8 και 16 bit θρύλοι και αναμνήσεις

Re: Καλό Πρωταπριλιάτικο απο την Microsoft :)

Ανάλογα με το τι άρεσε στον καθένα μπορεί πλέον να πάει σε ανάλογη γλώσσα.
Κάποιος pascalόβιος πάει σε Delphi, κάποιος C maniac σε κάποια νέα C, κάποιος geek "i can write this procedure in 3 lines" σε Python.

Php/javascript κλπ κλπ είναι web oriented γλώσσες.
Σε web oriented, οι hipster coders προτιμούν την Ruby on rails... :p

Μια και αναφέραμε κάρτες ήχου, θυμάμαι το πρώτο "δικό μου" πισί φόραγε μια Soundblaster Live! με ΕΑΧ και έξτρα καρτούλα για ψηφιακά in-out (optical - coaxial) και MIDI ports. Κι εγώ για minidisk την είχα επιλέξει τότε, αλλά ανάθεμα κι αν ποτέ χρησιμοποίησα όλα τα καλούδια της.

Αυτό όμως που δε θα ξεχάσω με τίποτα ήταν το EAX surround που υποστηριζόταν από αρκετά παιχνίδια τότε. 4 κανάλια, με εκπληκτική αίσθηση, τουλάχιστον για την εποχή, μια και ακόμη δεν είχα surround στο σπίτι για να'μαι συνηθισμένος. Θυμάμαι χαρακτηριστικά να παίζω Unreal, να πυροβολώ και να ακούω τον κάλυκα να κυλάει προς τα πίσω, τεράστια πώρωση.

Βεβαίως βασικό κομμάτι της απόλαυσης ηταν το μάλλον καλύτερο σύστημα ηχείων που έβγαλε ποτέ η Creative, ήτοι το Four Point Surround. Προσωπικά δεν ξαναείδα τόσο πήρες ηχοσύστημα για υπολογιστή σε τόσο χαμηλή τιμή (~20 χιλιάρικα το 1998).

cambridge-soundworks-4.1-pcworks-fourpointsurround-zvucnici-slika-13804768.jpg

Μα νομιζω ηταν το μοναδικο συστημα ηχειων (τοτε) που επαιρνε ψηφιακο σημα κατευθειαν (απο αντιστοιχη εξοδο καρτας).
Η SB Live νομιζω ειχε ενα περιεργο βυσμα (digital) που ομως .... ΔΕΝ ηταν ενα απλο SPDIF. Ηταν ομως αυτο που ταιριαζε ?
Δεν θυμαμαι ! ... :chinscratch:

Στο manual των ηχειων, ποια εξοδο της καρτας συνιστουσε η Creative ?
(γιατι μπορουσες και με αναλογικο τροπο .... κλασσικα :icon15:)

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Λοιπον,
οι ερωτες του IOANNISTSA ... μαζεμενα, περιποιημενα, ταξινομημενα.
Aπο την IBM BasicA μεχρι την Visual Basic 4.0 ....

Βουρ στον πατσα ! :p http://deger.republika.pl/Download_MS_Basic_versions.htm

Λάθος θυμόμαστε! Τα ηχεία συνδέονταν με τον κλασσικό τρόπο (δύο στερεοφωνικά minijack). Την περίεργη στρογγυλή ψηφιακή έξοδο που λέω την είχε η κάρτα μου, αλλά ουδέποτε την χρησιμοποίησα.

Να και το manual των ηχείων για οφθαλμόλουτρο. Τα stands των πίσω ηχείων εννοείται συμπεριλαμβάνονταν στο πακέτο (σήμερα θα κόστιζαν όσο τα ηχεία σε ξεχωριστό πακέτο).

Λάθος θυμόμαστε! Τα ηχεία συνδέονταν με τον κλασσικό τρόπο (δύο στερεοφωνικά minijack).

Ακριβώς.
Μάλιστα ήταν πιο "τακτοποιημένα" γιατί η σύνδεση γινόταν στο volume control.

Απάντηση: Καλό Πρωταπριλιάτικο απο την Microsoft :)

Nάτη ρε παιδιά η SBlive . Tήν έχω ακομα σε ένα pc, αλλά στην έκδοση με το drive που πιάνει την θέση ενός cdrom.

38SlLiveGold.jpg

sb_live_conns.jpg

Υπήρξε και η Live1024 και η Live 5.1

Last edited:
Re: Απάντηση: Καλό Πρωταπριλιάτικο απο την Microsoft :)

E θα με τρελλανετε εσεις .... :laugh:

Αφου τo FPS διαφημιστηκε ως η μοναδικη περιπτωση ηχειων (τον καιρο εκεινο) που συνδεονταν στην εξοδο Digital Mode
(φαινεται πιο πανω) .... γιατι, στον κορακα, κανατε την συνδεση στις Line Out / Rear Out (που ειναι καθαρα αναλογικες ) ?

