8 και 16 bit θρύλοι και αναμνήσεις

Κάτι δε θυμάσαι καλά, δούλευα OS/2 για πολλά χρόνια (από το 2.1 μέχρι και το 4) και ποτέ δεν είχα πρόβλημα με το HPFS. Ίσα ίσα ήταν κλάσης ανώτερο από το FAT αλλά και από τις πρώτες εκδόσεις NTFS. Αυτό που συνέβαινε κάποιες φορές ήταν να πέφτει σε κατάσταση που ήθελε boot από rescue floppy disk (ή CD αργότερα) για να κάνεις το chkdsk offline. Αλλά να χάσω δεδομένα, με τίποτα!

Το OS/2 ήταν φοβερό λειτουργικό, πραγματικό better DOS than DOS και better Windows than Windows, αλλά δυστυχώς ήταν στα χέρια του δεινόσαυρου IBM μετά το διαζύγιο με την M$ - και γι' αυτό τελικά απέτυχε.
Είχα επιλέξει μία διαμόρφωση του HPFS για γρηγορότερο performance.
Έκανα development τότε, και το ζόριζα πολύ το μηχανάκι. Όλο paging έκανε.
5 ή 6 reboot την ημέρα για κολλήματα. Μετα απο κάθε τέτοιο reboot κράταγα την ανάσα μου. Κάθε 2 μήνες πέρναγα λειτουργικό με δισκέτες. Τραγωδία, δεν θέλω να το θυμάμαι.
Καλό ήταν για την εποχή του το OS2, απλώς ήταν για το hardware που θα κυκλοφορούσε την επόμενη χρονιά. Πολύ απαιτητικό.
Το πρώτο βράχος λειτουργικό που είχα σε pc ήταν τα ΝΤ 4.

Re: Απάντηση: 8 και 16 bit θρύλοι και αναμνήσεις

Κάθε 2 μήνες πέρναγα λειτουργικό με δισκέτες.

Ξερεις ποσες δισκετες ηταν τα Win 95 (τοτε, το 1995) ???? ΔΕΚΑΤΡΕΙΣ !!!!!
Και μαλιστα DMF (1.68 Mb) ! Που σημαινει οτι εφτανε τις 15 σε ασυμπιεστο φορμα .... :blink:

microsoft-windows-95-14-floppy-disk-set-with-booklet-of-authenticity-9daeb21c650d99d6f0fc84a3f948abc2.jpg

NAI .... αν δεν ειχες CDrom, δεν ηθελες να επαναλαβεις εγκατασταση ... ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΗΘΕΛΕΣ ! :icon15:

Last edited:
Για τους πιο θαραλεους υπάρχει στα γνωστά καταγωγεια το ecomstation που είναι ο διάδοχος του os/2. Το είχα δοκιμάσει σε vm και οκ. Για τη δεκαετία του 90 ήταν μια χαρά. Σήμερα όμως όχι. Έχει μείνει σαν maintenence release.

Εμένα πάντως το αγαπημένο μου λειτουργικό ήταν τα 2000. Καθαρά και ελαφρά.
Σχεδόν πλήρη συμβατότητα με τη δεκαετία του 2000 και και πολύ ελαφρά σε σχέση με τα xp. Να πω την αμαρτία μου μου έχει λείψει κατι τέτοιο σήμερα ακόμη και από το Linux. Τα 2 μεγάλα desktop είναι πλήρη μεν αλλά γεμάτα με προγράμματα.

Στάλθηκε από το Nexus 6P μου

Re: Απάντηση: 8 και 16 bit θρύλοι και αναμνήσεις

Εμένα πάντως το αγαπημένο μου λειτουργικό ήταν τα 2000. Καθαρά και ελαφρά.
Σχεδόν πλήρη συμβατότητα με τη δεκαετία του 2000 και και πολύ ελαφρά σε σχέση με τα xp. Να πω την αμαρτία μου μου έχει λείψει κατι τέτοιο σήμερα ακόμη και από το Linux. Τα 2 μεγάλα desktop είναι πλήρη μεν αλλά γεμάτα με προγράμματα.

Γι αυτό και η Microsoft στο πρώτο Xbox για λειτουργικό είχε τον πυρήνα των Win2k. Γι αυτό κ το πρώτο Xbox μαμουσε και έδερνε σε όλα.

