8 και 16 bit θρύλοι και αναμνήσεις

Εγκυκλοπαιδικα .......
ΟΛΑ οσα θεωρουμε δεδομενα σημερα (για την ακριβεια απο το 2001 και μετα) σε λειτουργικα της MS
ειναι αποτοκος της στιβαροτατης δουλειας που ξεκινησε το 1989 (αλλα κυριως απο το 1993 και μετα).
Ειναι τουλαχιστον ΦΟΒΕΡΟ να βλεπεις ολα αυτα ..... να λειτουργουν το 1993 (απο το 1993 και μετα).
Εγω δηλωνω συνεπαρμενος. Οχι γιατι ειμαι ερασιτεχνης προγραμματιστης (που ΕΙΜΑΙ) αλλα γιατι
μπορω να κανω την θεωρηση μου βαζοντας με στο 1990 (η 1993) ...... ΟΧΙ στο 2025 κοιτωντας πισω,
οπου ολα δειχνουν αυτονοητα και τετριμμενα. Μπορειτε, σας παρακαλω, να βαλετε τον εαυτο σας
ΠΙΣΩ στο 1990 ? Οσοι ζουσατε τοτε και ασχολουσασταν τοτε (και παλευατε με DOS και Windows) ?

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Και δεν ειναι κακο, καπου-καπου, να δειχνεις οτι εντυπωσιαζεσαι ........ δεν αφαιρει αυτοπεποιθηση.

Last edited:
Μα εκεί είναι το θέμα. Δεν παλεύαμε, ανακαλύπταμε. Θυμάμαι το σοκ όταν πρωτοείδα Win 95. Μιλάμε για επανάσταση. Που από τότε, δεν έχει επαναληφθεί, για εμένα, σε επίπεδο home. Σε επαγγελματικό, ξεκίνησα με ΝΤ4.0, οπότε, δεν μπορώ να πω ότι μετά έγινε καλύτερο. Τα 2000 ήταν τραγικά. Τα 7άρια κάπως σώσανε την κατάσταση, αλλά τα προβλήματα με roaming profiles και σύνδεση εκτός εταιρικού δικτύου, ήταν τεράστια.
Τα Windows και το OSX, για εμένα έχουν μείνει στάσιμα από πλευράς πραγματικής καινοτομίας, όπως τα Win 95. Ναι, έχουν απίστευτες τεχνολογίες, αλλά πάντα στην ίδια πεπατημένη.

Μπορειτε, σας παρακαλω, να βαλετε τον εαυτο σας
ΠΙΣΩ στο 1990 ? Οσοι ζουσατε τοτε και ασχολουσασταν τοτε (και παλευατε με DOS και Windows) ?

Εγώ εν έτη 2021-22 έγραφα σε TCL.
Και υπήρχαν δουλειές στην Ελβετία για προγραμματιστές σε COBOL με 70-80k τον χρόνο.
Μπορεί να έπαιζα με ότι καινούργιο framework έβγαινε αλλά ταυτόχρονα έπρεπε να φτιάξω widget σε 100x100 που να τρέχει σε Internet Explorer 6.
Και είχα και τον project manager από πάνω μου να με ρωτάει αν είναι responsive.
Το widget των 100x100 pixel!

Μην μπερδεύεις τους επαγγελματίες με τους ερασιτέχνες προγραμματιστές.

• Like
Reactions: pontios
Μπορειτε, σας παρακαλω, να βαλετε τον εαυτο σας

Και δεν ειναι κακο, καπου-καπου, να δειχνεις οτι εντυπωσιαζεσαι ........ δεν αφαιρει αυτοπεποιθηση.

Συχνά πηγαίνω πίσω νοητά στο '90 και θυμάμαι πως ήταν τότε, με τον 286, το MSDOS 4.01 και τα Windows 3.0.

Η απόσταση που έχουμε διανύσει από τότε είναι ασύλληπτη, αλλά η επανάσταση δεν ήταν το multitasking ή τα πιο όμορφα γραφικά στο OS και όχι μόνο.

Ήταν το internet.

