8 και 16 bit θρύλοι και αναμνήσεις

Το πρώτο μου modem μου το χάρισε ένας φίλος και ήταν ένα US Robotics στα 14.400 bps. Ειχαμε γραφτεί τότε στην HOL (Hellas Online) και μπαίναμε με dialup σύνδεση σε τοπική BBS και κάναμε chat με άλλα μέλη. Είναι ζήτημα αν είμαστε πάνω από 1.000 μέλη εκείνη την εποχή. Απόκτησα και το πρώτο μου mail που είχε τη μορφή [email protected]. Είμασταν μια μεγάλη παρέα τότε. Μου φαίνεται σαν να ήταν εχθές αν και πέρασαν ακριβώς 30 χρόνια από τότε.

Το λειτoυργικό σύστημα ήταν Win 95 και είχαμε ως browser το Netscape. Ελάχιστα websites εκείνη την εποχή, τα περισσότερα με κείμενα και hyperlinks και ελάχιστες φωτογραφίες που για να εμφανιστούν στην οθόνη (όπου υπήρχαν) περιμένες 2-3 λεπτά. Νομίζω ότι εκείνη την εποχή η HOL και Forthnet ήταν οι μοναδικοί πάροχοι internet στην Ελλάδα με τον ΟΤΕ να εμφανίζεται ένα με δύο χρόνια αργότερα.

• Like
Reactions: SR-71
Ο καλος χαμος. 😄😆🤣
Εμπαινες στο IRC chat (1999) και ζητημα αν προλαβαινε να σε διαβασει αλλη ψυχη.
Ενα ΑΝΗΛΕΕΣ scroll down απο χρηστες (οποιος προλαβε στη κολυμπηθρα βουτηξε).

Chatzilla_screenshot_el.png

Eδω βλεπουμε το Chatzilla ..... με ΔΥΟ ΜΟΝΟ χρηστες. Δεν ηταν τοσο κυριλε τα πραγματα.
Εγω επεσα στον ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΥΘΗΣΜΟ οπου το πληθος και τα σχολια .... μονο κοσμια δεν ηταν.

Να και το mIRC ...... (σε κοσμιοτητα δυο ατομων) ..... τα προκαταρκτικα μεχρι να βρει ο Κυριακος
πως δεν θα γραφει greeklish !😄😆🤣

dwrean.net irc.jpg

Last edited:
Εγώ θυμάμαι το 93-94 να μπαίνω IRC μετά τα μεσάνυχτα, να κάνω σκοπιά στο επίσημο Τουρκικό channel, που είχαμε καταλάβει και πάρει admin access, και διώξαμε όλους τους χρήστες. Μετά mIRC και πάει λέγοντας. Με 36Κ dial-up και μετά ISDN γύρω στο 95 και ADSL από τους πρώτους το 98. Δεν θα ξεχάσω ποτέ όταν είδα για πρώτη φορά να συνδέεται το ADSL 512kb/s και να πετάει η σύνδεση.
Μάλιστα, όταν γύρισα Ελλάδα και έψαχνα δουλειά το 93, είχα στο βιογραφικό μου ότι ήμουν γνώστης σύνδεσης ADSL over ISDN.

• Haha
  • Like
Reactions: Tzimisce and SR-71
Είχα για λίγο 2400 modem που μου είχαν δώσει δώρο, μετά αγόρασα δικό μου το US Robotics 14.4 , μετά το ίδιο 28.8 και αργότερα 56ρη. Στα 56ρια θυμάμαι είχαν βγει 2-3 διαφορετικά specs, αν θυμάμαι καλά το X2 και το K56flex και τελικά επικράτησε το V90 που ήταν πιο κοντά στο K56flex.