Το OS/2 άρχισε να φθίνει όταν βγήκαν τα Windows ΝΤ 4 και τελείωσε οριστικά με τα Windows 2000. Είχε πολλά σημαντικά χαρακτηριστικά και ήταν διαθέσιμο (το OS/2 Warp 3.0) ένα και πλέον χρόνο πριν βγουν τα Windows "Chicago" 95. Πλήρως 32bit, multithreaded, object oriented - κάθε αρχείο είχε τα δικά του extended attributes στα οποία αποθηκευόταν ακόμα και η θέση του εικονιδίου στο desktop, με την καλύτερη υποστήριξη εκτέλεσης DOS εφαρμογών και πολύ καλή υποστήριξη των Win16 εφαρμογών. Δυστυχώς η IBM με το OS/2 Warp 3.0 ακόμα προσπαθούσε να πουλήσει κυρίως τα δικά της μηχανήματα με αποτέλεσμα η υποστήριξη σε υλικό (drivers) να είναι περιορισμένη. Εμείς που το χρησιμοποιούσαμε ψάχναμε ποια κάρτα ήχου ή ποια κάρτα γραφικών υποστηρίζεται αξιοπρεπώς από το OS/2, ενώ στα Windows 3.11 (και φυσικά στα 95 αργότερα) όλες οι κάρτες απέδιδαν τα μέγιστα.

Αν η IBM είχε προσπαθήσει να κερδίσει σημαντικό μερίδιο στην αγορά του λειτουργικού συστήματος των PC αδιαφορώντας για τα IBM μηχανήματα, πιθανόν να είχε άλλο μέλλον το OS/2 σαν προϊόν. Προσωπικά θυμάμαι δύο βασικές χρήσεις που οδηγούσαν κόσμο να χρησιμοποιεί OS/2 εκείνη την εποχή. Η πρώτη ήταν η λειτουργία BBS χωρίς να αφιερώνεις ένα μηχάνημα μόνο γι' αυτό το σκοπό. Το OS/2 μπορούσε να τρέξει τα δημοφιλή DOS BBS προγράμματα της εποχής - τα οποία στην πορεία έβγαλαν και native OS/2 εκδόσεις - ενώ ταυτόχρονα μπορούσε να παίζει DOS games ή Windows εφαρμογές. Πραγματικό multitasking δηλαδή - κάτι που φαινόταν επίσης στο φορμάρισμα δισκέτας στο background - το πιο δημοφιλές ίσως τεστ επίδειξης που κάναμε τότε οι OS/2 users. Η δεύτερη χρήση ήταν η δυνατότητα που έδινε στους προγραμματιστές να κάνουν compile στο background χρησιμοποιώντας για κάτι άλλο τον Η/Υ ενώ περίμεναν. Το ίδιο πράγμα στα DOS+Windows 3.X δούλευε πολύ χειρότερα.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Είχα επιλέξει μία διαμόρφωση του HPFS για γρηγορότερο performance.
Έκανα development τότε, και το ζόριζα πολύ το μηχανάκι. Όλο paging έκανε.
5 ή 6 reboot την ημέρα για κολλήματα. Μετα απο κάθε τέτοιο reboot κράταγα την ανάσα μου. Κάθε 2 μήνες πέρναγα λειτουργικό με δισκέτες. Τραγωδία, δεν θέλω να το θυμάμαι.
Καλό ήταν για την εποχή του το OS2, απλώς ήταν για το hardware που θα κυκλοφορούσε την επόμενη χρονιά. Πολύ απαιτητικό.
Το πρώτο βράχος λειτουργικό που είχα σε pc ήταν τα ΝΤ 4.

Ίσως αναφέρεσαι στο HPFS386 που είχε επιπλέον δυνατότητες και μεγαλύτερη disk cache (το standard HPFS είχε max 2MB disk cache). Φυσικά αν σου κράσαρε με πολλά δεδομένα στη μνήμη ίσως να υπήρχε πρόβλημα, μιας και δεν ήταν Journaled filesystem το HPFS. Γι' αυτό αργότερα η IBM έφερε και το JFS στο OS/2 (από το AIX).

