3D printers - Κατασκευές

Μετά από 1-1.5 χρόνο που είχα το τραπεζάκι, τα πλέξιγκλας και τις εκτυπώσεις... Το τελείωσα τελικά. Τα Πορταριά δεν μου κάθονται καλά αλλά δεν πειράζει. Κάποια στιγμή θα τα στρώσω.

Μένει να δω τι θα κάνω με το filament sensor, το πολυμπριζο πως θα το βολεψω καλύτερα μέσα και μήπως βάλω καμία λεντοταινια

fa95528843456a9327aad38227427663.jpg

Έγραψα εχθές πως το plate του μικρού ρούτερ της Makita έχει μικρή τρύπα, και σήμερα διαπίστωσα πως το καλό μου μπιτ δεν χωράει για 1 χιλιοστό. :confused:

drt50_01.jpg

Μπορούσα βέβαια να το "φάω" λίγο, αλλά το λυπήθηκα καινούργιο plate και έριξα μια ματιά μήπως υπάρχει κάτι για 3d printing. Χάχα, χαμός! 🙃 Τα πάντα υπάρχουν.
Καλά λέει ο Μιχάλης πως ένας 3d printer πρέπει να υπάρχει σε κάθε εργαστήριο. Μεγάλη ευκολία.

Σε 2 ωρίτσες τύπωσα νέο plate, το έφαγα για να περνάει το bitάκι, αλλά δεν μου άρεσε που η επιφάνεια που έρχεται σε επαφή με το ξύλο δεν είναι τόσο λεία όσο του original.

drt50_02.jpg

Οπότε δοκίμασα κάτι που δεν είχα ξανακάνει, να λειάνω PLA+
Αρχικά στο αγαπημένο μου τριβείο, με χαμηλές στροφές και 800 γυαλόχαρτο και στη συνέχεια με 1500 στο χέρι.
Δεν φαίνεται στη φωτογραφία, αλλά έγινε τέλεια λείο!

drt50_03.jpg

Προβληματίστηκα αν άξιζε τον κόπο να του περάσω και μια λεπτή στρώση υγρό γυαλί για να γίνει και γυαλιστερό αλλά με έπιασε η τεμπελιά και το πέρασα απλώς ένα ωραίο ακρυλικό σπρέι. Καλό έγινε τελικά :)

20230212_132639.jpg

Και επειδή τρώγοντας έρχεται η όρεξη, έφτιαξα και ένα ωραίο plate - οδηγό για καμπύλες.

20230212_152557.jpg

Το τι υπάρχει εκεί έξω για τύπωμα δε λέγεται. Όρεξη για ψάξιμο να έχεις :)

Eνα ανταπτορακι που σου επιτρεπει να μετατρεπεις τις κοινες μπαταριες μεγεθους ΑΑ στις σπανιες πλεον μπαταριες C.
Το σχεδιο απο το Thinkinverse https://www.thingiverse.com/thing:1719966

Πηρε περιπου μια ωρα και ενα τεταρτο, με την γρηγορη εκτυπωση (layer thickness 0.3mm) και 15% infill. Δεν χρειαζεται supports.
5jsq7x8h.jpg

Ενω εχω μπολικους ανταπτορες ΑΑ to D, δεν ειχα κανενα ΑΑ --> C
AFIMh5xh.jpg

O συγκεκριμενος ανταπτορας ειναι κατα την γνωμη μου ο καλυτερος και ο πιο εξυπνα σχεδιασμενος απο τους πολλους που υπαρχουν στο Thinkinverse.
To διπλο τοιχωμα του κυλινδρου σε συνδυασμο που δεν ειναι κλειστος, του επιτρεπει την ιδανικη ελαστικοτητα για μια τελεια εφαρμογη της ΑΑ μπαταριας.
fijrLi8h.jpg

Εδω μια οικογενειακη φωτο
spSSFOhh.jpg

Αξιζει να πω οτι ειχα χρειαστει πριν κανα μηνα μια C μπαταρια για ενα ρολοι τοιχου του πατερα μου και πηγα και παρηγγειλα απο το E-shop καθως δεν ειχα.
Δεν μου περασε δυστυχως καθολου απο το μυαλο μου να ψαξω να δω εαν υπαρχει σχεδιο για τυπωμα... Τελος παντων, ποτε δεν ειναι αργα :)