• Like
Η "μεταφραση" απο κατω .......... ειναι ΟΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ! 😄😆😂🤣

Ξεκινησα με US Robotics (33K) και παρεμεινα σ'αυτην (56K). Ομως αργησα αδιανοητα πολυ να παω σε ISDN.
Τοσο πολυ ............ που τελικα πηγα σε DSL (μην βαρατε, πληροφορικος δεινοσαυρος ειμαι, δεν κρυβομαι ! 😌)

Ομως τα χαρισα (και τα δυο).

Και εμεινα με ΑΥΤΟ (το οποιο ζητημα αν χρησιμοποιησα 2 χρονια).
Καλο ηταν .... ΕΚΤΟΣ .... απο μια αναβαθμιση firmware ...... (ΜΕ ΛΑΧΤΑΡΙΣΕ ΤΑ ΔΕΟΝΤΑ).
Ομως (δεν θυμαμαι τι εκανα) μετα απο 2 μερες λειτουργησε. Τελος καλο, ολα καλα !

Zoom V92.jpg

Τωρα εχει παρει αριθμο πρωτοκολου και ............. κααααααθεεεεεεται !

Κάποια στιγμή αγόρασα και εγώ ένα 56αρι modem αλλά όταν περάσαμε σε δίκτυα ISDN κάπου στα μέσα του 1997 υιοθέτησα αμέσως τη νέα τεχνολογία. Αν και η ονομαστική ταχύτητα ήταν μόλις 64 kbps ή διαφορά ήταν τεράστια σε σύγκριση με τα αναλογικά modem των 56 kbps. Αλήθεια θυμάστε το καταπληκτικό NetMod της Ιντρακομ; Ηταν το ISDN interface που έδινε ο ΟΤΕ με κάθε σύνδεση ISDN single channel 64 kbps ή dual channel στα 128 kbps. Πολύ καλή σχεδίαση και κατασκευή από Ελληνικά χέρια και αξιόπιστο στη λειτουργία του.

Δεν νομιζω οτι σε καταλαβαινω.
Τι ψηφιακο να χεις με dial-up tone πανω σε αναλογικη τηλεφωνια του ΟΤΕ ?
Νομίζω ότι μεγάλωσες πολύ :P
Όταν είχαμε αναλογικές γραμμές, κάθε φορά που έπαιρνες ένα τηλέφωνο "έπεφτε" 1 μονάδα, είτε το τηλέφωνο ήταν 1 λεπτό είναι 100 ώρες. Βάζαμε τις συσκευές στο "Pulse" (μετά την αναβάθμιση στο "Tone").
Όσοι τυχεροί είχαμε 2 τηλεφωνικές γραμμές στο σπίτι είχαμε με μία και μόνο αστική μονάδα σύνδεση στο internet - μπορούσαμε φυσικά να το αφήσουμε ανοικτό για να κατέβει κανένα τρελό βίντεο των 50 MB και όταν λείπαμε.
Όταν οι γραμμές έγιναν ψηφιακές, τα ίδια χάλια είχαμε στη σύνδεση, αλλά υπήρχε χρονοχρέωση.
Θυμάμαι στα τελευταία πριν την ISDN να κλειδώνει μερικές φορές το 56άρι μόντεμ στα 48000 Kbps και να κάνουμε πάρτυ.

• Like
Κάποια στιγμή αγόρασα και εγώ ένα 56αρι modem αλλά όταν περάσαμε σε δίκτυα ISDN κάπου στα μέσα του 1997 υιοθέτησα αμέσως τη νέα τεχνολογία. Αν και η ονομαστική ταχύτητα ήταν μόλις 64 kbps ή διαφορά ήταν τεράστια σε σύγκριση με τα αναλογικά modem των 56 kbps. Αλήθεια θυμάστε το καταπληκτικό NetMod της Ιντρακομ; Ηταν το ISDN interface που έδινε ο ΟΤΕ με κάθε σύνδεση ISDN single channel 64 kbps ή dual channel στα 128 kbps. Πολύ καλή σχεδίαση και κατασκευή από Ελληνικά χέρια και αξιόπιστο στη λειτουργία του.
Το έχω ακόμη στο σπίτι των γονιών...επειδή δεν το αγόραζες ποτέ είχα ακούσει ιστορίες που θυμήθηκε ο ΟΤΕ να το ζητήσει πίσω μετά από χρόνια και αν δεν το είχες πλήρωνες ένα καθόλου μικρό ποσό. Μάλλον ήταν βέβαια και αυτή μια ιστορία σαν αυτές του στρατού. Μέχρι να πάω σε adsl είχα 64αρα σύνδεση έτσι, γιατί τις έδιναν τότε με ίδιο κόστος αν θυμάμαι καλά με τις 56αρες.

