3D printers - Κατασκευές

Ξεκουραστη κατασκευη ενος βοηθηματος για το δραπανο που βιδωνει γαντζους.

fzevt2h.jpg

Ειδα τον Μπαμπη που εφτιαξε αυτο το ειδος στον τορνο και ειπα να τσεκαρω να δω αν υπαρχει σαν 3D σχεδιο...και υπηρχε!!
Duq3Ng9h.jpg

Απλη κατασκευη χωρις να δινει οδηγιες ο δημιουργος, αλλα αυτο που εκανα ηταν χωρις supports, με γεμισμα 100% (το εκανα με 70%), προχειρη εκτυπωση (draft).

Εχει βγει πολυ στιβαρο και κανει καλη δουλεια με τα στρογγυλα γαντζακια
Oqzz6lKh.jpg

Με το γαντζακι τυπου Γ, θελει λιγο προσοχη και να τοποθετηθει οπως φαινεται παρακατω για να γυριζει ομαλα καθως βιδωνεται, αλλα ειναι ενταξει.
GF28kOJh.jpg

Το ξεβιδωμα ειναι πολυ πιο ευκολο.

Βεβαια δεν ειναι και για πολλα πολλα γιατι με μια απροσεξια η γρηγορο βιδωμα το πλαστικο μπορει να σπασει.
Οποτε εκατσα και εφτιαξα αλλα μεταλλικα, με τροποποιηση καποιων αλλων κοπτικων για δραπανο, οπου μου βγηκε το λαδι αλλα αξιζε τον κοπο :)

Μιχάλη υπάρχουν έτοιμα μεταλλικά τέτοια bit για γάντζους, Γ κλπ

Υποθέτω το γνωρίζεις απλά το αναφέρω

Nαι εχω καποια και κανενα δεν ειναι ιδιαιτερα βολικο. Το κατσαβιδι ηταν και παραμενει το απλουστερο και κορυφαιο βοηθημα κατα τη γνωμη μου.
Ειδικα ενα κατσαβιδι σαν της Τοyota ειναι ιδανικο και για τυπου Γ γαντζους, οταν βγαλεις την λαμα του κατσαβιδιου. Βολευει και ο γαντζος σαν bit.

Eδω μια φωτο απο την αναρτηση που θα κανω αυριο στο νημα με την κατασκευη οδηγων/jigs.
Στα δεξια ειναι τα ανταπτορακια που εχω τωρα, ενα ειδικο hex bit, εναν διαμορφωμενο γαντζο και το διπλο κατσαβιδι.
OyEvdrJ.jpg

Εδω ειναι και δυο μετατροπες (απο ρουμποτρυπανα) που νομιζω οτι ειναι καλυτερες, πιο λειτουργικες απο τα ετοιμα του εμποριου, ιδιως το δεξι με την τρυπα.

Εκανα μια δοκιμη σημερα για να δω αν αξιζει τον κοπο να τυπωθουν προστατευτικα καλυμματα για τις σιαγωνες των μεγγενων.

Τυπωσα ενα μικρο τριων ιντσων για να μην παει χαμενος ουτε ο χρονος (τυπωθηκε σε draft mode -γρηγορα και με λιγη λεπτομερεια δηλαδη) ουτε το νημα (infill μονο 40%) :)
MmclSQ1h.jpg

Ενω ολοι οι κατασκευαστες προτεινουν 100% infill (γεμιση), εγω ειδα οτι και το 40% ειναι παρα πολυ ανθεκτικο και δεν σπαει ουτε εαν σφιξεις γερα κυλινδρικο αντικειμενο/ντιζα μεσα στο V προφιλ.

Ταιριαζει γαντι σε ολες τις μεγγενες με σιαγωνες 3" οπως αυτη του Λιντλ.
Δεν χρειαζεται μαγνητες καθως η εφαρμογη ειναι τελεια επειδη εχει πλαϊνα τοιχωματα δεξια αριστερα που σφηνωνουν/κουμπωνουν στις σιαγωνες της μεγγενης.
uxomnDYh.jpg

Οποτε τωρα θα τυπωσω ενα ωραιο σετακι 4" (10εκ.) το οποιο εχει θεση και για 2 μαγνητακια διαμετρου 12μμ/παχους 2μμ.

Yπαρχουν πολλα σχεδια στο thinkinverse και τα search words ειναι 'vise jaw', vise cover', 'vice protection' etc.

χεχε..ειναι σαν το μαντεμι φανταζομαι ενα πραμα, ειναι πιο σκληρο αλλα θρυμματιζεται πιο ευκολα απο το ατσαλι.

Αν δεν εχει λιγη ελαστικοτητα το PLA, λιγο περιθωρειο για συμπιεση, μπορει να ραγισει, λεω εγω τωρα.
Εκανα και τα πειραματα μου και ουτε καν 50% δεν παω, μια χαρα το 40% μεχρις αποδειξεως του εναντιον! :)

Tυπωσα και ενα προστατευτικο των 4 ιντσων το οποιο το εβαψα ασημι με σπρευ για να δειχνει ακριβο και μουρατο :)

aFnpUYHh.jpg

Εχει και χωρο για μαγνητακια (βαθος 2μμ, διαμετρος 12μμ) αλλα δεν χρειαστηκαν μαγνητες μιας και η εφαρμογη ειναι πολυ σφιχτη πανω στη μεγγενη.

