300

Απάντηση: Re: 300

quote=Δημήτρης Αντωνόγλου;154244] Το αστείο με τους δημοσιογράφους είναι ότι ενώ είναι άσχετοι το παίζουν ειδικοί παντός επιστητού. Ο συγκεκριμένος δεν αποτελεί εξαίρεση:

Language
Everyone speaks some form of English, so fortunately Greeks, Macedonians, Persians and all those further east subjugated by Alexander have no need of interpreters. See also Accents.

Μάλλον θεωρεί τους Μακεδόνες μή Έλληνες, που μάλλον δε μιλούν την ίδια γλώσσα, αλλιώς δε θα τους έβαζε χώρια

Μάλιστα έχουν και πολύ αξιόλογες πηγές:

Aristotle
Alexander's tutor and a bit of a fascist, encouraging the boy to try to wipe out inferior races and take over the world. (A brief Google search is inconclusive on whether this is a legitimate reading of his Nicomachean Ethics.)
Προφανώς δεν διάβασες το άρθρο προσεκτικά. Όπως δηλώνεται στον πρόλογο είναι μια αποτίμηση του πως παρουσιάζεται η αρχαία ελληνική και ρωμαϊκή ιστορία στις παραγωγές του Χόλλυγουντ.
Μόνο στο λήμμα για τη γλώσσα υπάρχει διαχωρισμός Μακεδόνες , Έλληνες κάτι που εξάγεται από κάποιες ταινίες αλλά και που δεν αναφέρεται άσκοπα στο άρθρο μιας και θέλει να τονίσει την απουσία διερμηνέων κατά τις συναντήσεις Ελλήνων και αλλοφύλων, διαπίστωση που μπορεί και να επεκταθεί στις συνομιλίες μεταξύ Μακεδόνων και άλλων Ελλήνων μιας και τα μακεδονικά, κατά την επικρατέστερη μεταξύ Ελλήνων ερευνητών άποψη, αναλογούσαν με τα ποντιακά. Μία ελληνική διάλεκτος δύσκολα κατανοητή από τους υπόλοιπους Έλληνες.
Όσον αφορά τις πηγές. Οι πηγές του είναι οι ταινίες

[FONT=arial,helvetica,sans-serif]"What can you learn about ancient Greece from Hollywood? With its latest ancient epic, 300, out next week, we locked Stephen Moss away with a pile of DVDs to gain a classical education, movie-style[/FONT] "

και το χωρίο για τον Αριστοτέλη μεταφράζεται
Aristotle
Alexander's tutor and a bit of a fascist, encouraging the boy to try to wipe out inferior races and take over the world. (A brief Google search is inconclusive on whether this is a legitimate reading of his Nicomachean Ethics.)
μεταφράζεται ως εξής
Αριοστοτέλης
Δάσκαλος του Αλεξάνδρου και κομματάκι φασίστας, ενθαρρύνει το αγόρι να επιδιώξει να εξολοθρεύσει κατώτερες φυλές και να κατακτήσει τον κόσμο (Μια σύντομη αναζήτηση στο Google δεν θα οδηγούσε στο συμπέρασμα ότι αυτή είναι μία αποδεκτή προσέγγιση στο έργο του Ηθικά Νικομάχεια)

Ας μην είμαστε προκατειλημμένοι με όλους και συνεχώς με τα όπλα παρά πόδα. Ο δημοσιογράφος από την αρχή ξεκαθάρισε ότι το άρθρο του αποδελτιώνει την ιστορία όπως παρουσιάζεται στις ταινίες (ειδικά του Χόλλυγουντ).

Με βιαστικές αναγνώσεις χάνουμε το δίκιο μας.
Με κάθε εκτίμηση[/quote]

To διαβασα και εχεις απολυτο δικιο! Μαλιστα το βρηκα εξαιρετικα διασκεδαστικο!

Last edited:
Η ταινία όπως αναφέρθηκε είναι ένα δύωρο βιντεοκλίπ.

Σε σκηνοθεσία , φωτογραφία , χαρακτήρες , μουσική , υπερβολή .

