8 και 16 bit θρύλοι και αναμνήσεις

Modems; Εγώ θυμάμαι όταν πρωτοέβαλα modem στον πρώτο υπολογιστή ένα 386sx, το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να στείλω φαξ, το 1992 το φαξ ήταν στα πολύ πάνω του. Την άλλη χρονιά αν θυμάμαι καλά ή το 1994 συνδέθηκα στην Compulink.

Εκτος αν πηρες τιποτα ECC ram .... η μιλας για '94.

'94... μπορεί και '93. :p
Θυμάμαι ότι έπαιρνα τηλέφωνα και οι μνήμες πήγαιναν κάπου στα 17k το MB.
Παίρνω σε έναν τύπο που ήταν κάτω από τη Πλατεία Αμερικής και μου λέει
"Δεν ξέρω ακριβώς, κάπου σνάμεσα στις 15.000 και τις 20.000 πάει."
"Παλικάρι, θέλω 4MB. Αν τις έχεις 20k είσαι ακριβός, αν τις έχεις 15k είσαι φτηνός και έρχομαι τώρα να τις πάρω".
Περίμενα 2-3 λεπτά και η απάντηση ήταν "15k έχουν τελικά".
Είχα φτάσει στο μαγαζί λίγο πριν ακουμπήσει το ακουστικό στο τηλέφωνο! :p

Την άλλη χρονιά αν θυμάμαι καλά ή το 1994 συνδέθηκα στην Compulink.

Από το '92, 300άρι modem που ακουμπούσες το ακουστικό του τηλεφώνου πάνω του...
Μου το είχε χαρίσει ένα ξαδελφάκι που το είχε σιχαθεί.
Από τότε κάθε βράδυ το μενού είχε Acrobase και Gate και αργότερα όπως όλος ο κόσμος τις δικές μου bbs και το δικό μου fidonet like network. :p

Το κόλπο ήταν να παίρνεις τηλέφωνο και να σφυράς στα 1200 και μετά να κάνει fallback η σύνδεση στα 300.
Κυνηγούσες λιγότερα "ανθρωπάκια" όταν έγραφες. :flipout:

Γρήγορα το σιχάθηκα όμως και εγώ και πήρα με error correction.

Το μεγαλο "μπαμ" στα γραφικα των παιχνιδιων στα PC, εγινε με την κυκλοφορια των Voodoo και Voodoo 2 οι οποιες οπως θα θυμαστε δουλευαν παραλληλα με τις "απλες" VGA (συνηθως ATI Rage και NVidia Riva) και συνδεονταν εξωτερικα με pass-through καλωδιο. Ο τυχερος που ειχε μια τετοια καρτα στο συστημα του, εβλεπε το κατωθι "πορωτικό" animation πριν ξεκινησει το εκαστοτε παιχνιδι που την υποστηριζε.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Αργοτερα κυκλοφορησε και η Voodoo 3 που λειτουργουσε αυτονομα, χωρις αναγκη υπαρξης και απλης VGA στο συστημα.

Από το '92, 300άρι modem που ακουμπούσες το ακουστικό του τηλεφώνου πάνω του...

Νομίζω το '97 είχα πάει με ένα φίλο μου σε ένα μαγαζί να πάρω το πρώτο μου modem. Μας φέρνει ένα στα 14.4Κbps PCI σε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο(!).

Το κοιτάω εγώ, και ρωτάω τον φίλο μου "Ρε συ! Τι είναι αυτό; Που είναι το modem;" Βλέπετε, έψαχνα να δω αυτό που είχα δει στις εγκυκλοπαίδιες. Αυτό δηλαδή που βάζεις το ακουστικό πάνω στο τηλέφωνο :D

Πριν από την 3 είχε βγει και η banshee που ήταν stand-alone από τη 3dfx...θυμάμαι που σκάλιζα τους drivers και είχα ανεβάσει και site και μοίραζα τους πειραγμένους με άλλους χρονισμούς ανά εφαρμογή κλπ.
Και ήταν και η εποχή της μεγάλης επανάστασης στο ήχο από την aureal...που πήγε πολλά στάδια μπροστά τον περιφερειακό ήχο στα παιχνίδια σε σχέση με τις τότε soundblaster. Βέβαια και αυτής η ιστορία γνωστή με εξαγορά από την creative μετά το φαλιμέντο λόγω της δικαστικής μάχης μεταξύ τους και παροχή της καινοτομίας από την creative με το σταγονόμετρο για πολλά χρόνια μετά στις επόμενες εκδόσεις του ΕΑΧ...

