60+ νεκροί από τις φωτιές μεχρι σήμερα...

Συγγνώμη ρε παιδιά γιατί ενώ σας διαβάζω προσεκτικά, αρχίζω και τα χάνω...

Η προυπόθεση κατασκευής ενός αυτοκινητοδρόμου, είναι η καύση 2.500.000 στρ. και ο θάνατος 65 ανθρώπων? Σε τι θα διευκολυνθεί τώρα η ανάθεση και κατασκευή δεν το καταλαβαίνω?
Στη Γερμανία, για παράδειγμα, πώς κατασκευάζονται οι δρόμοι χωρίς να καεί ούτε θάμνος? Στην Ιταλία?
Με αυτό δεν θέλω να αμφισβητήσω ότι υπάρχουν συμφέροντα μεγάλης κλίμακας (το υποστήριξα φανατικά εξαρχής και συνεχίζω να το υποστηρίζω ότι υπάρχουν) αλλά αν σε όλα αυτά δεν λειτουργούσε "επικουρικά" και η φανερή αδυναμία του κράτους, όλη η καταστροφή θα περιοριζόταν κατά ένα μεγάλο ποσοστό. Δεν ξέρω αν θα ήταν κατά 50% ή 30% ή 20% αλλά αν κάνουμε την αναγωγή σε στρέμματα δάσους, καλλιεργειών, αριθμό σπιτιών και νεκρών θα δούμε ότι και το 1% ακόμα λιγότερη καταστροφή, θα ήταν τεράστιο κέρδος.

Προτείνω όποιος δεν το έχει κάνει ήδη, να διαβάσει τον Καιρό της χθεσινής Ελευθεροτυπίας. Εγώ δεν έχω τίποτα να προσθέσω στο θέμα πλέον.

Συγγνώμη ρε παιδιά γιατί ενώ σας διαβάζω προσεκτικά, αρχίζω και τα χάνω...

Η προυπόθεση κατασκευής ενός αυτοκινητοδρόμου, είναι η καύση 2.500.000 στρ. και ο θάνατος 65 ανθρώπων? Σε τι θα διευκολυνθεί τώρα η ανάθεση και κατασκευή δεν το καταλαβαίνω?
Στη Γερμανία, για παράδειγμα, πώς κατασκευάζονται οι δρόμοι χωρίς να καεί ούτε θάμνος? Στην Ιταλία?
Με αυτό δεν θέλω να αμφισβητήσω ότι υπάρχουν συμφέροντα μεγάλης κλίμακας (το υποστήριξα φανατικά εξαρχής και συνεχίζω να το υποστηρίζω ότι υπάρχουν) αλλά αν σε όλα αυτά δεν λειτουργούσε "επικουρικά" και η φανερή αδυναμία του κράτους, όλη η καταστροφή θα περιοριζόταν κατά ένα μεγάλο ποσοστό. Δεν ξέρω αν θα ήταν κατά 50% ή 30% ή 20% αλλά αν κάνουμε την αναγωγή σε στρέμματα δάσους, καλλιεργειών, αριθμό σπιτιών και νεκρών θα δούμε ότι και το 1% ακόμα λιγότερη καταστροφή, θα ήταν τεράστιο κέρδος.

Προτείνω όποιος δεν το έχει κάνει ήδη, να διαβάσει τον Καιρό της χθεσινής Ελευθεροτυπίας. Εγώ δεν έχω τίποτα να προσθέσω στο θέμα πλέον.

Αλλο το ένα , άλλο το άλλο. Προσωπικά και φαντάζομαι ότι ισχύει και για τους υπόλοιπους δεν αποδέχομαι το συσχετισμό ή τη δικαιολόγηση των πυρκαγιών για την κατασκευή της Ιονίας οδού. Η τοποθέτησή μου έγινε σε απάντηση του μηνύματος 820.

Η ομιλία του Παπανδρέου στον Πϋργο http://www.pasok.gr/portal/gr//51124/7/7/1/showdoc.html

και το σχέδιο ανασυγκρότησης. http://www.pasok.gr/portal/gr/000F4240/Data/programma anasygkrotisis pyropliktoteliko.doc .

Εξαιρετικά γενναιόδωρο. Μπράβο ειλικρινά. Μέσα στην ατυχία τους οι άνθρωποι είχαν την τύχη να βρεθούμε σε προεκλογική περίοδο με αποτέλεσμα οι δεσμεύσεις ή οι "δεσμεύσεις" να είναι εξαιρετικά πολλές. Πιστεύω ότι θα εφαρμοστούν αν το ΠΑΣΟΚ γίνει κυβέρνηση. Άλλωστε και στα Γρεβενά με τους σεισμούς οι άνθρωποι που έχασαν τα σπίτια τους παρέλαβαν καινούρια σπίτια.

