29 ΜΑΙΟΥ 1453..

Απολίτιστοι;Η Οθωμανική αυτοκρατορία δεν είχε καθόλου πολιτισμό;Διαφωνώ.
Άλλωστε,απο τον 13ο-18ο αιώνα γνώρισε μεγάλη ακμή.
Σέβομαι το δικαίωμά σου να διαφωνείς.Εχω κι εγώ δικαίωμα να επιμένω

Άπιστους, μάλλον εννοείς αυτούς που δεν είναι πιστοί σε κάποια θρησκεία.Βέβαια,δεν μπορούμε να ονομάσουμε τους Οθωμανούς Τούρκους άπιστους.
Εχω ερμηνεύσει σε προηγούμενο ποστ
Σε ποιούς να είμαστα υπόδουλοι;Έτσι κι αλλιώς, με τον σκοταδισμό που επικρατούσε τότε(το γιατί είναι άλλο θέμα) δε νομίζω να κάναμε και πολλά πράγματα...

Είναι πολλά τα 400 χρόνια.Για να αντιστρέψω το συλλογισμό τί νομίζεις ότι κερδίσαμε?Υποθετικά μιλώντας οι Γερμανοί π.χ θα μας είχαν διδάξει οργάνωση και μεθοδικότητα.
Τουλάχιστον για μένα ,η υποδούλωση στους Οθωμανούς είναι μια πιθανή εξήγηση που δικαιολογεί το εθνικό μας σπόρ, τη ρουφιανιά και τον πλάγιο τρόπο πόρευσης.:fahne90:

Re: Απάντηση: 29 ΜΑΙΟΥ 1453..

Ενώ να πιστεύεις σε κόλαση και παράδεισο σε κάνει πιστό ε?
:flipout::flipout::flipout:

Δεν είμαι κλασσικός φίλε Δημήτρη για να προσπαθήσεις να με ερμηνεύσεις.Η κόλαση και ο παράδεισος είναι μεταφορικές έννοιες, απροσδιόριστες και ερμηνευόμενες κατά βούληση.Το αγαπάτε αλλήλους είναι τρόπος ζωής=θρησκεία.

Φυσικά είναι δικαίωμά σου, αλλά να επιμείνεις σε τι;Ότι δεν υπήρξε ποτέ Οθωμανικός πολιτισμός;

Οι υποδουλωτές θα μας δίδασκαν;Βέβαια, σε 400 χρόνια μπορεί...

Οτιδήποτε φέρνει μία θρησκεία σαν δικαιολογία για να εξηγήσει την μετά θάνατο ζωή, είναι αφηρημένη εννοια.Αν ήταν συγκεκριμένη, θα είχε λυθεί το μυστήριο προ πολλού.

Στο ερώτημα αν είμασταν ελεύθεροι πριν την άλωση,απαντά όπως βολεύεται ο καθένας.Βαριά φορολογία, σκοταδισμός, άρνηση οποιασδήποτε προσπάθειας για καλλιέργεια του πνεύματος...κα

Φυσικά είναι δικαίωμά σου, αλλά να επιμείνεις σε τι;Ότι δεν υπήρξε ποτέ Οθωμανικός πολιτισμός;
Tο θέμα δεν είναι εάν υπήρξε ή όχι Οθωμανικός πολιτισμός(ανέφερε και κανένα παράδειγμα τέτοιου) αλλά το αν ήταν σε καλύτερη θέση από τον δικό μας(ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟ να τολμάμε τέτοια σύγκριση)

Ο Μ. Αλέξανδρος τα κατάφερε με πολλούς λαούς σε πολύ πιο μικρή περίοδο

Οτιδήποτε φέρνει μία θρησκεία σαν δικαιολογία για να εξηγήσει την μετά θάνατο ζωή, είναι αφηρημένη εννοια.Αν ήταν συγκεκριμένη, θα είχε λυθεί το μυστήριο προ πολλού.
Η οποιαδήποτε θρησκεία είναι οδηγός γιαυτή τη ζωή.Τα της άλλης θα τα μάθουμε ούτως ή άλλως

Στο ερώτημα αν είμασταν ελεύθεροι πριν την άλωση,απαντά όπως βολεύεται ο καθένας.Βαριά φορολογία, σκοταδισμός, άρνηση οποιασδήποτε προσπάθειας για καλλιέργεια του πνεύματος...κα
Το θέμα δεν είναι μια απάντηση που βολεύει ή όχι.Είναι γεγονός ότι τέλεια κοινωνία δεν υπάρχει γιατί θα απαιτούσε τέλειους ανθρώπους.Γιαυτο ανέφερα ότι η πτώση του Βυζαντίου ήταν νομοτέλεια.Από κεί και πέρα όμως η άλωση έλυσε αυτά τα προβλήματα ή μας δημιούργησε(στους Ελληνες ειδικά) μεγαλύτερα?
ΥΓ Η τελευταία ερώτηση είναι ρητορική

Απάντηση: Re: 29 ΜΑΙΟΥ 1453..