Σίγουρα ένας ύμνος στην αρχαία Σπάρτη και την Ελλάδα γενικότερα , αλλά ταινία δεν είναι.. Κάποιο άλλο είδος τέχνης ναι γιατί υπάρχουν έντεχνα στοιχεία αλλά όχι ταινία.

Όλα λειτουργούν σε αλληγορική διάσταση . Είναι παράλληλα απλοϊκή στους χαρακτήρες της με κραυγαλέους κακούς – καλούς αλλά και κουλτουριάρικη -ονειροπαρμένη έως ποιητική τόσο στην δράση όσο και στους συμβολισμούς

μακραν η καλυτερη ταινια του ειδους που εχω δει.....και εξηγω

Ποσες φορες δεχτηκαμε ποιητικη η σκηνοθετικη αδεια τις διαφορες παραλλαγες του αρχαιου κειμενου η της ιστορικης αληθειας σε μια θεατρικη παρασταση η σε μια ποιητικη απαγγελια?

Αυτη η ταινια ειναι λαθος αν κριθει χωρις καλλιτεχνικη προσεγγιση ....γιατι ακομα κι αν δεν κριτικαρεται γι αυτο...αυτο ακριβως ειναι....

ενας απεραντος καμβας οπου οι δημιουργοι...( τωρα ποιος ειναι ακριβως θα σας γελασω...) πραγματικα ξεχασαν οτιδηποτε συγγενικο και παρεμφερες εχει γινει ,γυρισαν τα μουτρα τους στην κριτικη - και καλα εκαναν,μιας και φαινεται να ανταποκρινεται το κοινο...που για μενα ειναι ο καλυτερος κριτης - και ζωγραφισαν μοναδικα την Αρχαια Σπαρτη....ετσι οπως αυτοι την φανταστηκανε....μεσα απο την πρωτη ματια του frank Miller .....

Αν εχω να αναφερω κατι που θα μπορουσε να ειναι διαφορετικο ειναι τα σλαβοτραγουδα που μετα τον Gladiator δινουν και περνουν.

ΥΠΟΚΛΙΝΟΜΑΙ ΒΑΘΥΤΑΤΑ

Τεχνικα η ταινια ηταν μια αξιομνημονευτη παραγωγη χαμηλου κοστους αλλα οχι προσδοκιων.
Δεν ενδιεφερε το να ειναι ρεαλλιστικη αλλα η αισθητικη να υπηρετει την ταινια ...πραγμα που κανεις δεν κανει πια ευκολα δεδομενου των πιεσεων των μεγαλων studios.
Για πρωτη μου φορα ειδα την τεχνικη της χρησης Ramp - τις γρηγορες εναλλαγες καρε στη ληψη,απο αργο σε νορμαλ και τουμπαλιν - να χρησιμοποιειται για εντυπωσιασμο μεν αλλα απολυτα ποιητικα.....μεχρι τωρα καμια αλλη ταινια που εχω δει δεν θυμαμαι να το καταφερνει αυτο.

Σίγουρα ένας ύμνος στην αρχαία Σπάρτη και την Ελλάδα γενικότερα , αλλά ταινία δεν είναι.. Κάποιο άλλο είδος τέχνης ναι γιατί υπάρχουν έντεχνα στοιχεία αλλά όχι ταινία.

Όλα λειτουργούν σε αλληγορική διάσταση . Είναι παράλληλα απλοϊκή στους χαρακτήρες της με κραυγαλέους κακούς – καλούς αλλά και κουλτουριάρικη -ονειροπαρμένη έως ποιητική τόσο στην δράση όσο και στους συμβολισμούς

το αν ειναι ταινια δεν το οριζεις εσυ φιλε μου Ηλια ουτε εγω.....
Αυτο που ειδες ειναι ταινια αλλα οχι βιντεοκλιπ ασχετα αν σου αρεσε η προσεγγιση....
Βιντεοκλιπ ειναι το κλιπ που γυριζεται για να υποστηριχτει καποιο μουσικο κομματι η καποια συρραφη εικονων χωρις νοημα....
Η υπαρξη σεναριου και μαλιστα καλου αποδεικνυει οτι ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΤΑΙΝΙΑ.

Re: Απάντηση: 300

Θα ήθελα να ακούσω και τις απόψεις των υπολοίπων, όσοι είδατε χτες την ταινία.

Είναι η δεύτερη φορά στα τελευταία τρία χρόνια, που σκέφτομαι σοβαρά να επισκεφτώ κινηματογραφική αίθουσα...

Παρόλο που είχα ορκιστεί μέσα μου ότι δεν πρόκειται ποτέ να ξαναπάω σε ελληνική κινηματογραφική αίθουσα, μετά τη σύναξη του forum για το τελευταίο επεισόδιο του Star Wars και τον «πραγματικό βιασμό» της ταινίας από τα Village, οι «300» με βάζουν σε πειρασμό να τους δω σε μεγάλη οθόνη.

Αν δεν πηγες να πας!!!!

ειχα 3 μηνες να παω σινεμαδακι ελεω νεογεννητου και απο το τρειλερ πραγματικα ειχα καποιες επιφυλαξεις του τι θα ηταν το εκ νεου ξεπαρθενιασμα μου..............

Α Π Ο Κ Α Λ Υ Ψ Η

Απάντηση: Re: 300

Συμφωνω Ηλια ...μα και ο σκηνοθετης video clipakias ειναι.....

Με συγχωρείτε, αλλά, πέρα από το σκοπό, τι είναι αυτό που ξεχωρίζει μία ταινία από ένα video clip, ένα ντοκυμανταίρ ή ένα... screensaver; Ο κινηματογραφιστής είναι ένας καλλιτέχνης που δημιουργεί με ήχο και εικόνα και anything goes. Γιατί να παραμένουμε σε δεδομένες φόρμες και στεγανά; Η τέχνη προχωράει όταν την εξερευνούμε στα όριά της. Και βέβαια το 300 είναι πολύ πιο στρωτή ταινία σε σχέση π.χ. με τα αριστουργηματικά Koyaanisqatsi (αυτό και αν ήταν video clip) και La Jetee (που αποτελείται μόνο από φωτογραφίες).

Re: Απάντηση: 300

Με συγχωρείτε, αλλά, πέρα από το σκοπό, τι είναι αυτό που ξεχωρίζει μία ταινία από ένα video clip, ένα ντοκυμανταίρ ή ένα... screensaver; Ο κινηματογραφιστής είναι ένας καλλιτέχνης που δημιουργεί με ήχο και εικόνα και anything goes. Γιατί να παραμένουμε σε δεδομένες φόρμες και στεγανά; Η τέχνη προχωράει όταν την εξερευνούμε στα όριά της. Και βέβαια το 300 είναι πολύ πιο στρωτή ταινία σε σχέση π.χ. με τα αριστουργηματικά Koyaanisqatsi (αυτό και αν ήταν video clip) και La Jetee (που αποτελείται μόνο από φωτογραφίες).

Να αγιασει ο στομας σου ανθρωπε μου........

Αλλωστε ποιος ξεφωνισε ποτε του στην Επιδαυρο μια παρασταση επειδη ο σκηνοθετης ειχε αλλοιωσει τρομακτικα το εργο με διαφορες μεθοδους???
Κανεις....... Μονο κατι κριτικοι πικροχολοι .....

Α ξεχασα !!!! στην Επιδαυρο ειναι ολα οσα συμβαινουνε καλλιτεχνικα ενω στο πανι του village ολα ειναι υπο αμφισβητηση......

Παιδιά ,

Ταινία δεν είναι κάθε θέαμα σε μία οθόνη που διαρκεί 2 ώρες.