Το βλέπω τόσο γενναιόδωρο που αν συνεχιστεί, μοιάζει εξαιρετικό κίνητρο για νέες πυρκαγιές.

Η Ιόνια οδός σχετίζεται με τις πυρκαγιές. Και η λέξη κλειδί είναι η απαλλοτροίωση. Ο εύκολος τρόπος για να κάνεις τη χάραξη είναι να πατήσεις πάνω σε δημόσια περιουσία. Αλλιώς πρέπει να απαλλοτροιώσεις ιδιωτικές εκτάσεις, διαδικασία που εκτός από ανέφικτη μερικές φορές, είναι πάντα χρονοβόρα. Βάλε μια φωτιά στα δάση, αποχαρακτήρισε τις εκτάσεις και πάρε τον νέο δρόμο εύκολα και γρήγορα. Simple as that.

ΡΕ παιδιά γιά καθίστε λίγο.
Τους ανθρώπους που ΖΟΥΝ εκεί τους έχει ρωτήσει κανείς πόσο θέλουν και χρειάζονται και την Ιόνια οδό και τα ξενοδοχεία και τις επενδύσεις?
Μη τρελλαθούμε κιόλας. Στο χωριό μου στο Αίγιο οι περισσότεροι δουλεύουν εκτός από τα χωράφια και στην ΕΒΟ γιά να συμπληρώνουν το εισόδημά τους. Πως λοιπόν εμείς τώρα πίσω από ένα πισι λέμε "Οχι. Να μη γίνουν ξενοδοχεία, να μη γίνουν δρόμοι". Αυτούς που ζουν εκεί τους ρωτάμε αν θέλουν?
Καλό είναι ο καθένας να θέλει να πηγαίνει και να βλέπει φύση, αλλά αν ο άνθρωπος εκεί πεινάει, δε μπορεί να ταξιδέψει κλπ. τότε είναι πάλι καλό?
Ολοι λέτε "οι επενδύσεις οι κακές κλπ". Δηλαδή δε θέλετε κράτος αλλά δε θέλετε και ιδιωτικές επενδύσεις. Εϊναι να τρελλαίνεσαι.
Η Ελλάδα φύση έχει να προσφέρει και από κει προσδοκεί εισροή χρημάτων. Καλώς ή κακώς. Αν εμείς θεωρήσουμε όλους αυτούς που θέλουν να επενδύσουν σε τουριστικά συγκροτήματα "κακούς" που θέλουν να μας κάψουν και να χαλάσουν τη τέλεια φύση μας, με τις ανεξέλεγκτες χωματερές και τα απροστάτευτα δάση, τότε είμαστε απλά ουτοπιστές.
Ωραία θα ήταν να τα είχαμε όλα. Δε γίνεται. Αυτή είναι η εξέλιξη. Εϊτε μας αρέσει (σε μερικούς εξασφαλισμένους πίσω από μία οθόνη) είτε όχι.
Οσον αφορά το φίλο Βλάσση. Εγώ ξέρω ακόμα κάτι "γκέτο" στη Φιλαδέλφεια με container που με´νουν ακόμα οι άνθρωποι μέσα από τους σεισμούς το 99. Και κει πέσανε χοντρά λεφτά από ιδιώτες αλλά σπίτια δε πήρανε. Οχι. Δε τους πιστεύω. Μόνο 3,5 χρόνια περάσανε από όταν ήταν επάνω. Οχι καμμια´10ετία. Και με τα ίδια πρόσωπα πάνε να κατεβούνε.

Απάντηση: Re: 60+ νεκροί από τις φωτιές μεχρι σήμερα...

Πως λοιπόν εμείς τώρα πίσω από ένα πισι λέμε "Οχι. Να μη γίνουν ξενοδοχεία, να μη γίνουν δρόμοι". Αυτούς που ζουν εκεί τους ρωτάμε αν θέλουν?
Καλό είναι ο καθένας να θέλει να πηγαίνει και να βλέπει φύση, αλλά αν ο άνθρωπος εκεί πεινάει, δε μπορεί να ταξιδέψει κλπ. τότε είναι πάλι καλό?

Έχεις δίκιο, για να υπάρξει ανάπτυξη είναι απαραίτητη και η ανάλογη υποδομή (…δρόμοι, επιχειρήσεις…) Το ζήτημα είναι, όλες αυτές οι τσιμεντοεπιχειρήσεις θα σεβαστούν την νομοθεσία και το οικοσύστημα?