Εμένα μου είχαν χαρίσει ένα 300άρι, μετά ένα 1200άρι.
Ξημεροβραδιαζόμασταν στην Acrobase και την Gate, ώσπου πήρα ένα 14.400 με z-modem και μόνο που έφυγαν τα καραγκιοζάκια από την οθόνη ήταν τεράστιο άλμα στην τεχνολογία και ενθουσιασμός! 😂

Νομίζω ότι μεγάλωσες πολύ :P
Όταν είχαμε αναλογικές γραμμές, κάθε φορά που έπαιρνες ένα τηλέφωνο "έπεφτε" 1 μονάδα, είτε το τηλέφωνο ήταν 1 λεπτό είναι 100 ώρες. Βάζαμε τις συσκευές στο "Pulse" (μετά την αναβάθμιση στο "Tone").
Όσοι τυχεροί είχαμε 2 τηλεφωνικές γραμμές στο σπίτι είχαμε με μία και μόνο αστική μονάδα σύνδεση στο internet - μπορούσαμε φυσικά να το αφήσουμε ανοικτό για να κατέβει κανένα τρελό βίντεο των 50 MB και όταν λείπαμε.
Όταν οι γραμμές έγιναν ψηφιακές, τα ίδια χάλια είχαμε στη σύνδεση, αλλά υπήρχε χρονοχρέωση.
Θυμάμαι στα τελευταία πριν την ISDN να κλειδώνει μερικές φορές το 56άρι μόντεμ στα 48000 Kbps και να κάνουμε πάρτυ.
Εγω ο κακομοιρης που να ξερω τι γινοταν με ΔΥΟ τηλεφωνικες γραμμες στο σπιτι ? :rolleyes:
Θεωρουσα νομοτελειακο γεγονος οτι οποιος σε παρει ...... πεφτει η συνδεση, παει, τελος !
Ξανα απο την αρχη (γιαυτο και φροντιζαμε τα μεγαλα downloads .... μετα τα μεσανυχτα :cool:).
Στα 56αρια modems το ανεκδοτο ηταν "αγορασα 56αρι για να κλειδωνω ως 33αρι". 😄😆🤣
Για τις χρεωσεις, ΝΑΙ ετσι ηταν. Μετα την χρονοχρεωση (πολυ μετα) περασαμε στην ογκοχρεωση.
Και τωρα ......... 13.5 ευρω για 200 mbps internet (για ενα μηνα) στο κινητο !!!!!!!!!!!

Απλα ..... θα ειχε πεσει κυβερνηση στην ανακοινωση μιας τετοιας χρεωσης ..... ΤΟΤΕ !

Last edited:
8ιντση ΙΒΜ δισκεττα (floppy) ........... χωρητικοτητας 240 Kbytes !!!!
Ξεκινησε απο 80 Kbytes ............... και εφτασε μεχρι και 1.2 Mbytes.
Oλες αυτες, μετα απο (ΠΑΝΩ απο) μισον αιωνα, αντικατεστησαν
δισκεττες με κωδικα σε σιλο εκτοξευσης πυραυλων ΙCBM στις ΗΠΑ !
Job done ! Και με το παραπανω.

IBM Memorex.png