2κάναλοι με HT passthrough

Re: 2κάναλοι με ht passthrough

τελικα φιλοι μου ο 990 εχει αυτη την δυνατοτητα! :)
το μανιουαλ εψαξα κι εγω μολις
στην σελιδα connections το κυκλακι με τον αριθμο 19 που λεει : processor analog inputs κλπ κλπ αν δεν κανω λαθος...

τελικα φιλοι μου ο 990 εχει αυτη την δυνατοτητα! :)
το μανιουαλ εψαξα κι εγω μολις
στην σελιδα connections το κυκλακι με τον αριθμο 19 που λεει : processor analog inputs κλπ κλπ αν δεν κανω λαθος...

Σωστός.

Γκαβομάρα!

γιατι εγω ??? χαχαχαχα
ολο το απογευμα αυτο εψαχνα και δεν μου εκοβε να βρω το μανιουαλ!!!

Μόνο που αν ο home theatre ενισχυτής σου δεν έχεις pre-out και πρέπει να αλλάξεις και πολυκάναλο και να πάρεις και στερεοφωνικό... έ αγόρασε έναν πολύ καλύτερο πολυκάναλο να ξεμπερδεύεις.
Μακάρι να ήταν αλλά δεν είναι το ίδιο.

Απάντηση: Re: 2κάναλοι με ht passthrough

Υπάρχει "μηχανάκι" (πως αλλιώς να το πω δεν ξέρω λεπτομέρειες) κάτι σαν επιλογέα που μπορείς να συνδέσεις τα πάντα πάνω του και ανάλογα να
επιλέγεις κατά βούληση δικάναλο ή av. Έχουμε ακούσει κάτι τέτοιο??

Δεν χρειάζεται κάποιο extra μηχάνημα.
Ρίξε μια πιο προσκετική ματιά στην ανάλυση του Dalanik (post #241) για την συνδεσμολογία.

Θα έχεις ή δυο πηγές ή μια πηγή με την hdmi συνδεδεμένη στον AVR και την spdiff ή τις αναλογικές στον δικάναλο.

'Οταν θα προσθέσεις το δικάναλο, συνεπάγεται παίζεις μουσική, θα είναι κλειστός ο AVR, δεν θα παίζει τίποτα.

Οταν θα βλέπεις ταινίες , ο πολυκάναλος ήχος θα "σπάει" στον AVR.
Tα 2 μπροστινά κανάλια FR,FL θα φεύγουν με σήμα line από τις pre-out του ενισχυτή στον 2-κάναλο, ο οποίος θα λειτουργεί σαν τελικός.
O ήχος από τα υπόλοιπα κανάλια θα φεύγει από τα τελικά στάδια του AVR στα ηχεία.

Ένα παράδειγμα με 2 πηγές:

hlVzA.png

Ένα παράδειγμα με 1 πηγή:

gYBWG.png

μάυρο είναι τα σήματα προενίσχυσης του πολυκάναλου ήχου
Με πράσσινο είναι τα σήματα προενίσχυσης του δικάναλου (RCA pre-out ή ΧLR οut)
Με κόκκινο είναι τα ρεύματα των ηχείων.

Μακάρι να ήταν αλλά δεν είναι το ίδιο.

Σε όλες τις περιπτώσεις για να συνδέσεις 2 κάναλο θες AVR με Pre-Out

Re: Απάντηση: Re: 2κάναλοι με ht passthrough

Δεν χρειάζεται κάποιο extra μηχάνημα.
Ρίξε μια πιο προσκετική ματιά στην ανάλυση του Dalanik (post #241) για την συνδεσμολογία.

Θα έχεις ή δυο πηγές ή μια πηγή με την hdmi συνδεδεμένη στον AVR και την spdiff ή τις αναλογικές στον δικάναλο.

'Οταν θα προσθέσεις το δικάναλο, συνεπάγεται παίζεις μουσική, θα είναι κλειστός ο AVR, δεν θα παίζει τίποτα.

