8 και 16 bit θρύλοι και αναμνήσεις

Ναι, δυστυχως .... αυτη ειναι η ΟΡΘΗ σειρα για χαρακτηρες (και οχι αριθμους).
Μετα το 10 ακολουθει το 100 και οχι το 11 ...... :blink: ...... γιατι (καπου) το σορταρισμα
προκυπτει ΑΛΦΑΡΙΘΜΗΤΙΚΟ. Δηλαδη, ολα αντιμετωπιζονται ως χαρακτηρες και ΟΧΙ αριθμοι.
Το δευτερο ψηφιο του 100 (0) συνεχιζει να ειναι μικροτερο του δευτερου ψηφιου του 11 (1)
και ας υπαρχει τριτο ψηφιο στο 100. Αδιαφορο :laugh: .... ειναι string (χαρακτηρας).

String wise (sorting) ..... sorry !

Το μονο που μπορεις να κανεις ειναι να προσθεσεις ενα μηδενικο μπροστα απο το 10
(δηλαδη, 010) και δυο μηδενικα μπροστα απο καθε μονοψηφιο νουμερο (001, 002, 003 ...)
ωστε να αναγκασεις ολα τα strings να εχουν το ιδιο πληθος χαρακτηρων (δηλαδη, τρεις).

Last edited:
Mαλλον εχει γινει πια προφανες οτι ειμαι bitch για μεγαλα ψηλα ευρυχωρα κουτια υπολογιστων (IBM PS/2 Model 95).
Αααααχ αυτοι οι servers ... τι κουτια ηταν αυτα ! Τι συντελεστες δομησης ! Τι χωροταξια ! Τι στιβαροτητα ! Αααααχχ :love:

Καπου κοντα στο 2000 ... βγηκε αυτος ο πανεμορφος πλατανος > GateWay NS-9000 !

01 Server front (LCD lit).jpg

Το CAMEL μπηκε για λογους συγκρισης μεγεθων. Η LCD οθονιτσα παρουσιαζει πληροφοριες .... για τα παντα !
CPU ... RAM ... HDD ... Fans/Temp ... Power ... Lock ... SYS ... να πω και αλλα ? Ορεξη να χεις να χαζευεις :p
O πυργος χωριζεται σε δεξι και αριστερο διαμερισμα. Οριστε το αριστερο .... αποκλειστικα για τροφοδοτικα
(ΤΕΣΣΕΡΑ τον αριθμο :blink: των 360W εκαστο) και μεσα αποθηκευσης (HDDs, CDDs, FDDs ... και οτι αλλο).

02 Left bay (open).jpg

Πρακατω ... το δεξι διαμερισμα (.... εδω τα πραγματα γινονται ολιγον συναρπαστικοτερα, ε ? ....)
Βλεπουμε μια χαωδη σε εμβαδο μητρικη (how typical !) με φουρφουρια που επιβαλλουν την χρηση ωτασπιδων
για οποιον δουλευει καπου διπλα. Διακρινω 3 μεγαλα μπροστα (1 πανω και 2 κατω) και τουλαχιστον 2 πισω.
Εξαιρωντας τα 4 βεντιλατερ :blink: των τροφοδοτικων απο το αριστερο διαμερισμα (συν ενα μεγαλο πανω)
.... διακρινω και αλλα ΤΡΙΑ μικροτερα σε κατι που μοιαζει με ..... riser card ! Και μαλιστα ΤΡΕΙΣ riser cards.
Χμμμμμ .... was ist das ? .... :chinscratch:

03 Right bay (open).jpg

H κατω-κατω καρτα ..... εχει λυγισει απο το βαρος των DIMMs :blink:. Mαλλον βλεπουμε μια DRAM riser card.
Με πολυυυυυυυ μνημη. Για την ακριβεια, εδω εχουν αναρτηθει μονο 1.2 Gigabytes (θυμηθειτε οτι βρισκομαστε
καπου στο 2000) με προβλεψη μεχρι .... 2 Giga ! Μαλιστα μαλιστα ... και τι ακριβως ειναι οι αλλες δυο καρτες ?
Φουρφουρακια βλεπω .... πολλα φουρφουρακια .... up to five (τρια πανω και δυο κατω). Τι ψυχουν ?

