8 και 16 bit θρύλοι και αναμνήσεις

Μην αρχίσουμε τώρα την κουβέντα για τις βιβλιοθήκες στην Python και το πως για 300 γραμμές κώδικα βλέπουμε να φορτώνουν αρκετές βιβλιοθήκες με μερικά εκατομύρια γραμμές κώδικα για να βγει ο νέος κώδικας 40 γραμμές.
Αυτό που δεν έχω δοκιμάσει είναι να ζητήσεις όπου είναι εφικτό και έχει νόημα από chatgpt να σου μεταγράψει κώδικα που έχεις τσεκάρει και τρέχει καλά πχ σε python σε assembly.

• Like
Reactions: koupa
Πάντα η ευκολία φέρνει χαμηλή ταχύτητα και μεγάλες απαιτήσεις σε χωρητικότητα.
Το ίδιο που ισχύει για την Python ισχύει (και ίσως σε υπερθετικό βαθμό) και με τη NodeJS.
Γράφεις 2 γραμμές σε Node και τραβάς 1GB σε βιβλιοθήκες από πίσω :ROFLMAO:

• Wow
  • Like
Reactions: koupa and SR-71
Moνο σε Assembly κανεις την βελτιστη εξοικονομηση χωρητικοτητας και πορων.
ΟΜΩΣ ......... δεν μπορεις να καταλαβεις τι εγραψες .......... μετα απο 6 μηνες !!!
Οποτε ..... ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ ...... πας σε καποια (οποιαδηποτε) high level γλωσσα.

Regretably 😔

Moνο σε Assembly κανεις την βελτιστη εξοικονομηση χωρητικοτητας και πορων.
ΟΜΩΣ ......... δεν μπορεις να καταλαβεις τι εγραψες .......... μετα απο 6 μηνες !!!
Οποτε ..... ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ ...... πας σε καποια (οποιαδηποτε) high level γλωσσα.

Regretably 😔
Καταλαβαίνω να χρείαζεσαι βέλτιστη εξοικονόμηση χωρητικότητας σε προϊόντα που είναι ram ή disk constrained. Στο 99,9% όμως των χρήσεων δεν υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια αυτός ο περιορισμός. Πότε δε θαύμαζα τους διαγωνισμούς assembly - χωρέστε τον τάδε κώδικα στο μικρότερο δυνατό χώρο - γιατί πολύ απλά ξεκίνησα σε ένα 386sx με 8 MB RAM. Καταλαβαίνω πόσο φοβερό ήταν να χωράς κώδικα σε 16K αλλά τι νόημα έχει αυτό πλέον; Η πρόοδος δε που έχει συμβεί στους compilers ακυρώνει και το πλεονέκτημα της ταχύτητας για ένα κώδικα γραμμένο σε assembly.

• Like
Reactions: Tzimisce
Όταν το 8άωρο ενός junior προγραμματιστή κοστίζει περισσότερο από 16GB RAM, θα τον βάλεις να χαλάει άσκοπες ώρες γράφοντας assembly για να κερδίσεις κάποια MB;

Άσε που η Assembly από τον 486 (για να μην πω 386) και πάνω έγινε χαοτική!
Για χαβαλέ καλή είναι, αλλά ως εκεί.

• Like
Reactions: athlon6401
Δεν διαφωνω με τα οσα διατυπωνετε ως επιχειρηματα.
Αλλωστε, εχω να γραψω σε assembly απο το σωτηριον ετος .... 1994.

Ομως .............. μην ξεχναμε και τον τιτλο του ποστ ........... !
Υπαρχει μια ρομαντικη διαθεση για πραγματα .......... που εξελειψαν !
Αλλωστε ο οποιος κωδικας assembly σε CISC, μεταφραζεται απο τον RISC πυρηνα
του καθε σημερινου επεξεργαστη (ω ναι, εχουν γινει πια RISC ολοι εσωτερικα)
και ξαναεπιστρεφετε ως αποτελεσμα σε CISC εντολη ..... και ειναι και σφαιρατη.