Οταν θα βλέπεις ταινίες , ο πολυκάναλος ήχος θα "σπάει" στον AVR.
Tα 2 μπροστινά κανάλια FR,FL θα φεύγουν με σήμα line από τις pre-out του ενισχυτή στον 2-κάναλο, ο οποίος θα λειτουργεί σαν τελικός.
O ήχος από τα υπόλοιπα κανάλια θα φεύγει από τα τελικά στάδια του AVR στα ηχεία.

Ένα παράδειγμα με 2 πηγές...

Ένα παράδειγμα με 1 πηγή...

μάυρο είναι τα σήματα προενίσχυσης του πολυκάναλου ήχου
Με πράσσινο είναι τα σήματα προενίσχυσης του δικάναλου (RCA pre-out ή ΧLR οut)
Με κόκκινο είναι τα ρεύματα των ηχείων.

Σε όλες τις περιπτώσεις για να συνδέσεις 2 κάναλο θες AVR με Pre-Out

Ναι το post του Dalanik πολύ καλό και κατανοητό. Μου επιβεβαίωσε αυτά που είχα καταλάβει.
Ευχαριστώ για τα παραδείγματα. Νομίζω είναι για αρκετούς εδώ μέσα πιο ξεκάθαρα τα πράγματα. :award:

Σε περίπτωση που χρησιμοποιηθεί sub woofer και τα εμπρός ηχεία είναι ραφιού, υπάρχει δυνατότητα ορίζοντας τα μπροστά ηχεία μεγάλα και δηλώνωντας ανυπαρξία sub στον avr, να συνδέσουμε το sub στην αντίστοιχη έξοδο του δικάναλου? Το ρωτάω για την περίπτωση που κάποιος αποφασίσει να ακούει στερεοφωνικά από μικρά ηχεία και sub. Στο home cinema τι επιπτώσεις μπορεί να έχει έτσι?

Απάντηση: 2κάναλοι με ht passthrough

Ναι. Αν έχει και sub out o δικάναλος μπορεί να γίνει.
Απλά και πάλι θέματα ισοστάθμισης και συγχρονισμού πάνε περίπατο.

Eπίσης εφόσον οριστούν τα front ως large θα αναπαράγουν κάποιες χαμηλές συχνότητες μαζί με το sub. Αν αυτό δεν είναι επιθυμητό (στα αυτιά σου) θα χρειαστεί να ρυθμίσεις το sub ώστε να γίνεται η αποκοπή σε κάποια συχνότητα που δεν θα σε ενοχλεί.

Μπορείς να δοκιμάσεις να δηλώσεις τα front ως "small", οπότε κόβεις χαμηλές των front απο τον AV και ρυθμίζεις το crossover του sub στην ίδια συχνότητα.
Με λίγες δοκιμές (με το αυτί) μπορείς και έτσι να πετύχεις αρκετά καλό αποτέλεσμα.

Επίσης (βασικό που δεν είπαμε!) αν ο AV διαθέτει lipsync επιβάλλεται να ρυθμιστεί κατάλληλα ώστε να φέρεις το σήμα που παίρνουν τα ηχεία που είναι συνδεδεμένα στον AV στον ίδιο χρόνο με το sub που θα είναι στον δικάναλο (αλλιώς στις χαμηλές θα τα ακούς με καθυστέρηση κατι σαν echo, δηλαδή)

Να πω εδώ επειδή κάποιο διάστημα γλυκοκοιτούσα αυτή τη λύση ότι υπάρχει μια λύση απο την Densen που δίνει maximum (για τα χρήματα) ηχητικής απόδοση σε πολυκάναλο εφόσον υπάρχει καλή πηγή με αναλογικές εξόδους.

