8 και 16 bit θρύλοι και αναμνήσεις

Κανένας με Cromemco να διαβάσει τα αρχεία της διπλωματικής μου από δισκέτες 8 ιντσών; Μπας και της προσθέσω τα διαγράμματα στις τελευταίες σελίδες που δεν ετοιμάστηκαν ποτέ γιατί κράσαρε ο υπολογιστής και δεν επισκευάστηκε ποτέ;

Να σου βάλω "like" ή "sad" emoji;

Δυστυχώς αυτή είναι η αλήθεια. Όσα backup και να έχεις θα φτάσει κάποια στιγμή που το μηχάνημα σου ΔΕΝ θα υπάρχει.

Στο Linux πρόσφατα σταμάτησαν την υποστήριξη για Itanium. Ναι τον ανταγωνιστή των mainframes που τελικά και αυτός μπήκε στο συρτάρι των obsolete τεχνολογιών. Σημειωτέων ότι το τελευταίο μηχάνημα πουλήθηκε το 2021.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Αντίθετα οι άλλοι όπως έγραψα και χτες βγάζουν νέα αρχιτεκτονική κάθε 2 χρόνια.

1984 ............ μαγαζι της RadioShack καπου στην Δυτικη Γερμανια ............ πρωτο τραπεζι πιστα ................ Tandy TRS-80 !
Tιμες ............ ΣΤΡΑΤΟΣΦΑΙΡΙΚΕΣ !

Computer store in West Germany, 1984.jpg

Μanuals ......... σε ΝΤΟΣΙΕ η βιβλιο ........... ακριβως μπροστα απο καθε μηχανημα ! (καθοσουν και διαβαζες μια βδομαδα
ΠΡΙΝ πατησεις Power On)

• Like
Reactions: gkas1973
The CTO said,
"Ok, newbie, look at our most optimized code (which is core to our system) and try to squeeze a 10% improvement out of it.
We don't think you can, but at least you'll become familiar with the system."

While inspecting the code, he came across an integer division in the innermost loop. An integer divide is profoundly inefficient
in an Intel CPU so he stepped back to look at the whole algorithm, and rewrote the operation as a matrix computation
that took a few dozen lines of code that would take advantage of Intel's SSE2 instruction set.

The result? ......
A 50% speed boost !
The CTO was aghast. "But you added more lines of code!" he sputtered. "How could it be faster?"
They were incredulous, accusing him of breaking the code. However, it passed every unit test they threw at it.
He didn't last long at that company.

Εβαλα να παιξω με PCTools ....... αυτη την φορα PCT for Windows (3.11).

PC-Tools for Windows 2.0 - About.png

Mου επιβραδυνε τον δισκο !!!!!!!!! Ετρεξα εκεινο το DiskFix (εξω απ'τα Win), να το θυμηθω ...... και με γ@@@@@μησε προχειρα.
Μα καλα, παλιουρας ..... πως πιαστηκα στην φακα ? Συμπαθατε με .... ΞΕΧΑΣΑ ποσο χαλια ειχαν καταντησει στις τελευταιες εκδοσεις τους.
Πειραζαν το BIOS χωρις προειδοποιηση ! Εντελως τσαμπουκαλιδικα, χωρις να ρωτησουν, χωρις να ενημερωσουν. ΕΤΣΙ ........
(και χωρις να μπορεις να κανεις κατι μεσα απο τις ρυθμισεις του Setup ........ τιποτα)

Τεσπα ....... αναγκαστηκα να κανω flash (με την προηγουμενη εκδοση του BIOS που ειχα σε καποια δισκετα).
Ωραια πραγματα δηλαδη ...... απο αυτα που σιχτιριζεις με τηλεβοα εξω στο μπαλκονι ! ΑΕΙ ....... ΣΙΧΤΙΡ ....... CENTRAL POINT !

Με τα λυπης μου, εγω ο μπαρουτοκαπνισμενος και βαμμενος DOSας ωφειλω να παραδεχτω οτι ...... η Πληροφορικη πηγε μπροστα.
Χιλιετιες μπροστα ! Kαι αφησε κατι κατσικοποδαρους ......... στο χρονοντουλαπο ...... FOR GOOD ! Παρολα αυτα, μεχρι την εκδοση 6
η Central Point εδινε μαθηματα καλογραμμενου κωδικα ..... δηλαδη μεχρι το 1990. Δυστυχως !

Last edited:
  • Like
Reactions: Tzimisce and koupa
Εβαλα να παιξω με PCTools ....... αυτη την φορα PCT for Windows (3.11).

