8 και 16 bit θρύλοι και αναμνήσεις

Βρήκα στα "γνωστά-άγνωστα" sites ένα πακέτο με περιοδικά BYTE. Από την αρχή το 1975 μέχρι το 1998. 230 τεύχη. Ξεκίνησα να τα διαβάζω από το τέλος. Συγκινήθηκα καθώς είδα πράγματα που έκανα τότε αλλά από την άλλη εντυπωσιάστηκα με το πόσο έχουμε προχωρήσει. Ειδικά στο κομμάτι του internet. Τότε ήταν απλά ένα πολύ εξεζητημένο εργαλείο. Και αμφιβάλλω το κατά πόσο έβλεπαν την εξέλιξή του. Και σήμερα έχεις ένα κινητό και μέσω αυτού κάνεις κυριολεκτικά τα πάντα. Από δουλειά μέχρι διασκέδαση. Και χωρίς κανένα περιορισμό.

Nικο

στειλτην μου (τα εξοδα αποστολης δικα μου) αλλα ....
δεν προκειται να παιξει πουθενα !!! Η μοναδικη AGP μητρικη που ειχα (GigaByte GA-5AX, super-socket 7)
εξεπνευσε πριν 6 χρονια. Ουτε με αλλο τροφοδοτικο δουλεψε, oυτε με αλλη καρτα γραφικων, ουτε με αλλη CPU.

D-e-a-d .... for good !

Οποτε ... τι ακριβως θα κανω την Voodoo3 ? Στην γυαλα (που δεν εχω κιολας) ?
Mηπως να ψαξουμε αν υπαρχει κανεις που θα την παρει και θα την δουλεψει ?

Βρήκα στα "γνωστά-άγνωστα" sites ένα πακέτο με περιοδικά BYTE. Από την αρχή το 1975 μέχρι το 1998. 230 τεύχη. Ξεκίνησα να τα διαβάζω από το τέλος. Συγκινήθηκα καθώς είδα πράγματα που έκανα τότε αλλά από την άλλη εντυπωσιάστηκα με το πόσο έχουμε προχωρήσει. Ειδικά στο κομμάτι του internet. Τότε ήταν απλά ένα πολύ εξεζητημένο εργαλείο. Και αμφιβάλλω το κατά πόσο έβλεπαν την εξέλιξή του. Και σήμερα έχεις ένα κινητό και μέσω αυτού κάνεις κυριολεκτικά τα πάντα. Από δουλειά μέχρι διασκέδαση. Και χωρίς κανένα περιορισμό.

Ετσι ακριβως ειναι !

Έχω κάπου μια τέτοια, ASUS TX-97XE, μία INTEL CPU γι' αυτή, και επάνω είχα βάλει νομίζω Cyrix MII ή AMD K6-2 CPU (από Μακεδονικά Ηλεκτρονικά είχα αγοράσει μάλλον). Και μνήμες υπάρχουν, θυμάμαι να είχε επάνω 2 x 128ΜΒ SDRAM DIMMs. Είναι σε case λειτουργική (ή τουλάχιστον ήταν) με κάποια Diamond κάρτα. Καταπληκτικό MoBo για την εποχή του (20 χρόνια πίσω), το θυμάμαι με νοσταλγία.
Το καλοκαίρι που ελπίζω να κάνω εκκαθάριση αποθήκης εξοχικού και έναρξη δημιουργίας μουσείου, θα τα βρω και βλέπουμε.

Δεν φαντάζεστε τι αναμνήσεις μου φέρνουν τα γραφόμενα σας, Borland Turbo Pascal, Turbo Database toolbox, Turbo C, ...

mainboard_asus_tx97-xe.jpg

Απάντηση: Re: 8 και 16 bit θρύλοι και αναμνήσεις

Δεν φαντάζεστε τι αναμνήσεις μου φέρνουν τα γραφόμενα σας, Borland Turbo Pascal, Turbo Database toolbox, Turbo C, ...

Αδελφε :proud: ....

giphy.gif

Δεν θυμάμαι αν το εχω ξαναναφέρει.
Εποχές Turbo Pascal.Η χρήση ποντικιού στα προγράμματα που φτιάχναμε, οχι μόνο δεν ήταν αυτονόητη, αλλά ήταν μάλλον ανύπαρκτη.

Με λίγα λόγια, αν θέλαμε ο χρήστης ενος προγράμματος που είχαμε φτιάξει σε Turbo Pascal να εχει λειτουργικότητα ποντικιού, απλα δεν γινόταν.

Ωσπου εγένετο το θαύμα.Η Borland ενσωμάτωσε στον editor και στον compiler της, την δυνατότητα να γράφουμε assembly.Μεσα στον editor.Ανάμεσα στον κωδικα pascal, μπορούσαμε να χρησιμοποιούμε και κώδικα assembly !!!

Επαναστατικό.Ξαφνικα κάναμε κλήση σε κάποιο interrupt κι εμφανίζονταν ο δείκτης του ποντικιού.
Αλλες λίγες κλήσεις και κινιόταν και μας επέστρεφε και τις συντεταγμένες της θέσης του για να τις χρησιμοποιήσουμε κατα το δοκούν.

Τι ωραίες εποχές.

Ιnline Assembler !

Η Procedure (η Function) ξεκινουσε με ASM και τελειωνε με END.
Στο ενδιαμεσο ακαταλαβιστικα, ιερογλυφικα, γραμμικη Β (εντολες assembly).

Νομιζω οτι το interrupt για ποντικι ηταν το ιδιο με της σειριακης θυρας COM 2.
Δηλαδη, Int 3. Για καρτες γραφικων EGA και εντολες PutPixel ... Int 9 !
Για καρτες γραφικων VGA και περιστροφη παλετας 256 χρωματων ... Int 10.
Για απλη εμφανιση της ωρας .... Int 8.

PS/2 ποντικια (και Int 12) ηταν πολυ σπανιοτερη και κατοπινη ιστορια.

Είχα τα 2 αυτά βιβλία, δυστυχώς το πρώτο το είχα δανείσει κάπου και χάθηκε, το 2ο έμεινε.
Ώρε σαβούρα που κουβαλάω στη ζωή μου. Αχρείαστη αλλά γεμάτη γλυκιές αναμνήσεις σαβούρα...

The Peter Norton Programmer's guide to the IBM PC.jpgPeter Norton's Assembly Language Book For The Ibm Pc.jpg

Ζει αυτος ? :hmmmm:

Δεν τους συγχωρησα ΠΟΤΕ που εξαγορασαν τον μεγαλο τους ανταγωνιστη
την CPS (και τα PC Tools). H εκδοση 9.0 (που ηταν και η τελευταια, ως PC Tools)
ηταν οτι χειροτερο και ασταθεστερο σε system utilities. Χαωδης διαφορα απο
την εκδοση 8.0 (που ηταν ακομα υπο την εποπτεια της CPS).

Ξεκαθαρα .... η CPS αγοραστηκε για να θαφτει (ως utilities). Πολυ κριμα.
Αλλα ηταν η εποχη που το μεγαλο ψαρι ετρωγε το μικρο (μεχρι να μεινει
η φαλαινα ... η Microsoft !!!)

ενσωμάτωσα κώδικα για ποντίκι και interactive ψηφιοποίηση συντεταγμένων από την οθόνη το 1990 με quick Basic 7.0....
Ενας νέος κόσμος γεννήθηκε...

Σημερα ειπα να κανω ανδρικη δουλεια :proud: ... δηλαδη κοπιαστικη και ηλιθια ! :flute:

Disk label.jpg

Ειχα κατεβασει σε img αρχεια, τα PC Tools 8.0, εδω και καιρο (απο WinWorld, μην φοβαστε
δεν υπαρχει καμια παραβιαση πνευματικων δικαιωματων για version που δεν κυκλοφορησε
η ιδια Symantec, δηλαδη ολες οι versions ΠΡΙΝ τα PC Tools 9.0 της Symantec, δεν υπαρχει
καμια CPS να μας μυνησει .... γκαραντι !).

Λεω "φτιαξε ενα DOS bootable CD (παλια μου τεχνη κοσκινο), κανε ενα ramdrive των 16 Mb,
χωστα μεσα .... και απο κει σε δισκεττες". Απλο ε ? (... ειπαμε ανδρικη δουλεια, μπουνταλαδικη ! :proud:)

Καταρχην,
τα imgs ειναι για 1.2 Mb diskettes (δηλαδη .... 5.25" !!!!). 5.25 drive .... αντε γεια :angel:
ανεληφθην εις τους ουρανους, ουτε ως φωτο στο νετ δεν βρισκονται. Ωραια λοιπον ....
θα τα γραψω σε 1.44 Mb diskettes, ποιο το προβλημα ? Χωρανε και περισσευουν !
(ειπαμε ... ειμαστε αντρες !!!! :flute:) Φυσικα μετα απο κανα 20λεπτο (να φτιαξω το CD,
να θυμηθω πως δημιουργω ramdrive, να βρω το καταλληλο plugin του Commander
που ανοιγε και εβλεπε imgs, να αποσυμπιεσω τα περιεχομενα των imgs σε φακελους
oνοματισμενους με labels απο PCT8U_01-06 .... μεχρι PCT8U_06-06, γιατι αλλιως δεν
ξεκιναει καν το install, και να μην ξεχασω το ramdrive να εχει οπωσδηποτε γραμμα
οδηγου C: ) ....

... το Install απετυχε παταγωδως !!!! :laugh::laugh::laugh::flipout::flipout::flipout:

Δεν εβρισκε αρχεια :icon15: (how typical) ! Απορροια του γεγονοτος οτι εψαχνε να βρει "κατι"
σε 1.2 Mb diskette και οχι 1.44 Mb. Aλλαζα δισκεττες (μπας και τα βρει) αλλα ΔΕΝ
δουλευουν ετσι "αναρχοαυτονομα" τα setups. Last time I checked (.... 1992) !

Τελικος απολογισμος (for a man like me :proud:) ..... μιση ωρα χαμενη .... για κατι
που ηξερα προκαταβολικα οτι δεν θα δουλεψει .... :nounder: .... ομως, ANTRAKLAS :proud: ...
πεισματαρης και αγυριστo κεφαλι ("αααχχχ θεε μου, δεν τον αντεχω αλλο" ... που λενε
και οι δικες σας :rolleyes:). Ε .... το επαληθευσα ρε παιδι μου. Να ειμαστε σιγουροι ! :crown:

ΝΑΙ .... απιστευτο και ομως αληθινο .... :blink: ... :bang:

https://classiccomputershop.eu/Webw...omplete-in-box-CIB-DOS-vintage-retro-80s.html

Bundle unpacked.jpg

Εν ετει 2019 ... πουλιεται software του 1988 ... ασπιλο ως φρεσκο χιονακι. :laugh:
Με εντυπο documentation ... και ... δισκετες σε ΔΥΟ format (360K και 720Κ).

50 ολοκληρες λιρες, παρακαλω ! (ανευ shipping cost ....)