3D printers - Κατασκευές

Συγγνωμη αν ποσταρω σε λαθος τοπικ αλλα θελω να ρωτησω αν μπορει καποιος με 3d εκτυπωτη να μου κανει μια εξυπηρετηση με το αζημιωτο φυσικα.
Εχω τον μικρο γωνιακο τροχο της parkside και εχει χαλασει ο διακοπτης του,απο οτι ειδα ειναι συνηθες προβλημα στο μοντελο και εχω βρει στο thingverse ενα αρχειο για εκτυπωση
για εναν που λυνει το προβλημα.
Υπαρχει καποιος Αθηνα κοντα στους Αμπελοκηπους που θα μπορουσε να μου το εκτυπωσει?

• Like
Reactions: enduras1
Καλησπερα βαλε εδω το λινκ για να δουμε περι τινος προκειται και αν ειναι κατι ευκολο και γρηγορο στο τυπωνω δωρεαν.Μεσω boxnow νομιζω γινεται να χρεωθεις την αποστολη οποτε στο βαζω και σε ενα box και το εχεις σπιτι σου απο εβδομαδα .

Θα το δω το απογευμα που θα ειμαι σπιτι και θα ενημερωσω .Ειναι λιγο πολυπλοκο αλλα δεν θα υπαρξει θεμα με την εκτυπωση δεν ξερω ομως σε θεματα αντοχης πως θα τα παει σε βαθος χρονου .
Αν μπορει καποιος admin να μεταφερει τα ποστ στο 3d printers κατασκευες θα ειναι πιο ευκολα και χρήσιμα για κάποιον που εχει το ιδιο προβλημα να τα εντοπισει.

• Like
Reactions: Χιωτης
Ετοιμο τυπωσα να εχεις και spare .Ειναι δυσκολο κοματι για εκτυπωση γιατι εχει πολλες επιφανειες που τυπωνονται στον αερα και καποια σημεια του δεν εχουν αρκετο παχος οποτε δεν ξερω πως θα συμπεριφερθει με ενα αντιστοιχο κοματι απο καλουπι οπως ηταν το γνησιο που σου εσπασε .Οποτε μαλλον θα θελει φροντιδα και προσοχη στους χειρισμούς .Στειλε μηνυμα να κανονισουμε πως θα τα παραλαβεις!!!

Attachments

• IMG_20250725_181228.jpg
    IMG_20250725_181228.jpg
    860.6 KB · Views: 42
Xτες ειχαν την τιμητικη τους οι 3D πρίντορες καθως τυπωσαν καμμια εικοσαρια αραχνοειδη διαφορων τυπων και μεγεθων για τις αναγκες διακοσμησης τοιχων δυο καλων φιλων που κανουν Xάλοουίν παρτυ! Δυστυχως ολα τα αραχνοειδη ειχαν εξαφανιστει απο το τοπικο Jumbo, oποτε το βαρος επεσε στο γνωστο εργαστηριο παραγωγης φινων αραχνων.

1K8nuy2h.jpg

Τα περισσοτερα διακοσμητικα ομως (μαγισες, μαυρες γατες, φαντασματα, σκελετοι) εγιναν στον Laser, αλλα οι αραχνες βολευαν καλυτερα στον 3d printer.
Tην αλλη βδομαδα ολα τα διακοσμητικα θα μου επιστραφουν οποτε θα τα παρουσιασω μιας και χτες δεν προλαβα να τα φωτογραφισω ολα.

Δεν έχω ασχοληθεί ποτέ με το 3d printing , και αναρωτιέμαι για το κόστος εκτύπωσης ενός αντικειμένου...αν αξίζει δηλ. να το τυπώσεις εσύ ή να το παραγγείλεις από Κινέζους.

Πχ μπορεί κάποιος να μου πει αυτό το αντικείμενο τι κόστος εκτύπωσης έχει, μόνο τα υλικά εννοώ , ίσως και το ρεύμα , όχι φυσικά την αγορά εκτυπωτή κλπ.

Τι θα μου στοιχίσει εμένα δηλ. αφού φυσικά έχω αγοράσει κάποιον 3d εκτυπωτή.

Sent from my 24030PN60G using Tapatalk

Δεν έχω ασχοληθεί ποτέ με το 3d printing , και αναρωτιέμαι για το κόστος εκτύπωσης ενός αντικειμένου...αν αξίζει δηλ. να το τυπώσεις εσύ ή να το παραγγείλεις από Κινέζους.

Πχ μπορεί κάποιος να μου πει αυτό το αντικείμενο τι κόστος εκτύπωσης έχει, μόνο τα υλικά εννοώ , ίσως και το ρεύμα , όχι φυσικά την αγορά εκτυπωτή κλπ.