• Like
Reactions: Tzimisce and SR-71
Μα εκεί είναι το θέμα. Δεν παλεύαμε, ανακαλύπταμε. Θυμάμαι το σοκ όταν πρωτοείδα Win 95. Μιλάμε για επανάσταση. Που από τότε, δεν έχει επαναληφθεί, για εμένα, σε επίπεδο home. Σε επαγγελματικό, ξεκίνησα με ΝΤ4.0, οπότε, δεν μπορώ να πω ότι μετά έγινε καλύτερο. Τα 2000 ήταν τραγικά. Τα 7άρια κάπως σώσανε την κατάσταση, αλλά τα προβλήματα με roaming profiles και σύνδεση εκτός εταιρικού δικτύου, ήταν τεράστια.
Τα Windows και το OSX, για εμένα έχουν μείνει στάσιμα από πλευράς πραγματικής καινοτομίας, όπως τα Win 95. Ναι, έχουν απίστευτες τεχνολογίες, αλλά πάντα στην ίδια πεπατημένη.
Και εγω, με XP (το 2001) ανακαλυψα το NT. Σιγα μην μπορουσα να τρεξω NT 3.1 .... σε 386SX με 4Mb RAM !
Οπως λεει και στο παραπανω video .......... NT demanded platforms with HORSEPOWER ! Ποιος ? Που ? Πως ?
Aκομα και τα Win 2000 (η εστω τα NT 4.0) >>ΑΠΑΙΤΟΥΣΑΝ<< κατι αδιανοητα για την εποχη μηχανακια.
Ομως ....... οσοι το γεννησαν και εξελιξαν ..... ειχαν το βλεμμα τους πολυ βαθια στο μελλον. ΜΠΡΑΒΟ ΤΟΥΣ !

Τα 95 για μενα ηταν beefed up 3.11. Τι Γιαννης τι Γιαννακης. ΝΑΙ, σαγηνευτικοτατο interface αλλα απο κατω
..... θωρια επισκοπου με καρδια μυλωνα. Βεβαια, η ευκολια του αμυητου να μπει στο internet, καμια σχεση
με τα Unix ! Μερα με την νυχτα. Θυμαμαι το XENIX ενος φιλου φοιτητη ..... τρελλαθηκαμε να κανουμε το
τερματικο client και το δικτυο .... server !!! Οποτε εκει κερδισε, κατα κρατος, η δαιμονια Miscrosoft.
Στην ΕΥΚΟΛΙΑ ..... οχι την καινοτομια (να τα ξεχωριζουμε γιατι τεινουμε να τα ταυτιζουμε).

Καινοτομια (δηλαδη ΦΑΙΑ ΟΥΣΙΑ) ειναι αλλουνου παπα ευαγγελιο !

Εγώ εν έτη 2021-22 έγραφα σε TCL.
Και υπήρχαν δουλειές στην Ελβετία για προγραμματιστές σε COBOL με 70-80k τον χρόνο.
Μπορεί να έπαιζα με ότι καινούργιο framework έβγαινε αλλά ταυτόχρονα έπρεπε να φτιάξω widget σε 100x100 που να τρέχει σε Internet Explorer 6.
Και είχα και τον project manager από πάνω μου να με ρωτάει αν είναι responsive.
Το widget των 100x100 pixel!
Δεν κατεχω γρι απο TCL. 😚
Ουτε απο widgets ......... την ταπεινη σου κατανοηση ! 😌

Μια χαρά τρέχανε και τα NT 3.1 και τα 3.5 στο hardware της εποχής. 386SX είχα και τα δοκίμασα όλα αυτά. Το μόνο που θέλανε παραπάνω, όπως και το OS/2, ήταν RAM. Αν είχες 8MB RAM έτρεχαν οριακά τα NT (ήθελαν 12MB τα 3.1 και 16 τα 4.0 σαν minimum). Απλώς τα 3.1 και 3.5 δεν είχαν νόημα χρήσης γιατί δεν υπήρχαν win32 εφαρμογές - αυτές θα έβγαιναν μαζικά με τα Windows 95. Για εκτέλεση Win16 και DOS εφαρμογών το OS/2 ήταν ανώτερο από τα NT 3.1 και 3.5