04 CPU & RAM riser cards.jpg

Ψυχουν αυτα !!! :blink::blink::blink:

05 Triple PentiumPro riser card.jpg

ΝΑΙ .... τριπλους Pentium Pro (με τα απαραιτητα VRMs για μεγαλυτερη ευελιξια σε τασεις/ρευματα) και μαλιστα
σε ΔΥΟ riser cards. Αρα .... ΕΞΙ Pentium Pro !!!! Ειπατε τιποτα ? Εβηξε κανεις ? Δακρυσε κανεις ? Θυμωσε κανεις ?
Kαι βλεπω ..... και μια εντελως custom (aka proprietary) σχεδιαση των pins τoυ slot για συνδεση με την μητρικη
(κοινως .... προσπαθησε να βρεις ανταλλακτικο μετα απο 5 χρονια .... και θα σου πω εγω ποιος θα πουλαει !!!)
Τελικα ..... ποια ειναι αυτη η μητρικη με τις ΟΚΤΩ θυρες PCI ..... και τις ΠΕΝΤΕ EISA :blink: .... (μνησθητι μου)

06 ALR Revolution Pro6.jpg

Behold ..... the ALR Revolution Pro 6 !!!!
(προερχομενη απο μια αλλη ταπεινη ταπεινοτατη ALR Revolution Quad 6 με μονο ... τεσσερεις Pentium Pro και
ΟΚΤΩ EISA slots, συν τα υπολοιπα ΟΚΤΩ PCI slots ) http://web.alancomputech.com/products/12219725-20.jpg

Τι αλλο βλεπω ? Τσιπακι ADAPTEC ? Μουι-μουι-μουι (που λεει και ο φιλος μου ο ΤζαρΤζαρ :p) Tι αλλο βλεπω ?
Τρεις ταπεινοτατες καρτουλες PCI (ετσι .... να βρισκονται) οπου η μια μαλλον τελει χρεη απεικονισης και οι αλλες
.... καποια διασκεδαστικη, χασομερικη (και αρα ποταπη) λειτουργια. Γιατι ο κυριος ΑΘΛΟΣ δεν ειναι στις καρτες.
Ο Ηρακλειος Αθλος συντελειται απο τις riser cards .... με τους αναριθμητους επεξεργαστες και την χαωδη μνημη.
Για να δουμε λιγο συνοπτικα την αρχιτεκτονικη ....

07 Motherboard architecture.jpg

Μαλιστα ....
Οι τροφοδοσιες στην μητρικη (κατω-κατω) κανουν παρελαση. Τι να πρωτοθρεψουν με ρευμα ? Τους επεξεργαστες ?
Τις μνημες ? Μια μητρικη καρπετο (περσικο) ??? 6 με 8 σκληρους δισκους ? Η ..... τα 10 μεγαλα φουρφουρια μαζι
με τα 6 μικροτερα ? Αν ξεχασα καμια τριαδα φουρφουρια για τους δισκους .... ε .... τιμωρηστε με.
Βαλτε με να κοιμηθω καπου διπλα !

Γιατι σιγουρα ... ΔΕΝ ΘΑ ΚΛΕΙΣΩ ΜΑΤΙ !!! :love::love::love::love:

Last edited:
Μάνο, πρέπει να είμαι ο μόνος που βλέπει αυτά τα PS2 κουτιά που σου αρέσουν και παθαίνω αλλεργία.
Για πολλά χρόνια συνυπήρχα στο ίδιο χώρο με δαύτα.
Βαρέθηκα να τα βλέπω να κιτρινίζουν και να ψάχνουμε κάρτες microchannel να κουμπώσουμε για να τα γυρίσουμε σε ethernet απο token-ring.
Πολύ αυθάδικα κουτιά. Φτιάχτηκαν να ζήσουν 20 χρόνια, λες και ήταν mainframes ενώ όλοι ήξεραν ότι σε 5 χρόνια θα ήταν για πέταμα. Σπατάλη πόρων.
Κι ήταν και ασήκωτα. Με θυμάμαι 23/12/1997 να κουβαλάω ένα τέτοιο στο αυτοκίνητο για να κάνουμε ένα πιλοτικό στη τράπεζα Χίου στη Κλαυθμώνος. Server με OS/2 client Win95. Ακόμα βρίζω.

Last edited:
Απάντηση: Re: 8 και 16 bit θρύλοι και αναμνήσεις

....... μαλλον ..... θα κλεισω ματι (τελικα) :icon15: .....
Ευτυχώς μόλις το είδα. Αλλιώς θα είχα κι εγώ αϋπνίες. Κουκλί.