Γατακια :proud:

Voodoo5 5500 box.jpg

Voodoo5 5500 AGP card.jpg

Την αγορασα απο εναν φοιτητη στην εφτελιστικη τιμη των 30.000 δρχ και ... δουλεψε για μια βδομαδα ΜΟΝΟ.
Αμεσως καταλαβα οτι οι επιδοσεις της υπολειπονταν της Voodoo 3000 (που ειχα). Ο φοιτητης παιζοντας με
οverclocking ειχε καψει το δευτερο VSA100. Aκομα και με ενα VSA100 ... οι επιδοσεις υπολειπονταν
της Vοοdoo 3000. Πιαστηκα κοτσος ... bigtime ....

Oριστε και .... η γρηγοροτερη καρτα για pure DOS ! Οχι οτι υπολειποταν σε ολα τα αλλα.
Η συγκεκριμενη, με αφησε πριν δεκα χρονια (more or less) οταν μου εβγαζε μπαρμπαδιστικα
στην boot screen. Κατι με το BIOS .... never got to fix it !

3dFx Blaster Banshee.jpg

Last edited:
Μνήμες σε αλουμινόχαρτο. Είχα πάει σε ενα μικρό μαγαζάκι στην Γαλλία τύπου Doctor of PC, και ζήτησα μια συγκεκριμένη μνήμη για υπολογιστή. Ο τύπος μπαίνει μέσα και μου φέρνει την μνήμη σε ένα αλουμινόχαρτο. Δεν ήξερα λέξη γαλλικά και του λέω στα αγγλικά, -Inside is the memory? -No... inside is the stuff! (όχι μέσα είναι το "πράγμα" ) μου είπε συνωμοτικά και σκάσαμε στα γέλια. Αν θυμάμαι ούτε απόδειξη ούτε τίποτα και μετά λέμε ότι μόνο οι Έλληνες δεν κόβουν απόδειξη...

1995-2000 πάνω κάτω, η χρυσή εποχή των workstations, τότε ακόμα μπορούσες να ξεχωρίσεις τι είναι workstation και τι είναι απλά ένα PC … ή ένα dummy terminal

Δυο από τα αγαπημένα μου μηχανικά που έλειωσα ώρες πάνω τους εκείνη την εποχή

Αχ αυτό το κουτάκι…
oxygen.jpg

https://en.wikipedia.org/wiki/SGI_O2
Οξυγόνο ή Oxygen ή Ο2
Ένα προσιτό graphics workstation με απίθανο design από την Silicon Graphics
Φτιαγμένο για OpenGL 1.1
Βασικό χαρακτηριστικό η ενοποιημένη μνήμη που σου έδινε τη δυνατότητα να έχεις τεράστια textures για την εποχή του
Φυσικά με IRIX, και υπερπλήρες από compiles ή ότι άλλο μπορεί κανείς να φανταστεί από τα UNIX της εποχής, και φυσικά το πανέρμο γραφικό περιβάλλον του για να κάνεις browsing στο internet της εποχής … και μπόλικο coding σε C.