Οι δικάναλοι της εταιρείας παίρνουν ένα addon 7/5.1 soundboard επίσης της ίδιας εταιρείας μετατρέποντας τα προενισχυτικά στάδια σε 7/5.1 αντιστοίχως.
Με την προσθήκη του 4καναλου ενισχυτή της εταιρείας έχουμε και επιπρόσθετα 4 κανάλια ενίσχυσης.
Οπότε καλύπτεται άνετα, σωστά (δηλ. γκαραντί ματσαρισμένα) ένα σύστημα 6.1 (με ενεργό sub).

Έτσι ο χειρισμός γίνεται αποκλειστικά απο ένα rc και τόσο σε ρεύματα όσο και σε pre έχουμε ηχητική ποιότητα δικάναλου ακόμα και σε πολυκάναλο πρόγραμμα.

Φυσικά ούτε λόγος για το κομμάτι video και ισοστάθμισης (γι' αυτό χρειάζεται καλή και φορτωμένη με ευκολίες πηγή - ξέρετε όμως ποια τα κάνει όλα αυτά!!! χεχε...)

Το κόστος των ενισχυτικών + sound board δε ξεπερνάει τα 3500Ε (ίσως λέω και πολλά) αν θέλουμε να οδηγήσουμε σχετικά ευαίσθητα ηχεία και προσθέστε περίπου άλλο 1Κ, αν τα front L/R είναι κάπως πιο δύσκολα.
Θαρρώ ότι είναι η απο τις οικονομικότερες λύσεις για συστήματα απαιτήσεων με προσανατολισμό τόσο τον δικάναλο όσο και τον πολυκάναλο ήχο.

Ένα ονειρεμένο σύστημα βασισμένο στην πρόταση αυτή (add on soundboard 5.1) μπορείται να δείτε εδώ:
Απλά ο τύπος το παράκανε...
Pre amp + soundboard + έξτρα τροφοδοτικά της εταιρείας
ξεχωριστοί τελικοί για κάθε front
ξεχωριστό τελικό για το center
ξεχωριστοί τελικοί για το ζεύγος rear
ξεχωριστοί τελικοί για το ζεύγος surround...

e58971452e.jpg

Πως να ακούγεται άραγε?????????????????? :flipout:

Στους A/V εάν δηλώσεις ανυπαρξία sub, τα front αυτομάτως γίνονται large.

Νομίζω πως γίνεται, όπως το περιέγραψε ο Dalanik, παίρνεις σήμα από το pre-out των front και συνδέεις εκεί το sub, παίζοντας πλέον με το δικό του crossover. Απλά δεν θα μπορείς έτσι να τα ορίσεις ως small, πράγμα το οποίο θα ήταν καλύτερο, ακριβώς επειδή το LFE θα πηγαίνει στα front.

Βέβαια σε δικάναλη μουσική (ή έστω μουσική χωρίς LFE) τέτοιο θέμα δεν υφίσταται.

EDIT: Εάν μιλάμε για το pre-out του δικάναλου, σε περίπτωση που έχει απενεργοποιηθεί το προενισχυτικό του στάδιο, πώς γίνεται να βγάλει σήμα pre-out?????
Καλή ερώτηση ε; :idea:

Last edited:

thanks guys. Θα το δοκιμάσω να δω τι γίνεται. Σκέφτομαι να περάσω σε μικρά ηχεία μπροστά και αναρωτιόμουν τι θα σήμαινε σε home cinema... dalanik από το προηγούμενο πόστ σου, μόνο από τη φωτογραφία που βλέπω υπολογίζω πως προσωπικά χρειάζομαι τρείς μήνες αυστηρής λιτότητας μόνο για να πάρω το εν λόγω rack :D Ωραίο πράμα τα όνειρα βέβαια...

thanks guys. Θα το δοκιμάσω να δω τι γίνεται. Σκέφτομαι να περάσω σε μικρά ηχεία μπροστά και αναρωτιόμουν τι θα σήμαινε σε home cinema... dalanik από το προηγούμενο πόστ σου, μόνο από τη φωτογραφία που βλέπω υπολογίζω πως προσωπικά χρειάζομαι τρείς μήνες αυστηρής λιτότητας μόνο για να πάρω το εν λόγω rack :D Ωραίο πράμα τα όνειρα βέβαια...