Απλα ειμαι ......... αρρωστακι με assembly (γιατι ΕΙΔΑ τοτε την ωμη της δυναμη
και δεν ξεχνιεται αυτο, οσα χρονια και αν περασουν). Μπορεσα να κανω μια
διαιρεση ΔΕΚΑ ΦΟΡΕΣ γρηγοροτερη ......... με 15 γραμμες assembly δανεισμενες
απο το PIXEL. Tι σημαινε αυτο ? Για εναν 8088 ? ........... αστε το, δεν το ζησατε !

Last edited:
Να χρησιμοποιείτε παρελθοντικούς χρόνους τότε κύριέ μου γιατί δεν ξέρουμε αν ταξίδεψε η Python στο παρελθόν ή κάποιος γράφει ακόμη σε assembly. :ROFLMAO:

• Haha
Reactions: SR-71
Μην αρχίσουμε τώρα την κουβέντα για τις βιβλιοθήκες στην Python και το πως για 300 γραμμές κώδικα βλέπουμε να φορτώνουν αρκετές βιβλιοθήκες με μερικά εκατομύρια γραμμές κώδικα για να βγει ο νέος κώδικας 40 γραμμές.
Αυτό που δεν έχω δοκιμάσει είναι να ζητήσεις όπου είναι εφικτό και έχει νόημα από chatgpt να σου μεταγράψει κώδικα που έχεις τσεκάρει και τρέχει καλά πχ σε python σε assembly.
Πάντα η ευκολία φέρνει χαμηλή ταχύτητα και μεγάλες απαιτήσεις σε χωρητικότητα.
Το ίδιο που ισχύει για την Python ισχύει (και ίσως σε υπερθετικό βαθμό) και με τη NodeJS.
Γράφεις 2 γραμμές σε Node και τραβάς 1GB σε βιβλιοθήκες από πίσω :ROFLMAO:

Σαν χρήστης τρέμω σε κάθε ανακοίνωση νέας γλώσσας προγραμματισμού. Και αυτός είναι ένας από τους 2 λόγους που παράτησα το Linux. Ναι σωστά γράφτηκε ότι παρέχει ευκολία. Ειδικά με τις Electron based εφαρμογές έχουμε σωθεί σε αρκετές περιπτώσεις. Και το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι το VScode. Έπρεπε να έρθει η ακατονόμαστη MS για να δώσει ένα γ@μώ text - coding editor. Καλά και χρυσά τα Emacs - VIM αλλά το VScode είναι σε άλλο επίπεδο.

ΑΛΛΑ κάπου οι προγραμματιστές του έχουν "μ@μήσει τη μ@να". Παλιότερα τα πράγματα ήταν απλά. Ήθελες να γράψεις ένα πρόγραμμα που να κάνει το Χ πράγμα. Διάλεγες τη βιβλιοθήκη γραφικών που ήθελες πχ GTK και έγραφες μερικές γραμμές κώδικα επιπλέον. Αν ήσουν ολίγον γάτα φρόντιζες να είναι και portable ο κώδικας ή να μην έχει τίποτα περίεργα οπότε θα έτρεχε σε διαφορετικές αρχιτεκτονικές ή εκδόσεις. Σήμερα γράφεις την ίδια εφαρμογή σε Python και μετά από 2 μέρες ΔΕΝ τρέχει διότι δεν είναι συμβατή με την νέα έκδοση. Και ΔΕΝ μπορείς να κάνεις τίποτα διότι σωστά γράφτηκε πως έχεις 15 διαφορετικές εξαρτήσεις να ενημερωθούν. Αν ασχολείσαι ΟΚ θα το φτιάξεις. Αλλά αν έχεις 1002 άλλα πράγματα μπορεί να μην κάνεις και τίποτα με αποτέλεσμα να κολλήσει εκεί.

Όσοι δε βαριέστε ψάξτε στα νέα του Gentoo Linux να δείτε τι κόπο θέλει να γίνει η αναβάθμιση της Python.

Πρέπει να κάτσεις να δεις τι πακέτα έχεις και να αρχίσεις τις αλχημείες μέχρι να τα καταφέρεις. Αν δεν κάνεις κάτι σωστά μπορεί να σκάσει το σύστημα διότι το portage είναι γραμμένο σε python. Το ίδιο και στο Debian. Το παραμικρό λάθος μπορεί να σε οδηγήσει στο ξήλωμα του μισού συστήματος.