Τι δεν είχε ?
Το οπτικό ποντίκι της sun
Sun_optical_mouse.jpg

Λίγο αργότερα το web είχε εκτοξευθεί … Και ενώ τα SGI ήταν σε χέρια graphics designers, οι web servers και οι developers έτρεχαν συχνά se sun . H sun είχε κυρίαρχη θέση και παλιότερα με μπόλικα dummy terminals και βαρύ σίδερο. Και ενώ το linux βασίλευε στα pc, τα sun είχαν την αίγλη τους και το μυστικισμό τους
Sun_Ultra_5_front.jpg

Στον κόσμο του UltraSpark και στα υπόγεια, γράφτηκε κώδικας που ακόμα και σήμερα τον ζηλεύουν πολλοί, μηχανάκια που ενέπνεαν σοβαρότητα, καθόσουν με σεβασμό μπροστά τους και σίγουρα αν βρισκόσουν εκεί, ήσουν στα βαθιά

Μνήμες σε αλουμινόχαρτο. Είχα πάει σε ενα μικρό μαγαζάκι στην Γαλλία τύπου Doctor of PC, και ζήτησα μια συγκεκριμένη μνήμη για υπολογιστή. Ο τύπος μπαίνει μέσα και μου φέρνει την μνήμη σε ένα αλουμινόχαρτο. Δεν ήξερα λέξη γαλλικά και του λέω στα αγγλικά, -Inside is the memory? -No... inside is the stuff! (όχι μέσα είναι το "πράγμα" ) μου είπε συνωμοτικά και σκάσαμε στα γέλια. Αν θυμάμαι ούτε απόδειξη ούτε τίποτα και μετά λέμε ότι μόνο οι Έλληνες δεν κόβουν απόδειξη...

E τωρα .... για ενα simmακι αποδειξη .... μην γινομαστε γυφτοι :p

Κάπου εκεί 95-00 πέρασε και ένας από τους πιο λαμπερούς κομήτες
Συχνά τα έβρισκες στο πλάι γραφείων μαθηματικών, να τρέχουν μαθηματικά μοντέλα από πρόγνωση καιρού ως κρυπτανάλυση
Δύσκολο να βρεις πρόσβαση, οι κάτοχοι τους τα χρησιμοποιούσαν συχνά σαν ‛προσωπικούς’ υπολογιστές και δεν έδιναν κονσόλα σε κανέναν και για κανένα λόγο. Ήταν οι πρώτοι και οι σκληροπυρηνικοί τους χρηστές που γνώρισα
Έπρεπε να σχεδιάσω πολύ καλά το τι ήθελα να κάνω … για να μου δώσουν πρόσβαση …
dec_alpha_21064_ev4_front_1.jpeg

Λίγα χρόνια μετά οι alphaservers βρίσκονταν σε όλα τα datacenters – και είχα την ευκαιρία να παίξω αρκετά
ΙΜΗΟ Ένα από τα πιο σημαντικά CPU που άλλαξαν τα πάντα στην αγορά

Αν θυμάμαι ούτε απόδειξη ούτε τίποτα και μετά λέμε ότι μόνο οι Έλληνες δεν κόβουν απόδειξη...

E καλά τώρα, οι Έλληνες εκείνη την εποχή ήταν πολύ πιο προχώ απ'αυτό. Μην ξεχνάς ότι στον βάλτο της ακολασίας της Στουρνάρη στα late 90's μεταξύ άλλων υπήρχε κατάστημα (ναι, κατάστημα, όχι κάποιο τηλέφωνο σε αυτοκόλλητο σε πίνακα ανακοινώσεων, κανονικό κατάστημα με ταμπέλα, κλπ κλπ) το οποίο ως αποκλειστικό αντικείμενο είχε την εμπορία αντιγραμμένων παιχνιδιών, σε όχι και τόσο αμελητέες τιμές.