Ta ps2 8086/80888/286 ήταν άριστα μηχανάκια,
και μη ξεχνάμε και την MCGA , από τις πρώτες κάρτες με 256 χρώματα και ανέβαζε 70Ηζ
Και υποστήριζε και 640χ480 b&w
Στην ουσία τότε όλοι οι υπόλοιποι είχαν Hercules, άντε καμία EGA
ΝΤαξ μετα μας ήρθαν οι supervga
To OS/2 2.1 σε σχέση με το DOS 3.1 μίλια μπροστά!
Το xenix @ 286 ήταν το μόνο εναλλακτικό
και μέχρι την εποχή του Linux και NT, τα win ήταν σχεδόν άχρηστα
Στην τελική είχαμε GEM… ή και mac αν θέλαμε παράθυρα χωρίς την αστάθεια των win 1-2-3.1
Στα σπίτια μας μπορεί να γουστάραμε και τα win 95… αλλά για σταθερότητα ήταν όχι χειρότερο
Αθλιότητες σαν τα win me ή win for workgroups … ήταν η χαρά των κομιουτερομαγαζων, και καμία σταθερή-σοβαρή εφαρμογή δεν μπορούσε να βασιστεί πάνω τους
Άθλια ήταν και τα win XP … αλλά ευτυχώς μπορούσαμε να βασιστούμε τότε και σε πραγματικά unix και linux

Παρά πολλά ΑΤΜs έτρεχαν OS/2. Νομίζω οι τελευταίοι μεγάλοι πελάτες ήταν η Deutche Bank και μία μεγάλη Βραζιλιάνικη που ανάγκασαν την IBM να το κρατήσει σε support μερικά χρόνια ακόμα.
Θυμάμαι το 1997 τα απογεύματα περναγαμε dual boot OS/2 & win95 σε κάτι ibm thinkpad στη δουλειά (με δισκέτες).
Όταν έκανα shutdown τα Win95 το thinkpad έκανε power off. Με το OS/2 στο shutdown το power off το έκανες με το διακόπτη.
Εκεί κατάλαβα ότι το OS/2 ήταν ήδη παρελθόν.
Στο os2 ακόμα και το developer's sdk έπρεπε να το αγοράσεις. Που πας ρε Καραμήτρο.
Τέλος πάντων rest in peace OS/2.
@malakudi, σωστά τα θυμάσαι. HPFS386. Θυμάσαι και το loadskf command για να φορτωνεις στη μνήμη images των floppies για να βάλεις drivers? Που φάγαμε τα νιάτα μας...

Tα PS2 8086/80888/286 ήταν άριστα μηχανάκια,
και μη ξεχνάμε και την MCGA , από τις πρώτες κάρτες με 256 χρώματα και ανέβαζε 70Ηz
Και υποστήριζε και 640x480 B&W.

Ειχα ξεχασει τα 286 PS/2 :laugh: ....
Οντως, PS/2 δεν ηταν μονο 386 (και πανω). Ηταν και οι ταπεινοτεροι Ιντεληδες. Τhanks for reminding :p
Βεβαια, μια MCGA με μονοχρωμη 640x480 αναλυση (στα 60 Hz και οχι 70) ηταν ενα βημα μπρος και δυο πισω.
Οχι οτι συναρπαστικοτερο (για την εποχη). Αν θυμαμαι, 256 χρωματα εβγαζε μονο στα 320x200 (και 70 Hz).
Αυτο το δωσιμο τεχνολογιας με το σταγονομετρο (στα PC ... γιατι στα AS/300 και 400 η τεχνολογια ξεχειλιζε)
ειναι που την εφαγε την αυτοκρατειρα IBM (και καλα της εκανε !). Mιλαμε για εξωφρενικη μυωπια και αρτηριο-
σκληρωση. Το PC .... ηταν η τσοντα διπλα στα mainframes. Κατι σαν happy hour ... τιποτε περισσοτερο !

Εχω την εντυπωση (δυστυχως θα μεινει για παντα εντυπωση) οτι η IBM ... σπρωχθηκε απο ολους τους υπολοιπους
να συμπαθησει το μουλικο, το ξωγαμο, το βρωμικο, το παρακατιανο βλασταρι της ... το PC. Ακομα και με τα PS/2.
Δικο της παιδι .... αλλα .... δεν το γουσταρε απο την πρωτη στιγμη. Εκανε οτι μπορουσε να δειξει οτι θελει να
το πουλησει. Nα το ξεφορτωθει. Να ξεχασει οτι το γεννησε ....