Όσο για το πρόβλημα με τους χαρακτήρες. Κλασικό πρόβλημα ανά τους αιώνες. Θυμάμαι τη χαρά που έκανα πριν από πολλά χρόνια στο Linux όταν ήρθε το unicode. Είχαμε ελληνικά μαζί με αγγλικά σε κάθε εφαρμογή. Χωρίς καμία ματσακονια. Πριν ήθελες κάμποσες ώρες να φτιάξεις τα αρχεία σου ώστε να δουλεύουν όπως θες πριν κάνεις καμία άλλη κίνηση.

Στάλθηκε από το Nexus 6P μου

Σου δουλευει ακομα η Banshee ?
Ποτε ηταν η τελευταια φορα που την δουλεψες ?
Υποθετω (λογικα) πριν κατι αιωνες :p ....

H Banshee είχε πουληθεί για να την αναβαθμίσω...είχα πάρει αν θυμάμαι καλά μια GeForce 256 DDR (την οποία φυσικά και αυτή κλοκάριζα).
Από hardware αυτής της εποχής έχω κρατήσει την Monster MX300 (Aureal), δεν νομίζω κάτι άλλο (εκτός αν έχει μείνει κάπου κατά λάθος).
Πάντως το πιο παλιό hardware κομμάτι το οποίο είναι ακόμη μέσα στον υπολογιστή μου είναι το ακόλουθο:
Asus My Cinema-P7131 Hybrid
Αυτό το tv-tuner όταν το αγόρασα μου είχε σπάσει τα νεύρα. Δεν δούλευε ποτέ σωστά, δυσκολευόταν να συνεργαστεί με άλλο λογισμικό εκτός από το ήδη προβληματικό λογισμικό της Asus κλπ. Νομίζω την είχα πάρει το 2005 (μπορεί και το 2004), που την κάνει 11 ετών!!! Όσους υπολογιστές και αν έχω αλλάξει παραμένει καρφωμένη σε μια pci και νομίζω ότι δεν θα βγει αν δεν καταργηθούν τελείως οι Pci από τις μητρικές.
Ήταν αστείο γιατί όταν βγήκαν τα vista, πέρασε drivers από την MS και πολύ απλά δούλεψε τέλεια με το media center. Ακόμη στα windows 10 64bit δουλεύει απροβλημάτιστα και αποσυμπιέζει mpeg2 και mpeg4 κανάλια και είναι ΟΚ με high definition.

Last edited:
Re: Απάντηση: 8 και 16 bit θρύλοι και αναμνήσεις

Μάνο, πρέπει να είμαι ο μόνος που βλέπει αυτά τα PS2 κουτιά που σου αρέσουν και παθαίνω αλλεργία.
Για πολλά χρόνια συνυπήρχα στο ίδιο χώρο με δαύτα.
Βαρέθηκα να τα βλέπω να κιτρινίζουν και να ψάχνουμε κάρτες microchannel να κουμπώσουμε για να τα γυρίσουμε σε ethernet απο token-ring.
Πολύ αυθάδικα κουτιά. Φτιάχτηκαν να ζήσουν 20 χρόνια, λες και ήταν mainframes ενώ όλοι ήξεραν ότι σε 5 χρόνια θα ήταν για πέταμα. Σπατάλη πόρων.
Κι ήταν και ασήκωτα. Με θυμάμαι 23/12/1997 να κουβαλάω ένα τέτοιο στο αυτοκίνητο για να κάνουμε ένα πιλοτικό στη τράπεζα Χίου στη Κλαυθμώνος. Server με OS/2 client Win95. Ακόμα βρίζω.

OXI ... δεν εισαι ο μονος ! Πολυς κοσμος σιχτιρισε με την αρχιτεκτονικη της IBM (δηλαδη, την MCA).
Καταρχην να επαναλαβω οτι μου αρεσαν τα κουτια, δηλαδη η αισθητικη αλλα και η στιβαροτητα τους.
Απο κει και περα ... αρχιτεκτονικα ... ολα τα PS/2 ηταν εφιαλτης. Θυμαμαι χαρακτηριστικα μια 8514 καρτα
της ΑΤΙ ... που δεν δουλεψε πουθενα, ουτε στα εισαγωγικα μοντελα PS/2 ουτε φυσικα στα ακριβοτερα.
Η ΑΤΙ ακομα το φυσαει. Πηγε να βοηθησει τις πωλησεις των PS/2 και βρεθηκε ... ψημμενη και αλατισμενη.
Να θυμηθω τις κοντρες της Adaptec με τον μικροκωδικα των custom chips της ΙΒΜ ? Τι να πρωτοθυμηθω ?