Nα μέ συγχωρείς,αλλά ακόμα και οισοβαροί Δυτικοί μελετητές προσφάτως έχουν ανατρέψει εντελώς την αντίληψή τους για το Βυζάντιο..
Και καλλιέργεια τού πνεύματος υπήρξε και μόρφωση,ειδικα εάν συγκριθεί η περίοδος με την αντίστοιχη τού Δυτικού Μεσαίωνα.
Δεν είναι δυνατόν να κρίνονται Αυτοκρατορίες με άλλες κοινωνικές συνθήκες με σημερινούς όρους..

Χμμ, από πότε μια αυτοκρατορία, ήταν εθνική και δεν το ξέρω?
Και μην ξεχνάμε, την προσπάθεια κάποιων, να κάνουν τους κατοίκους της Ελλάδος "Έλληνες" μετά την Επανάσταση.

Χμμ, από πότε μια αυτοκρατορία, ήταν εθνική και δεν το ξέρω?
Και μην ξεχνάμε, την προσπάθεια κάποιων, να κάνουν τους κατοίκους της Ελλάδος "Έλληνες" μετά την Επανάσταση.

Δεν μίλησε κανείς γιά εθνική Αυτοκρατορία.
Μίλησε γιά επιβίωση τής Γλώσσας μέσα στούς αιώνες,αλλά και τής έννοιας Ελληνας ή Ρωμαίος και Ελληνας.
Ο μαρξιστής Σβορώνος και άλλοι θεωρούν οτι ξαναδημιουργούνται ψήγματα εθνικής συνείδησης από τούς Κομνηνούς και μετά.

Μετά την Επανάσταση κάποιοι σαν τον Κοραή προσπάθησαν να πείσουν οτι προκύψαμε απο Παρθενογέννεση..
Αυτό δηλαδή πού μανιασμένα προσπαθούν ανεπιτυχώς να προβάλλουν οι δήθεν ´αναθεωρητές ιστορικοί´σαν τον Λιάκο και την Γαλλικού την Ρεπούση..

Δεν ξέρω για τους δικούς σου από πού κρατάει η σκούφια τους και πώς αυτοπροσδιορίζονται, πάντως οι δικοί μου, 4 γενεές τουλάχιστον πίσω για τους οποίους μου έχουν εξιστορήσει, είχαν ελληνική συνείδηση. Έλληνες της Ανατολίας. Εκεί που δεν υπήρχε ελληνικό κράτος. Υπήκοοι του Σουλτάνου, Έλληνες. Το αίμα τους δεν το έψαξα και δεν με ενδιαφέρει. Και δεν μιλάω για παραδόσεις, για διηγήσεις. Ο παππούς μου έκλεισε τα μάτια του στα 104 μόλις τονΣεπτέμβριο που μας πέρασε. Ελληνικά μιλούσε, τούρκικα δεν ήξερε, μόνο σκόρπιες λέξεις. Είχε γεννηθεί στο Γκιουλ Μπαξέ, μεταξύ Σμύρνης και Τσεσμέ. Μεγάλος έφυγε από εκεί, με τον διωγμό. Γενεές γενεών η οικογένειά του εκεί, αγρότες. Θέλεις να μου πεις πως κάποιοι τους βάφτισαν "έλληνες" ενώ ήταν κάτι άλλο?

Δεν διστάζω να διαγράψω μονοκονδυλιά σχετικά φληναφήματα, ως ξεκάθαρες και απροκάλυπτες βλακείες και αηδίες.

Κάτσε γιατί μπερδεύτηκα. Εμένα ρωτάς από που κρατάει η σκούφια των δικών μου?

Δεν διστάζω να διαγράψω μονοκονδυλιά σχετικά φληναφήματα, ως ξεκάθαρες και απροκάλυπτες βλακείες και αηδίες.
Αυτό ομολογώ δεν το κατάλαβα καθόλου και με ξενίζει

Ναι, εσένα. Εσύ δεν ισχυρίζεσαι ότι οι Έλληνες δεν ήταν Έλληνες? Ή λάθος κατάλαβα?

Το δεύτερο είναι η δήλωσή μου ότι τέτοιες θεωρίες τις θεωρώ ανιστόρητες και εν τέλει βλακώδεις. Για τι προσπαθούν να με πείσουν, για αυτό που είδα με τα μάτια μου? Ότι το άσπρο δεν είναι άσπρο?
Και για να σε προλάβω, δεν είναι αξιόποινη ούτε θεωρείται εξύβριση η κριτική, και σκληρή ακόμη, σε απόψεις.

