29 ΜΑΙΟΥ 1453..

Ε λοιπόν οι δικοί μου δεν εξελληνίστηκαν, καθώς ήταν ήδη (για το επίμαχο διάστημα, δεν μπορώ να ξέρω τι γινόταν 20 γενεές πίσω) Έλληνες στη συνείδηση, τη γλώσσα και την κουλτούρα, καίτοι δεν γεννήθηκαν στην ελληνική χερσόνησο. Και δεν ήταν μόνο οι δικοί μου πρόγονοι, μιλάμε για ολόκληρους πληθυσμούς με ελληνική συνείδηση, ακόμη και εάν κάποιοι μάλιστα εξ αυτών (από τα βάθη της Ανατολίας) δεν μιλούσαν καν την ελληνική. Επομένως ο ισχυρισμός ότι οι "Έλληνες" είμαστε αποτέλεσμα όλως προσφάτου εξελληνισμού είναι ισοπεδωτικός και -πρωτίστως επιστημονικώς- λανθασμένος.

Αλήθεια, μια και γνωριστήκαμε, πότε αποφάσισαν να αποκτήσουν ελληνική συνείδηση οι πρόγονοί σου? Ή για εσένα μετράει μόνο το αίμα? Γιατί με την τελευταία λογική δεν είναι κανείς τίποτα, δεν υπάρχει ανόθευτο αίμα στην υφήλιο, ούτε καν σε ινδιάνους Ινουίτ.

Είσαι δικηγόρος νομίζω. Μην διαστρεβλώνεις τα γραπτά μου. :D (πλάκα κάνω μην βαράς)
Λέω:
Στα άλλο που λες, αν θεωρείς ότι όλοι όσοι κατοικούσαν στην Ελλάδα (με την σημερινή της γεωγραφική μορφή) ήσαν Έλληνες, λυπάμαι αλλά διαφωνώ.
Το ότι εξελληνίστηκαν μετά, δεν το αμφισβητώ.

Δεν μπορώ να το εξηγήσω παραπάνω. Πως φτάνεις στο συμπέρασμα και λες:
Επομένως ο ισχυρισμός ότι οι "Έλληνες" είμαστε αποτέλεσμα όλως προσφάτου εξελληνισμού είναι ισοπεδωτικός και -πρωτίστως επιστημονικώς- λανθασμένος
ειλικρινά δεν καταλαβαίνω καθόλου

Στο τελευταίο που λες, οι πρόγονοι μου είχαν ελληνική συνείδηση.
Για αυτό που λες μετά για το αίμα, συμφωνώ με τα χίλια

Ο ισχυρισμός αυτός, περί "εξελληνισμού" των "θεωρούμενων" (κατά την απίστευτη αυτή κατασκευή) σήμερα ως Ελληνών, ομιλεί ευθέως για πραγματική νεκρανάσταση ενός δήθεν ξένου προς τον ντόπιο πληθυσμό πολιτισμού και εθνικής ταυτότητας. Λέει εν ολίγοις πως δεν υπήρχε "Έλληνας" όταν δημιουργήθηκε το κράτος, ότι η σημερινή μας "ταυτότητα" είναι δοτή και επίπλαστη. Πρόκειται για μία κατασκευή υπό την οποία δεν νοούνται εξαιρέσεις. Δεν ομιλεί δηλαδή για μία κυρίαρχη εθνική συνείδηση η οποία αφομοίωσε τις μερικότερες φυλετικές μειονότητες, αλλά για μία εξ αρχής κατασκευασμένη συνείδηση!

Ε, λοιπόν, ο μικρασιατικός Ελληνισμός αποτελεί περίτρανη διάψευση τέτοιων θεωριών. Μιλάμε για ολόκληρους πληθυσμούς με ελληνική συνείδηση και γλώσσα (το τελευταίο όχι πάντα απαραίτητο, είπαμε για τους τουρκόφωνους από τις εσχατιές της Ανατολίας). Επομένως ο ελληνικός πολιτισμός και συνείδηση δεν είχαν σβήσει καν από την Ανατολία, γιατί και υπό ποια λογική να εκλείψουν πλήρως από αυτή ταύτη την κοιτίδα του πολιτισμού?

Η περίπτωσή σου δεν έρχεται σε αντίθεση με τα όσα αναφέρω. Εσύ δεν μιλάς παρά για αφομοίωση των προγόνων σου. Καθόλου περίεργο, η ικανότητα αφομοίωσης δεν ήταν χαρακτηριστικό του ισχυρότατου ελληνικού πολιτισμού? Μέχρι και τους Λατίνους υπέταξε πολιτισμικώς, πού το παράξενο επομένως?