Τι θα μου στοιχίσει εμένα δηλ. αφού φυσικά έχω αγοράσει κάποιον 3d εκτυπωτή.

Σαν βάρος μου βγαίνει 50gr με τις ρυθμίσεις μου . Ας πούμε ότι μια μέση τιμή για αυτό το βάρος υλικού από pla είναι τα 15€/κιλό και ο κτυπωτης μου στις 4 ώρες θα "κάψει" μισή kwh τότε μιλάμε για 1€ κόστος. Αλλά σίγουρα το Κινέζικο θα είναι από abs από καλούπι. Πιο γερο και αισθητικά σωστό.

Μπορείς να εκτυπώσεις και abs ;
Και με τι κόστος;

ΥΓ.. εμένα μου ζήτησαν 25 ευρώ για αυτό, μάλλον πολλά μου ζήτησαν.

Το abs θέλει εκτυπωτή με κλειστο θάλαμο. Δηλαδή εκτυπωτή από 300€ και πανω. Σαν υλικό δεν είναι ακριβό. Εκεί στα 15€ το κιλό είναι. Απλά είναι ιδιοτροπο και θέλει υψηλές θερμοκρασίες.

Για τα 25€ πέρα από το υλικο και το ρεύμα κοστολουγουν και το χρόνο που ο εκτυπωτής θα δουλεύει συν κέρδος. Με 25€ νομίζω βρίσκεις κινέζικα από αλουμίνιο....

Εγώ πάντως σε έναν ενισχυτή μου είχε σπάσει ένα πλαστικό proprietary παξιμάδι και είχε κόστος ως ανταλλακτικό 5€ συν 20€ μεταφορικά από εξωτερικό... Βρήκα έτοιμο το σχέδιο και το εκτύπωσα σε 5 λεπτά με ούτε 0.20 κόστος. Δεν έχει πάθει τίποτα 5 χρόνια και δεν το ξεχωρίζεις από το αυθεντικό....

Last edited:
  • Like
Reactions: Χιωτης
To ΑBS εχει λιγο πολυ την ιδια τιμη με το PLA. Iσως ελαχιστα ακριβοτερο γενικα μιλωντας.
Αρα το αντικειμενο που αναφερθηκε θα κοστιζει ~1.25 ευρω με ~5 ωρες εκτυπωση (infill/γεμισμα ~80%) αναλογα με τις δυνατοτητες του εκτυπωτη.

Η εκτυπωση ομως του ABS ειναι πιο δυσκολη απο αυτη του PLA καθως το νημα θελει υψηλοτερες θερμοκρασιες τηξης και ιδανικα κλειστο θαλαμο εκτυπωσης για να αποφευχθουν οι παραμορφωσεις και τα σπασιματα μεταξυ layers. Περα απο αυτο, οι αναθυμιασεις ειναι πολυ επικινδυνες και χρειαζεται οπωςδηποτε καλος εξαερισμος.

Δεν ξερω που χρησιμοποιειται το αντικειμενο που αναφερθηκε, αλλα εαν βγει μια συμπαγης εκτυπωση με PLA (infill γυρω στο 80%) θα εχει καλη αντοχη. Σε καθε περιπτωση ομως, εαν υπαρχουν ιδιαιτερες απαιτησεις αντοχης/θερμοκρασιας, η αγορα ετοιμου μαλλον ενδεικνυται.

Το κοστος κατασκευης της εκτυπωσης που αναφερθηκε παραπανω, μην ξεχναμε οτι περιλαμβανει στην περιπτωση νομιμου καταστηματος ,ΦΠΑ, λειτουργικα κοστη καταστηματος/εργαστηριου , ενδεχωμενως κοστος σχεδιασμου / μελετης αν δεν υπαρχει ετοιμο σχεδιο οποτε δεν ειναι σωστο να συγκρινεται με το κοστος μονο του υλικου .Το καλο ειναι οτι υπαρχουν πλεον και στην χωρα μας νομιμα καταστηματα που μπορουν να αναλαβουν την κατασκευη ενος αντικειμενου οποτε μπορουμε να συγκρινουμε τιμες και να καταληξουμε στην επιλογη του επαγγελματια που μας βολευει (καθως και τα γνωστα σαιτ οπως JLPCB η PCBWAY πλεον προσφερουν υπηρεσιες εκτυπωσης για μεγαλο αριθμο κομματιων) .Στην περιπτωση ομως που πιανουν τα χερια μας και ασχολουμαστε με DIY κατασκευες αν υπαρχει οικονομικη δυνατοτητα αγορας ενος 3dprinter θα μας λυσει τα χερια σε πολλες περιπτωσεις .Εχω τυπωσει και σχεδιασει πραγματακια που υπο αλλες συνθηκες αρχιζοντας ενα project θα το ειχα παρατησει λογω αισθητικου η λειτουργικου αποτελεσματος .Οποτε αν υπαρχουν χρηματα και εισαι χομπυστας συστηνεται ανεπυφυλακτα η αγορα 3d printer.

Μπορείς να εκτυπώσεις και abs ;
Και με τι κόστος;

ΥΓ.. εμένα μου ζήτησαν 25 ευρώ για αυτό, μάλλον πολλά μου ζήτησαν.

γιατί θες να το τυπώσεις σε ABS αυτό??
αν καταλαβαίνω καλα ειναι βαση φορτιστή (i phone? ) που θα εισαι σε εσωτερικό χωρο... μια χαρα δουλειά κάνεις με PLA, αντε με PETG στην χειρότερη για να μην υπάρξει θέμα υγρασίας μετά απο καιρό (που δεν θα υπάρξει).
αν θες στείλε μου να το φτιάξουμε (και σε ABS/ASA μπορω, αλλά πραγματικά δεν χρειάζεται)

Καποιες απο τις εκτυπωσεις με τον P1S. Τρομερη ποιοτητα και χρονος.

Ειχα καποια θεματακια με τα πορτοφολακια που εφτιαξα για φιλους. Χρησιμοποιησα smooth plate και στην αρχη δεν κολλουσαν καλα, αλλα με καθαρισμα, ανεβασμα της θερμοκρασιας και ριχνοντας ελαχιστα την ταχυτητα στο πρωτο layer βγηκαν εξαιρετικα.

Χρησιμοποιησα το freecad για να κανω export step file και μετα το εβαλα στο fusion για να βαλω τα δικα μου σχεδια.

Παραθετω τα λινκ απο τα stl αρχεια με τη σειρα που εκτυπωθηκαν.

https://makerworld.com/en/models/169351-couple-in-love-2-saint-valentine-s-day#profileId-185962
https://makerworld.com/en/models/15...-blocking-minimalist-wallet#profileId-1622300 Προτεινω το συγκεκριμενο μοντελο μιας και δεν χρειαζεται AMS για να εκτυπωθει. Ειναι πολυ βολικο.

Εχουμε και αρκετο poop με το AMS φυσικα αλλα εχω σκοπο να κανω ενα callibrate ωστε να μειωσω τις απωλειες.

Attachments

• 1763392148303.png
    1763392148303.png
    531.6 KB · Views: 22
  • 1763392131913.png
    1763392131913.png
    801.3 KB · Views: 22
  • 1763392019871.png
    1763392019871.png
    437.9 KB · Views: 22
  • 1763391996227.png
    1763391996227.png
    420.3 KB · Views: 21
  • 1763391962518.png
    1763391962518.png
    449.2 KB · Views: 22
  • 1763391941042.png
    1763391941042.png
    1.7 MB · Views: 25
  • 1763391042704.png
    1763391042704.png
    378.2 KB · Views: 25
  • 1763391033371.png
    1763391033371.png
    341.8 KB · Views: 26
  • 1763390991885.png
    1763390991885.png
    284 KB · Views: 24
Εντυπωσιακά τα χρώματα. Βγαίνουν με χρωματιστά νήματα ή τα έβαψες μετά την εκτύπωση;

• Like
Reactions: Chris_mar

Attachments

• viber_image_2025-11-18_11-28-54-542.jpg
    viber_image_2025-11-18_11-28-54-542.jpg
    224.3 KB · Views: 16
  • viber_image_2025-11-18_11-28-53-866.jpg
    viber_image_2025-11-18_11-28-53-866.jpg
    183.1 KB · Views: 16
Βρίσκω πολύ φτηνά μεταχ/νο αυτόν εδώ τον 3d printer, Creality Ender 3 V3 SE...
Λέει τίποτα για αρχάριο όπως εγώ, για να δω τι παίζει ή τσάμπα τα λεφτά;
Βρίσκω ανταλλακτικά γι'αυτον Και αναλώσιμα στην Ελλάδα;

Ειναι μεσα στην πρωτη πενταδα με τους καλυτερους entry level printers κατα τη γνωμη μου. Εχει πολυ καλες κριτικες και ειναι αξιολογος.
Αν εμπιστευεσαι την κατασταση του μεταχειρισμενου που λες, τοτε ειναι μια χαρα.

Aν οχι, δες και τον Bambu Lab A1 mini που τον θεωρω τον καλυτερο entry level printer αυτη τη στιγμη με κορυφαια ποιοτητα κατασκευης, χαρακτηριστικων και φυσικα εκτυπωσεων.

• Like
Reactions: madvag