Μια χαρά τρέχανε και τα NT 3.1 και τα 3.5 στο hardware της εποχής. 386SX είχα και τα δοκίμασα όλα αυτά. Το μόνο που θέλανε παραπάνω, όπως και το OS/2, ήταν RAM. Αν είχες 8MB RAM έτρεχαν οριακά τα NT (ήθελαν 12MB τα 3.1 και 16 τα 4.0 σαν minimum). Απλώς τα 3.1 και 3.5 δεν είχαν νόημα χρήσης γιατί δεν υπήρχαν win32 εφαρμογές - αυτές θα έβγαιναν μαζικά με τα Windows 95. Για εκτέλεση Win16 και DOS εφαρμογών το OS/2 ήταν ανώτερο από τα NT 3.1 και 3.5
Το 1993 ......... δεν ηξερα ΚΑΝ οτι υπηρχαν ΝΤ !
Αλλα και οι απαιτησεις μνημης ηταν τετοιες που ΜΙΚΡΟΑΣΤΟΣ δεν μπορουσε να παιξει μπαλιτσα.
12 Mb RAM το 1993 ηταν ............ wild summer dream ! (επαναλαμβανω ..... για μικροαστο 😞)

Αντίθετα εγώ ανέβηκα στο τρένο των ΝΤ από νωρίς. Και στις server εκδόσεις τους. Consumer έκδοση των windows εγκατέστησα με τα 7 workstation και home έκδοση στα 11…!

Nαι .... το ΠΡΟΤΥΠΟ .... ναι ..... 256 χρωματα .... ΑΛΛΑ ....
οι συχνοτητες ανανεωσης στα ταρτατα (60 Ηz στα 640x480).

Και κατι ακομα ...... στην αρχη, το τσιπακι μαζι με την μνημη και το DAC ......
ερχοταν ενσωματωμενο πανω στην μητρικη των PS/2 ....... ΜΑ ? ....... Μαξινος ! :cautious:
Η καρτα που βλεπετε (της ΙΒΜ) ηρθε μετα ! Η IBM, το 1987, ηθελε να σπρωξει τα μηχανακια της
να πατε να τα αγορασετε ....... ΟΧΙ ΤΗΝ VGA. Ε .... μετα οταν ειδε οτι δεν οριζει την αγορα ..... ΑΛΛΑΞΕ ΧΑΒΑ ! 😄

IBM_VGA_graphics_card.jpg

Υπερωκεανιο, ε ? ........................ και παρολο το μηκος της , 8bit ! .......... Ααααυτα ! 😙
(χωρια οι εξωτερικες συνδεσμολογιες τηε τελευταιας στιγμης ..... απο κοτζαμ ..... ΙΒΜ)

Last edited:
Το 1993 ......... δεν ηξερα ΚΑΝ οτι υπηρχαν ΝΤ !
Αλλα και οι απαιτησεις μνημης ηταν τετοιες που ΜΙΚΡΟΑΣΤΟΣ δεν μπορουσε να παιξει μπαλιτσα.
12 Mb RAM το 1993 ηταν ............ wild summer dream ! (επαναλαμβανω ..... για μικροαστο 😞)
12 ναι έπρεπε να έχεις κανονικό 386 και είχαν λίγοι. Αλλά στον 386SX είχα βάλει 8MB (8 modules του 1MB) από το 1990 που τον πήρα και η διαφορά από τα 4 ήταν 40.000 δραχμές το 1990. Ήταν η καλύτερη επιλογή που είχα κάνει αφού μου έδωσε ευκαιρία να τρέξω όλα τα σημαντικά λειτουργικά της εποχής.

Δεν μπορω να θυμηθω πολυ καλα εκεινες τις εποχες (1987-1991) αλλα νομιζω ΔΕΝ υποστηριζαν ολες οι μητρικες πανω απο 8 Mb RAM.
Kατι ALR, κατι Compaq και κατι πολυ επωνυμα μηχανακια (με 16 Mb). Δηλαδη .... ΕΤΣΙ ΚΙ ΑΛΛΙΩΣ .... μακρια απο την εμβελεια του μικροαστου.