Το FPS ποτε δεν το ειχα στην κατοχη μου. Ουτε το δουλεψα. Παιρνω ως δεδομενο οτι μου λετε εσεις.

Βρε αφού δεν είχε digital in. Δες και το manual που παρέθεσα παραπάνω.

Ίσως να είχαν κάποιες νεότερες εκδόσεις που βγήκαν μετά από λίγα χρόνια.

Άσε που... ακόμη κι αν είχε, τι σε κάνει να πιστεύεις ότι το DAC και το processing κομμάτι ενός σετ ηχείων ήταν καλύτερο απ'αυτό της Live? (που τότε διαφήμιζε hardware audio acceleration)

Last edited:

Nαι,
τωρα που κοιταξα καλυτερα το manual δεν υπαρχει digital in.
Εικοσι χρονια τωρα :blink:, ειχα αφεθει στην πλανη οτι τα ηχεια σου ειχαν digital in.

(δεν ξερω πως μου καρφωθηκε ... ισως γιατι ηθελα και εγω να τα αγορασω
και τα ειχα εξειδανικευσει μεσα στο μυαλουδακι μου.)

Η καρτα ΠΡΙΝ την Voodoo 3000 ...

s3_vision968_f.jpg

Μπορει η Matrox να ηταν καλυτερη αλλα η S3 ειχε λιγο καλυτερη υποστηριξη στο DOS (ποιος ενδιαφεροταν ? ΕΓΩ :p)
Τα προγραμματακια σε Pascal αλλα και το FractΙnt ειχαν την τιμητικη τους. Ο κοσμος ολος ειχε περασει στα Win95
και εγω .... VESA256.BGI (Turbo Pascal) και VESA 1280x1024 (FractΙnt). Χαμος ! :laugh: Τα Windows 95 τα ειχα για να
σκουντουφλαω λιγο στο PhotoShop και το CorelDraw, στα "διαλλειματα". ΤΙΠΟΤE ΑΛΛΟ :flipout:

Πληροφορικα ανεπιδεκτος :smash: .... ΕΝΤΕΛΩΣ :proud:

Kαποια στιγμη, μεσα στο 1996, παιζοντας με dial-up modem (:blink:) ανακαλυψα στο νετ οτι κυκλοφορουσε
Universal DOS VESA driver, που εδινε καλυτερες επιδοσεις στην Matrox !!!!

ΚΛΑΑΑΜΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ ..... :bigcry::bigcry::bigcry::bigcry::bigcry::bigcry:

PostΕdit :
Η S3 Vision968 ειχε βγαλει drivers ακομα και για OS/2 4.0 (ολα μεσα στο CDROM). Φυσικα, και για Windows 3.11.

Last edited:

Και αυτος ειναι ο πιο θνησιγενης δισκος που ειχα ποτε : Seagate ST 32112 Μedalist.

Δουλεψε πεντε χρονια (oχι ολοκληρο τον τελευταιο χρονο) και μετα ....
εκανε ακριβως τους ιδιους ηχους με αυτους στο βιντεο ->

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Μεγαλη ξεφτιλα για την Seagate. Απο κει και περα οι δισκοι μου ηταν ειτε Western Digital,
ειτε Maxtor, ειτε ακομα και Fujitsu .... η Seagate θα κανει πολυ καιρο να με δει πελατη της.
Ο αρχαιος Fujitsu (1998) ακομα δουλευει (που και που). Και οι Maxtor και οι WD. Ακομα και
ο παππουκας Conner ο 400αρης (IDE του 1994) δουλευει.

Last edited:

Κάποια εποχή από τους 10 Western Digital που ερχόντουσαν οι 12 ήταν χτυπημένοι. :p

Ποια εποχη ?

Γιατι ειχα (και εχω) δυο WD που ακομα δουλευουν.
WD Expert 10GB και WD Caviar 160GB ...

Last edited:

Μωρε, βρωμογκαζα ηταν ... αλλα εκαναν πολλους περιεργους ηχους (οταν ξεκινουσαν)
που ΔΕΝ ηταν οι ιδιοι καθε φορα :laugh::laugh::laugh:

Οποτε ? .... :p ....

(Τον χαρισα σε φιλαρακι μου πανω στα δυο χρονια ... στο δικο του PC λειτουργησε
αλλον εναμισυ χρονο .... ευτυχως που του τον χαρισα !)