3D printers - Κατασκευές

Να δείξω κι εγώ μερικά χρηστικά πραγματάκια που έχω σχεδιάσει από το μηδέν (from scratch που λένε :BDBDG54: ) στο Fusion 360 και έχω τυπώσει στον Prusa μου.

1) Σετ ντομινο με 28 πούλια, κουτί με κούμπωμα (οκ το κούμπωμα είναι κλεμμένο) και προσωπική βάση για τα τρία μέλη της οικογένειας

IMG_20201229_160441.jpg

top cover graphic final v3.jpg

2) "Κιτ" μετατροπής του Ikea Eneby bluetooth ηχείου σε Roon endpoint, δηλαδή ένα κουτάκι για το raspberry 3b+ με το Allo Boss DAC και μια βάση για το powerbank που το τροφοδοτεί (δεν απεικονίζονται τα καλώδια). Η αρχική ιδέα ήταν να φτιάξω ολόκληρη καινούργια πλάτη για το Eneby με χώρο για το Boss και το powerbank, αλλά βαρέθηκα.

IMG_20201229_161431.jpg

IMG_20201229_161423.jpg

allo boss raspberry 3b case v11.jpg

3) "Hodor" για το ντουλάπι το οποίο βρίσκεται πάνω από τον εκτυπωτή και το οποίο κρατάει ανοιχτό τα πορτάκια και ταυτόχρονα έχει 6 "κανάλια" για να περνάνε τα νήματα από τα dryboxes που βρίσκονται μέσα στο ντουλάπι

IMG_20201229_160011.jpg

IMG_20201229_160046.jpg

IMG_20201229_160032.jpg

IMG_20201229_160058.jpg

cabinet doors holder for filament v11.jpg

4) Στεγανό κουτί για τις σωληνοειδείς βαλβίδες που συνδέονται με ένα Sonoff 4CH Pro και ελέγχουν το πότισμα μέσω του Home Assistant.

IMG_20200516_192621.jpg

IMG_20200516_193052.jpg

Annotation 2020-05-16 215444.jpg

5) Τα βασικά κουμπιά του gimbal μου, Moza Air 2, ένα εκ των οποίων κολλούσε όταν το πάταγα και λύνοντας το gimbal διαπίστωσα ότι είχε σπάσει. Αυτό το σχέδιο είχε πάρα πολύ trial and error, γιατί ήταν πολύ δύσκολο να αντιγράψω ακριβώς την κούρμπα και τις διαστάσεις του γνήσιου εξαρτήματος.

IMG_20201014_202407 (1).jpg

IMG_20201014_192629 (1).jpg

IMG_20201014_192716 (1).jpg

Moza Air 2 buttons v7.jpg

6) Custom καπάκια για τους Nikon f-mount φακούς μου με τη διεύθυνση του φωτογραφικού site μου

IMG_20200926_204337 (1).jpg

Nikon lens cap rear cover v7.jpg

7) Ρυθμιζόμενα καθ' ύψος ποδαράκια για τον Prusa τα οποία εφαρμόζουν με ακρίβεια στα "μαμίσια" λαστιχένια πόδια του. Χρησιμεύουν στο να είναι τουλάχιστον ο εκτυπωτής απολύτως επίπεδος (άλλου παπά ευαγγέλιο το bed κλπ κλπ).

IMG_20201229_165248.jpg

prusa feet v3.jpg

Aυτα ειναι τα χρησιμα πραματα που ελεγα, μπραβο Νασσο ειδικοτερα για το σχεδιαστικο κομματι:a0210:

Υπαρχει καποιος οn line οδηγος/manual για εκμαθηση 3D σχεδιασμου from scratch? Kαι καποιο αντιστοιχο free software?

Eντυπωσιακη η ιστορια και η αναπτυξη της εταιρειας του Prusa.
Προσεγμενα μηχανηματα, ζηλευτο τμημα research & development και πολυ καλος τεχνικος ελεγχος ποιοτητας.

+++++++

Tελειωσε και το σκαθαρακι γιγας!
50vNyjPh.jpg

Βγηκε ημερο, παχυ και μεγαλο:) Βαφτηκε με μαυρο σπρευ.

Υπαρχει καποια ενδεδειγμενη συντηρηση για τα μαυρα ελαστικα ιμαντακια του εκτυπωτη (οπως φαινονται στην παραπανω φωτο του εκτυπωτη)? Καποιο λαδι?