Μου ακουγονται λιγα τα 40000 δρχ για 4 Mb το 1990. Αλλα (oπως ειπα) δεν εχω και την πιο δυνατη μνημη. Εαν δεν ερχοντουσαν τα Win95,
θα βρισκομασταν σε ελεεινη κατασταση απο μνημες (μεχρι το 2000 ισως). Και στην αρχη (1995), οι μνημες ειχαν το μαυρο τους το χαλι,
τουλαχιστον οι no-name. ΜΠΟΥΤΑΡΕ το μηχανακι στα καλα καθουμενα. Επρεπε να πλυμμηρισει ο κοσμος με 16 Mb RAM (..... τζανουμ 😚)

72-pin SIMM.jpg

Last edited:
Όλα τα φτηνά 386SX (εγώ είχα Hyundai) είχαν μία μητρική που έπαιρνε 8 modules, είτε των 256K είτε του 1MB. Μόνο κάποια Compaq και IBM έπαιρναν 16MB. Σε 386DX και 486 που δεν υπήρχαν "φθηνά" έβρισκες και 16MB με τσιπάκια των 2MB και κάποια ελάχιστα να υποστηρίζουν 32MB με τσιπάκια των 4MB. Ο 386SX έτσι κι αλλιώς είχε 24bit addressing bus και μπορούσε να δει max 16ΜΒ.

Η RAM "απογειώθηκε" με τον ερχομό της VLB στις 486 motherboards και ειδικά με τον ερχομό του Pentium το 1993. Θυμάμαι κάναμε αναβάθμιση το PC στην Αγγλία τότε, από 8MB σε 16MB με κόστος περίπου €1000. Ωραίες εποχές.

340 χιλιαδες δραχμες ? 😙
(που ουτε καν τις αποπληθωριζω ....)
Δεν θα τις χαρακτηριζα ΩΡΑΙΕΣ εποχες ! 😄
Προφανώς ειρωνικό ήταν βρε. Που να δεις τι είχαμε δώσει για τα υπόλοιπα state of the art εκείνη την εποχή. Για να μπορέσει να κάνει rendering ο αδερφός μου μια γέφυρα στο Autocad. Που του πήρε μόνο 18 ώρες. Με 486 ήθελε 48 ώρες.

• Like
Reactions: SR-71
Δεν κατεχω γρι απο TCL. 😚
Ουτε απο widgets ......... την ταπεινη σου κατανοηση ! 😌

TCL. Το site δείχνει από μόνο του πόσο παλιά είναι. :)

Widgets... Σκέψου μία οθόνη όπου κάπου έχει ένα τετραγωνάκι που σου δίνει πληροφορίες για κάτι.
Το συγκεκριμένο έδινε πληροφορίες για τη μετοχή της εταιρίας, έτρεχε σε Internet Explorer 6 σε κάτι παλιές CRT τηλεοράσεις σε ανάλυση 100x100px.
Κάτι σαν αυτό, αλλά σκέψου πιο απλό, να δείχνει μόνο την τιμή της ημέρας.

1760338666130.png

Ναι, και αυτό responsive είναι και ξέρω που βρίσκεται στο site επειδή το έχω φτιάξει εγώ.
Αν πας στην κεντρική δεν θα ξέρεις πως να πας εκεί. 😂

• Like
Reactions: SR-71
Λοιπον ................ εδω ειμαστε ................ 🥸 🥸

View attachment 259247

Kαι η φωτο ειναι ΟΛΟΦΡΕΣΚΙΑ ! 😌

για 6 χρόνια επισκεύαζα τέτοια.. από τα 22 μου μέχρι τα 28-29

και σαν "κινητό συνεργείο" και στην βάση όταν η βλάβη ήταν μεγάλη.

όταν οι βλάβες "ησύχαζαν" και είχαμε μεγάλες παραγγελίες για νέα, έμπαινα στην γραμμή παραγωγής.. θυμόμουν/ήξερα τις καλωδιώσεις χωρίς σχέδιο μπροστά μου, με κλειστά μάτια που λέμε...

βαρέθηκα τόσο πολύ τα ηλεκτρονικά παιχνίδια που ποτέ στο μέλλον δεν έγινα "gamer" (play station, Xbox κλπ..)