8 και 16 bit θρύλοι και αναμνήσεις

Re: Καλό Πρωταπριλιάτικο απο την Microsoft :)

100 με 110 χιλιάρικα κόστιζε η Amiga τότε στεγνή και 180 χιλιάρικα κομπλέ με μονιτοράκι και τζοιστικάκι δώρο ,,

φέυγαν πολλά κομμάτια , σχεδόν 1 κάθε 2ημερο , και τις γιορτες και σχολες 5 και βάλε κομμάτια καθημερινά ,

βγάζαν πολλές βλάβες και δεν υπήρχε ουσιαστικά επίσιμη αντιπροσωπεία τότενες ,, φέρναν κανα 3-4 απο γερμανία δικιά τους εισαγωγή και μοιραία αναλαμβάναμε εμείς το κόστος σερβις , θυμάμαι σε μια παρτίδα με 100 κομάτια πρέπει να βγήκε ένα τρελό ποσοστό 30 τα εκατο ίσως και παράπανω με τζερεμέδες , και εάν καταφέρναμε εμείς να το φέρουμε καλώς ,, αλέως ειχε έναν μυστίριο τύπο στο ψυχικό που απλά εξανέμιζε το κέρδος και σε έβαζε και μέσα με την μία εάν το αναλάμβανε αυτός

καλές εποχές ,,

το έχω ξαναγράψει νομίζω ότι είμουν τεχνικός υπεύθυνος σε ακρά εξειδικευμένο κατάστημα στα εξάρχεια σε σχέση με την amiga , κατα πάσα πιθανότητα όλοι κάποτε περάσατε απο μένα για software η hardware support

και ασφαλώς ο κόσμος ζήταγε mac απο τότε , και ασφαλώς η μαμά εταιρία είχε μύτη κοντέσας ( δέναν τα σκυλιά με λουκάνικα ,, ) και φάγαμε πόρτα όταν ζητήσαμε retail ... και μιλάμε για κασέρι εδώ και τώρα για πολλά κομμάτια ..

αυτά ..

Τα πάντα όλλα , απο γραφικά μέχρι τροφοδοσία , είχαν ρε παιδί μου 700 ρεβίσιον , το άνοιγες και έβλεπες κάθε φορά ελαφρά διαφορετικό πράγμα μέσα ,

ανοίγαμε τακτικά και καινούργια μηχανάκια και τους έβαζα έξτρα μνήμη onboard με μικρή πατέντα ,, ουτε θυμάμαι πώς ,,,

Απάντηση: Καλό Πρωταπριλιάτικο απο την Microsoft :)

Αυτό που ποτέ δεν κατάλαβα, ήταν η αυτοκτονική τάση των ελληνικών περιοδικών πληροφορικής όπως το CΓΟ, το RAM κλπ... Εκαναν ότι περνούσε απο το χέρι τους για να επισπεύσουν την είσοδο των ελλήνων στο internet. Εδωσαν μάχες για μεγαλύτερες ταχύτητες και πέρασμα στο adsl. Eδιναν εκτενείς πληροφορίες στους αναγνώστες για το πως θα ξεπεράσουν τα προβλήματα σύνδεσης, έδιναν ρυθμίσεις, έδιναν προγράμματα...
Και εννοώ, οτι φυσικά αυτό που έκαναν ήταν θετικότατο για εμάς τους αναγνώστες, αλλά αν το δει κανείς απο επαγγελματική σκοπιά, ήταν σαν να πηγαίνεις σε ένα βενζινάδικο ή φαρμακείο, και φεύγοντας να σου δίνουν ένα κουτάκι με το οποίο δεν θα χρειαζόσουν βενζίνη ή φάρμακα, ποτέ ξανά... Δεν ξέρω τι είχαν κατα νού οι εκδότες για το μέλλον των περιοδικών τους, αλλά αυτήν την απορία περι έλειψης αυτοσυντήρησής των περιοδικών την είχα απο τότε... Φυσικά το αναπόφευκτο σε καμμία περίπτωση δεν θα μπορούσαν να το αποφύγουν, αλλά 2-3 χρονάκια ζωής θα μπορούσαν να τα κερδίσουν. Ευτυχώς για όλους εμας τους υπόλοιπους δεν ακολούθησαν άλλη γραμμή...

Για το Computer Για Ολους .... δεν γνωριζω την ιστορια της καταποντισης του.
Ομως, για το RAM ... ενα πραγμα θα πω > Δημοσιογραφικος Οργανισμος Λαμπρακη.

H εξαφάνισή τους ήταν αναπόφευκτη, ασχέτως ιδιοκτήτη. Κάποια στιγμή προσπάθησαν να το γυρίσουν σε ηλεκτρονική μορφή και απέτυχαν - ο καθένας πιά βρίσκει τα πάντα, και σε πιό ενημερωμένη έκδοση, και προ παντός δωρεάν, στο ιντερνετ. Το ιντερνετ απορροφάει τα πάντα. Μουσική, κινηματογράφο, τηλεόραση, ειδήσεις... Οποιος δεν βρει τρόπο να προσφέρει κάτι διαδικτυακά, απλά εξαφανίζεται. Οι υπόλοιποι τρέφονται απο το λίπος τους μέχρι να βρουν τρόπο να σταθούν δικτυακά. Η γενιά που μεγαλώνει τώρα, γνωρίζει την τηλεόραση μέσω του ιντερνετ... Ηδη, αμερικάνικα συνδρομητικά κανάλια όπως Νetflix, CW, κλπ, προσφέρουν κάποιες τηλεοπτικές σειρές σε διαδικτυακή μορφή...

Η αυτοκτονική τους τάση δεν οφείλεται στην προώθηση του Internet αλλά στα στεγανά που δεν δημιούργησαν. Εδώ άλλοι και άλλοι στο εξωτερικό έφυγαν σε ένα βράδυ πόσο μάλλον εδώ και μέσα στην κρίση.

Το κακό εδώ ήταν η υπερβολή. ΔΕΝ έπρεπε να έχουμε 10 περιοδικά. Θέλαμε 2-3. Όλοι αυτοί για να ζήσουν έκαναν εκπτώσεις στην ποιότητα που τελικά το πλήρωσαν. Πριν 10 χρόνια τα 5 που κόστιζε ενα περιοδικό ήταν αμελητέα. Σήμερα πολλοί βάζουν τόσα στο κάρτοκινητό τους για να περάσουν όλο το μήνα. Δε θα ξεχάσω περιοδικό με αφιέρωμα "Καλοκαιρινές Διακοπές". Και δεν ήταν αφιέρωμα αλλά πολυσέλιδη διαφήμηση της S***. Όταν έρχεται και το internet από πίσω με την τεράστια δυναμική του τότε θα τους κουνήσεις μαντήλι για πάντα.

Το RAM για χρόνια αντιστέκονταν αλλά στο τέλος και αυτό υποχώρησε. Είχα σχεδόν όλα τα τεύχη από τις αρχές του '90 έως και τα μέσα του '00. Δυστυχώς τα έφαγαν τα ποντίκια και τα πέταξα. :bigcry: Τα διάβαζα όμως συνεχώς καθώς ήταν ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ και όχι κινητές διαφημήσεις. Έμαθα για το UNIX, το Plan9, το BeOS, τους MAC. Διάβαζα για πραγματικά tips & tricks και όχι για μ@λ@κίες του στυλ "Πως να γίνεται γραφίστας σε 20' ". Ποιός άλλος είχε αφιερώματα στο LaTeX; Ή για το VMware;

Και για να το φέρουμε στα του παρόντος forum είναι το ίδιο με τον HXO και το HiTech. Οι πρώτοι αντέχουν ακόμη καθώς είναι ποιοτικοί και οι δεύτεροι έκλεισαν καθώς τέσταραν μόνο με βάση το πορτοφόλι.

Re: Απάντηση: Καλό Πρωταπριλιάτικο απο την Microsoft :)

ΔΕΝ έπρεπε να έχουμε 10 περιοδικά. Θέλαμε 2-3. Όλοι αυτοί για να ζήσουν έκαναν εκπτώσεις στην ποιότητα που τελικά το πλήρωσαν.