Γιατί να θέλουν συντήρηση οι ιμάντες; Στις οδηγίες συντήρησης του Prusa πάντως δεν αναφέρεται κάτι γι' αυτούς. Αν χαλαρώσουν, τους τεντώνεις. Αν παραχαλαρώσουν, τους αλλάζεις. Και επίσης δεν είναι (και ούτε πρέπει να είναι) ελαστικοί αυτοί οι ιμάντες.

Eντυπωσιακη η ιστορια και η αναπτυξη της εταιρειας του Prusa.
Προσεγμενα μηχανηματα, ζηλευτο τμημα research & development και πολυ καλος τεχνικος ελεγχος ποιοτητας.

Ισχύουν όλα αυτά, αλλά φέτος η Prusa έχει χάσει λίγο τη μπάλα με τους χρονους παράδοσης.

Όταν παρήγγειλα τον δικό μου, αρχές Μαΐου, είχε εκτιμώμενο χρόνο παράδοσης 3-4 εβδομάδες, ο οποίος άλλαξε προς τα πάνω κάμποσες φορές, για να γίνει τελικά 6-7 (παρέλαβα στα μισά της 7ης εβδομάδας). Στην πορεία κατάφεραν να ρίξουν πάλι το χρόνο για τον i3 MK3S στις 3-4 εβδομάδες, ενώ σταμάτησαν να δέχονται παραγγελίες για τον Mini και σήμερα έχουν 4-5 weeks leadtime για τον ΜΚ3S+ και 9-10 weeks για τον Mini+, συναρμολογημένους.

Η επίσημη εξήγηση από τον Josef Prusa ήταν α) είχαν καθυστέρηση στις παραλαβές εξαρτημάτων λόγω πανδημίας, β) έστρεψαν κομμάτι της παραγωγής στην εκτύπωση μασκών.

Όταν όμως πουλάς 60.000 κομμάτια mk3s το 2019 (είναι 100% σίγουρο ότι το νούμερο θα είναι πολύ μεγαλύτερο το 2020), δεν είναι δυνατόν να το παίζεις ρομαντικός και να χάνεις χρόνο τυπώνοντας τα printable εξαρτήματα των εκτυπωτών in-house, όσο μεγάλο farm και να έχεις (που ποτέ δεν θα έχεις αρκετά μεγάλο για να καλύψεις τη ζήτηση σε μια αγορά που εκτινάχθηκε φέτος). Είναι ασόβαρη αντιμετώπιση.

Χιώτης..... η γνώμη μου είναι ότι δεν υπάρχει λόγος σε τόσο μεγάλες και χαμηλές επιφάνειες να βάζεις build plate adhesion.
Aυτό που αναφέρεις ώς πλέγμα. Είναι περιττό και χρονοβόρο. Εκτός και άν θές να εκτυπώσεις κάτι που θα έχει ύψος και είναι και μικρή η επιφάνεια. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις επίσης και κόλλα στικ, άν δεν είσαι σίγουρος για την πρόσφυση.

Nassos......:ernaehrung004:

Αυτο ισως ισχυει για τους εκτυπωτες με heated beds. O δικος μου εκτυπωτης δεν εχει τετοιο και ειναι απαραιτητη νομιζω οχι μονο μια βαση αλλα και η κολλα στικ.
Θα δοκιμασω ομως μονο με κολλα αλλα χωρις brim σε εκτυπωσεις χαμηλες και με μεγαλη επιφανεια. Θυμαμαι που ειχα θεμα με αποκολληση χωρις brim ενος πομολου/μαργαριτας στο τελευταιο σταδιο αλλα νομιζω οτι ειχα χρησιμοποιησει κολλα σε σπρευ.

Απάντηση: Re: 3D Printers, CNC & Laser Engravers -Εργα και Κατασκευές.

Αυτο ισως ισχυει για τους εκτυπωτες με heated beds. O δικος μου εκτυπωτης δεν εχει τετοιο και ειναι απαραιτητη νομιζω οχι μονο μια βαση αλλα και η κολλα στικ.
Θα δοκιμασω ομως μονο με κολλα αλλα χωρις brim σε εκτυπωσεις χαμηλες και με μεγαλη επιφανεια. Θυμαμαι που ειχα θεμα με αποκολληση χωρις brim ενος πομολου/μαργαριτας στο τελευταιο σταδιο αλλα νομιζω οτι ειχα χρησιμοποιησει κολλα σε σπρευ.
Σε heated bed απλα βαζεις ενα τσακ λακ και μετα ξεκολλας.... με καλέμι (πχ PETG, βράχος γίνεται),. HINT: περιμενεις να κρυώσει και βγαίνει αβίαστα.