Βέβαια στη Στουρνάρη επιζούσαν και μαγαζιά που πουλούσαν από original παιχνίδια (vertigo) μέχρι και χειριστήρια για πολύ βλαμμένους.
Ήταν σε στενό κάθετο της Στουρνάρη και έφερνε τα Saitek. Δεν θυμάμαι όνομα...
Δούλευε και φιλαράκι εκεί που πλέον έχει γίνει γνωστός και πετυχημένος επαγγελματίας του χώρου. :smile:

Την ίδια εποχή εμφανίστηκε και το αυθεντικό
Σκαζόκουτο - scsi-box
Μπόλικοι γρήγοροι δίσκοι μπόλικη φασαρία από τους ανεμιστήρες … αλλά θαυματουργό κουτάκι για το μέγεθος του … ποιος δεν θα ήθελε να έχει ένα !
Α ρε SUN!!!
sun-microsystems-model-711-scsi-enclosure-disk-array-599-2063-01-no-caddies_371654454691.jpg

Και μην ξεχνάμε …. βρισκόμασταν στην εποχή που όποιος σεβόταν τον εαυτό του έκανε backup σε tape drive

4mm-tape.jpg

Και φυσικά κυκλοφορούσαμε έχοντας μαζί μας parallel port – zip drives
220px-ZIP_Drive_100%2C_2.jpg

Εκκίνηση από floppy drive, και εγκατάσταση Linux από zip-drive, σε 486 laptop χωρίς CDROM …

Βέβαια στη Στουρνάρη επιζούσαν και μαγαζιά που πουλούσαν από original παιχνίδια (vertigo) μέχρι και χειριστήρια για πολύ βλαμμένους.
Ήταν σε στενό κάθετο της Στουρνάρη και έφερνε τα Saitek. Δεν θυμάμαι όνομα...
Δούλευε και φιλαράκι εκεί που πλέον έχει γίνει γνωστός και πετυχημένος επαγγελματίας του χώρου. :smile:

Καλά ναι, στη Στουρνάρη επί μια δεκαετία πήγαινε περίπου το 100% του όποιου εισοδήματός μου. Ήμουν adventurάς τότε βλέπεις και ήταν αδιανόητο το να μην αγοράσεις το real thing, αφού τότε τα παιχνίδια, και ειδικότερα τα adventure είχαν ολόκληρη υπερπαραγωγή στο κουτί, hardcover βιβλιαράκια, soundtracks, και διάφορα άλλα καλούδια. Άσε που το μεγαλύτερο μέρος των 90's το έβγαλα σε Mac, οπότε εκεί κι αν με μαδούσαν, αφού τα μόνα καταστήματα που έφερναν ήταν το Apple Center απέναντι απ'το Πλαίσιο (μπρρρρρ) κι ο Παπασωτηρίου, πάντα με ένα καπέλο >20% πάνω σε σχέση με τις PC εκδόσεις. Από κάποια στιγμή και μετά έγιναν της μόδας τα hybrid (PC/Mac) πακέτα (προφανώς για να γλυτώνουν λεφτά οι εταιρίες στον υπόλοιπο κόσμο), οπότε τους κόπηκε το κόλπο.

... τότε ακόμα μπορούσες να ξεχωρίσεις τι είναι workstation και τι είναι απλά ένα PC

Σιγουρα μπορουσες !!!! .... :laugh::laugh::laugh::laugh:

Onyx 2000 geometry engine (GE10).jpg

Βεβαια, εδω δεν βλεπουμε το Οξυγονο αλλα τον Ονυχα.
Και συγκεκριμενα την Geometry Engine του !!!!
Ειχε αλλες δυο ... "πεδιαδες" (παραλληλα με αυτην) >
τoν Raster Manager και ... τoν Display Generator !!!!
Αν αθροιζες τα εμβαδα τους .... ξαπλωνες πανω τους ! :laugh:
Πανω σε ενα πανακριβο σεντονι (του Μιδα και βαλε ...).