Βάσης-ραφιού εννοείς;

Στα δικά μας τα φράγκα, γλυτώνεις τις ουρές, έχεις λιγότερη "κουτίλα" κλπ.
Αν δε κάνεις σωστή επιλογή τότε στα σπίτια τα δικά μας, παίζουν καλύτερα (μουσική).

ναι, αφού άρχισα να σοβαρεύομαι και να ωριμάζω λίγο κατέληξα στο εύλογο συμπέρασμα πως για χώρο 6,5Χ3,15 με παλιό ξύλινο πάτωμα μάλλον είναι πιό σοφή επιλογή. Παίζει και το σενάριο να βάλω τα ραφιού από πίσω. Μόνο που τότε επειδή έχω τρελλούς περιορισμούς σε αποστάσεις κλπ πάω σε κλειστής καμπίνας (ευτυχώς η θέση ακρόασης είναι στη μέση της μεγάλης απόστασης). λογικά δε θα έχω ιδιαίτερο θέμα από πλευράς συνδεσμολογίας σωστά? Απλά θα οδηγήσω μέσω των πίσω preout τα interconnect στο δικάναλο.

Απάντηση: Re: 2κάναλοι με ht passthrough

Στους A/V εάν δηλώσεις ανυπαρξία sub, τα front αυτομάτως γίνονται large.

Νομίζω πως γίνεται, όπως το περιέγραψε ο Dalanik, παίρνεις σήμα από το pre-out των front και συνδέεις εκεί το sub, παίζοντας πλέον με το δικό του crossover. Απλά δεν θα μπορείς έτσι να τα ορίσεις ως small, πράγμα το οποίο θα ήταν καλύτερο, ακριβώς επειδή το LFE θα πηγαίνει στα front.

Βέβαια σε δικάναλη μουσική (ή έστω μουσική χωρίς LFE) τέτοιο θέμα δεν υφίσταται.

EDIT: Εάν μιλάμε για το pre-out του δικάναλου, σε περίπτωση που έχει απενεργοποιηθεί το προενισχυτικό του στάδιο, πώς γίνεται να βγάλει σήμα pre-out?????
Καλή ερώτηση ε; :idea:

Λεώ, αν θυμάμαι καλά απο παλαιούς πειραματισμούς, μπορείς να ορίσεις στον ΑV sub: "yes" (ακόμα και αν δεν συνδέσεις sub) οπότε δίνεις και τα front: "small" και τελείωσε το πανηγύρι.
Απλά θα έχει δυο αποκοπές εν δράσει... μία στο crossover του sub και η άλλη στον ΑV. (Eγώ αυτό κάνω - εξακολουθεί να με βολεύει... επειδή παίζω με το sub...)

Για το pre out του δικάναλου πρέπει να λειτουργεί ως sub out. τουλάχιστον στον δικό μου γίνεται αυτό και παίρνω σήμα τόσο στα front όσο και στο sub.
Για τον roskan του panoramious δεν ξέρω. Πρέπει να το δοκιμάσει.

Ξαναλέω και τονίζω ότι οι χαμηλές θα παίζουν και απο τα front και απο το sub (αναλόγως ρύθμιση του sub).
Oπότε θεωρώ δεδομένο ότι θα πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα η συχνότητα αποκοπής, εφόσον βέβαια δεν θα είναι επιθυμητό το μπατάρισμα της τονικότητας στις χαμηλές (κυρίως για το δικάναλο). Ζόρί θα είναι και το lipsync (εγώ παιδευόμουν μήνες... και δεν τα κατάφερα... ψυχολογικά δε νοιώθεις πάντα ότι ακούς κάτι λάθος!!!)

-bye-

Last edited:
Re: Απάντηση: Re: 2κάναλοι με ht passthrough

Λεώ, αν θυμάμαι καλά απο παλαιούς πειραματισμούς, μπορείς να ορίσεις στον ΑV sub: "yes" (ακόμα και αν δεν συνδέσεις sub) οπότε δίνεις και τα front: "small" και τελείωσε το πανηγύρι.
Απλά θα έχει δυο αποκοπές εν δράσει... μία στο crossover του sub και η άλλη στον ΑV. (Eγώ αυτό κάνω - εξακολουθεί να με βολεύει... επειδή παίζω με το sub...)

Για το pre out του δικάναλου πρέπει να λειτουργεί ως sub out. τουλάχιστον στον δικό μου γίνεται αυτό και παίρνω σήμα τόσο στα front όσο και στο sub.
Για τον roskan του panoramious δεν ξέρω. Πρέπει να το δοκιμάσει.

Ξαναλέω και τονίζω ότι οι χαμηλές θα παίζουν και απο τα front και απο το sub (αναλόγως ρύθμιση του sub).
Oπότε θεωρώ δεδομένο ότι θα πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα η συχνότητα αποκοπής, εφόσον βέβαια δεν θα είναι επιθυμητό το μπατάρισμα της τονικότητας στις χαμηλές (κυρίως για το δικάναλο). Ζόρί θα είναι και το lipsync (εγώ παιδευόμουν μήνες... και δεν τα κατάφερα... ψυχολογικά δε νοιώθεις πάντα ότι ακούς κάτι λάθος!!!)

-bye-

Διαφωνώ.
Και ο λόγος είναι ότι πρώτον το yes ή plus υπάρχει μόνο όταν τα front δηλωθούν large και δεύτερον το yes ή plus στέλνει το σήμα στο SW-preout και όχι στο pre-out των front. Όταν τα front είναι small, τότε το sub είναι always on.

Σε περίπτωση που τα δηλώσεις small και βάλεις αποκοπή (υποχρεωτικά) και δεν συνδέσεις το sub, τότε πάλι δεν στέλνεις σήμα full range στον ολοκληρωμένο.

To pre-out των δικάναλων λειτουργεί ως pre-out του σήματος που παίρνουν. Δηλαδή εάν το οδηγήσεις σε sub, χρησιμοποιείς το δικό του crossover (του sub) για να μην εμπλέκεται σε αυτά που παίζουν τα κανονικά ηχεία.
Όμως εάν το προενισχυτικό στάδιο ενός ολοκληρωμένου αποκόπτεται από το τελικό για να δουλέψει αυτός ως τελικός σε σύνδεση ht-passthrough, τότε πως γίνεται να στείλει σήμα στο sub;

Last edited:

Άσε να το δοκιμάσουμε απο κοντά... έχω μνήμη χρυσόψαρου... :flipout:

-bye-

Αν κατάλαβα καλά (λέω αν) εφόσον αγοράσω τον Yamaha RX-A820 που απο οτι είδα έχει και εξόδους pre - out θα μπορέσω μετά να συνδέσω πάνω του τον A-S500 σαν τελικό, γιατί δεν είδα ή μάλλον δεν κατάλαβα πως.

O A820 έχει pre outs, αλλά δε βλέπω AV pass στον S500 φίλε μου.

Σε όσους έχουν, όπως είπαμε, συνδέεις απο τον ΑV τις pre out των front, στην "special" είσοδο του δικάναλου και έτσι αυτός μπορεί να λειτουργήσει ως power amp για τα front L/R ηχεία

Έχεις να προτείνεις κάποιον σε λογική τιμή; Τουλάχιστον για να ξέρω τι θα πρέπει να ψάξω

Η "λογική τιμή" είναι μεγάλη κουβέντα...
Εξαρτάται και απο αυτά που ζητάς στον ήχο και τι ηχεία έχεις κτλ...

Καλύτερα όμως να ανοίξεις νήμα με την αναζήτησή σου, γιατί έτσι κι αλλιώς στη τιμή του S500 δε γνωρίζω κάποιον.
Ίσως ο οικονομικότερος που υπάρχει να είναι ο Marantz PM7004 λίγο κάτω απο τα 600Ε...