε κατι με τα "απλα" μηχανηματακια μου.

κωστα και μανωλη, οποτε ειναι να ξανακατεβετε προς αθηνα σας περιμενω για να επανορθωσω για την αποχωρηση μου μετα την συναυλια

Καλώς τονα!-bye- Να και άλλος ομοιοπαθής βινυλιοσυλλέκτης! και εσύ δεν είσαι ούτε Αρχαιολόγος ούτε αρχαίος, οπότε η ερμηνεία του Brucknerian δεν ταιριάζει στην περίπτωσή σου (ερμηνεία δικιά μου::drummer: απλά έχεις καλό αυτί)

Αρχαιολόγος είσαι βρε, όχι ΩΡΛ. Η δική μου ερμηνεία.. Ομίλησα για αρχαιολαγνεία :flipout::flipout::flipout: Και μην πει κανείς τίποτα ότι προσβάλω τίποτα και κανένα διότι εγώ επισκέφτηκα τα αρχαία της Ακρόπολης και όχι μόνο (παραπάνω δεν λέω, γιατί μπορεί να παρεξηγηθώ από ανθρώπους που εκτιμώ βαθύτατα).

Μα ο ίδιος πολλές φορές υπέγραφε τις παρτιτούρες ως Luigi. Και έπειτα από τόσα χρόνια γνωριμίας πως θα ήθελες να τον λέω; -bye-

ο ίδιος, μπορεί να υπογράφει όπως θέλει.
Εμείς όμως; επιτρέπεται να του απευθυνόμαστε εις άπταιστο νεοελληνικήν/πασοκικήν;
Ακου "...ρε Luigi" :icon15:

σαν να μιλάει ο Κακαουνάκης στον Κατσιφάρα :speechless-smiley-0

ο ίδιος, μπορεί να υπογράφει όπως θέλει.
Εμείς όμως; επιτρέπεται να του απευθυνόμαστε εις άπταιστο νεοελληνικήν/πασοκικήν;
Ακου "...ρε Luigi" :icon15:

σαν να μιλάει ο Κακαουνάκης στον Κατσιφάρα :speechless-smiley-0

Πολύ του σαλονιού μας προκύψατε. BTW προτιμούσε από φίλους τους να τον αποκαλούν Luigi πιθανότατα επειδή το Ludwig, Λουδοβίκος παρέπεμπε αλλού...

Εγώ επίσης δεν σε έβρισα. Άκου πασοκική... Αυτοί (τα πασοκοειδή εννοώ) εκτός από Carmina Burana (και αυτό με το ζόρι) δεν γνωρίζουν τίποτε άλλο. Ημείς γνωρίζουμε κάτιτις παραπάνω. Σας το επιστρέφουμε πίσω. Και που ξέρεις τι σήμαινε το "ρε". Σε τι κλειδί είναι το K.466; :flipout::flipout::flipout:

Εγώ επίσης δεν σε έβρισα. Άκου πασοκική... Αυτοί (τα πασοκοειδή εννοώ) εκτός από Carmina Burana (και αυτό με το ζόρι) δεν γνωρίζουν τίποτε άλλο. Ημείς γνωρίζουμε κάτιτις παραπάνω. Σας το επιστρέφουμε πίσω.

:award:

ΟΚ. δεκτό.

-bye-