8 και 16 bit θρύλοι και αναμνήσεις

Τα Windows 11 μια χαρά είναι. Ο βασικός μου υπολογιστής είναι 6 ετών με i7 και πριν λίγους μήνες τον αναβάθμισα σε 64 GB ram από 16 GB που είχα τόσα χρόνια. Όντως χρειαζόμουν την αναβάθμιση γιατί συχνά-πυκνά βλέπω η χρήση της RAM να ανεβαίνει στα ~25 GB. Είχε κάρτα γραφικών ενσωματωμένη 2060 RTX οπότε τρέχω και μικρά LLM (μέχρι 15Β περίπου).

Οι κάρτες γραφικών εκτοξεύτηκαν από όταν άρχισαν να χρησιμοποιούνται για mining κρυπτονομισμάτων και ξέφυγαν τελείως λόγω ΑΙ. Οπότε μόνο για παιχνίδια δεν είναι και οι τιμές δεν θα εξορθολογιστούν για αρκετά χρόνια πιστεύω ακόμη.

Τέλος, πέρασα Windows 11 στο πιο ταπεινό υπολογιστή του σπιτιού που έχει έναν Pentium M επεξεργαστή με 4 GB ram που ενώ υποστηρίζει τα security features που θέλουν τα 11 (TPM κλπ), δεν είναι όμως στην επίσημη υποστηριζόμενη λίστα επεξεργαστών, οπότε δεν προσφέρθηκε ποτέ η αναβάθμιση δωρεάν. Με το γνωστό registry hack πέρασα τα Windows 11 χειροκίνητα και μπορώ να πω πως γενικά είναι γρηγορότερα από τα 10 που είχε πριν.
 
Εγω εχω ΣΚΑΣΕΙ με τις τιμες των καρτων γραφικων.
Ο Athlon6401 μου συστησε να ξεκολλησω και να κοιταξω χαμηλοτερα ......... αλλα ΔΕΝ !
Θελω (στο μυαλο μου) η πιο ακριβη σουπερ-ντουπερ καρτα να ΜΗΝ ..... ξεπερνα τα 1000 ευρω !

Εχω φαει απο τα πιο αγρια κολληματα (της τελευταιας δεακετιας). Ειμαι κλινικη περιπτωση (το ξερω).
Η σούπερ ντούπερ σήμερα (5090) στην ουσία δεν είναι κάρτα για gaming. Είναι η παλιά Titan που προοριζόταν κυρίως για compute αλλά ήταν και gaming. 32GB VRAM δε χρειάζεται κανένα game. Όπου πουλιέται 5090 την αρπάζουν αμέσως μεσάζοντες για να τις μεταφέρουν Κίνα για AI datacenters (επειδή οι απευθείας πωλήσεις στη Κίνα είναι banned από τον Τραμπ). Η 5080 είναι μία καλή κάρτα σε καλή πλέον τιμή, λίγο πάνω από τα 1000. Πολύ καλή και η Radeon 9070ΧΤ, αρκετά χαμηλότερα, κάτω από 700.

Εσύ πόσα χρήματα διαθέτεις;
 
Η σούπερ ντούπερ σήμερα (5090) στην ουσία δεν είναι κάρτα για gaming. Είναι η παλιά Titan που προοριζόταν κυρίως για compute αλλά ήταν και gaming. 32GB VRAM δε χρειάζεται κανένα game. Όπου πουλιέται 5090 την αρπάζουν αμέσως μεσάζοντες για να τις μεταφέρουν Κίνα για AI datacenters (επειδή οι απευθείας πωλήσεις στη Κίνα είναι banned από τον Τραμπ). Η 5080 είναι μία καλή κάρτα σε καλή πλέον τιμή, λίγο πάνω από τα 1000. Πολύ καλή και η Radeon 9070ΧΤ, αρκετά χαμηλότερα, κάτω από 700.