Flexible segmented vacuum hose

Image2829021901926968484.jpg

Μια απίθανη εκτύπωση που έκανα στον 3D Printer είναι αυτό το αρθρωτό τελείωμα για την ηλεκτρική σκούπα.
Πάντα είχα αυτό το πρόβλημα, να μην κάθεται δηλαδή ακριβώς εκεί που θέλω το στόμιο της σκούπας για να τραβάει τα ροκανίδια, και προσπαθούσα με διάφορες πατέντες να το στηρίξω εκεί που ήθελα, αλλά με αυτήν την απίθανη κατασκευή, το πρόβλημα λύθηκε :D

Για αλλη μια φορα το 3D printer απεδειξε οτι ειναι ενα πολυτιμο εργαλειο και αργα η γρηγορα θα βγαλει τα λεφτα του.💰

Εδω μια εκτυπωση για τα παχυμετρα που τα μετατρεπει και σε μετρητες βαθους. Το ανταπτορακι του πτωχου, με κοστος περιπου 15 λεπτα του ευρω.
Zrbrlrnh.jpg

Μεχρι να βρω ενα ανταπτορα που να ταιριαζει σε ολα τα κινεζικα παχυμετρα με πηρε αρκετη ωρα.
Tελικα βρηκα ενα σχεδιο χωρις κανενα σχολιο και μολις 8 downloads στα 7 χρονια που ειναι ανεβασμενο στο thinkinverse! Kαι ομως ηταν αυτο που εψαχνα.

Πολυ απλη εκτυπωση με PLA, χωρις supports, μπορει να τυπωθει σε οποιαδηποτε ποιοτητα χωρις προβλημα και με infill 20% που βλεπουμε παρακατω.
8ceLvu6h.jpg

Σε λιγη ωρα ηταν ετοιμο
KQm8ZsMh.jpg

Ταιριαζει τελεια σε ολα τα παχυμετρα που το δοκιμασα, εδω το Parkside...
kQp4O15h.jpg

...εδω ενα κινεζικο...
MqPr9UFh.jpg

...εδω ενα βιετναμεζικο...
Rl5t8b1h.jpg

...εδω ενα αναλογικο πλαστικο και παει λεγοντας!
LZKmCtzh.jpg

Στο ανταπτορακι υπαρχουν 2 τρυπες για να βιδωθει ενα βιδακι 3 η 4μμ για σταθερο κρατημα του ανταπτορα στο παχυμετρο. Δεν ειναι απαραιτητο, αλλα ειναι καλο.
Ετσι για τη χαρα, ανοιξα βολτες με το κολαουζακι των 3μμ και βιδωσα ενα αντιστοιχο βιδακι.
jd2z7VCh.jpg

Ανοιξα επισης βολτες σε ενα αξονακι που ειχε ωραια πλαστικη κεφαλη, για ενα δευτερο ανταπτορακι που εφτιαξα για ενα φιλο.
xhf6YOfh.jpg

Στο πλανο η φιλιερα 3μμ απο το σετακι του Lidl :)

Στη περιπτωση που το ανταπτορακι θα εχει συχνη χρηση ως μετρητης βαθους, οι βολτες πανω στο πλαστικο θα φθαρουν ταχιστα.
Σε αυτη την περιπτωση η καλυτερη λυση ειναι η χρηση ενθετων παξιμαδιων με σπειρωμα.

u2ZSeNwh.jpg

Αυτα τα παξιμαδακια τα ειχαμε παρει απο το Αμαζον σε μια ομαδικη με τον Μπαμπη και τον Αντωνη. Ειναι χρησιμα και δινουν λυσεις σε ιδιαιτερες πειρπτωσεις.

Εδω το παχυμετρο Parkside το οποιο το εχω αρκετα χρονια και ειναι απο τα πλεον αξιοπιστα bugdet/κινεζικα παχυμετρα με τιμη κατω απο 15 ευρω.
XbQOmzjh.jpg

Ωραίος.
Να πούμε ότι μεγάλη ποικιλία από τέτοια βιδάκια βρίσκουμε κάνοντας αναζήτηση για "thumb screws".
Επίσης, από Ελλάδα, παρόμοιες βίδες κάνοντας αναζήτηση "βίδες για κουτί υπολογιστή".