Τοση απαξια και αδιαφορια (και λιγα λεω) δεν εδειξε αλλη μανα στο παιδι της ...
Aκομα και οταν το "παιδι" αρχισε να κατακτα την παγκοσμια αγορα, η μανα ... προσπαθουσε να το υποβαθμισει
μεσα απο το αβανταρισμα φρεσκογενννημενων και δυστροπων (βασιλικων) αδελφων του (PS/2 και νεα φορμα).
Ποτε δεν αναγνωρισε την SVGA (η αργησε χαρακτηριστικα) και δεν μπορω να θυμηθω ποσα ακομα προτυπα
που ειχαν καθιερωθει απο "τριτους" εξωθεσμικους για το παιδι της.

83718d3f54b31bd283f34d1051c335d3.jpg

Αν το PC ειχε φωνη :icon15: .... αν μονο ειχε φωνη ..... ("δεν σου χρωσταω τιποτα μωρη ασπλαχνη :furious3:... ΤΙΠΟΤΑ !")

Last edited:
Τα xp από το sp1 και μετά ήταν καλά και από το sp2 ήταν σχεδόν super. Φυσικά μιλάμε για οικιακη χρήση. Για εταιρικά δεν ξέρω να σας πω. Όσο για το os/2 στο κεπβ στη Θήβα το atm έτρεχε τέτοιο.

Ασε .... ακουω τον Τασο .... και εχω την εντυπωση οτι ΔΕΝ τρεχω WinXP SP1.:laugh:
Μαλλον .... δεν με πιανουν blue screens εμενα :p .... ειμαι πληροφορικος Γκαστονε.:proud:
Eχω φτασει στο 2016 με ΕΝΑ λειτουργικο ... του 2001 και περα απο καποια
αναποφευκτα προβληματα με εφαρμογες που ψαχνουν system files απο Win7/8
.... oυτε μια BSOD.

Αυτο ΔΕΝ ειναι αθλος (.... οχι δικος μου, βεβαια). Ειναι απλη συμπτωση ...

Last edited:
Παρά πολλά ΑΤΜs έτρεχαν OS/2. Νομίζω οι τελευταίοι μεγάλοι πελάτες ήταν η Deutche Bank και μία μεγάλη Βραζιλιάνικη που ανάγκασαν την IBM να το κρατήσει σε support μερικά χρόνια ακόμα.
Θυμάμαι το 1997 τα απογεύματα περναγαμε dual boot OS/2 & win95 σε κάτι ibm thinkpad στη δουλειά (με δισκέτες).
Όταν έκανα shutdown τα Win95 το thinkpad έκανε power off. Με το OS/2 στο shutdown το power off το έκανες με το διακόπτη.
Εκεί κατάλαβα ότι το OS/2 ήταν ήδη παρελθόν.
Στο os2 ακόμα και το developer's sdk έπρεπε να το αγοράσεις. Που πας ρε Καραμήτρο.
Τέλος πάντων rest in peace OS/2.
@malakudi, σωστά τα θυμάσαι. HPFS386. Θυμάσαι και το loadskf command για να φορτωνεις στη μνήμη images των floppies για να βάλεις drivers? Που φάγαμε τα νιάτα μας...

Το 1997 είχε ήδη κριθεί το θέμα. Το παιχνίδι για το OS/2 χάθηκε το 94-95-96 που αν και ήταν τεχνικά ανώτερο από τις προτάσεις της Microsoft, δε μπόρεσε να δημιουργήσει κρίσιμη βάση χρηστών και - κυρίως - native εφαρμογών. Αναγκαζόμασταν να τρέχουμε Netscape σε Win16 ενώ είχαμε full 32bit λειτουργικό επειδή ο IBM WebExplorer υποστήριζε παλιότερα HTML standards (πχ δεν υποστήριζε frames).

Άθλος είναι το ότι δεν σε έχουν κάνει ακόμα σουρωτήρι τα malware παρότι τρέχεις χρόνια-τώρα-unsupported OS..

Ή σε έχουν κάνει αλλά δεν το έχεις καταλάβει.. παίζει και αυτό.. :p

Ναι ... ισως να χω μερικα θεματακια ασφαλειας.
Oχι οτι αλωθηκε η Τροια .... βεβαια !