Μονοδιάστατη –επίπεδη παρουσίαση χαρακτήρων μόνο στα βιντεοκλίπ παρουσιάζεται.
Ούτε καν στα κόμικς και στα καρτούνς .
Και τον Οβελιξ να βλέπεις σε ταινία άλλοτε είναι καλός ,άλλοτε κακός , άλλοτε πονηρός, άλλοτε ψεύτης, άλλοτε ζαβολιάρης . Παλεύει με τον εαυτό του ανάμεσα στο πρέπει ,το θέλω , το δε βαρυέσαι .
Δεν είπαμε βέβαια να φτάσουμε στην διαπάλη με τον εαυτό σου του Μπέργκμαν.

Εδώ έχουμε προαιώνιους καλούς και προαιώνιους κακούς. Χαρακτήρες ογκόλιθους . Ασπρόμαυρους ανθρώπους σε ασπρόμαυρα χρώματα με ασπρόμαυρους διαλόγους. Ολοι κουρδισμένοι στις ράγες τους. Υπάρχει βέβαια αναπαράσταση της αρχαίας κοινωνίας αλλά με ακραίο – αφύσικο τρόπο .

Υπάρχει μία έντονη ποιητική αισθητική στους 300 . Και εμένα μου άρεσε αρκετά . Σε συνδυασμό μάλιστα με την φωτογραφία , τα χρώματα , την τεχνική της κίνησης , το τεχνητό landscape κλπ την ξαναβλέπω ευχάριστα . Και είναι και ελληνικότερη της Ελλάδας . Εχει όμως το τίμημα της δραματικής ανυπαρξίας ρεαλισμού ακόμα και στις σκηνές της μάχης.

Απλά είμαι λίγο παλαιάς μόδας και δεν θεωρώ ταινία οποιαδήποτε ….ταινία αποφεύγει να αναπτύξει ρεαλιστικούς χαρακτήρες σε κάποια βάθος. Αν δεν αναπτυχθούν χαρακτήρες δεν βρίσκεις κομμάτια του εαυτού σου στο φιλμ .. δεν ταξιδεύεις.

Δεν διαφωνούμε πιστεύω . Είναι ένα αξιόλογο έργο τέχνης .

Παιδιά ,

Ταινία δεν είναι κάθε θέαμα σε μία οθόνη που διαρκεί 2 ώρες.

δεν ηταν θεαμα αυτο μονο...ειχε σεναριο....πλοκη, αρχη μεση τελος......αυτη ειναι βασικη αρχη της υπαρξης μιας ταινιας ακομα κι αν ειναι 5 λεπτα της ωρας........

Απλά είμαι λίγο παλαιάς μόδας και δεν θεωρώ ταινία οποιαδήποτε ….ταινία αποφεύγει να αναπτύξει ρεαλιστικούς χαρακτήρες σε κάποια βάθος. Αν δεν αναπτυχθούν χαρακτήρες δεν βρίσκεις κομμάτια του εαυτού σου στο φιλμ .. δεν ταξιδεύεις.

Δεν διαφωνούμε πιστεύω . Είναι ένα αξιόλογο έργο τέχνης .

Εσυ ισως να μην βρηκες λογω ελλειψης ρεαλισμου.....πολλοι ομως βρηκαν κοινα σημεια και ταυτιστηκαν με τους χαρακτηρες που για μενα μια χαρα αναλυθηκαν για την διαρκεια της ταινιας.

Το αν ειναι εργο τεχνης εμενα με βρισκει κατι παραπανω απο συμφωνο αλλα κι αυτο ο χρονος θα το δειξει και η αντοχη του.

ταινια ειναι αυτοMovieTape.jpg

Τέχνη
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το σύνολο της ανθρώπινης δημιουργίας με βάση την πνευματική κατανόηση, επεξεργασία και ανάπλαση, κοινών εμπειριών της καθημερινής ζωής σε σχέση με το κοινωνικό, πολιτισμικό, ιστορικό και γεωγραφικό πλαίσιο στο οποίο διέπονται, ονομάζεται τέχνη.

Η τέχνη βασίζεται στην εμπειρία και στο ταλέντο. Αποτελεί έναν ευρύτερης ερμηνείας όρο που χρησιμοποιείται για να περιγράψουμε την διαδικασία, της οποίας προιόν είναι κάτι το μή φυσικό, το οποίο ακολουθεί τους κανόνες του δημιουργού. Κατά συνέπεια όροι με κοινή ρίζα όπως τεχνικό, τεχνίτης, καλλιτέχνης αποδίδονται σε ανθρώπινες δημιουργίες και δραστηριότητες αυθαίρετες με τη ροπή του φυσικού κόσμου. Στον Δυτικό κόσμο η τέχνη περιγράφεται ώς art, από το Λατινικό ars που εν μέρει σημαίνει "διακανονίζω, διευθετώ

Last edited:
Την είδα εκτός Ελλάδος για δεύτερη φορά την Παρασκευή το βράδυ...
Τελικά αυτός που είπε το "περί ορέξεως ..." είχε απόλυτο δίκιο.
Τη δεύτερη φορά μου φάνηκε ακόμα χειρότερη.

Την είδα εκτός Ελλάδος για δεύτερη φορά την Παρασκευή το βράδυ...
Τελικά αυτός που είπε το "περί ορέξεως ..." είχε απόλυτο δίκιο.
Τη δεύτερη φορά μου φάνηκε ακόμα χειρότερη.

μη λες τετοια ρε Μπαμπη μας κοβεις την ορεξη .....:flipout: :flipout:

και λεμε να μαζευτουμε καμποσοι εδω να παμε να τη δουμε κερκυδα .......:BDGBGDB55: :BDGBGDB55:

μη λες τετοια ρε Μπαμπη μας κοβεις την ορεξη .....:flipout: :flipout:

και λεμε να μαζευτουμε καμποσοι εδω να παμε να τη δουμε κερκυδα .......:BDGBGDB55: :BDGBGDB55:

Βαγγέλη να πάτε.... Μην ακούς τι λέω εγώ... Απλά εμένα δεν μου "έκατσε" καλά....
Σαν Έλληνας πέρασα υπέροχα, σαν θεατής όμως... Όπως θα διαβαζεις η συντριπτική πλειοψηφία το βρήκε υπέροχο, είναι πολύ υποκειμενικά αυτά.

Βαγγέλη να πάτε.... Μην ακούς τι λέω εγώ... Απλά εμένα δεν μου "έκατσε" καλά....
Σαν Έλληνας πέρασα υπέροχα, σαν θεατής όμως... Όπως θα διαβαζεις η συντριπτική πλειοψηφία το βρήκε υπέροχο, είναι πολύ υποκειμενικά αυτά.

Μπαμπη συνεχισε η τριτη φορα ειναι η καλυτερη -bye-

.

Από την σημερινή έκδοση του IMDB.com:

Greek Box Office Anything But Spartan

There are no theaters in Thermopylae, the site of the ancient battle depicted in Warner Bros.' 300, but theaters elsewhere in Greece have been packed since the movie's opening weekend, when a record 325,000 tickets were sold (far exceeding the previous record of 220,000 set last year by Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest). They have now topped one million -- meaning almost 10 percent of the Greek population has already seen 300.The Associated Press reported that although Greek critics -- like their American counterparts -- denounced the film, moviegoers have lapped it up. In Thermopylae itself, A.P. said, most villagers haven't seen it because the closest theater is an hour's drive away, but they're proud of its worldwide success nonetheless.

εδω δεν εχει φωτα ο δρομος τη νυχτα ....αιθουσα κινηματογραφου θαχε???

εχετε περασει απο κει νυχτα?? σε πιανει ενα συγκριο.....

Μόλις το είδα.
Πέρα από τα special effects σε εικόνα και ήχο που είναι πραγματικά εντυπωσιακά, η ταινία δε μου είπε τίποτα το ιδιαίτερο, δυστυχώς.
Και περίμενα περισσότερα...

Τελικά έγινε η παραγελλία του Artf of the film και του OST SPecial Edition απο το Amazon.com . Δε μπορώ να καταλα´βω γιατί πρίν μο έλεγε οτι δεν στέλνουν Ελλάδα. Να δούμε τώρα πότε θα έρθουν....