Ένα απλουστατο πράγμα. Έχω φτιάξει 2-3 απλά σάιτ σε grav. Στην τελευταία αναβάθμιση του theme, εξαφανίστηκε η επιλογή γλώσσας από το footer. Στη θέση του εμφανίζεται διαφήμιση του grav. 15 μέρες μετά δεν έχω feedback ούτε από τον δημιουργό του theme, ούτε από του plugin.

Ας πως και εγώ τη ταπεινή μου γνώμη για την Python. Φανατικός υποστηρικτής της C και της C++, για ευκολία και γρήγορη λύση, χρησιμοποιούσα σκριπτάκια για διάφορες λύσεις σε PHP που προσομοιάζει αρκετά στη C. Κάποια στιγμή βλέποντας πολλούς να ασχολούνται με την Python, είπα να αρχίσω να την μαθαίνω σιγά-σιγά. Για αρχή για να δω πόσο γρήγορος είναι ο interpreter της Python, έφτιαξα ένα μικρό κώδικα με αρκετά loops και ελέγχους παρόμοιο και στα δύο περιβάλλοντα. Όταν όμως είδα ότι η διαφορά χρόνου μεταξύ τους ήταν 1 προς 5 υπέρ της PHP, μου πέρασε κάθε διάθεση για να ασχοληθώ με την Python.

• Like
Reactions: SR-71
Η δύναμη της Python είναι οι βιβλιοθήκες της, οπότε σε περίπλοκα project, π.χ. AI κάνεις import μία βιβλιοθήκη και δουλεύεις.
Το κακό είναι ότι η βιβλιοθήκη που κάνεις import μπορεί να χρειάζεται μία function από άλλη βιβλιοθήκη που έχει το οικογενειακό δέντρο του Αβραάμ σε dependencies.

Node βέβαια τα πράγματα είναι χειρότερα.
Ένα gulp να χρησιμοποιήσεις, μόνο για να συμπιέσεις js και css, θα πιάσει κάπου μισό GB στο δίσκο.
Με χειρουργικές κινήσεις, να βγουν βιβλιοθήκες που δεν χρησιμοποιείς και ποντάρεις ότι δεν τις χρειάζεσαι, κάτω από 200Mb δεν πέφτεις.

Που λες ρε φίλε, πριν από 30 χρόνια δεν είχε καν νόημα να έχεις 500MB δίσκο και κάναμε πολύ περισσότερα από το να συμπιέζουμε text αρχεία! :ROFLMAO:

Toτε ειχαμε ελεγχο (στο 99% των περιπτωσεων, οχι παντου) αλλα δεν ειχαμε ταχυτητα.
Σημερα, χρειαζομαστε εντολες delay για να προλαβουμε να δουμε το output ενος προγραμματος.
Ομως ......... ο ελεγχος (*) εγινε ονειρο απατηλο (...... ονειρο θερινο που περασε και χαθηκε).

* = ελεγχος πανω σε υπολογιστικους πορους και μνημες, γιατι στον branch predictor
και να μου δωσουν τον ελεγχο ..... δεν θα ξερω τι να τον κανω ! Δεν ειμαι Intel/AMD.
Ουτε φυσικα υπαρχουν απειροι προγραμματιστες που δουλευουν λογικη pipeline
πανω στον κωδικα τους ........ μετρημενοι και ελαχιστοι ειναι.

Last edited:
  • Like
Reactions: gkas1973

Το Φλεβάρη αλλά και πριν λίγες μέρες είχαμε μια κουβέντα για τις γλώσσες προγραμματισμού. Σήμερα το GNOME παρουσίασε μια γλώσσα markup βασισμένη σε XML για να φτιάχνεις γραφικά στοιχεία. Ένας επιπλέον λόγος που λέμε "κάθε πέρσι και καλύτερα".

3400 $ ................. για 10 Μb.
45 $ ...................... για 1 Tb (σημερα).

XComp hard drive.jpg

Και δεν ειναι 3400 $ ............. ειναι 13.200 $ (σε αγοραστικη αξια 1980).
Δηλαδη ..... ποσο θα στοιχιζε 1 Tb τοτε ? ....... Εεεεεπ, τι κανετε εκει ?
Κρυψτε το calculator, γραφω μ@λακιες, δεν χρειαζεται να υπολογισετε !

Σοβαροτης ! 😠

Last edited:
  • Like
Reactions: gkas1973