29 ΜΑΙΟΥ 1453..

Ετυμολογία του Γραικός = υπόδουλος? Πού τα διαβάζετε αυτά βρε παιδιά, για όνομα.

Σημειώνεται επίσης ότι:

1) Η ονομασία Γραίος,α, ή Γραίκιος,α > Γρακία, Γραικός κ.α ετυμολογικά σχετίζεται με τα: (γ)ραJα - ραγιά απ´όπου και τα Rex, ρήγας, ρήγιον, ραγιάς κ.α. Αντίθετα το όνομα Γραικία - Γραικός (Λατινικά Graecia – Graecus) δεν σχετίζεται, όπως κακώς ισχυρίζονται μερικοί ανθέλληνες, με το λατινικό Γκρεκύλος (Greculus), που χαρακτήριζε τον χαμερπή, κόλακα και εθνικά ανάξιο καιροσκόπο, αφού το όνομα Γραικία γράφεται με αι = ae και ι, όπως η πόλη Γραία, και όχι με e και (ο)υ, όπως γράφεται το Γρεκύλος (Greculus). Η λέξη «Γκρεκύλος» πρέπει να είναι είτε σλαβική, από τη λέξη Γκρεχ (Грех) που υποδηλώνει την απάτη και αμαρτία, είτε ελληνο-λατινική, από τη λέξη λατινικά Γκρεξ (Grex) = Ελληνικά αίξ > αίγα, αίγαγρος, αγέλη…, άρα ο αγροίκος, αμόρφωτος, ο ανάξιος κ.τ.λ.

http://el.wikipedia.org/wiki/Γραικός

Re: Απάντηση: Re: 29 ΜΑΙΟΥ 1453..

Αριστοτέλης:Μετεωρολογικά ,Κάκτος 1994...
Ο Αριστοτέλης αλλά και ο Απολλόδωρος θεωρούν οτι η λέξις Γραικός ειναι ταυτόσημη αλλά και προγενέστερη τής λέξεως Ελλην.

Για την ακρίβεια, ο Αριστοτέλης έχει το χωρίο, αναφερόμενος στη Δωδώνη, "ωκούν οι Σελλοί και οι καλούμενοι τότε μεν Γραικοί, νυν δε Έλληνες", τώρα αυτό το χωρίο έχει διάφορες ερμηνευτικές προσεγγίσεις. Πάντως η λέξη είναι σαφέστατα πανάρχαια, όπου και εάν αναφέρεται (σε ελληνικό φύλο ή γενικώς στους Έλληνες).
Ο δε Θουκιδίδης μνημονεύει ως τοπωνύμιο την "Γραϊκή" (ετυμολογικώς σαφέστατα κοινής προέλευσης) αναφερόμενος όμως στην περιοχή του Ωρωπού.

Η Wikipedia αναγνωρίζει σχεδόν οτι ο Αλεξανδρος ηταν πρόγονος τών Σκοπιανων...
Δεν αποτελεί η wikipedia πάντα αξιόπιστη πηγή και μάλιστα για τα ελληνικά θέματα συμπληρώνεται απο συγκεκριμένη ομάδα συγγραφέων........................
Για το πλαίσιο τού φόρουμ έχει παρασχεθεί πλουσιότατη βιβλιογραφία,πού υπερβαίνει κατά πολύ την συμπαθή κατα τα άλλα wiki.................

Δικτυακο τοπο που τυγχανει επεμβασης απο οποιονδηποτε πραγματικα δεν μπορεις να μην τον λοξοκοιταξεις....

Re: Απάντηση: 29 ΜΑΙΟΥ 1453..

Σλαβος τι σημαινει?

Δεν ξέρω εάν προήλθε από το ύστερο λατινικό sclavus (= σκλάβος, τι άλλο) ή το αντίστροφο, γεγονός πάντως παραμένει, ότι από το Σλάβος προήλθαν οι λέξεις που στις περισσότερες ευρωπαϊκές γλώσσες δηλώνουν τον δούλο.

Ετυμολογία του Γραικός = υπόδουλος? Πού τα διαβάζετε αυτά βρε παιδιά, για όνομα.

..............
Τελικά είμαστε Έλληνες και όχι Γραικοί ή Ρωμιοί, δηλαδή υπήκοοι της ανατολικής Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας διότι μετά τον απελευθερωτικό αγώνα, σαν Έλληνες δημιουργήσαμε ελεύθερο και ανεξάρτητο κράτος.

Πάν Καρτσωνάκης
....
απο http://www.gothess.gr/docroot/pan.asp?Article=274

Re: Απάντηση: 29 ΜΑΙΟΥ 1453..

Η Wikipedia αναγνωρίζει σχεδόν οτι ο Αλεξανδρος ηταν πρόγονος τών Σκοπιανων...
Δεν αποτελεί η wikipedia πάντα αξιόπιστη πηγή και μάλιστα για τα ελληνικά θέματα συμπληρώνεται απο συγκεκριμένη ομάδα συγγραφέων........................
Για το πλαίσιο τού φόρουμ έχει παρασχεθεί πλουσιότατη βιβλιογραφία,πού υπερβαίνει κατά πολύ την συμπαθή κατα τα άλλα wiki.................

Δυστυχώς ό,τι γράφεται, φέρεται να διεκδικεί -παραλόγως επί ίσοις όροις και με τα σοβαρά ακόμη συγγράμματα- την προσοχή μας. Και βγαίνει μετά ο καθένας και σου λέει, στηριζόμενος σε συγγράμματα που πλέον παράγονται και πωλούνται κατά μονάδα βάρους, "κατά μία εκδοχή". Μάλιστα.

Απάντηση: Re: 29 ΜΑΙΟΥ 1453..

..............
Τελικά είμαστε Έλληνες και όχι Γραικοί ή Ρωμιοί, δηλαδή υπήκοοι της ανατολικής Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας διότι μετά τον απελευθερωτικό αγώνα, σαν Έλληνες δημιουργήσαμε ελεύθερο και ανεξάρτητο κράτος.

Πάν Καρτσωνάκης
....

Ο κυριος κάνει ένα μή -λογικό ´πήδημα´11 αιώνων..
Δεν μας εξηγεί πάντως εάν ξαναφυτρώσαμε μετά το 21 ξαφνικά.

Ο κυριος κάνει ένα μή -λογικό ´πήδημα´11 αιώνων..
Δεν μας εξηγεί πάντως εάν ξαναφυτρώσαμε μετά το 21 ξαφνικά.

Και όχι μόνο. Υπό την ανωτέρω λογική, ακόμη και στην κλασική αρχαιότητα δεν υπήρχε κυριολεκτικώς "Ελληνικό Κράτος". Όπως επίσης και πολλοί λαοί, πχ οι Ούγγροι, θα πρέπει να ξεπήδησαν όλως προσφάτως (πότε είχαν κράτος οι τελευταίοι? Μεταξύ Οθωμανών και Αυστριακών βολόδερναν)

Εχω βρεί και blogs ακραίας ιδεολογίας που πανηγυρίζουν για την Αλωση τής Πολης γιατί ελευθερώθηκαν οι Ελληνες...Τρια πουλάκια καθονταν..
Αυτοί πιστευουν οτι το γονίδιο μεταφέρθηκε στούς αιώνες..
Το ενδιαφέρον ειναι πώς τά ιδια λενε και οι Λιακορεπούσηδες πού βρίσκονται ,κατά δήλωσίν τους,στην απέναντι ακριβώς οχθη τής ακραίας ιδεολογίας πού προανέφερα.
Αρνούνται εντελώς την γλωσσική-πολιτιστική σχέση Νέας Ρώμης-Ελλάδας και θεωρούν οτι αποκτήσαμε εθνική συνειδηση μετά το 1821...
Και οι δυό σχολές σκέψης,παθαίνουν ένα ´σκοτείνιασμα´χιλιετίας...
Περίεργες ομοιότητες Πλευρικων-Ρεπουσικών..................

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: 29 ΜΑΙΟΥ 1453..

Και όχι μόνο. Υπό την ανωτέρω λογική, ακόμη και στην κλασική αρχαιότητα δεν υπήρχε κυριολεκτικώς "Ελληνικό Κράτος". Όπως επίσης και πολλοί λαοί, πχ οι Ούγγροι, θα πρέπει να ξεπήδησαν όλως προσφάτως (πότε είχαν κράτος οι τελευταίοι? Μεταξύ Οθωμανών και Αυστριακών βολόδερναν)

Πού να δείς οι Βέλγοι...Το τελευταίο εθνικό ανέκδοτο...
Με Βαλλονους και Φλαμανδούς..
Και μου θελανε και αποικιοκρατία στο Κογκό..

Εχω βρεί και blogs ακραίας ιδεολογίας που πανηγυρίζουν για την Αλωση τής Πολης γιατί ελευθερώθηκαν οι Ελληνες...Τρια πουλάκια καθονταν..
Αυτοί πιστευουν οτι το γονίδιο μεταφέρθηκε στούς αιώνες..
Το ενδιαφέρον ειναι πώς τά ιδια λενε και οι Λιακορεπούσηδες πού βρίσκονται ,κατά δήλωσίν τους,στην απέναντι ακριβώς οχθη τής ακραίας ιδεολογίας πού προανέφερα.
Αρνούνται εντελώς την γλωσσική-πολιτιστική σχέση Νέας Ρώμης-Ελλάδας και θεωρούν οτι αποκτήσαμε εθνική συνειδηση μετά το 1821...
Και οι δυό σχολές σκέψης,παθαίνουν ένα ´σκοτείνιασμα´χιλιετίας...
Περίεργες ομοιότητες Πλευρικων-Ρεπουσικών..................

Έχω την εντύπωση, ότι ο 21ος αιώνας θα είναι ο δεύτερος Μεσαίωνας, να το δείτε...

Αν και αυτό είναι παγκόσμιο φαινόμενο, δεν αφορά αποκλειστικά εμάς.

ωραια πραμματα.
Παμε παρακατω η εστω παραλληλα ,θεωρειται οτι μετα το Ιουλιανο το παραβατη οι Εθνικοι (ετσι δεν λεγαν τους μη χριστανους Ελληνες?)
διωχθηκαν απο τους //βυζαντινους//?

Έχω την εντύπωση, ότι ο 21ος αιώνας θα είναι ο δεύτερος Μεσαίωνας, να το δείτε...

Αν και αυτό είναι παγκόσμιο φαινόμενο, δεν αφορά αποκλειστικά εμάς.

Η Νεοελληνική πραγματικότητα πάντως περνάει Μεσαίωνα σε επίπεδο Παιδείας και Πολιτισμού χρόνια τώρα.
Παγκοσμίως τά ζόρια ειναι μεγάλα οντως..

..............

Πάν Καρτσωνάκης
....

Δηλαδή ο Διάκος ήταν Γραικός και ο Κολοκοτρώνης Έλληνας???????

Αν εγώ, λοιπόν, χαρακτηρίσω τον εν λόγω κύριο ''γραικύλο'' δεν θα μου θυμώσει φαντάζομαι μιας και είναι μόνο Έλληνας και όχι Γραικός.....

Και ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, υπάρχει κάτι ελληνικότερο από το ''Εγώ Γραικός γεννήθηκα Γραικός θε να πεθάνω''???????

Χαίρε βάθος αμέτρητο κ. Καρτσωνάκη!!!!!

ωραια πραμματα.
Παμε παρακατω η εστω παραλληλα ,θεωρειται οτι μετα το Ιουλιανο το παραβατη οι Εθνικοι (ετσι δεν λεγαν τους μη χριστανους Ελληνες?)
διωχθηκαν απο τους //βυζαντινους//?

Διώχθηκαν μερικώς.
Η Παλιά θρησκεία είχε τελειώσει πρό πολλού όμως.
Ο κοσμοπολίτης Καβάφης το περιγράφει καλυτερα απ´όλους στο ποιημα του για τον Ιουλιανό..
Πάντως ´σκλαβιά´δεν υπήρξε..Υπολειμματα τής Αρχαιας Θρησκειας αναφερονται μεχρις το 700μ.χ περιπου...
Απο τον Φωτιο και μετά επανέρχεται η αναφορά στην λέξη Ελλην.
Και ελληνική παιδεία υπήρχε..
Ομηρο διάβαζαν οχι Βιργίλιο...Ακομα και χριστιανικά ποιήματα όπως οι ´κέντρωνες´περιείχαν δάνειους στίχους απο Οδύσσεια και Ιλιάδα..(Kostas Papaioannou..La peinture byzantine et russe σ.19)
Αυτό πώς εξηγείται...??
Προσωπικά παρέθεσα δέκα βιβλία τουλάχιστον ξένων αναγνωρισμένων παγκοσμίως συγγραφέων,πού αναφέρονται συνολικά στο Βυζάντιο..
Και επαναλαμβάνω την ρήση τού Πλήθωνα τού Γεμιστού(1355-1452) :'Eλληνες το γένος ώς ή τε φωνή και η πάτριος Παιδεία μαρτυρεί´.
Και ο πρώτος Ελληνας που χρησιμοποιησε την εννοια του Βυζαντινού ήταν ο Κοραής...Ποιος άλλος???Αλλοίμονο.

Δηλαδή ο Διάκος ήταν Γραικός και ο Κολοκοτρώνης Έλληνας???????

Αν εγώ, λοιπόν, χαρακτηρίσω τον εν λόγω κύριο ''γραικύλο'' δεν θα μου θυμώσει φαντάζομαι μιας και είναι μόνο Έλληνας και όχι Γραικός.....

Και ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, υπάρχει κάτι ελληνικότερο από το ''Εγώ Γραικός γεννήθηκα Γραικός θε να πεθάνω''???????

Χαίρε βάθος αμέτρητο κ. Καρτσωνάκη!!!!!

Γιατί Γιάννη μου...??
Υπόδουλος εννοείτο με το ´Εγω Γραικός γεννήθηκα Γραικός θε να πεθάνω´..
Δοθηκε και συνέντευξη στην Turkish Daily News...:flipout::flipout::flipout:

.......
Ομηρο διάβαζαν οχι Βιργίλιο...Ακομα και χριστιανικά ποιήματα όπως οι ´κέντρωνες´περιείχαν δάνειους στίχους απο Οδύσσεια και Ιλιάδα..(Kostas Papaioannou..La peinture byzantine et russe σ.19)
Αυτό πώς εξηγείται...??
....

ισως εξηγειται...
Αν οντως υπηρχε επιθεση σε ενα κομματι πληθυσμου ειναι φυσικη συμπεριφορα νομιζω να καλυπταν την παρανομια τους με νομιμο μανδυα.

Μην ξεχναμε παραξενα παντρεματα που υπαρχουν στις συνχρονες εκδηλωσεις της εκκλησιας με παγανιστικα (!).πχ πυροβασια με εικονισματα αγιων..κλπ.

Υ.Σ.Ελπιζω οτι δεν σας δυσαρεστουν τα ερωτηματα

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: 29 ΜΑΙΟΥ 1453..

ισως εξηγειται...
Αν οντως υπηρχε επιθεση σε ενα κομματι πληθυσμου ειναι φυσικη συμπεριφορα νομιζω να καλυπταν την παρανομια τους με νομιμο μανδυα.

Μην ξεχναμε παραξενα παντρεματα που υπαρχουν στις συνχρονες εκδηλωσεις της εκκλησιας με παγανιστικα (!).πχ πυροβασια με εικονισματα αγιων..κλπ.

Υ.Σ.Ελπιζω οτι δεν σας δυσαρεστουν τα ερωτηματα

Καθόλου.
Δεν ειναι παράξενα τά παντρέματα...
Διατηρούνται παραδόσεις ανάμεικτες και αυτό ειναι πολύ ωραίο..
Εχουμε ακομα παγανιστικά έθιμα.
Και η Θεία Λειτουργία μιμείται το τελετουργικό τής Αρχαίας Τραγωδίας..
Οι πολιτισμοί δεν μένουν -ευτυχώς-´καθαροί´απο επιδράσεις...
Και η Ορθόδοξη Παράδοση επηρεάστηκε απο την Αρχαιότητα.
Απο την εποχή τού Κωνσταντίου Β(337-361)μέχρις τον Ιουστινιανό η Πολη γινεται κέντρο τών ελληνικών γραμμάτων...
Και απο το 425 η Πολη αποκτά το μονοπώλιο ...
Τον επομενο αιώνα οντως κλεινει η Σχολή τών Αθηνων και εκεί συμβαίνουν διωγμοί..
Ιδρυεται ομως το Πανεπιστήμιο τής Πολης οπου κατά τον 7ο αιωνα εξαφανιζονται τα Λατινικά και κυριαρχούν τα Ελληνικά.
Οι μαθητές πέρα απο τα Ιερά Κειμενα μαθαιναν και ελληνικά κειμενα..
Υπήρξε η περιοδος εικονομαχίας-εικονολατρείας όπου επικράτησε η θρησκευτική γραμματεια μεν αλλά ολοι οι Χριστιανοί λόγιοι της εποχής δεν υποτιμούσαν τά ελληνικά....
Απο τον 11ο αιώνα υπάρχει μεγάλη άνθηση τού Πανεπιστημίου πάλι έως το 1453.
Φαινεται δηλαδή η λέξη έλλην να χρησιμοποιείται αρχικά να φθινει και να ταυτίζεται μέ τούς ´εθνικούς´μετά και να μειώνεται η χρήση της και εν συνεχεία να επανέρχεται δριμυτερη...
Και ξένοι συγγραφείς θεωρούν πώς τουλάχιστον το 75% της Ελληνικής Γραμματείας διεσώθη μέσω Βυζαντινών Χειρογράφων.
Μέσα σε χιλια χρόνια ζωής σαφώς υπήρξαν και περίοδοι πολιτισμικά πτωχές αλλά αυτό ειναι απολύτως φυσιολογικό ..
Εδώ σε 100 χρονια έχουμε περάσει διαφορες φάσεις..
Σκεφτείτε οτι μιλάμε για 1000 χρόνια..
Και εκεί η γλώσσα και ο πολιτισμός επιβίωσαν και αναπτύχθηκαν...
Αυτό σημαίνει πολλά..

Γιατί Γιάννη μου...??
Υπόδουλος εννοείτο με το ´Εγω Γραικός γεννήθηκα Γραικός θε να πεθάνω´..
Δοθηκε και συνέντευξη στην Turkish Daily News...:flipout::flipout::flipout:

Τι πηγή παραπληροφόρησης που είσαι βρε Σπύρε!!!:rifle::rifle:

Στην Hurriyet δόθηκε η συνέντευξη..........η Turkish Daily είχε συνέντευξη τη Ρεπούση εκείνη τη μέρα και δεν προλάβαινε (την προγιαγιά της εννοείται, ή ήταν στη Γαλλία εκείνη την περίοδο????)-bye--bye-