Aκριβως !

Καποια στιγμη, πριν αρκετα χρονια, βγηκε περιοδικο με θεμα ΜΟΝΟ ενα παιχνιδι
(νομιζω, το Quake η το Doom ... δεν θυμαμαι !).

Ε ....

Re: Απάντηση: Καλό Πρωταπριλιάτικο απο την Microsoft :)

Αυτό που ποτέ δεν κατάλαβα, ήταν η αυτοκτονική τάση των ελληνικών περιοδικών πληροφορικής όπως το CΓΟ, το RAM κλπ... Εκαναν ότι περνούσε απο το χέρι τους για να επισπεύσουν την είσοδο των ελλήνων στο internet.

To Computer για όλους όπως και το pixel ανήκαν στην Compupress.
Η οποία είχε και την Compulink, μία από τις πρώτες εταιρίες που πρόσφεραν internet στον κόσμο.
Πρέπει να ήταν η τρίτη ή η τέταρτη εταιρία αν θυμάμαι καλά...
Η πρώτη ήταν η Ariadnet του Δημόκρητου, μετά άνοιξε το ΕΕΧΙ, κλπ κλπ...
Κάπου εκεί η Hol ή η Compulink (δεν θυμάμαι ποιος ήταν πρώτος) έδωσε email, gopher, ftp κλπ.
Οπότε ήταν λογικό να το σπρώχνουν αν και μόνο κάτι βλαμμένοι μπαίναμε τότε.
Η Compulink είχε και το gamenet. Τρελό hype της εποχής! :p

Για να σε πάρουν τηλέφωνο να μιλήσεις απο το σπίτι στέλναν γράμμα με τον ταχυδρόμο και σου λέγαν να το κλείσεις μεταξύ 10 και 10 και τέταρτο παρασκεύη 12 του μηνου ...

τι χριστοπαναγίες πέφταν ....

Θυμαται κανεις την Χ-treme;

Εδινε για αρκετο καιρο δωρεαν συνδεση στο internet (γυρω στο 1999-2001), εμφανιζοντας μια μεγαλη μπαρα με διαφημισεις στο κατω μερος.
Οποτε γλιτωνες την συνδρομη στον provider και χρεωνοσουν μονο το λεγομενο ΕΠΑΚ (που δεν ηταν και φθηνο) στον λογαριασμο του ΟΤΕ, αναλογως με την ωρα που "κραταγες" το τηλεφωνο. Απ'οτι θυμαμαι το κοστος ΕΠΑΚ ηταν φθηνοτερο μετα τις 22:00 μεχρι το πρωι, η χαρα του geek ξενυχτη!

Συντομα κυκλοφορησε και το αναλογο crack οποτε εφευγε και η ενοχλητικη μπαρα και ειχες full screen "δωρεαν" internet!
Βεβαια οταν ανακαλυψαν σχεδον οι παντες το κολπο (αλλωστε για να μπαινεις τοτε στο internet ησουν "ψαγμενος"), η X-treme δεν αντεξε οικονομικα και εκλεισε.

Μετα ψαχναμε να βρουμε usernames/passwords απο δωρεαν συνδρομες που εδινε το Εμπορικο Επιμελητηριο αν θυμαμαι καλα.
Φυσικα αν το χρησιμοποιουσε αλλος, ετρωγες πορτα οταν πηγαινες να συνδεθεις και ξαναδοκιμαζες μεχρι να σου χαμογελασει η τυχη!

Εκείνες τις εποχές το bandwidth ήταν πανάκριβο. Ολόκληροι ISPs έβγαιναν με μία γραμμή των 256kbps ή και (πολύ) λιγότερα.