Πάντως σε κάθε περίπτωση η δυτική Ελλάδα δικαιούται έναν αξιοπρεπέστατο δρόμο για να μετακινούμαστε όλοι καιπρώτα από όλα οι ίδιοι οι κάτοικοι αυτών των περιοχών με ασφάλεια και ταχύτητα.

δεν είπα ότι διαφωνώ με αυτό...

βέβαια για τους κατοίκους των περιοχών αυτών πλέον οφέλιμη θα ήταν η βελτίωση του επαρχιακού οδικού δικτύου ή και η ανάπτυξη ενός δευτερεύοντος οδικού δικτύου μεταξύ των πρωτευουσών νομών των περιφερειών, ώστε να μην αναγκάζονται πχ οι Γιαννιώτες για να πάνε για μπάνιο στην Πρέβεζα να χρησιμοποιούν τη στενή, πολυσύχναστη (ιδίως φορτηγά) και επικίνδυνη Ε.Ο. προς Άρτα και Αθήνα.

Ολοι λέτε "οι επενδύσεις οι κακές κλπ". Δηλαδή δε θέλετε κράτος αλλά δε θέλετε και ιδιωτικές επενδύσεις. Εϊναι να τρελλαίνεσαι.

ούτε αυτό είπα, αμφισβήτησα το κατά πόσο δημιουργεί θέσεις εργασίας για τους κατοίκους της περιοχής και προσφέρει στην τοπική κοινωνία ένα μεγάλο ξενοδοχειακό συγκρότημα. Ειδικά αυτά τα all-inclusive που μπαίνει ο τουρίστας άμα τη αφίξει του και βγαίνει μόνο όταν είναι να επιστρέψει σπίτι του.

Το μέγεθος της καταστροφής δεν εξηγείται μόνο με τις ποικίλες εκμεταλλεύσεις της Ιονίας οδού: τι να την κάνεις την ξενοδοχειάρα όταν έχει θέα σε ένα καμμένο ή τσιμεντοποιημένο τοπίο;
Αν βέβαια κάποιος σκέφτηκε να βάλει φωτιά σε 50.000 στρέμματα ώστε να αξιοποιήσει τα 1.500, ε, τότε ναι, το μέγεθος της καταστροφής εξηγείται από το μέγεθος της βλακείας.

Δεν νομίζω να είναι πρόβλημα αυτό. Εντός της 5ετίας που χρειάζεται να ολοκληρωθεί η ανέγερση ενός τέτοιου συγκροτήματος, δενδροφυτεύονται άνετα τα πέριξ. Εξάλλου η μπροσούρα του θα γράφει απλώς δάσος αντί για "αιωνόβιο δάσος". Ούτε τα λεφτά τους πίσω δεν θα μπορούν να ζητήσουν οι θαμώνες.

Re: Απάντηση: Re: 60+ νεκροί από τις φωτιές μεχρι σήμερα...

Έχεις δίκιο, για να υπάρξει ανάπτυξη είναι απαραίτητη και η ανάλογη υποδομή (…δρόμοι, επιχειρήσεις…) Το ζήτημα είναι, όλες αυτές οι τσιμεντοεπιχειρήσεις θα σεβαστούν την νομοθεσία και το οικοσύστημα?

Προφανώς αυτό είναι στο χέρι μας. Δεν είπα να ξεκινήσει ο καθείς κι όπου βγει. Εχω καταθέσει την άποψη μου και νωρίτερα. Με σαφείς κανόνες και όχι με "θολά" παραθυράκια.
Αλλά το να αρνούμαστε συνολικά είναι ουτοπικό.

Δεν μου φαίνεται πρέπον,να γίνεται συζήτηση για Ιωνίες οδούς κι επιχειρηματικότητα,όταν δεν έχουν ταφεί ακόμα τα θύματα της τραγωδίας.

Επίσης,μην ξεχνάτε,ότι όλοι αυτοί οι πολιτικάντηδες,που έρχονται με τις όποιες "προτάσεις" για το "αύριο",είναι -τουλάχιστον-οι ηθικοί αυτουργοί της τραγωδίας αυτής.Επιτρέψτε μου λοιπόν,να μην μπορώ να κατανοήσω θετικές κρίσεις γι' αυτούς ή πολύ περισσότερο να τους απονείμω εύσημα για την φιλανθρωπική τους διάθεση,απέναντι σ' αυτούς που έκαψε κυριολεκτικά η πολιτική τους.

Και μιά ενέργεια υψηλού ήθους.
Ο Πατέρας τής τραγικής οικογένειας (σύζυγος και 4 παιδιά πού χάθηκαν στήν πυρκαγιά)απαίτησε και πέτυχε απο την αστυνομία να προστατεύσουν το τελευταίο κατευώδιο τών αγαπημένων του απο τα κοράκια τών καναλιών που περίμεναν να μετατρεψουν τον πόνο σε αγοραίο προϊόν.
Απαίτησε το στοιχειώδες ανθρώπινο δικαίωμα να θάψει τούς νεκρούς του ιδιωτικά μαζί με αγαπημένους και οικείους.Εκεί στην Αρτέμιδα............
Αυτό που καποτε ήταν αυτονόητο τώρα χρειάζεται αστυνομική προστασία.....
Μακάρι να βρεί παρηγοριά αυτός ο Ανθρωπος.....................

Η ανάπτυξη ενός τόπου είναι ένα θέμα. Το πως θα φτάσεις προ τετελεσμένων γεγονότων να επιλέξεις συγκεκριμένο τύπο ανάπτυξης είναι άλλο θέμα. Σαφώς και να αναπτυχθεί τουριστικά η Δ. Πελοπόνησος. Εγώ να το δεχτώ 100%, ακόμα και αν γίνει σε βαθμό που αντιβαίνει στη δική μου αισθητική. Γιατί χρειάζεται να καεί το δάσος και να πεθάνουν 65 άνθρωποι, μπορεί κάποιος να μου το εξηγήσει;

Και ένα δείγμα "ανθρωπιάς" διαφορετικό από αυτό που περιγράφει ο Σπύρος. Μια φίλη μου στο helpdesk της forthnet απαντάει σε κλήση τις ημέρες της μεγάλης πυρκαγιάς:

-Ναι γεια σας, μένω στον Πύργο της Ηλείας και δεν έχω internet.

Σαστισμένη και θυμωμένη μαζί του απαντάει:

-Μα καλά, εδώ δεν έχετε νερό να σβήσετε τις φωτιές, Internet θέλετε;

Και η απάντηση του τύπου

-Α εγώ είμαι στην πόλη. Δεν έχει φωτιές εδώ. Αυτές είναι στα χωριά...

Οι μέρες που πέρασαν ήταν το λιγότερο τραγικές.Οι ευθύνες πολλές.....
Σε προηγούμενα σχόλια για το ρόλο του στρατού, το τι έκανε ή θα μπορούσε να είχε κάνει σας αναφέρω οτι και μέσα διαθέτει και κόσμος υπάρχει.
Μόνο που ο στρατός δεν ενεργεί με δική του πρωτοβουλία αλλά κατόπιν διαταγών.
Δυστυχώς αυτες οι διαταγές άργησαν πολύ μα πάρα πολύ..........

τι να τις κάνεις τις δυνατότητες όταν δε μπορείς να τις διαχειριστείς σωστά...δε πειράζει όμως...τώρα άρχισαν οι προεκλογικές φανφάρες των μεγάλων πολιτικών ανδρών που διαθέτει η δύσμοιρη τούτη χώρη, άρχισαν να μοιράζονται τα προεκλογικά φυλλάδια, άρχισαν να ανεμίζουν οι σημαίες των κομμάτων, οι αντιπρόσωποι όλο περηφάνια θα κολλήσουν τα αυτοκόλλητα των κομμάτων στο στήθος και θα "περιφρουρήσουν" το δημοκρατικο πολίτευμα της χώρας...

όλα τα υπολοιπα σύντομα θα ξεχαστούν...

Δυστυχώς σήμερα είχαμε και τον τελευταίο από τη φωτιά στην Ζαχάρω ......

Αντώνη καλό ταξίδι ...

Re: Απάντηση: 60+ νεκροί από τις φωτιές μεχρι σήμερα...

Και μιά ενέργεια υψηλού ήθους.
Ο Πατέρας τής τραγικής οικογένειας (σύζυγος και 4 παιδιά πού χάθηκαν στήν πυρκαγιά)απαίτησε και πέτυχε απο την αστυνομία να προστατεύσουν το τελευταίο κατευώδιο τών αγαπημένων του απο τα κοράκια τών καναλιών που περίμεναν να μετατρεψουν τον πόνο σε αγοραίο προϊόν.
Απαίτησε το στοιχειώδες ανθρώπινο δικαίωμα να θάψει τούς νεκρούς του ιδιωτικά μαζί με αγαπημένους και οικείους.Εκεί στην Αρτέμιδα............
Αυτό που καποτε ήταν αυτονόητο τώρα χρειάζεται αστυνομική προστασία.....
Μακάρι να βρεί παρηγοριά αυτός ο Ανθρωπος.....................

Ρε που καταντήσαμε.....το θέμα πουλάει τρελά!!!

αυτη ειναι η καταντια των ημερων μας ....

να μη μπορεις να κλαψεις τα παιδια σου χωρις να σου βγαλει το ματι η καμερα η το μικροφωνο του ζηλωτη δημοσιογραφου .........................