Ενας ευκολος και παμφηνος τροπος για να φτιαχνεις τετοια βιδακια με κεφαλή, ειναι να αγορασεις τυφλα παξιμαδια που κοστιζουν 1 ευρω τα πενηντα και να τα βιδωνεις με κολλα σπειρωματων (η αλλη πιο ισχυρη αναλογα την χρηση) σε κομματια που κοβεις απο ντιζα M4 που κοστιζει μισο ευρω το μετρο.

Δηλαδη με 1.5 ευρω φτιαχνεις ~50 περιποιημενα βιδακια με κεφαλή που μπορεις να τα βιδωνεις με το χερι.

• Like
Reactions: nikfor
Βαρέθηκα να βλέπω τόσα χρόνια αυτή τη "γυμνή" λάμπα στο εξοχικό που με φιλοξενεί. :confused:

Image6419551878932811194.jpg

Οπότε τύπωσα ένα καπελάκι από το απίθανο Customizable lamp shade.
Το τύπωσα με διαφανές νήμα, το GST3D PLA+

φ1.jpg

Εννοείται πως θέλει λάμπα LED που να μη ζεσταίνεται, γιατί το PLA+ δεν είναι και για πολλά.
Έβαλα μια Philips, ούτε καν χλιαρή δεν γίνεται.

ΟΚ, τίποτα σπουδαίο, αλλά, λίγο καλύτερα από πριν :)

φ2.jpg

:)

H αισθητικη διαφορά του πριν και μετα ειναι τεραστια, μπραβο για την σκεψη να βρεις λυση μεσω του θριντι πριντορα (y)

• Love
Βαρέθηκα να βλέπω τόσα χρόνια αυτή τη "γυμνή" λάμπα στο εξοχικό που με φιλοξενεί. :confused:

View attachment 212823

Οπότε τύπωσα ένα καπελάκι από το απίθανο Customizable lamp shade.
Το τύπωσα με διαφανές νήμα, το GST3D PLA+

View attachment 212825

Εννοείται πως θέλει λάμπα LED που να μη ζεσταίνεται, γιατί το PLA+ δεν είναι και για πολλά.
Έβαλα μια Philips, ούτε καν χλιαρή δεν γίνεται.

ΟΚ, τίποτα σπουδαίο, αλλά, λίγο καλύτερα από πριν :)

View attachment 212824

έτσι από περιέργεια, πόση ώρα σε πήρε να το τυπώσεις;

Επειδη ειναι μεγαλουτσικο σε μεγεθος, πρεπει να θελει πανω απο 8 ωρες στην χαμηλη ποιοτητα εκτυπωσης και περισσοτερες ωρες για καλυτερη ποιοτητα.

• Like
έτσι από περιέργεια, πόση ώρα σε πήρε να το τυπώσεις;

Δεν είμαι σίγουρος, γύρω στις 10 ώρες νομίζω.
Γενικά, τυπώνω αργά, δεν βιάζομαι. Εννοώ πως επιλέγω normal ποιότητα, όχι draft.
Το αφήνω δηλαδή όλο το βράδυ να τυπώνει. Δεν μας ενοχλεί γιατί είναι σε ένα κλειστό δωμάτιο.

Εφτιαξα ενα manual lazy susan (που λεμε και στα Μεσογεια), για να βαφω μικροαντικειμενα.
Απο αυτο το σχεδιο, εκτυπωσα 4 κομματια, εβαλα 3 ντιζες 12cm, 3 ρουλεμαν, 3 παξιμαδια, μια βιδα στο κεντρο, το εβαψα και ετοιμο.

lazy susan 1.jpg

Το 18αρι mdf το ειχα απο αλλη προχειρη κατασκευη

Εδω το βλεπουμε αναποδα

lazy susan 2.jpg

2 μικρούλες κρεμάστρες, για τα κοσμηματάκια, αξεσουάρ κλπ της συζύγου
(για να την καλοπιάσετε να μην γκρινιάζει για τις εργαλειοαγορές σας :-p )

Σχεδιάστηκαν στο Fusion 3D και έχουν μήκος 12 εκ περίπου η κάθε μια.
Μια με καμπύλους και μια ίσιους γάντζους. Πολύ πρακτικές.
Μπορούν να βιδωθούν στο εσωτερικό φύλλο μιας ντουλάπας.

2023-04-03_09-50-49.jpg

Σας ανέβασα τα 2 stl μήπως θέλετε να τα φτιάξετε

Image3783989890295540480.jpg