Το καλο με αυτα τα κουτια (και μονο με τα κουτια) ηταν .... οι ιδεες για εσωτερικη διαρρυθμιση
σε μια εποχη οπου η πλαστικαδουρα midi tower της κυρα Ελενης στην γραμματεια του ΑΠΘ ... ηταν μονοκρατορια !
Mε μια μητρικη, μια VGA, μια καρτουλα δικτυου, εναν δισκο και ενα .... floppy 1.44 ! Οπως και να το κανουμε
τα PS/2 εδειξαν εναν αλλο δρομο. Το μεγαλο κριμα ειναι οτι η MCA ηταν ε-φ-ι-α-λ-τ-ι-κ-α proprietary πλατφορμα.

ΔΕΝ την ενοιαζε (την ΙΒΜ) .... :icon15:

Υστεροπληκτρον : Kαι συ ρε μαστορα (τωρα το βλεπω) πηγες να περασεις Win95 ? Πουρκουα ?
Το μηχανημα αντεχε μεχρι ΟS/2 4.0 και .... βαρια βαρια .... Win 3.11. ΤΙ ΠΗΓΕΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ? :laugh::laugh::laugh:

Last edited:
Re: Απάντηση: Re: 8 και 16 bit θρύλοι και αναμνήσεις

Ευτυχώς μόλις το είδα. Αλλιώς θα είχα κι εγώ αϋπνίες. Κουκλί.

Βρηκα και μια φωτο με ... ξεκαρφωμενες τις riser cards !

Motherboard bay 04.jpg

Διακρινω την κλασσικη 24pin ATX τροφοδοσια (τερμα δεξια) ..... αλλα ..... τα αλλα ? :blink::blink:
...... τι ειναι ολα τα αλλα ? :laugh::laugh::laugh::laugh::laugh: Προφανως τροφοδοσια για τις riser cards (CPU + RAM).
Το οτι ειναι ΕΞΙ τα 10pin sockets .... δεν σημαινει οτι το καθενα τροφοδοτει και εναν Pentium Pro.
Ουτε φυσικα οτι το 12pin (τερμα αριστερα) αφορα την μνημη ....

Ωραιο πραγμα .... να σπας την κεφαλα σου :p για πατεντες που μας αφησαν .... long loooong ago !
Nιωθω σκαπανεας αρχαιολογος σε .... ερημο της Μογγολιας .... λιγο πριν την μεγαλη ανακαλυψη :proud:

Εγώ κουβάλαγα το θηρίο το Server με το OS2 Warp. Τι διάβασμα είχα κάνει για το config.sys του OS2 και τι βρισιές στο HPFS pου κάθε φορά που κόλλαγα το μηχάνημα και έκανα reboot υπήρχε πιθανότητα να πάρω όλο το file system στο χέρι.
Τα 95άρια ήταν της τράπεζας. Πόση μνήμη είχανε τότε τα PC ? 1 ΜΒ ?
Ξέρω και τυφλό σύστημα σε πληκτρολόγιο 319!
Έχω ένα τέτοιο ΙΒΜ μηχανικό θηρίο στο σπίτι με fingerprint reader (είπες τίποτα ?)

Εγώ έφτιαχνα τα autoexec.bat σε όλους τους φίλους. Έπρεπε να φορτώνουν ξεχωριστά driver για τα ελληνικά, για το mouse, άλλος το ήθελε να μπαίνει στην εφαρμογή του αμέσως, άλλος στο norton comander, άλλος στα windows, άλλος στο pw.....

Αυτό που μου άρεσε στα παλιά μηχανήματα ήταν η ομορφιά στις μητρικές. Απλά και όμορφα. Σήμερα είναι όλες μέσα στην κιτσαρια. Οκ μπορεί να βάλεις και παράθυρο στο κουτί σου αλλά η πλειοψηφία δεν το κάνει.

Και κάτι άλλο. Έχουμε κολλήσει στο ρημάδι το atx και ως εκεί. Δε λέω ότι είναι εύκολο να αλλάξεις πρότυπο αλλά δε θα έπρεπε πχ να έχουμε τους connectors που έχουν οι sas δίσκοι; αντί να έχουμε δέκα ξεχωριστές sata, ένα καλώδιο με οκτώ απολήξεις θα ήταν καλύτερο. Και θα έμενε και χώρος στη μητρική για κάτι άλλο.

... άλλος στο pw.....

Πες μου οτι εννοεις αυτο :laugh: ....

2x-fbdc5dee23632f5e42df9240648aaacd-Professional%20Write%202.21%20-%20Menu.png

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Αυτό που μου άρεσε στα παλιά μηχανήματα ήταν η ομορφιά στις μητρικές. Απλά και όμορφα. Σήμερα είναι όλες μέσα στην κιτσαρια. Οκ μπορεί να βάλεις και παράθυρο στο κουτί σου αλλά η πλειοψηφία δεν το κάνει.

Και κάτι άλλο. Έχουμε κολλήσει στο ρημάδι το atx και ως εκεί. Δε λέω ότι είναι εύκολο να αλλάξεις πρότυπο αλλά δε θα έπρεπε πχ να έχουμε τους connectors που έχουν οι sas δίσκοι; αντί να έχουμε δέκα ξεχωριστές sata, ένα καλώδιο με οκτώ απολήξεις θα ήταν καλύτερο. Και θα έμενε και χώρος στη μητρική για κάτι άλλο.

Το τελειο (τεχνολογικα) ειναι .... οπτικη ινα !
Ειναι γελοιωδως χοντρα (και πολλα) τα καλωδια που διατρεχουν
το εσωτερικο των συγχρονων κουτιων (μικρων και μεγαλων).
Αλλα .... το ρημαδι το κοστος .... το ΡΗΜΑΔΙ το ΚΟΣΤΟΣ.

Πες μου οτι εννοεις αυτο ....

2x-fbdc5dee23632f5e42df9240648aaacd-Professional%20Write%202.21%20-%20Menu.png

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Το τελειο (τεχνολογικα) ειναι .... οπτικη ινα !
Αλλα .... το ρημαδι το κοστος .... το ΡΗΜΑΔΙ το ΚΟΣΤΟΣ.
Για εμένα το ιδανικό θα ήταν να φεύγαμε από το atx και να είχαμε κάτι όπως οι blade servers η στα δικά μας εδώ τα lexicon και τα meridian. Δηλαδή standard κουτιά με εξαρτήματα τα οποία να μοιράζονται ένα κοινό δίαυλο. Οπότε να αγοράζεις κάρτες και να μη μπλέκεις καθόλου με καλώδια κτλ. Κουμπώνεις και φεύγεις.

Ναι ο PW! Επεξεργασία κειμένοu σε dos. Εργασίες, πτυχιακές, στρατός, υπηρεσίες, μέχρι και δικηγόροι γιατροί με αυτό έγραφαν κείμενα...

Ναι ο PW! Επεξεργασία κειμένοu σε dos. Εργασίες, πτυχιακές, στρατός, υπηρεσίες, μέχρι και δικηγόροι γιατροί με αυτό έγραφαν κείμενα...

Αν θυμαμαι καλα .... σου εκανε και word suggestion ?
Εβγαζε ενα μενου με προτεινομενες λεξεις ?

Αν θυμαμαι καλα .... σου εκανε και word suggestion ?
Εβγαζε ενα μενου με προτεινομενες λεξεις ?

Δεν θυμάμαι θυμάμαι μόνο τον σατανικό ήχο των STAR και των EPSON με ακίδες. Ανατριχιαστικός ήχος.

Αυτο δεν εχει να κανει με το PW.
Αυτο εχει να κανει με την πριονοκορδελα της εποχης ... :laugh:

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Εγώ κουβάλαγα το θηρίο το Server με το OS2 Warp. Τι διάβασμα είχα κάνει για το config.sys του OS2 και τι βρισιές στο HPFS pου κάθε φορά που κόλλαγα το μηχάνημα και έκανα reboot υπήρχε πιθανότητα να πάρω όλο το file system στο χέρι.

Κάτι δε θυμάσαι καλά, δούλευα OS/2 για πολλά χρόνια (από το 2.1 μέχρι και το 4) και ποτέ δεν είχα πρόβλημα με το HPFS. Ίσα ίσα ήταν κλάσης ανώτερο από το FAT αλλά και από τις πρώτες εκδόσεις NTFS. Αυτό που συνέβαινε κάποιες φορές ήταν να πέφτει σε κατάσταση που ήθελε boot από rescue floppy disk (ή CD αργότερα) για να κάνεις το chkdsk offline. Αλλά να χάσω δεδομένα, με τίποτα!

Το OS/2 ήταν φοβερό λειτουργικό, πραγματικό better DOS than DOS και better Windows than Windows, αλλά δυστυχώς ήταν στα χέρια του δεινόσαυρου IBM μετά το διαζύγιο με την M$ - και γι' αυτό τελικά απέτυχε.