3D printers - Κατασκευές

Καλημέρα.
Δεν γράφω ακριβώς για την κατασκευή που έκανα, έτσι κι αλλιώς δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο, Μια απλή βασουλα για την κολόνια αλλά για τα support.
Η βάση έχει από κάτω τέσσερα μικρά ποδαράκια άρα ο πάτος της βάσης είναι όλος στον αέρα.
Εδώ και καιρό διάβαζα και έβλεπα για μέθοδο αν τυπώνεις pla να βάζεις petg support η και το αντίθετο.
Μιας και έχω AMS system είπα να το δοκιμάσω.
Το αντικείμενο είναι τυπωμένο με PLA (άσπρο). Το σώμα από τα support είναι και αυτά με PLA εκτός από τα 3 τελευταία στρώματα που είναι PETG ( το μαύρο).
Το πόσο εύκολα βγήκαν τα support δεν το περίμενα , όπως και το πόσο καλή είναι η κάτω επιφάνεια από την βάση.
Support Top & bottom Z distance 0

Attachments

• 20250406_210949.jpg
    20250406_210949.jpg
    5.1 MB · Views: 16
  • 20250406_211021.jpg
    20250406_211021.jpg
    5.6 MB · Views: 15
  • 20250406_211041.jpg
    20250406_211041.jpg
    5.3 MB · Views: 16
  • 20250406_211114.jpg
    20250406_211114.jpg
    2 MB · Views: 17
  • 20250406_211839.jpg
    20250406_211839.jpg
    3.4 MB · Views: 17
Είναι πολύ βολικό αυτό το "πάντρεμα", όπως και το ανάποδο φυσικά. Κάποιοι γνωστοί μου είχαν αναφέρει για ένα θέμα που είχαν με τις διαφορετικές θερμοκρασίες των υλικών, αλλά την βρήκαν την άκρη και το χρησιμοποιούν συνέχεια. Κάποιοι από την άλλη, πήγαν στην λύση του support filament, για να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο λένε.
Τι filaments/θερμοκρασίες ήταν στην περίπτωσή σου;

Είναι πολύ βολικό αυτό το "πάντρεμα", όπως και το ανάποδο φυσικά. Κάποιοι γνωστοί μου είχαν αναφέρει για ένα θέμα που είχαν με τις διαφορετικές θερμοκρασίες των υλικών, αλλά την βρήκαν την άκρη και το χρησιμοποιούν συνέχεια. Κάποιοι από την άλλη, πήγαν στην λύση του support filament, για να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο λένε.
Τι filaments/θερμοκρασίες ήταν στην περίπτωσή σου;
Ευχαριστώ.
PLA ESUN PLA +
PETG SUNLU
Θερμοκρασίες η προεπιλεγμενες που έχει ο Bambu slicer , αφού έχει έτοιμα προφίλ και για τα δύο

Το μοναδικό πρόβλημα με διαφορετικό νήμα για support, είναι η διπλάσια σχεδόν ώρα εκτύπωσης, λόγω των αλλαγών νήματος. Και όταν τυπώνεις κάτι μεγάλο, πίστεψε με είναι τρελά εκνευριστικό, όταν κολλάει το νήμα και να περνάς από 10 ώρες στις 22+.

Σε πιστεύω.
Δεν έχω τυπώσει κάτι τόσο μεγάλο για να ξέρω.
Ερώτηση.
Αν απενεργοποιησεις τον πύργο και βάλεις μόνο τα τελευταία 2 ,3 layer δεν κερδίζεις χρόνο;

Αν είναι πολύπλοκο, σίγουρα. Αλλά αν είναι κάτι απλό όπως στην συγκεκριμένη περίπτωση, μόνο τα 2-3 interface layers θα αλλάξει.
Αν είναι όμως κάποιο σχέδιο που πρέπει να αλλάξει σε κάθε καταραμένο layer, εκεί θες μερικές φορές να τον πετάξεις από το παράθυρο 😆

Σε αυτά τα θέματα, ο νέος H2D και φυσικά ο Prusa XL (και 1-2 άλλοι νομίζω; ) δεν έχουν ανταγωνισμό.

@nik187 γράφαμε μαζί... Δεν είναι απάντηση στην ερώτησή σου.

• Like
Reactions: nik187
Σε πιστεύω.
Δεν έχω τυπώσει κάτι τόσο μεγάλο για να ξέρω.
Ερώτηση.
Αν απενεργοποιησεις τον πύργο και βάλεις μόνο τα τελευταία 2 ,3 layer δεν κερδίζεις χρόνο;
Ο πύργος είναι καλό να μην τον βγάλεις, αλλά ναι μπορείς. Επίσης μπορείς να δηλώσεις να μην κάνει poop αλλά να τα χρησιμοποιεί στο infill (αλλιώς το poop bucket γεμίζει για πλάκα).
Από την άλλη, αυτό που λες για χρησιμοποίηση του διαφορετικού νήματος, μόνο για κάποια layer, δεν το έχω δει πουθενά, οπότε δεν ξέρω εάν γίνεται. Σαν ιδέα πάντως, μου αρέσει πολύ και θα το ψάξω. Εάν βρω κάτι, ενημερώνω.

• Like
Reactions: nikfor
Αν εννοείτε στο σύνολο της εκτύπωσης, ναι γίνεται. Το κάνεις με το height range modifier.
Έβαλα στην τύχη αυτό το σχεδιάκι και θα ξεκινήσει με pla μέχρι τα 5mm, θα αλλάξει σε petg μέχρι τα 10mm και μετά ξανά pla μέχρι το τέλος.
1744017905336.png

Αν λέτε για κάτι άλλο είτε θα μπορεί λογικά να γίνει με κάποιο από τα γενικά modifiers είτε απλώς διαγράψτε την άχρηστη πληροφορία της ημέρας :LOL:

Μόνο για τα supports λέμε, όχι για την εκτύπωση γενικά. Να πεις δηλαδή στα τελευταία 10 layers του support μόνο, να χρησιμοποιήσει άλλο νήμα. Το βλέπω πολύ δύσκολο, ακόμα και με custom εντολές.

Ααα, ναι. Νόμιζα πως λέγατε για άλλο θέμα, γιατί αυτό το φαντάστηκα ως common knowledge. Ποτέ πρακτικά δεν εκτυπώνεις όλο το support με το support material, μόνο το interface μεταξύ τους.
Αυτό έγραψα και πιο πάνω, πως η αλλαγή θα γίνει μόνο στα 2-3 interface layers. Το base θα είναι το κανονικό material και το interface θα είναι το support material. Δεν υπάρχει λόγος να πετάξεις και χρόνο και υλικό να εκτυπώνει όλο το support με το support material είτε είναι άλλο υλικό τύπου petg είτε ειδικό υλικό για αυτό το σκοπό.
Btw, τα interface layers τουλάχιστον στο bambu studio είναι από 0 έως και 3 και μπορείς να αλλάξεις και το pattern τους.

Μα με αυτό τον τρόπο τύπωσα το δικό μου σχέδιο που ανέβασα πιο πάνω.
Θέλει και κάποιες άλλες αλλαγές
Ναι όντως, έτσι είναι το "ανάποδο" από αυτό που θα πρέπει να κάνει κάποιος. Εκ παραδρομής μάλλον το έκανε.
Και φυσικά να αλλαχτούν τα distances για καλύτερο αποτέλεσμα.

Ο λόγος που δεν χρησιμοποιώ το support filament της Bambu, ήταν αυτός. Ότι θα άλλαζε συνέχεια. Εάν δουλέψει σωστά αυτό που μου δείξατε παίδες, αλλάζουν τα πάντα. Θα πρέπει να πάρω και water soluble, αλλά θα δω πρώτα με το δικό του το απλό. Χειρότερο πράγμα από το να προσπαθείς να βγάλεις τα support, δεν πρέπει να υπάρχει, Ειδικά σε ευαίσθητα σημεία.