Βαζω και 2 φωτό απο τον indy που μόλις τύπωσα στον Elegoo Saturn. Σειρα εχει λιγο γυαλοχαρταρισμα σε καποια σημεία με support , και βαψιμο με γκρι primer. Οταν βρεθει χρόνος θα πέσει και το απαραίτητα βάψιμο στα χρώματα του Indiana.

8c89b7cd0b5d4eb4e17870877a722860.jpg
dede071dec8b1643f394b10ea52555e1.jpg

Στάλθηκε από το SM-N960F μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Πραγματι ειναι εντυπωσιακα καθαρη και πιστη εκτυπωση!

Παιζει ρολο καποιο χαρακτηριστικο αυτου του εκτυπωτη σε σχεση με τους υπολοιπους?

Απάντηση: Re: 3D Printers, CNC & Laser Engravers -Εργα και Κατασκευές.

Πραγματι ειναι εντυπωσιακα καθαρη και πιστη εκτυπωση!

Παιζει ρολο καποιο χαρακτηριστικο αυτου του εκτυπωτη σε σχεση με τους υπολοιπους?
Ειναι 3D εκτυπωτής ρητίνης με ύψος layer 0.05mm (πάει και πιο κατω αλλα αυξάνονται οι χρόνοι δίχως ουσιαστικη διαφορα στο αποτέλεσμα).

Ναι αλλά που είναι η λακούβα; :nounder:
Γιατί σίγουρα κάτι θα υπάρχει, δεν μπορει... Κόστος λειτουργίας ίσως, δεν ξέρω, εσείς θα μας πείτε.
Με την απόδοση που βλέπω γιατί να αγοράσει κάποιος 3D που δεν είναι γλυκερίνης;

Οι εκτυπωτες ρητινης πλεον ειναι φθηνοι (100Χ60Χ150) ενω πλεον και οι μεγαλύτεροι σε διαστασεις ειναι προσιτοι συγκριτικά με FDM. Ρητινη το κιλο απο 20 εως 40 και βρισκεις συχνα πυκνα ευκαιρίες και προσφορες. Απο πλευρας ρυθμίσεων δεν εχεις σχεδον τπτ και ξεμπερδευεις ευκολα σε σχεση με FDM που τρως τα νιατα σου με ενα σωρο παραμέτρους.το μονο που εχεις να κάνεις ειναι να προσανατολισεις σωστα το αντικείμενο σου, να βάλεις σωστα support και να αλφαδιασεις σωστα το printbed. Η ποιοτητα εκτυπωσης δεν συγκρινεται φυσικα. Επίσης τυπωνεις στον ιδιο χρόνο οσα χωρανε επάνω στο printed! Πχ θα μπορούσα να είχα τυπώσει 8 προτομες του indy στον ιδιο χρονο οσο έκανα μία.
Στα αρνητικά: περιορισμός στο μέγεθος εκτύπωσης (για τους μικρούς εκτυπωτές), εχει διαδικασια το post processing (μπανιο με οινόπνευμα, αφαιρεση support, curing) αλλα αν οργανωθεις σωστά είναι παιχνιδάκι.
Προσωπικα και οι 2 εκτυπωτες ειναι χρήσιμοι για διαφορετικά πράγματα, αλληλοκαλύπτουν ανάγκες.

Επίσης ξέχασα να αναφέρω οτι η ρητίνη θελει καλα αεριζόμενο χώρο λόγω ιδιαίτερης μυρωδιάς οπως επισης και προσοχη στον χειρισμό της (τοξικη οταν ειναι σε υγρή μορφη, αρα γαντια, γυαλια και πολυ χαρτι κουζίνας, δεν απορρίπτουμε υγρά στην αποχέτευση η στα σκουπίδια) βεβαια υπαρχει πλεον και ρητινη water washable οποτε γλυτώνεις την πολύ βαβούρα απ τα παραπάνω, αν και μολις αποκτήσεις εμπειρία ολα ειναι ρουτίνα και οχι τοσο τραγικά.

Last edited by a moderator: