Πάντως ακόμα δε καθορίσαμε τις ευθύνες του Κράτους (σαν κεντρική εξουσία) και τις ευθύνες των τοπικών αρχόντων (Νομάρχες, Δήμαρχοι κλπ.). Ετσι θα μπορέσουμε να αποδώσουμε και ευθύνες καλύτερα και να ξέρουμε ότι γι´αυτό φταίει η Κυβέρνηση (η όποια, δε το παίρνω πολιτικά) και γι'αυτό η τοπικοί άρχοντες (αυτό σε συνέχεια του πως "σωθήκανε" κάποια μέρη και δε "σωθήκανε" κάποια άλλα). Το να ρίχνουμε το ανάθεμα εναντίον της όποιας Κυβέρνησης (προσοχή: μιλάω γιά την ώρα της κρίσης-ούτε γιά πριν ούτε γιά μετα) είναι ευκολο και απενοχοποιεί τους πραγματικά υπεύθυνους.
Π.χ. Ο Καραμανλής πήγε τη πρώτη μέρα στη Ζαχάρω και ΕΚΕΙ έμαθε ότι υπάρχουν εγκλωβισμένοι στην Ηλεία. Φταίει λοιπόν η Κυβέρνηση για τον μη απεγκλωβισμό τους ή το τοπικό συντονιστικό όργανο. Αντίθετα στη Μεσσηνία ΔΕΝ υπύρξαν εγκλωβισμένοι. Και σας θυμίζω ότι την έπεσαν στον Νομάρχη Μεσσηνίας.
Σε άλλο θέμα. Λέμε γιά πρόληψη. Αρμόδια είναι η τοπική κοινωνία. Η οποία πήρε λίγα κεφτά γι'αυτή τη δουλειά. Η αναρώτησή μου τώρα είναι η εξής. Πήραν τα λεφτά που ζήτησαν ή τους έγινε περικοπή? Η κάθε χρηματοδότηση γίνεται με βάση έναν προϋπολογισμό που καταθέτεις. Δηλαδή αν ζήτησες 100.000 γιά πρόληψη και σου εγκρίνανε 20.000 τότε ένοχη είναι η κυβέρνηση. Αν όμως ζήτησες 20.000 και σου δώσανε 20.000 τα οποία εκ των πραγμάτων και την ώρα της κρίσης αποδεικνύονται ανεπαρκή τότε φταις εσύ. Γιατί όπως έλεγε η κ. Πιπιλή πολύ σωστά κατά τη γνώμη μου, κόψε χρηματοδότηση από Δημ. σχέσεις και δώστα στη πρόληψη. Το θέμα όμως είναι ότι αυτό δε συμβαίνει.
Και τελικά το ότι είναι άχρηστοι οι Δήμαρχοι ή οι Νομάρχες δε μας δίνει τη δικαιολογία να τα ρίχνουμε στην όποια κυβέρνηση (εξηγούμαι: ανεξαρτήτως κόμματος). Τουλάχιστον όχι σε μας τους πιό ψύχραιμους και αποστασιοποιημένους. Στον καμμένο θα φταίνε όλοι και έχει και δίκιο. Και όλοι έχουμε μιά πολύ καλή ιδέα το ότι η διαφθορά της οποιασδήποτε κυβέρνησης είναι παιδική χαρά μπροστά στη διαφθορά των τοπικών αρχόντων. Θέλω απλά να πω μήπως πέσαμε εύκολα θύματα της δακτυλόδειξης (σωστό-νεολογισμός?) των κρατούντων (ΝΔ τώρα, ΠΑΣΟΚ αύριο ΚΚΕ ίσως μεθαύριο αδιάφορο) αντί να δείξουμε τους τοπικούς ανίκανους?
Απο κει και πέρα. Σαφέστατα τα ιδιωτικά κανάλια (πλην της φωτεινής εξαίρεσης του ΣΚΑΙ σε πανελλήνιο επίπεδο-σε τοπικό δε ξέρω) παίζουν το παιχνίδι της αντιπολίτευσης (και όχι τώρα αλλά εδώ και 3,5 χρόνια). Το γιατί δε το ξέρω. Αλλά και σαφές είναι επίσης ότι ο κόσμος μέσω των δημοσκοπήσεων (με τη συμμετοχή ή όχι της Πελοπονήσσου στους ερωτώμενους) τώρα τους δείχνει ξεκάθαρα ότι τους έχει πάρει χαμπάρι και δε μασάει. Ισως γι'αυτό τόσα νευράκια τελευταία από Στάη-Ευαγγελάτο-Τρέμη κλπ. φωτεινούς παντογνώστες.
Τέλος να συμπληρώσω δε ξέρω πόσα παίρνανε οι δημοσιογράφοι το 92, εγώ πάντως σαν μηχανικός με εμπειρία έπαιρνα 120.000 καθαρά.