Last edited:
Προς αποφυγή άσκοπης παρεξήγησης να επισημάνω πως δεν αναφέρομαι σε εσένα και τις προσωπικές τοποθετήσεις σου, προς Θεού. Αλλά στους "θεωρητικούς" θεμελιωτές των γνωστών θέσεων κλπ

Λοιπόν, η μητέρα μου κατάγεται από τα Καράμπουρνα, η γιαγιά μίλαγε και Τούρκικα, όπως και ο παππούς μου.
Ο πατέρας μου είναι μισός Αρβανίτης, μισός Τσάκωνας.
(Έτσι για να γνωριστούμε :D)
Στα άλλο που λες, αν θεωρείς ότι όλοι όσοι κατοικούσαν στην Ελλάδα (με την σημερινή της γεωγραφική μορφή) ήσαν Έλληνες, λυπάμαι αλλά διαφωνώ.
Το ότι εξελληνίστηκαν μετά, δεν το αμφισβητώ.

Προφανώς ο Δημήτρης αναφέρει οτι το Βυζάντιο δεν ήταν Ελληνική Αυτοκρατορία με την φυλετική έννοια.
Σαφώς και δεν ήταν.
Αλλά και η Ελληνική Παιδεία επιβίωσε (και μην ξαναγραφτούν τα γνωστά περί Θεοδοσίου ,γιατί υπήρχαν περίοδοι πού η λέξη Ελληνας ταυτιζόταν μέν με τον Ειδωλολάτρη αλλά ταυτόχρονα υπήρξε διδασκαλία τής Ελληνικής Παιδείας )και φτάσαμε στον 11ο αιωνα όπου τά Ελληνικά υπήρξαν βασική γλώσσα...
Θυμίζω οτι στον 15ο αιώνα πλέον ο Πλήθων ο Γεμιστός και λοιποί ανέφεραν το περίφημο:'Ελληνες εσμέν´.
Πάντως τά περί σκοταδισμού χρειάζονται διερεύνηση και βαθειά γνώση γιά να λέγονται...
Και οι Δυτικοί Συγγραφείς σε μεγάλο ποσοστό άλλα λένε...

Λοιπόν, η μητέρα μου κατάγεται από τα Καράμπουρνα, η γιαγιά μίλαγε και Τούρκικα, όπως και ο παππούς μου.
Ο πατέρας μου είναι μισός Αρβανίτης, μισός Τσάκωνας.
(Έτσι για να γνωριστούμε :D)
Στα άλλο που λες, αν θεωρείς ότι όλοι όσοι κατοικούσαν στην Ελλάδα (με την σημερινή της γεωγραφική μορφή) ήσαν Έλληνες, λυπάμαι αλλά διαφωνώ.
Το ότι εξελληνίστηκαν μετά, δεν το αμφισβητώ.

Τι είναι εξελληνισμός???

Προφανώς ο Δημήτρης αναφέρει οτι το Βυζάντιο δεν ήταν Ελληνική Αυτοκρατορία με την φυλετική έννοια.
Σαφώς και δεν ήταν.
Αλλά και η Ελληνική Παιδεία επιβίωσε (και μην ξαναγραφτούν τα γνωστά περί Θεοδοσίου ,γιατί υπήρχαν περίοδοι πού η λέξη Ελληνας ταυτιζόταν μέν με τον Ειδωλολάτρη αλλά ταυτόχρονα υπήρξε διδασκαλία τής Ελληνικής Παιδείας )και φτάσαμε στον 11ο αιωνα όπου τά Ελληνικά υπήρξαν βασική γλώσσα...
Θυμίζω οτι στον 15ο αιώνα πλέον ο Πλήθων ο Γεμιστός και λοιποί ανέφεραν το περίφημο:'Ελληνες εσμέν´.
Πάντως τά περί σκοταδισμού χρειάζονται διερεύνηση και βαθειά γνώση γιά να λέγονται...
Και οι Δυτικοί Συγγραφείς σε μεγάλο ποσοστό άλλα λένε...

:grinning-smiley-043:grinning-smiley-043

Τι είναι εξελληνισμός???

Να απαντήσω με ένα ανέκδοτο.
Πάει το Αλβανάκι στο σχολείο. Τον ρωτάει η δασκάλα:
Δ: Πως σε λένε και από που είσαι?
Αλ: Με λένε Αλία και είμαι από την Αλβανία
Δ: Όχι σε λένε Ηλία και είσαι απ την Ελλάδα.
Πάει το Αλβανάκι σπίτι του και λέει στη μαμά του: Μαμά, με λένε Ηλία και είμαι απ την Ελλάδα.
Τι, δεν ντρέπεσαι? του λέει η μαμά και και τον πλακώνει στο ξύλο.
Γυρνάει το βράδυ ο μπαμπάς του, τον βλέπει να κλαίει, τι έγινε ρωτάει? Να λέει το Αλβανάκι, είπα στην μαμά ότι με λένε Ηλία και είμαι απ την Ελλάδα και με έδειρε.
Τα παίρνει στο κρανίο ο μπαμπάς Αλβανός και τον πλακώνει κι αυτός στο ξύλο.
Την άλλη μέρα πάει στο σχολείο, με πρησμένο πρόσωπο, επιδέσμους στα χέρια κλπ κλπ.
Τον ρωτάει η δασκάλα:
Δ: Τι έπαθες Ηλία?
Αλ: Με πλακώσανε 2 Αλβανοί