Θυμάμαι την πρώτη μου συνδρομή σε ISP, πρέπει να ήταν κάπου το '96. Ήταν στην ΕΕΧΙ (Ένωση Ελλήνων Χρηστών Ίντερνετ). Ουσιαστικά γινόσουν μέλος του Συλλόγου και σαν παροχή έπαιρνες και internet. Οι ταχύτητες δεν υπήρχαν. Αρχεία πρακτικά δεν κατέβαζες, δεν μπορούσες. Και μιλάμε για ταχύτητες σύνδεσης στα 14.4kbps, τα οποία πήγαιναν και ανεκμετάλλευτα λόγω αδυναμίας του ISP. Και αυτά αν προλάβαινες να πιάσεις γραμμή..

Κατεβασα (για πρωτη φορα) αρχεια (κατι VESA drivers απο καποιο edu καπου στην Αγγλια)
με 14αρι μοντεμ, μεσα απο το ΑΠΘ ... με την εξωφρενικη ταχυτητα των 900 bytes το δευτερολεπτο. :blink:
Τα αρχεια κατεβηκαν σε μια ωρα και κατι :bang:

Στο ΑΠΘ, χρησιμοποιουσαν UNIX εντολες για το ιντερνετικο παρε-δωσε (απο οσο θυμαμαι).
Καποια στιγμη ο συγκατοικος μου λεει "τι θα γινει αν γραψουμε "mget *.* /s" ... και φυγουμε" ?
H εντολη ισοδυναμει με κατεβασμα ΟΠΟΙΟΥΔΗΠΟΤΕ αρχειου υπαρχει στο δικτυο .... :laugh::laugh::laugh::laugh:

Και κάποια στιγμή...

ΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΚΑΝΕΙ ΕΝΑ ΠΕΡΙΕΡΓΟ ΗΧΟ!

·√ⁿ²■☺↓☻♥•◘○◙ρς┤┤╡╢╖╖╕╣NO CARRIER

ΡΕ ΜΑΝΑ!!! :violent-smiley-030:

Να μπω κι εγω στην συζήτηση, το έπαιζα πολυ προχώ όταν εβαλα στο πατρικό μου δικη μου τηλεφωνική γραμμή (20 χρονών σκατό εγω) για να εχω ISDN 64K, ηταν ΤΟΣΟ γρήγορο σε σχέση με την dialup σύνδεση. Μονάδα μέτρησης πόση ώρα εκανα να κατεβάσω ενα mp3 απο napster! xaxaxaxa

Μέχρι τότε το "online" gaming περιοριζόταν σε τηλεφωνικές κλησεις μεταξυ modem κι οποιος ηταν τυχερος και ΔΕΝ ειχε ψηφιακή γραμμη όση ώρα απασχολουσε το τηλέφωνο έπεφτε μονο μια μονάδα!!!! ερε DOOM2 και RED ALERT που έπεφτε...

Ολα αυτα .... μεσα σε 26 δευτερολεπτα ! .... (καντε μεγενθυση και θα εκπλαγειτε).

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/ad/Dial_up_modem_noises_explained_final.png

Dial_up_modem_noises_explained_final.png

Σκεψου τωρα, μες στην σιγαλια της νυχτας, Ιουλιο μηνα, με ανοιχτες μπαλκονοπορτες ... να σκουζει αυτος ο Borg !

:laugh:

Νέοι είστε. Το πρώτο μου modem ήταν 4800baud και συνδεόμουν με την Αγγλία. Πριν το ίντερνετ. Όταν είδα τον πρώτο λογαριασμο του ΟΤΕ, 25000 δραχμές 30-τόσα χρόνια πίσω, το έκοψα μαχαίρι. Το μόντεμ έμεινε σε χρήση μόνο για να συνδέομαι με του μετεωρολογικούς σταθμούς να κατεβάζω δεδομένα για τη διπλωματική μου (ταχύτητα του σταθμού 1200baud). Ή με το mainframe στο πανεπιστήμιο επίσης για να μεταφέρω data (αυτό συνδέονταν μέχρι τα 9600, αλλά ασύγχρονα). Μετά βρέθηκα κι εγώ με ένα 14400, στη συνέχεια κατευθείαν στα στα 56kbps όταν προτοέβαλα ίντερνετ. Και μετά δούλευα σε ISP και είχα διπλή ISDN, οπότε καλόμαθα!