Eδω τοποθετημενο με τελεια εφαρμογη στην μεγγενη του Λιντλ.
cPJQKXzh.jpg

Aλλος ενας τυπος προστατευτικου για μεγγενες, χωρις πλαϊνα που νομιζω οτι ειναι πιο ευχρηστος και πιο ανθεκτικος αλλα χρειαζεται μαγνητακια.

Πιο παχυ και εμφανως πιο στιβαρο απο το προηγουμενο που ειχα φτιαξει.
svmLmPxh.jpg

Βαφτηκε και αυτο με ασημι σπρεϋ.
TwkEbFah.jpg

Μπηκαν 3 μαγνητακια ισχυρα, νεοδυμιου.
sLWiJrbh.jpg

Δυο στις ακρες ειναι υπεραρκετα, αλλα το μεσαιο ειναι χρησιμο οταν θελεις να βαλεις τα προστατευτικα σε μικροτερες μεγγενες.

Πολυ καλη η εφαρμογη στην μεγγενη. Το τοιχωμα του προστατευτικου εχει παχος 10μμ και ειναι παρα πολυ ανθεκτικο.
N2TmGkIh.jpg

Κατα συμπτωση, ο κατασκευαστης δινει γεμισμα/infill 35% και οχι 100% οπως οι περισσοτεροι. Γραφει:...I printed them with only 35% infill and they hold strong..
Εγω διατηρησα το infill στο 40% :)

Κατα συμπτωση, ο κατασκευαστης δινει γεμισμα/infill 35% και οχι 100% οπως οι περισσοτεροι. Γραφει:...I printed them with only 35% infill and they hold strong..
Εγω διατηρησα το infill στο 40% :)

Και μετά κοροϊδεύετε εμένα που δεν διαβάζω τα manuals.
Αφού κι εσείς που τα διαβάζετε στα παπάκια σας τα γράφετε… 😂

ο κατασκευαστης δινει γεμισμα/infill 35% και οχι 100% οπως οι περισσοτεροι. Γραφει:...I printed them with only 35% infill Εγω διατηρησα το infill στο 40% :)
Αυτός είναι κατασκευαστής!
Όχι σαν τους άλλους τους σπαταλους!

Μπηκαν 3 μαγνητακια ισχυρα, νεοδυμιου.
μαγνητακια σε λογικη τιμή που βρίσκουμε?
θέλω να φτιαξω ένα παιχνίδι κατασκευών, αλλά με τιμες των μαγνητών δεν συμφαίνει... το παίρνω ετοιμο...

Ελλάδα:

Αλλιώς ebay, aliexpress κλπ

• Like
Reactions: nikfor and mavras
μαγνητακια σε λογικη τιμή που βρίσκουμε?
θέλω να φτιαξω ένα παιχνίδι κατασκευών, αλλά με τιμες των μαγνητών δεν συμφαίνει... το παίρνω ετοιμο...

To eBay εχει τις καλυτερες τιμες, αλλα πρεπει να ψαξεις τους διαφορους πωλητες για ποιο σχημα και μεγεθος μαγνητη θελεις. Βλεπεις και τιμες και αξιολογηση.

• Like
Reactions: mavras and dk31
Τυπωμα ενθετου της πριονοκορδελας Dewalt

thnAZAKl.jpg

Περάστηκε με ασημι χρωμα σπρευ γιατι το ασπρο ηταν πολυ ξενερωτο.
lJdJt36h.jpg

Εκατσε ομορφα και σφηνωτα στη θεση του
nd2km53h.jpg

Και εγώ είχα εκτυπώσει ένα για τη δική μου αλλά με σκοπό να έχει zero clearance όσο η κορδέλα για να μην μου σπάει τα ξύλα όταν κόβω λεπτους καπλαμαδες.

Πάντως εκτύπωσα δυο γωνίες για το honeycomb.
Σε εμένα τα pins ειναι άψογα. Το πρόβλημα είναι στα caps . Ήθελα λίγο πιο μεγάλο κεφάλι γιατί "παιζουν" μέσα στη γωνία.
04f377bcff8ba4a519fa899e423db277.jpg

• Like
Reactions: Χιωτης
Γιατι δεν χρησιμοποιεις τα μικρα που ειχες φτιαξει στην αρχη? Εμποδιζουν το laser να κινειται? Νομιζω ειναι τελεια.

Αν και αυτα τα γωνιακα ειναι ιδανικα, δεν συγκρινονται σε ευκολια και ταχυτητα τοποθετησης με τα μικρα καρφακια.

Γιατι δεν χρησιμοποιεις τα μικρα που ειχες φτιαξει στην αρχη? Εμποδιζουν το laser να κινειται? Νομιζω ειναι τελεια.

Αν και αυτα τα γωνιακα ειναι ιδανικα, δεν συγκρινονται σε ευκολια και ταχυτητα τοποθετησης με τα μικρα καρφακια.
Γιατί είναι επαναλαμβανομενη δουλειά . 50 καπάκια από κουτιά. Απλά τοποθετώ , χαλάσω και μετά το επομενο . Δεν βολεύουν τα pin . Το κάθε καπάκι έχει ύψος 2cm . Αν δεν ειχα κάνει τις γωνίες θα είχα βάλει ένα ρεταλι πιασμενο με τα pins. Θα είχα κάνει το περίγραμμα και θα τοποθετούσα εκεί το κάθε καπάκι.

• Like
Reactions: Χιωτης
Ναι σωστα, καθε δουλεια εχει την ιδιαιτεροτητα της και στην παραπανω οντως δουλευουν καλυτερα οι σταθερες γωνιες που συγκρατουν το αντικειμενο.