Να απαντήσω με ένα ανέκδοτο.
Πάει το Αλβανάκι στο σχολείο. Τον ρωτάει η δασκάλα:
Δ: Πως σε λένε και από που είσαι?
Αλ: Με λένε Αλία και είμαι από την Αλβανία
Δ: Όχι σε λένε Ηλία και είσαι απ την Ελλάδα.
Πάει το Αλβανάκι σπίτι του και λέει στη μαμά του: Μαμά, με λένε Ηλία και είμαι απ την Ελλάδα.
Τι, δεν ντρέπεσαι? του λέει η μαμά και και τον πλακώνει στο ξύλο.
Γυρνάει το βράδυ ο μπαμπάς του, τον βλέπει να κλαίει, τι έγινε ρωτάει? Να λέει το Αλβανάκι, είπα στην μαμά ότι με λένε Ηλία και είμαι απ την Ελλάδα και με έδειρε.
Τα παίρνει στο κρανίο ο μπαμπάς Αλβανός και τον πλακώνει κι αυτός στο ξύλο.
Την άλλη μέρα πάει στο σχολείο, με πρησμένο πρόσωπο, επιδέσμους στα χέρια κλπ κλπ.
Τον ρωτάει η δασκάλα:
Δ: Τι έπαθες Ηλία?
Αλ: Με πλακώσανε 2 Αλβανοί

Καλό.!!!!!!!!
Θα πρέπει ομως να ξεκαθαρίσουμε για ποιά εποχή αναφερόμαστε στά περί εξελληνισμών...
Πάντως η Αλωση στον Λαϊκό Θρύλο παραμένει μεγάλη στιγμή..
Θάπρεπε να διαβάσεις τί γραφει ο Συριζαιος Τριαρίδης πού βρίζει τον Ελύτη ...
Μιλάμε γιά αφόρητο μίσος και κατωτερότητα.
Δεν δίνω link γιατί έχω και τά όριά μου..
Οποιος θελει τον ψαχνει στο google.

Re: Απάντηση: 29 ΜΑΙΟΥ 1453..

Στο τελευταίο που λες, οι πρόγονοι μου είχαν ελληνική συνείδηση.
Για αυτό που λες μετά για το αίμα, συμφωνώ με τα χίλια

Μα αυτονόητο δεν είναι αυτό? Είναι δυνατόν να υπάρχει πχ ανόθευτο Αθηναϊκό αίμα της εποχής του Περικλή? Και ένας ξένος να παρεισέφρησε στις περίπου 80 γενεές που μεσολάβησαν μέχρι σήμερα, πάει το αίμα ..."μολύνθηκε"! -bye-

Όταν λέμε για επιβίωση του ελληνισμού, ασφαλώς ομιλούμε για επιβίωση της κουλτούρας, τι άλλο?

Φυσικά αυτό δεν σημαίνει πως εξαφανίστηκε παντελώς ο γηγενής πληθυσμός. Στους ελληνιστικούς χρόνους μιλάμε, εάν δεν κάνω λάθος, για πληθυσμό περίπου 40 εκατομμυρίων με ελληνική συνείδηση (καίτοι λαοί προσφάτως κατακτηθέντες). Αυτοί τι έγιναν, εξατμίστηκαν ή σφαχτήκαν όλοι? Οπότε μπορεί να έχεις και ελληνικό αίμα, σε όλο το κοκταίηλ, μην το αποκλείεις.

Απάντηση: Re: 29 ΜΑΙΟΥ 1453..

Ο ισχυρισμός αυτός, περί "εξελληνισμού" των "θεωρούμενων" (κατά την απίστευτη αυτή κατασκευή) σήμερα ως Ελληνών, ομιλεί ευθέως για πραγματική νεκρανάσταση ενός δήθεν ξένου προς τον ντόπιο πληθυσμό πολιτισμού και εθνικής ταυτότητας. Λέει εν ολίγοις πως δεν υπήρχε "Έλληνας" όταν δημιουργήθηκε το κράτος, ότι η σημερινή μας "ταυτότητα" είναι δοτή και επίπλαστη. Πρόκειται για μία κατασκευή υπό την οποία δεν νοούνται εξαιρέσεις. Δεν ομιλεί δηλαδή για μία κυρίαρχη εθνική συνείδηση η οποία αφομοίωσε τις μερικότερες φυλετικές μειονότητες, αλλά για μία εξ αρχής κατασκευασμένη συνείδηση!

Aκριβέστατο...Οι Ελληνες προήλθαν απο παρθενογέννεση,ενώ γιά εξ´ίσου ιστορικούς λαούς σαν τούς Εβραίους ,δεν τίθεται κάν θέμα από τούς´νεωτεριστές´,παρότι αυτοί είχαν ως μονον κοινό την Θρησκεία και όχι την Γλώσσα.

Η περίπτωσή σου δεν έρχεται σε αντίθεση με τα όσα αναφέρω. Εσύ δεν μιλάς παρά για αφομοίωση των προγόνων σου. Καθόλου περίεργο, η ικανότητα αφομοίωσης δεν ήταν χαρακτηριστικό του ισχυρότατου ελληνικού πολιτισμού? Μέχρι και τους Λατίνους υπέταξε πολιτισμικώς, πού το παράξενο επομένως?

Στήν περίοδο της Ρωμαϊκής Κυριαρχίας,οι ανώτερες τάξεις τών Ρωμαίων θεωρούσαν τιμητικό να μιλούν Ελληνικά.

send, δεν βλέπω το λόγο που διαφωνείς μαζί μου (ή που εγώ διαφωνώ μαζί σου). Ίσως το έθεσα άκομψα, το ίδιο πράγμα λέμε

Oποιαδήποτε κι αν υπήρξε η αιτία(κι ακούστηκαν ήδη μερικές εδώ) η πτώση και διάλυση του Βυζαντίου ήταν νομοτέλεια.Το λυπηρό είναι ότι αυτή συντελέστηκε από ένα απολίτιστο συνονθύλευμα άπιστων.....
Αν αυτά τα 400 χρόνια που ακολούθησαν είμασταν υπόδουλοι σε άλλο λαό δεν θα είμαστε σήμερα ουραγοί.
Όσο μικρός κι αν ήταν ο πολιτισμός τους σε σχέση με τον δικό μας(αλήθεια ποιόν εννοείς;τον αρχαίο Ελληνικό ή του Βυζαντίου;) δεν μπορεί να χαρακτηρίζονται "απολίτιστο συνοθύλεμα απίστων"

Αυτό που είπα είναι η μάταιη προσπάθεια κάθε θρησκείας να εξηγήσει τα ανεξήγητα.

Ο Μέγας Αλέξανδρος,μιας και το φέρνεις σαν παράδειγμα, δεν είχε σκοπό να εξελληνίσει τους λαούς που κατακτούσε.Ούτε και οι Τούρκοι.Αν ίσχυε κάτι τέτοιο,θα το είχαν καταφέρει σε 400 χρόνια.Η αυτοκρατορία του είχε πολύ πιό σύντομη διάρκεια.

Έστω ότι τα περί σκοταδισμού είναι βαριά.Το κλείσιμο της Ακαδημίας του Πλάτωνα δεν είναι ένα τρανό παράδειγμα προσπάθειας αποσιώπησης του ελεύθερου πνεύματος;
Δεν ισχυρίζομαι κάτι το αντίθετο με αυτά που λένε οι μελετητές.Μου φαίνεται παράξενο η συνύπαρξη κράτους-εκκλησίας και οι "ελέω Θεού" μονάρχες

Όσο μικρός κι αν ήταν ο πολιτισμός τους σε σχέση με τον δικό μας(αλήθεια ποιόν εννοείς;τον αρχαίο Ελληνικό ή του Βυζαντίου;) δεν μπορεί να χαρακτηρίζονται "απολίτιστο συνοθύλεμα απίστων"

Αυτό που είπα είναι η μάταιη προσπάθεια κάθε θρησκείας να εξηγήσει τα ανεξήγητα.

Ο Μέγας Αλέξανδρος,μιας και το φέρνεις σαν παράδειγμα, δεν είχε σκοπό να εξελληνίσει τους λαούς που κατακτούσε.Ούτε και οι Τούρκοι.Αν ίσχυε κάτι τέτοιο,θα το είχαν καταφέρει σε 400 χρόνια.Η αυτοκρατορία του είχε πολύ πιό σύντομη διάρκεια.

Έστω ότι τα περί σκοταδισμού είναι βαριά.Το κλείσιμο της Ακαδημίας του Πλάτωνα δεν είναι ένα τρανό παράδειγμα προσπάθειας αποσιώπησης του ελεύθερου πνεύματος;
Δεν ισχυρίζομαι κάτι το αντίθετο με αυτά που λένε οι μελετητές.Μου φαίνεται παράξενο η συνύπαρξη κράτους-εκκλησίας και οι "ελέω Θεού" μονάρχες

Παρόλα αυτά πολλοί Πατέρες της Εκκλησίας διάβαζαν Πλάτωνα και άλλοι τον καταδίκαζαν...
Υπήρξαν αντιφάσεις σαφώς..
Σε αντιδιαστολή δές τι γινόταν στην Δύση..
Ο Πάπας ήταν πιό ισχυρός απο τον Αυτοκράτορα εξ´ού και η διαφορά μεταξύ Παποκαισαρισμού και Καισαροπαπισμού...
Το ενδιαφέρον επίσης ήταν οτι και ο Αριστοτέλης και ο Πλάτων επιβίωσαν..
Και αυτό δεν έγινε λόγω ´Κρυφών Σχολειών´.

Τώρα για το εάν η καταλυθείσα το 1453 αυτοκρατορία (τα θλιβερά απομεινάρια της τελοσπάντων) ήταν ή όχι ελληνική, ναι μεν ως πολιτικώς ήταν, και ήθελε ασφαλώς να εμφανίζεται ως, συνέχεια της ίδια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, ωστόσο σημαντικότατο επιχείρημα μπορεί να συναχθεί από τη γλώσσα της γραφειοκρατείας και του δικαίου. Έτσι ενώ το νομοθετικό και κωδικοποιητικό έργο του Ιουστινιανού είναι στα λατινικά (πχ Digesta, Codex κλπ), τα Βασιλικά, ήδη από τα τέλη του 9ου αιώνα (Μακεδονική Δυναστεία) είναι στα ελληνικά. Αυτό δεν λέει κάτι?

Re: Απάντηση: Re: 29 ΜΑΙΟΥ 1453..

Αναφέρομαι στον αρχαιοελληνικό φυσικά που επηρέασε όλους τους υπόλοιπους όπως φυσικά και τον Βυζαντινό.Τι είναι αυτό που πραγματικά σε ενόχλησε στην φράση "απολίτιστο συνοθύλεμα απίστων"?Το άπιστοι?Φρονώ ότι ήδη το έχω καταστήσει σαφές υπό ποια έννοια (δηλαδή ένας άνθρωπος που πιστεύει στα ουρι του Παραδείσου που του δίνουν και τρώει ότι επιθυμεί η ψυχή του θεμελιώνει το δικαίωμα του πιστού?Ημαρτον.........).Με αυτή την έννοια και οι άθεοι είναι πιστοί αφού πιστεύουν ότι δεν υπάρχει θεός.
Μήπως το συνονθύλευμα?Μα τέτοιο ήταν........Η μήπως το απολίτιστο?Μπορείς να μου θυμίσεις κάποιο δείγμα αυτού του πολιτισμού?Οτιδήποτε από τέχνες, γράμματα,επιστήμες ότι άλλο μπορείς να σκεφτείς?

Ποια είναι τα ανεξήγητα?Ολοι εμείς που βιώνουμε αυτόν τον κόσμο βρίσκουμε χρόνο να αναρωτηθούμε για το <<μετά>> ή να ακουμπήσουμε κάπου να ανακουφιστούμε μετά τα χαστούκια?

Φυσικά και δεν είχε.Ομως αυτά που έκανε σε κείνα τα μακρινά μέρη τα θυμούνται μέχρι σήμερα.Αν τον μισούσαν ως κατακτητή δεν θα μπορούσαν να αλλάξουν το όνομα της Αλεξάνδρειας(πολυ απλοικό παράδειγμα αλλά ενδεικτικό ).

Εδώ θα ταυτιστούμε απόλυτα.
Εχω τη γνώμη -σήμερα ειδικά που παγκοσμιοποιηθηκε η παραχάραξη της ιστορίας των λαών- ότι εμείς πρώτοι έχουμε ιερό καθήκον και υποχρέωση να διαφυλάξουμε τη δικιά μας ιστορία.

Ας μην το κάνουμε θρησκευτικό το θέμα.
Κάθε ετερόδοξος ήταν εξ ορισμού άπιστος. Τότε. Σήμερα είναι απλώς ετερόδοξος.

Φίλε Send,τέτοια θέματα έχουν και τις προεκτάσεις τους.Θεωρώ υποχρέωσή μου να καταστήσω σαφή τα λεγόμενά μου στον/στους συνομιλητή/ές μου.:grinning-smiley-043

Τα παραδείγματα που ζητάς δεν τα έχω.Είσαι ελεύθερος να υποστηρίξεις ότι αν δεν υπάρχουν παραδείγματα, δεν υπάρχει και πολιτισμός.Βαριέμαι και δεν έχω και χρόνο να ψάξω για το αν οι Οθωμανοί είχαν ή όχι πολιτισμό.Πάντως, αν έβρισκα κάτι δεν θα ήταν προϊόν σκέψης μου, αλλά δεδομένων.

Τον μ.Αλέξανδρο εσύ τον ανέφερες...για μερικούς λαούς ήταν βασιλιάς ερχόμενος από τον Θεό...(ακόμα πιό απλό παράδειγμα:σου αρέσει ο μπακλαβάς;(πλάκα κάνω)

Τα ουρί του παραδείσου δεν είναι το μόνο θεμέλιο της ισλαμικής πίστης.Από τη στιγμή που θεωρούνται άπιστοι αυτοί που πιστεύουν σ'αυτό,ο σεβασμός στη θρησκεία του άλλου πάει περίπατο.Γιατί άραγε να μας σεβαστεί αυτός;

Για να καταλάβω καλύτερα:Ο πολιτισμός του Βυζαντίου που ήταν χριστιανικός,που είχε "ελέω Θεού" μονάρχες, που κατέστρεψε όσους "ειδωλολατρικούς" ναούς μπόρεσε, που έκλεισε το παλιότερο πανεπιστήμιο στον πλανήτη(ακαδημία Πλάτωνα), πώς ακριβώς επηρεάστηκε από τους αρχαίους Έλληνες;Δεν έχω αντίρρηση ότι οι Βυζαντινοί είχαν πολιτισμό με πολλές μορφές.Λίγο δύσκολο όμως να επηρεάστκαν από τους αρχαίους Έλληνες.

Αυτό που οι θρησκείες δεν μπορούν ικανοποιητικά να εξηγήσουν είναι η ζωή μετά τον θάνατο.Με τον όρο "ικανοποιητικά"μιλάω για τον εαυτό μου και όχι για σένα ή οποιονδήποτε άλλον.

Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου ότι πρέπει να διαφυλάξουμε την ιστορία μας.Ας σκεφτούμε όμως ότι δεν είναι η μοναδική στον πλανήτη.
:coffee:

Re: Απάντηση: 29 ΜΑΙΟΥ 1453..

Τα παραδείγματα που ζητάς δεν τα έχω.Είσαι ελεύθερος να υποστηρίξεις ότι αν δεν υπάρχουν παραδείγματα, δεν υπάρχει και πολιτισμός.Βαριέμαι και δεν έχω και χρόνο να ψάξω για το αν οι Οθωμανοί είχαν ή όχι πολιτισμό.Πάντως, αν έβρισκα κάτι δεν θα ήταν προϊόν σκέψης μου, αλλά δεδομένων.

Σε καταλαβαίνω απόλυτα.......
[/quote] Τον μ.Αλέξανδρο εσύ τον ανέφερες...για μερικούς λαούς ήταν βασιλιάς ερχόμενος από τον Θεό...(ακόμα πιό απλό παράδειγμα:σου αρέσει ο μπακλαβάς;(πλάκα κάνω)[/quote]

Οταν κάνεις πλάκα είσαι πιο σωστός.Πράγματι μου αρέσει..........
[/quote] Τα ουρί του παραδείσου δεν είναι το μόνο θεμέλιο της ισλαμικής πίστης.Από τη στιγμή που θεωρούνται άπιστοι αυτοί που πιστεύουν σ'αυτό,ο σεβασμός στη θρησκεία του άλλου πάει περίπατο.Γιατί άραγε να μας σεβαστεί αυτός;[/quote]

Δεν στερώ από κανένα το δικαίωμα της επιλογής.Μπορώ να τον κριτικάρω όμως..........
[/quote] Για να καταλάβω καλύτερα:Ο πολιτισμός του Βυζαντίου που ήταν χριστιανικός,που είχε "ελέω Θεού" μονάρχες, που κατέστρεψε όσους "ειδωλολατρικούς" ναούς μπόρεσε, που έκλεισε το παλιότερο πανεπιστήμιο στον πλανήτη(ακαδημία Πλάτωνα), πώς ακριβώς επηρεάστηκε από τους αρχαίους Έλληνες;Δεν έχω αντίρρηση ότι οι Βυζαντινοί είχαν πολιτισμό με πολλές μορφές.Λίγο δύσκολο όμως να επηρεάστκαν από τους αρχαίους Έλληνες.[/quote]

Εξήγησα και σε προηγούμενο ποστ ότι σε αυτά είμαστε σύμφωνοι.Από τον κανόνα <<ουδείς άσφαλτος(χε χε)>> δεν ξεφεύγει κανείς(ούτε ο Μέγας Αλέξανδρος).
[/quote]Αυτό που οι θρησκείες δεν μπορούν ικανοποιητικά να εξηγήσουν είναι η ζωή μετά τον θάνατο.Με τον όρο "ικανοποιητικά"μιλάω για τον εαυτό μου και όχι για σένα ή οποιονδήποτε άλλον.[/quote]

Επιμένω ότι η (κάθε αν προτιμάς)θρησκεία=φιλοσοφία=βοήθημα γιαυτη τη ζωή
[/quote] Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου ότι πρέπει να διαφυλάξουμε την ιστορία μας.Ας σκεφτούμε όμως ότι δεν είναι η μοναδική στον πλανήτη.:coffee:[/quote]
:SFGSFGSF::ADFADF1:

Δεν προσθέτω τίποτα περισσότερο για τις θρησκείες, σεβόμενος την προτροπή του admin.Αν ανοίξουμε διαφορετική συζήτηση, ευχαρίστως να τα πούμε..:ernaehrung004:.

Ο κατακερματισμός της παλαιάς και παντοκρατόρισσας ρωμαϊκής αυτοκρατορίας κι η ίδρυση της ανατολικής(βυζαντινής) αυτοκρατορίας,απλά έχει να κάνει με την διεκδίκηση-κατοχή πλούτου και γής,των αριστοκρατορικών οικογενειών και των τέως τιτλούχων της.Οι θρησκευτικές διαφορές κι η ανακήρυξη του χριστιανισμού σαν επίσημης θρησκείας,ήταν ένα απαραίτητο βήμα του τότε κατεστημένου,για να εδραιώσει παραπέρα την φυσιογνωμία του.Ο ρωμαίος Μ.Κωνσταντίνος,που αγιοποιήθηκε,ήταν απο τις πλέον αδίστακτες και σκοτεινές μορφές της αν.αυτοκρατορίας.

Κάτι αντίστοιχο συνέβει και μετά τον θάνατο του Μ.Αλέξανδρου.Αυτή όμως,ήταν ελληνική αυτοκρατορία κι έλληνες τιτλούχοι,ενώ η βυζαντινή κομμάτι της τέως ρωμαϊκής και τέως ρωμαίοι ευγενείς.

Οι βυζαντινοί αυτοκράτορες,μ' ελάχιστες εξαιρέσεις,προσπάθησαν να εκριζώσουν κάθε στοιχείο του ελληνικού αρχαίου πολιτισμού ή τουλάχιστον ουδέποτε προσπάθησαν να τον αναστήσουν.Δεν υπάρχουν τέτοια ιστορικά στοιχεία ή αποδείξεις.Το αντίθετο μάλλον.Μεμονωμένες φωτεινές περιπτώσεις υπηκόων με ελληνική παιδεία και πιθανόν κι υποτυπώδη ελληνική συνείδηση,δεν έχουν να κάνουν με την επίσημη πολιτική των βυζαντινών αυτοκρατόρων.

Απο μιά άποψη,νομίζω ότι,η επικυριαρχία των μουσουλμάνων οθωμανών,ήταν αυτή που έδωσε το έναυσμα για την αναζήτηση της εθνικής ταυτότητας των ελλήνων.Είναι ένα ερώτημα,άν δεν συνέβαινε η άλωση της πόλης,τι γλώσσα θα μιλάγαμε σήμερα κι άν θα υπήρχε ξεχωριστό ελληνικό κράτος. Πιθανότατα θα είμαστε σε πολύ καλύτερη θέση απο κάθε άποψη,αλλά όχι έλληνες.Μπορεί να φαίνεται προκλητική κι αιρετική σκέψη,αλλά για σκεφτείτε το.

22173.jpg

ΟΙ ΠΟΛΕΜΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ
WARRIORS OF GOD
ΤΖΕΪΜΣ ΡΕΣΤΟΝ

Δυτικοί (Φράγκοι) και Ισλαμιστές κατά την Τρίτη Σταυροφορία (1189-1192)
Τρομερή αναπαράσταση , ανικανότητας, ερωτικών παθών, θρησκευτικού φανατισμού και ανικανότητας των Δυτικών ηγεμόνων...