IT WAS A MAN'S WORLD .... :thrasher:

Την ίδια εποχή άρχισαν να μπαίνουν και οι καλωδιώσεις για τα πρώτα LAN δίκτυα σε όλη την Ελλάδα
Novel και προϊόντα singular σε λογιστές – μια από τις πρώτες δουλείες που δικτυώθηκαν ανά την Ελλάδα. Και ξαφνικά παντού δίκτυα. Ένας server συνήθως στο γραφείο του ιδιοκτήτη λογιστή, κάρτες δικτύου σε όλα τα πισια , και οι κοπελίτσες που έκαναν πρακτική να περνάνε τιμολόγια όλη μέρα

Τότε οι δυκτιάδες δεν ήμασταν γραβατωμένοι …
Φτάναμε σαββατοκύριακο να είναι κλειστά, με το μπακ-εν-ντεκερ στο χέρι
Τρυπάγαμε τοίχους, σηκώναμε μοκέτες και περνάγαμε το κλασικό μαύρο BNC
Και από Δευτέρα πάλι , κάπου ανάμεσα στα μπούτια των κοριτσιών που πέρναγαν τιμολόγια να βρούμε το καλώδιο που είχε φύγει

Φυσικά … το bnc 10Mbit … το λέγαμε cheapernet γιατί ήταν όντως φθηνό
Δε πα να νόμιζαν άλλοι ότι ήταν για δουλειά…
Τα φοιτητικά σπίτια άμεσα εξοπλιστήκαν
Πλέον μπορούσε ο ένας υπολογιστής να είναι συνδεδεμένος με το 56αρι modem , και να μπαίνουν όλοι οι υπολογιστές και η υπόλοιπη παρέα στο mirc, και να παίζουμε Warcraft και age of empires
Το LAN Party είχε μόλις ξεκινήσει
Ως τότε άντε να είχες 4 χειριστήρια στο playstation
Ξαφνικά μπορούσες να πετάξεις καλούμπα ένα bnc και να δικτυώσεις φοιτητό-σπίτια
Και το ξενύχτι δεν ήταν ποτέ μοναχικό
Με mp3 και mpeg στα shared folders, και ζβουρες στο decent και το quake
The Party is Always ON!!!!

Το πρωί ήμουν σε έναν πελάτη μου που δουλεύει μεταξύ άλλων μερικά τέτοια:

IMG_20161202_100301 (Medium).jpg

και ένα μάτσο τέτοια:

IMG_20161202_100810 (Medium).jpg

ανελλιπώς και αδιαλείπτως τα τελευταία 25 χρόνια. Σε λίγους μήνες θα τα αντικαταστήσει επιτέλους με νέα μηχανήματα..

Σιγουρα μπορουσες !!!! .... :laugh::laugh::laugh::laugh:

View attachment 135037

Βεβαια, εδω δεν βλεπουμε το Οξυγονο αλλα τον Ονυχα.
Και συγκεκριμενα την Geometry Engine του !!!!
Ειχε αλλες δυο ... "πεδιαδες" (παραλληλα με αυτην) >
τoν Raster Manager και ... τoν Display Generator !!!!
Αν αθροιζες τα εμβαδα τους .... ξαπλωνες πανω τους ! :laugh:
Πανω σε ενα πανακριβο σεντονι (του Μιδα και βαλε ...).

IT WAS A MAN'S WORLD .... :thrasher:

Οι Ονυχες ήταν λίγοι και 'server'/time-shared περισσότερο, δεν ήταν σύνηθες να κάθεσε διπλα τους ή μπροστά τους, τερματικό απο μακρυά
Τρέχαμε εξομοιώσεις σε δωμάτια με 4 projectors, 3 τοίχοι και ταβάνι
Αλλα για να έπαιρνες πρόσβαση εκεί, έπρεπε να έχεις στρώσει κώλο στα μικρά SGI

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Το πρωί ήμουν σε έναν πελάτη μου που δουλεύει μεταξύ άλλων μερικά τέτοια:

View attachment 135044

και ένα μάτσο τέτοια:

View attachment 135043

ανελλιπώς και αδιαλείπτως τα τελευταία 25 χρόνια. Σε λίγους μήνες θα τα αντικαταστήσει επιτέλους με νέα μηχανήματα..

vax c
compile with the --parallel
κανει loop unrolling

for i=1 to 4
a = b + c
next

εάν είχες 4 cpu, τότε και τα 4 το έλυναν παράλληλα
η απλότητα στο μεγαλείο της