View attachment 247420

Mου επιβραδυνε τον δισκο !!!!!!!!! Ετρεξα εκεινο το DiskFix (εξω απ'τα Win), να το θυμηθω ...... και με γ@@@@@μησε προχειρα.
Μα καλα, παλιουρας ..... πως πιαστηκα στην φακα ? Συμπαθατε με .... ΞΕΧΑΣΑ ποσο χαλια ειχαν καταντησει στις τελευταιες εκδοσεις τους.
Πειραζαν το BIOS χωρις προειδοποιηση ! Εντελως τσαμπουκαλιδικα, χωρις να ρωτησουν, χωρις να ενημερωσουν. ΕΤΣΙ ........
(και χωρις να μπορεις να κανεις κατι μεσα απο τις ρυθμισεις του Setup ........ τιποτα)

Τεσπα ....... αναγκαστηκα να κανω flash (με την προηγουμενη εκδοση του BIOS που ειχα σε καποια δισκετα).
Ωραια πραγματα δηλαδη ...... απο αυτα που σιχτιριζεις με τηλεβοα εξω στο μπαλκονι ! ΑΕΙ ....... ΣΙΧΤΙΡ ....... CENTRAL POINT !

Με τα λυπης μου, εγω ο μπαρουτοκαπνισμενος και βαμμενος DOSας ωφειλω να παραδεχτω οτι ...... η Πληροφορικη πηγε μπροστα.
Χιλιετιες μπροστα ! Kαι αφησε κατι κατσικοποδαρους ......... στο χρονοντουλαπο ...... FOR GOOD ! Παρολα αυτα, μεχρι την εκδοση 6
η Central Point εδινε μαθηματα καλογραμμενου κωδικα ..... δηλαδη μεχρι το 1990. Δυστυχως !
Το μόνο που μπορεί να τρέξω από εκείνη την εποχή είναι το Civ III.
1739685362150.png
Παραμένει το αγαπημένο μου. Φυσικά τα έχω παίξει όλα από το 1 και τα "spin off" που δεν ήταν spin off (Alpha Centauri κλπ).

Αυτό με την ευκαιρία του καινούργιου

1739685457040.png

• Love
Reactions: SR-71
Οι 3 σωματοφυλακες ............. (και ο Ντ'Αρντανιαν)

The 3 musketeers.jpg

Ο Ντ'Αρντανιαν ειναι κατω κατω ....... ο Ιntel 8086 (16-bit εσωτερικα, 8-bit εξωτερικα) ! Υπερισχυσε ΑΛΛΑ ...... ας φανω απροκαταληπτος !
Ο Zilog Ζ80 (8-bit εσωτερικα) ηταν best-seller την δεκαετια του 70. Επαιξε αναμεσα σε 2.5 και 4 Mhz ..... αλλα τι να πρωτοκανεις με 8-bit ?
O MOS 6502 ειναι μια πιο απλοποιημενη εκδοχη του 6800 (Motorola) στα 1 η 3 Mhz. Ηταν "μαϊμου" 16-bit (8-bit + 8-bit καταχωρητες).
Πολυ φθηνος. Εγινε μαθημα ηλεκτρονικων σε πολλα εργαστηρια. Θυμαμαι συγκατοικους που προγραμματιζαν 6502 στο ΑΠΘ (το 1987).
O 68000 (Motorola και αυτος) ηταν πραγματικος 32-bit απο μεσα. Ομως το κοστος εκτοξευοταν αν ηθελες 32-bit και απ'εξω (στο data bus).
Οποτε εμεινε κουτσουρεμενος (ο παληκαρος) σε 16-bit data buses. Θα πρεπε να ειναι ο Ντ'Αρντανιαν (αφου και αυτος προεκυψε αργα, το 1979)
αλλα ...... τον εφαγαν τα παρασκηνια !

Και οι 4 περιγραφουν μια εποχη (μεσα '70 με αρχες '80) ................. που μας αφησε γεννεες δεκατεσσερεις !

Last edited:
Αϊντιιιιιιιιιιιιιιιιιιι 🥴 .................. τι ειν τουτο μπρε ? 🤪....................

Genoa 8500VL Cirrus Logic GD5426 1MB VGA VLB 486 graphics card.jpg

Vesa Local Bus 😤 ..... Αμαξοστοιχια ! 😎 ..... Τρεεεενοοοοο ! 👀
ΥΠΕΡΣΙΒΗΡΙΚΟΣ ! 🚂🚋🚋🚋🚋🚋🚋🚋🚋🚋🚋🚋🚋🚋🚋

Mα ? 😦 ........... ΜΑΞΙΝΟΣ 🙁.......... αυτο ζηταγε ο κοσμος, αυτο επαιρνε !🤭
Kαι ποσες δεκαδες megabyte διεθετε (απο την αλλη μερια) ? ........... ΕΝΑ ! 😆

Last edited:
  • Like
Reactions: athlon6401
Είχα, Diamond Stealth 64 Vesa Local Bus

edit: επίσης είχα δοκιμάσει και την Western Digital WD90C33 που είχε καλύτερους drivers για OS/2 από την Diamond Stealth - σε Windows ήταν χειρότερη όμως.