Το firewall/antivirus της ESET μαλλον κανει καλη δουλιτσα ακομα !
Εικαζω .... :p

Μα δεν είναι τυχαίο που πήγε να φουντάρει στις αρχές του 90 και την έσωσε ο Louis Gerstner. Και την μετέτρεψε σε κατεξοχήν εταιρία παροχής υπηρεσιών κρατώντας μόνο το πολύ πάνω κομμάτι της αγοράς. Σήμερα έχει πουλήσει τα πάντα στη Lenovo. Κλασικός δυσκίνητος γίγαντας. Στην επέλαση των DOT.COM έμεινε όρθια μόνο και μόνο επειδή πουλούσε τη σειρά Ζ που αποτελεί τη ραχοκοκκαλιά του διαδικτύου. Αλλιώς θα είχε κάνει παρέα στην DEC, την CRAY και τις λοιπές του χώρου. Δεν έβλεπαν το αύριο. Είχαν μείνει προσκολλημένοι στα συμβόλαια του US Army και νόμιζαν πως η κάνουλα θα τρέχει για πάντα.

Όσο για την MS παραδέχομαι τον Βασιλάκη τον Πόρτα γιατί είναι ένας τύπος με μεγάλα @@. Ο μόνος λόγος που δεν του έχει αναγνωριστεί είναι ακριβώς επειδή είναι τόσο τεράστιος που δημιουργεί μίση. Τη δεκαετία του 80 ήθελε τρελά @@ να πει στο γίγαντα IBM "σας γράφω" και κυκλοφορώ 2 εκδόσεις DOS μια για εσάς και μια για τα φτηνιάρικα PC. Έδινε τα πάντα χωρίς καμία προστασία αντιγραφής και αργότερα έδωσε "δωρεάν" και το Win32 API και έφτανε όποιος ήθελε να γράψει κώδικα. Αντίστοιχα στα τότε πανάκριβα UNIX ήθελες και άλλα τόσα για το SDK. Ενώ αυτός "όλα τα σφάζω, όλα τα μαχαιρώνω". Λογικό ήταν να αποκτήσει βάση και να κάνει ότι ήθελε. Και τώρα βλέπουμε τα αποτελέσματα. Στο μόνο που του χρεώνω αποτυχία είναι στα πανάκριβα tablets και στα Windows Mobiles. Δυστυχώς θα είχαμε πολύ καλύτερα προϊόντα σήμερα αν ερχόντουσαν στην αγορά. Τα tablets θα έτρεχαν ΚΑΝΟΝΙΚΑ Windows και όχι αυτές τις μ@λ@κίες που έχουμε σήμερα. Και στα κινητά το ίδιο. Τα mobile ήταν απίστευτα αλλά τα έφαγε ο ελιτισμός.

Αυτη η κινηση της πωλησης τoυ τμηματος PC .... στην Lenovo .... μας ειχε αφησει αναυδους :blink:

Εγω στην αρχη νομισα οτι ηταν ... hoax ! :laugh: Σαν να πουλανε οι ΗΠΑ την Αλασκα στην Κινα !!!

Last edited:
Απάντηση: Re: 8 και 16 bit θρύλοι και αναμνήσεις

Αυτη η κινηση της πωλησης τoυ τμηματος PC .... στην Lenovo .... μας ειχε αφησει αναυδους :blink:

Εγω στην αρχη νομισα οτι ηταν ... hoax !
Μάνο, ένα μήνα πριν πουληθεί το IBM PC στη Lenovo, είπανε στον WW διευθυντή πωλήσεων να σταματήσει τις πωλήσεις. Με κάθε PC που πούλαγε η IBM τότε έμπαινε μέσα γύρω στα 10 δολλάρια. True story. Μόνο τζίρο έκανε. Από περιθώριο κέρδους < 0.
Αν θυμάμαι καλά, η ΙΒΜ πλήρωσε λεφτά στη Lenovo για να ξεφορτωθεί το PC τμήμα. Δεν της το πούλησε.

Μάνο λάθος έκανα. Η ΙΒΜ πήρε λεφτά από το PC.
@Maestro τα thinkpad πάντα ήταν καλύτερα από τα mac. Η σειρά Τ δεν παιζότανε. Τα νέα thinkpad είναι μάπα. Το πληκτρολόγιο είναι σαφώς χειρότερο και όλη η κατασκευή είναι μακράν λιγότερο ποιοτική.
Τα τελευταία truly ibm like thinkpads ήταν τα T420 και τα x220.
Στο λέει χρήστης thinkpad από το 1996. Έχω δυο x220 σπίτι και τα χαίρομαι. i7, 16gb ram, usb 3, ssd, win10. Αγορασμένα από ebay στα 380 Ευρώ + 250 ευρώ για τις μνήμες και καλύτερο ssd (έκαστο).
Δεν το πιστεύω ότι είναι μηχάνημα 6ετιας.