• Like
Reactions: madvag
Λίγο ακραίο παράδειγμα, αλλά πρέπει να λαμβάνουμε υπόψιν πάντα και το ίδιο το σχέδιο.
Εδώ λοιπόν έχουμε:
PLA + PLA supports
PLA + PETG interface supports
PLA + PETG supports

Αν ήταν μια ευθεία το σχέδιο, δεν θα είχαμε τέτοιες διαφορές. Αλλά λόγω της ιδιεταιρότητάς του, οι 13 ώρες θα γίνουν 17 και μέχρι και 45 αντίστοιχα, και οι αλλαγές από 0 θα πάνε στις 92 και 1160!
Χώρια το υλικό που στην πρώτη και δεύτερη περίπτωση θα πετάξεις ~130γρ και ~190γρ απλού PLA παραπάνω με απειροελάχιστο petg, ενώ στην τρίτη ~500γρ...
Κι αυτό κοστίζει αδρά όταν βάλεις το PLA Support material που έχει ~27€ τα 500γρ!

1744028724539.png1744028738857.png1744028743799.png

Την τρίτη περίπτωση νομίζω ότι δεν υπάρχει λόγος να την κάνεις.
Πεταμένο πολύ νήμα και τεράστιες χρόνος χωρίς νομίζω να κερδίζεις κάτι.
Τώρα με την δεύτερη έχεις 20 μέτρα παραπάνω νήμα και επιπλέον 4 ώρες. Νομίζω ότι αν το αντικείμενο που θέλεις να εκτυπώσεις έχει αξία για εσένα να βγει καλό, τότε αξίζει

Την τρίτη περίπτωση νομίζω ότι δεν υπάρχει λόγος να την κάνεις.
Πεταμένο πολύ νήμα και τεράστιες χρόνος χωρίς νομίζω να κερδίζεις κάτι.
Τώρα με την δεύτερη έχεις 20 μέτρα παραπάνω νήμα και επιπλέον 4 ώρες. Νομίζω ότι αν το αντικείμενο που θέλεις να εκτυπώσεις έχει αξία για εσένα να βγει καλό, τότε αξίζει
Στις μεγάλες εκτυπώσεις, δεν έχω θέμα ώστε να διαλέγω άλλο support νήμα. Βγαίνουν γενικά εύκολα, εκτός εάν είναι κάτι πολύπλοκο και εύθραυστο (μουστάκια κινέζικου δράκου ας πούμε). Στις μινιατούρες ή γενικά φιγούρες μέχρι 10-15 εκατοστά είναι το θέμα μου. Θα γίνει η πρώτη δοκιμή σήμερα, με μια περίπλοκη φιγούρα και ενημερώνω.

Από σήμερα είναι η αγαπημένη μου εκτύπωση.
Ναι οι Κινέζοι το βγάζουν σε ABS στα 2€ αλλά η κοινότητα σου δίνει παραμετροποιήσεις και φυσικά μπορείς να το κάνεις ότι μέγεθος θες .

Dummy 13 . https://www.printables.com/model/981111-dummy-13-version-10

Είχα προσπαθήσει όταν ήταν ακόμη σε beta και δεν μπορούσα να εκτυπώσω σωστά ούτε ένα κομμάτι. Τώρα βγήκαν όλα με την πρώτη. Πολλη καλή δουλειά από την κοινότητα .

Attachments

• 20250409_144525.jpg
    20250409_144525.jpg
    899.1 KB · Views: 17
  • 20250409_144532.jpg
    20250409_144532.jpg
    917.9 KB · Views: 15
  • 20250409_154807.jpg
    20250409_154807.jpg
    2.5 MB · Views: 17
  • 20250409_190317.jpg
    20250409_190317.jpg