Εσύ πόσα χρήματα διαθέτεις;
Ανεβηκε λιγο η μπακιρα. :giggle:
Αλλα ας μην το συζητησουμε εδω μεσα.
Θα γραψω στο καταλληλο νημα .....
 
Εγώ πήρα στον μικρό μία Radeon 6500 με 4GB Ram και δεν έχει κανένα απολύτως πρόβλημα με τα παιχνίδια του (σε 1080p).
Σε nVidia δεν πας για κανένα λόγο.
 
Εγώ πήρα στον μικρό μία Radeon 6500 με 4GB Ram και δεν έχει κανένα απολύτως πρόβλημα με τα παιχνίδια του (σε 1080p).
Σε nVidia δεν πας για κανένα λόγο.
Ε όχι, ακόμα και με 8GB έχεις πρόβλημα σε triple-A games, τα 4 είναι για απλά e-sports games. Η 6500 είναι επιπέδου nvidia 980, κάρτα που ήταν η κορυφαία όταν είχε βγει το 2014.
Το base minimum για gaming σήμερα είναι Radeon 9060XT 16GB στα 360 ευρώ

Τον κορόιδεψες τον μικρό, πάρτου μια κάρτα γραφικών της προκοπής
 
  • Haha
Reactions: Tzimisce and SR-71
Μια χαρά παίζει Apex, Counter Strike και άλλα παιχνίδια που τον ενδιαφέρουν.
Μην τα καλομαθαίνουμε, μικρό είναι, θα μεγαλώσει, θα δουλέψει και θα πάρει ότι κάρτα θέλει. 😂
Η κάρτα του μόνο κόστισε όσο όλο μου το PC (σε refirbished) που τουλάχιστον φέρνει φαΐ στο σπίτι.
 
Κάπου είχε πάρει το μάτι μου κάτι που μου είχε κάνει τρελή εντύπωση. Ότι αντί να βάζεις την κάρτα να κάνει render όλα τα frames συμπληρώνεις frames με AI κερδίζοντας σε επιδόσεις συνολικά χωρίς αναβάθμιση hardware.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.
 
Μια χαρά παίζει Apex, Counter Strike και άλλα παιχνίδια που τον ενδιαφέρουν.
Μην τα καλομαθαίνουμε, μικρό είναι, θα μεγαλώσει, θα δουλέψει και θα πάρει ότι κάρτα θέλει. 😂
Η κάρτα του μόνο κόστισε όσο όλο μου το PC (σε refirbished) που τουλάχιστον φέρνει φαΐ στο σπίτι.
Διαφωνώ αλλά ΟΚ. Πόσα έδωσες για την 6500. 150 βλέπω να έχει η φθηνότερη. Με 300 έπαιρνες 9060 XT 8GB που είναι 280% καλύτερη. Δηλαδή η αγορά σου ήταν πολύ κακή σε performance per $
 
160€.
Η όλη αναβάθμιση πήγε κάπου στα 600€. Για 13άχρονο είναι υπέρ αρκετά από τη στιγμή που παίζει τα παιχνίδια που θέλει χωρίς θέματα. ;)
 
160€.
Η όλη αναβάθμιση πήγε κάπου στα 600€. Για 13άχρονο είναι υπέρ αρκετά από τη στιγμή που παίζει τα παιχνίδια που θέλει χωρίς θέματα. ;)

Διαφωνώ αλλά ΟΚ. Πόσα έδωσες για την 6500. 150 βλέπω να έχει η φθηνότερη. Με 300 έπαιρνες 9060 XT 8GB που είναι 280% καλύτερη. Δηλαδή η αγορά σου ήταν πολύ κακή σε performance per $

Συμφωνώ με τον Μιχάλη...είναι ένας έμμεσος τρόπος να κάνεις τον μικρό να ψαχτεί για να ξεζουμίσει το μηχάνημα που έχει. Να δοκιμάσει διαφορετικές ρυθμίσεις, διαφορετικούς drivers, να κάνει Overclock να διαβάσει σε φόρουμ...Δεν είναι ότι είναι ένα μηχάνημα που δεν θα τρέχει τίποτα.

Το ότι θα ρωτήσει σε φόρουμ άκυρο απλά το ChatGPT θα ρωτήσει, αλλά και πάλι θα ψαχτεί. Αν τα δίνουμε όλα έτοιμα και τέλεια πως θα τους κεντρίσουμε το ενδιαφέρον να ανακαλύψουν πράγματα μόνοι τους, όπως επίσης πως θα τους δείξουμε ότι δεν υπάρχουν λεφτόδενδρα για να αγοράζουμε πάντα το ακριβότερο. Η ανθεκτικότητα είναι πολύ καλό skill να καλλιεργήσεις...

Υ.Γ. Εγώ προφανώς για δικό μου υπολογιστή θα σκεφτόμουν ακριβώς όπως εσύ. Έβαλα 64 GB ram ενώ και με 32 GB θα ήμουν οκ, θα αναβαθμίσω τώρα το δεύτερο σκληρό του λαπτοπ, ο 1 TB έχει γεμίσει, αλλά δεν θα πάρω 2 ΤΒ που θα κάνω χρόνια να γεμίσω, αλλά 4 ΤΒ αφού τώρα μπορώ κλπ. Για τα παιδιά όμως νομίζω ότι ακόμη και αν τους προσφέρουμε πολλά πρέπει να μην τους τα προσφέρουμε όλα.
 
Για μένα είναι θέμα απόδοσης προς τιμή. Αν μιλάμε για παιχνίδια, η GPU είναι το σημαντικότερο κομμάτι. Ναι τα Apex και Counter Strike θα τα παίξει αλλά όταν θα πάει να παίξει ένα AAA παιχνίδι με ray tracing θα σέρνεται το σύμπαν. Δεν είπα να πάρει στο παιδί 5090 ή 5080, αλλά η 6500 είναι μία τελείως λάθος αγορά, γιατί με άλλα 150 ευρώ έπαιρνε σχεδόν 3 φορές ισχυρότερη κάρτα (280% => 2,8 φορές ισχυρότερη). Για το ίδιο performance/$ δηλαδή η 6500 έπρεπε να κάνει κάτω από 100 ευρώ.

drivers και overclocking δε κάνουν τίποτα πλέον, τα τσιπάκια έρχονται ήδη στο 95% της απόδοσής τους, δεν έχει νόημα να κινδυνεύεις με αστάθεια για ένα 5% παραπάνω ενώ οι drivers είναι μαύρο κουτί, δε μπορείς να αλλάξεις τίποτα. Κάποτε ναι κάναμε ωραία πράγματα, πχ με αλλαγή VBIOS η Radeon Vega 56 γινόταν Vega 64, το overclock έδινε 20 με 30% κτλ. Αυτά πλέον δεν υφίστανται.

Δυστυχώς όσο η TSMC μονοπωλεί την παραγωγή chip τελευταίας γενιάς, δε θα δούμε μειώσεις στις τιμές των GPUs.
 
Διπλάσια λεφτά δεν είναι value for money.
Αν έκανε 200 θα το σκεφτόμουν.
Αλλά τα ΑΑΑ παιχνίδια τα παίζουμε εμείς τελικά. Τα παιδιά του σήμερα δεν "θαμπώνονται" από τα γραφικά, αλλά από το gameplay.
Έχουμε λιώσει cupheads, it takes two, party animals, humans fall flat, overcooked, moving out και hollow knight.

Εξ'άλλου ο μπαμπάς πρέπει να κάνει αναβάθμιση στο DAC του.
 
  • Like
Reactions: athlon6401
Που να δεις σε εμάς που απαγορεύονται τα στικάκια (με Windows policy) και έχουμε όλοι onedrive 1TB. Ανάθεμα εάν έχω 5-6GB, μιας και είχα κατεβάσει 1-2 ISO του Volume Licensing για χρήστες.
 
  • Like
Reactions: SR-71
Ψαρωτικοτατη διαφημιση (εν ετει 1987) για το OS/2 της IBM (συμπραξη με την Microsoft, βεβαιως-βεβαιως).
Δεν θα σταθω στο ποσο ΔΕΝ ειναι Unix το OS/2 αλλα κατι αλλο ..... εντελως αγνωστο εκεινη την εποχη
που αποκαλυφθηκε δεκαετιες αργοτερα, που μονο 20-30 ατομα σε ολοκληρο τον κοσμο γνωριζαν τοτε !
Το 1989 ΞΕΚΙΝΟΥΣΕ η συγγραφη κωδικα για το NT !!!! Που ολοι γνωριζουμε ποσο περισσοτερο Unix ειναι !
Τοτε ? Γιατι ο κοσμος να θαμπωθει απο ενα λειτουργικο που η Microsoft θα εγκατελειπε μεσα σε 3 χρονια ?

World-class distraction.jpg

ΓΙΑΤΙ ΕΤΣΙ ΦΤΙΑΧΝΟΝΤΑΙ ΚΟΛΛΟΣΟΙ ΤΕΤΟΙΟΥ ΜΕΓΕΘΟΥΣ > συγκαλυψη, αποκρυψη και αντιπερισπασμος !
Βγαζεις τον Balmer (νο2 τοτε στην MS) να σου πει "ξερετε κατι ... το ΟS/2 το χουμε για Unixαδες οχι για σας
τους πτηνοτροφους του DOS" και ........ να σου ο αντιπεριπασμος !!!!! Ολοι ψαχνουν να βρουν πως θα τρεξει
το υπερλαμπρο OS/2 στα μηχανακια τους. Για να εχουν Unix οι αγραμματοι, να ξεστραβωθουν τα ταγαρια.
Και στην αφανεια, τα 20-30 ατομα που λεγαμε .... να ετοιμαζουν το αδειασμα και του OS/2 και του DOS
αλλα ..... ακομα και των Windows (που δεν ειχαν καν βγαλει την εκδοση 3.0, το 1990 θα κυκλοφορουσε).
Μα ..... ? ..... ποια εταιρεια σκεφτεται τοσο ριψοκινδυνα ? Γιατι πως αλλιως να την χαρακτηρισεις το 1989
οταν ξεκινα να αντικαταστησει το DOS (που ΟΛΟΙ ετρεχαν), το OS/2 (που ολοι οι γαλαζοαιματοι ετρεχαν)
αλλα και τα Windows (που ολοι οι παραθυρικοι λαχταρουσαν ως τρελοι) ???? Τουλαχιστον ριψοκινδυνη .....

Οπως εγραψε και ο Andy Grove (πρωην αφεντικο της Intel) ............ Only the paranoid survive ! 😒
 
Το OS/2 1.0 απαιτούσε 286, 2MB RAM και σκληρό δίσκο για να τρέξει.

Αυτά, το 1987, δεν ήταν ακριβώς mainstream.

Και στην Αμερική ακόμα, κυρίως εταιρείες είχαν τέτοιο εξοπλισμό.

Οπότε το OS/2 σίγουρα δεν απευθυνόταν στους "πολλούς". Οι "πολλοί" είχαν ακόμα XT.

Άρθρα σαν το παραπάνω απευθύνονταν σε corporate users, με τους απαραίτητους πόρους για τέτοιες αγορές.

IMHO καλά έκανε η MS που τραβήχτηκε από το OS/2.

Ακόμα θυμάμαι κάποια στιγμή (το 95 ή 96) που έδινε γνωστό περιοδικό το OS/2 3.0 σε CD για δοκιμή. Είχε ήδη βέβαια πάει "άπατο", γιατί όσο καλό OS και να είσαι, αν δεν υπάρχουν εφαρμογές δεν έχεις καμία τύχη.