Last edited:
Εγω αργησα λιγο ............... αλλα πηρα την PCI (Diamond Stealth 64 Video VRAM)

Diamond Stealth 64 Video VRAM.jpg

Με το 9314 DAC της IBM ! 😎
Οχι οτι το 3026 της TI ηταν παρακατιανο .... ιδια κατηγορια ηταν !
Για 1995 ........ ειτε 968 (S3) αγοραζες, ειτε 2064 (Matrox) ...... KAΛΗ αγορα εκανες.
Το θεμα ειναι οτι σε 15αρια και 17αρια monitors ...... στραγγαλιζονταν τετοιες καρτες.
Ηθελες 20αρι και πανω (για να λαμψουν). Και 20αρι με 100 Hz refresh στα 1280x1024.
Ξηλωνοσουν ΑΓΡΙΑ !

Last edited:
Την Παρασκευή βρεθήκαμε οι δεινόσαυροι της Acrobase για μπύρες και κάποια στιγμή πέφτει η ερώτηση "πως πάει ο υπολογιστής που φτιάχνεις;"
"Μετακόμισα και είναι σε κούτες ακόμη".
Περίεργη ερώτηση, λέω "τι εννοείς με το φτιάχνεις;"
"Α, φτιάχνω έναν υπολογιστή from scratch."
"From scratch?"
"Ε ναι, ξέρεις, σχεδιάζω τις πλακέτες, τις παραγγέλνω..."
:oops:

Μιλάμε για αυτό το project.
ΠΟΛΥ hardcore καταστάσεις! :ROFLMAO:

Την Παρασκευή βρεθήκαμε οι δεινόσαυροι της Acrobase για μπύρες και κάποια στιγμή πέφτει η ερώτηση "πως πάει ο υπολογιστής που φτιάχνεις;"
"Μετακόμισα και είναι σε κούτες ακόμη".
Περίεργη ερώτηση, λέω "τι εννοείς με το φτιάχνεις;"
"Α, φτιάχνω έναν υπολογιστή from scratch."
"From scratch?"
"Ε ναι, ξέρεις, σχεδιάζω τις πλακέτες, τις παραγγέλνω..."
:oops:

Μιλάμε για αυτό το project.
ΠΟΛΥ hardcore καταστάσεις! :ROFLMAO:

Εγώ έχω ΜΟΝΟ ΕΝΑ να πω...πόσο ελεύθερο χρόνο έχουν;;;;;;;;;;;;;:ROFLMAO::ROFLMAO::ROFLMAO::ROFLMAO:

Κατά τα άλλα τρελό respect!!!

• Haha
Reactions: Tzimisce
Αυτό είναι από τα project που μπορεί να σου πάρουν και 10-15 χρόνια να το τελειώσεις, αλλά δεν σε πειράζει, γιατί πριν αρχίσεις να το σχεδιάζεις ήταν ήδη obsolete. :D

Αυτό θα πει DIY.. Το μόνο που λείπει είναι να αρχίσει να σχεδιάζει και τα δικά του τσιπάκια. :D

• Haha
Reactions: SR-71 and Tzimisce
Και ολο αυτο ...................... θα τυπωνει Hello world ! 😙
Oχι σε οθονη ..................... σε ledακια πανω σε breadboard. 😆🤣

535ae6d59fd3da0a49f389a2206cd297.gif

Και ομως .......... εχει κατι που ΚΑΝΕΝΑ σημερινο αεροπλανοφορο δεν προσφερει.
TOTAL CONTROL !!!!!!!!! Δεν υπαρχουν caches, δεν υπαρχουν queues .... τιποτα !
Eισαι εσυ ...... και κυκλωματα που κλεινουν ! Αντε, το πολυ να σηκωνουν κανα flag.
Το πολυ πολυ !

Kατι που μου εκανε ΠΟΛΥ εντυπωση (το 1987) που πηγα να δω εναν συγκατοικο
να προγραμματιζει εναν 6502 ..... ωφειλεις ΔΙΑΡΚΩΣ να γειωνεις αγωγους (grounds).
Εγω θα τους ειχα καψει ολους ...... με το καλημερα ! ΠΑΝΤΕΛΩΣ Ασχετιδης ! 🤪

Last edited: